HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Esztergomi történetek 12. Zsuzsa néni

2007.02.25. 10:43 Morgó Medve

Mint korábban írtam, ő volt az egyetlen nő a tanári karban. Azt nem tudom, hogy a kollégái körében hogyan élte meg, hogy a tantestület egyetlen nő tagja, de nekünk a serdülőkor problémáival küzdő kamaszoknak ő volt az egyetlen nő, akivel napközben elég sűrűn találkoztunk. Heti 2 órában, kemény 45 percen keresztül "boldogítottuk" egymást.

Olyan apróságokra már nem emlékszem, hogy hányszor képzeltük el mi lehet a ruha alatt, bár biztos ez is gyakran előfordult. Én arra emlékszem, hogy összességében sugárzott ránk nőiessége. Valahol éreztük, hogy több tiszteletet érdemel. Igyekeztünk kedvesebb lenni vele és lehet, hogy inkább ösztönösen, de tényleg nőként kezeltük. Én úgy emlékszem, hogy nem volt igazán olyan tipus amelytől nyugtalanul aludtunk, amelyről fantáziáltunk volna. Arra azért voltak ha nem is a közvetlen közelünkben alkalmasabbak. Ő a mindennapokban ajándékozott meg bennünket nőiességével, női illatával, szoknyájával, ami alatt bizonyára a kor által bíztosított ideológiai szintnek megfelelő, visszafogott csipkézettel és díszítéssel ugyan de mégiscsak izgalmas fehérnemű lehetett. Ő az orosz órán hatott ránk leginkább amikor volt idő "foglalkozni" Vele, mikor megismerhettük Szobáka Alma történetét, ami ugye azt jelentette, hogy egy Alma nevő kutyáról van szó.

Érdekes mindenkiben ez maradt meg. Ligeti Laci is ezt emlegeti pedig külön évfolyamra, külön osztályba jártunk. Na szóval az Alma kutya történetét igen megtanultuk, pedig banális kis tanmese volt. Ha jól emlékszem tűz volt a házban és ez a magyar nevű kutya kimentette a kisgyereket az égő házból.

Végülis jól jártunk mert szólhatott volna a történet a mintaúttörőről Pavlik Morozovról is aki nagyapját jelentette fel, hogy rejtegeti az élelmiszert, többek között neki is, hogy ne haljon éhen mikor olyan sokan éhenhaltak a Kubánban és a Volga vidékén meg Ukrajnában. És akit aztán a parasztok agyonvertek, és így lett a szovjet úttörők példaképe. Hát akkor már tényleg inkább Szobáka Alma.

Szakmai nyelvet tényleg nem tanított, dehát heti 2 órában mit lehetett volna? Meg nyilván kötött volt a tanterv is? A könyvünk is egy mindenhol használatos technikumi orosz tankönyv volt. Megtanultuk viszont a dalt ami a költöző madarakról szólt (Letyját pereljotnije ptyici...) Később már a dallamára nem emlékeztünk ezért a bátyámmal a Fel vörösök, proletárok dallamára ordítottuk, ha olyan hangulatunk volt.

Éngem elküldött orosz versenyre másodikos koromban Komáromba, nem is tudom, hogy értem oda reggel 8-ra vonattal mikor életemben először voltam ott és még a gimnáziumot is meg kellett találnom és nem taxival. Itt fergeteges sikereket nem értem el, talán a középmezőny közepén végezhettem. Pedig előtte még az orosz laktanyába is elballagtam egy vasárnap délelőtt, hogy kellene nekem valaki aki átnézné a dolgozatomat amit próbaképpen írtam. Vagy ez volt a beugró? Már nem emlékszem. Nagynehezen előrángattak valami testesebb tanítónőt aki álmos szemekkel nézegette irományomat, közben meg olyan aprócska csokoládékat majszolgatott, jónéhányszor kellett figyelemfelhívóan köhécselgetnem, hogy nekem is adjon. Szivesen adott, látszott, hogy csak figyelmetlen volt. Később megtanultam, hogy ezeket konfetinek hívják és a szovjet asszonyok ebéd helyett eszegették, ami viszont előnytelenül hatott fenékméreteikre de akkor ez nem volt annyira fontos, ma már igen, csak meg kell nézni az RTL-Planeta egy-egy műsorát. Pl. azt ami most megy a hátam mögött, Szam szibe rezsisször, ami azt jelenti, hogy beküldött vicces házi videó részleteket mutatnak be. Mindig vasárnap van, így délelőtttájt.

Egyébként bennem Zsuzsa néni egy szigorú arcú nőként maradt meg. Olyan komoly felnőtt asszonyos. Pedig olvasom Fazekas Jancsinál, hogy ők voltak az első osztálya. Tehát akkor '60-ban végezhetett ha nem volt előtte már máshol. Akkor '37-ben születhetett. Amikor éngem elkezdett tanítani lehetett vagy 26 éves. Hát emlékeim szerint nekem kicsit többnek nézett ki. Sejtem is miért: egyrészt mert akkor mindenki többnek nézett ki az öreges öltözködési szokások miatt másrészt az arcán volt egy örökös szigorúság. Meg mély "cigarettás" hangja. Nézzük csak meg a korabeli képeket. Tinédzser korú fiuk úgy néznek ki mint az öregemberek. Kis túlzással. Mert nem pólóban és farmerben jártak. És a frizurájuk sem volt fiatalos. Nyilván a szocializmusnak nem jampecekre volt szüksége. Arra ott volt a pesti flaszter ahonnan a rendőr időnként begyűjtötte őket és elvitte fodrászhoz. Elkalandozgatok időnként, bocsánat! :)

Epilógusként elmondhatom, hogy a nyolcvanas évek elején találkoztam Zsuzsa nénivel utoljára. Moszkvában a követség tanulmányi részlegénél vettem fel egy kis napidíjat amit mint levelező aspiráns kaptam. Ott kérdezte tőlem egy hölgy, felismerem-e? Akkor már igen. Érdekes nagyon nem borultunk egymás nyakába, de ez bele is illett a képbe. Én úgy emlékszem tartózkodó volt. És nem csak irányomba. Úgy tudom már nincsen közöttünk, elég régen meghalt. Isten nyugosztalja!

És végül néhány képet láthattok róla ha ide klikkeltek:

http://users.cwi.hu/joszerencset/forum.htm

Itt Dr.Fazekas Jánosra kell klikkelni. Sok kép van, nézegessétek! Azután ajánlom olvassátok el Ligeti László Zsuzsa néniről írt visszaemlékezéseit is. Biztos nem fognak megharagudni, hogy kiírtam őket a Morgóba.:)

Szólj hozzá!

Címkék: Vidámság Technikum

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr15181358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása