HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Az új autó

2008.06.13. 16:30 Morgó Medve

Az új autó egy Suzuki Swift. Persze a döntés nem volt egyszerű. Kezdetben egy 3 év körüli használt Suzukiról volt szó, de annyi sok rosszat hallottam a használt autók piacáról, hogy benyúltunk mélyebben a zsebünkbe és új autó mellett döntöttünk. Innentől már csak az volt a kérdés, hogy Ignis vagy Swift? Sokan elmondták ők mit vennének, így aztán a közvélemény kutatás után egy szemernyivel sem voltam okosabb mint előtte. Mikor az előleget vittem még mindig nem tudtam mire viszem. Aztán beültettek mindkettőbe elvittek egy-egy körre és a Swift mellett döntöttem. Igaz ennek kisebb a csomagtartója de van benne szervokormány. Meg kényelmesebbnek is találtam. Ezután még néhány napig várnom kellett amíg a pénzemet megkaptam és már be is fizettem a teljes vételárat. Innen már csak pár nap volt hátra az átvételig. Közben elintézték a Trabant forgalomból való kivonását is. Ez plusz szolgáltatás volt mert náluk vettem az autót. Közben ismerőseim, rokonaim, barátaim mindenféle jó tanácsokkal láttak el. Ennek köszönhetően kinéztem egy autósiskolát ahol szolíd díjért egy órát vezethettem egy Swift-et egy kimondottan szimpatikus oktatóval. Ez igen jó ötlet volt, persze nem az enyém. Ennek köszönhetően már bátrabban ültem bele szerdán a sajátomba. De előtte elmesélek valamit.

Sajnos egy kellemetlen emlékem maradt erről a vezetésről. Tulajdonképpen nem is az egyéni sérelem bántott, hanem - hogy úgy mondjam - össztársadalmi szinten voltam szomorú. A következő történt: véletlenül hármasba tettem a sebváltót egyes helyett és a lámpánál való induláskor lefulladt a motor. Persze gyorsan intézkedtünk, de már hallottuk is a türelmetlen dudálást hátulról. Hátranéztem, hát egy idióta emelgette felfelé mindkét kezét, hogy "Na mi van hé, há mé nem mentek wazze?" Én a bunkóságnak ezen fokán igencsak elcsodálkoztam, szinte nem is értettem a dolgot, hogy lehet ennyire sötét egy ember. Hát mi van ennek az agya helyén? Nagy úr azért kihajolva megmutatta az autó tetején a táblát miszerint most itt éppen autót tanulunk vezetni, és mivel otthon a nagyszobában ezt nem lehet csinálni, kénytelenek vagyunk itt csetleni-botlani a homo sapiens ilyen különleges példányai előtt mint ez a... na jó nem gorombáskodom. A végén olyan leszek mint ő. Ezt a végét már csak én gondoltam, ő beérte a táblára való erőteljes mutogatással. De azért szomorú voltam, mert ha ilyen példányok vannak még közöttünk akkor bizony még nincsen itt a Kánaán közel sem. Úgy értem közoktatásilag. Egyébként ült mellette egy korban hozzá illő hölgy, olyan 22 éves lehetett. Közömbösen (vagy tán szomorúan) üldögélt az anyós ülésen. Nem tudom milyen kapcsolatban volta az agyatlan ifjúval, de ha valami házasság félére gondol nagyon lebeszélném. Ettől még pártában maradni is sokkal jobb lehet. Aztán az oktató szomorúan megjegyezte, hogy "Hajaj, hogy mennyi ilyen van...". Hát az bizony baj, ha sok van belőlük. Egy társadalom fejlettségét nem csak a GDP-vel lehet kifejezni hanem a kiművelt emberfők számával is. Márpedig ott ahol e n n y i r e selejtes példányok is előfordulnak bizony van ok a szomorúságra.

Ezen kis kitérő után visszatérek a szerdához. Egy alkalmazott megmutatta a legfontosabb dolgokat és felhívta figyelmemet arra, hogy benzin csak az első benzinkútig van benne. Ezen megint elcsodálkoztam. Ez olyan merkúros dolog volt. Debrecenben volt szokás, hogy annyi benzin volt benne ami a teleptől 2 kilométerre lévő benzinkútig volt elég. Ott aztán feltétlenül "meg kellett itatni" az éppen aktuális trabantot. De ugyanígy volt Csepelen is nem csak Debrecenben. Tulajdonképpen azt nem értem, hogy az ember kifizet néhány milliót egy autóért és most 2-3 liter benzinen spórolnak. Az első kút egyébként 500 méterre volt.

Na mindegy, az első benzinkútig eljutottam, megtankoltam és sínen voltam. Néha még azért a sebességváltást most is megelőzte egy kis ablaktörlés, de azért már egyre ritkábban. Ugyanis a Suzukiban az ablaktörlő kapcsolója van ott, ahol nekem 31 évig a sebváltó volt. Szóval sínen voltam, megkötöttem a biztosításokat és szokom az új autót. A családból csak nekem van jogosítványom ezért az egyes szám első személyben való fogalmazás. És akkor lássuk a medvét!

Hát ő az, személyesen. Nem lesz ez rossz autó, már kezdünk összeszokni.:)

17 komment

Címkék: Suzuki

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr115181595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferko 2008.06.13. 18:35:28

Ha a technikaval van gondod akkor ne a forgalomban gyakorolj, foleg ne a legforgalmasabb idoszakban. enjel ki ejszaka vag yvasarnap delutan. ha nem mesz akkor menjel ki a parkoloba pihenni. En is ezt szoktam gondolni a totojazo autostarsakrol :) Szegyen gyalazat hogy a buszt sem sikerul legyorsulniuk... Jo tanulovezeto mogott max hetszentsegelek Jo lesz megszoknod megvalamit, a suzukinak nincs tekinteje, foleg ha totojazol vele. mindenhol le fognak dudalni, levillogni, letolni. nem adjak meg az elsobbseget stb. Sokat tettek ennek erdekeben az markatarsaid... Hasznalt-Uj kocsiban en a hasznaltra szavazok, annyiert vehettel volna jobb kocsit is 3 evesen. A suzukinak a szervizkoltsegei a baratiak egyedul (a tobbihez kepest persze). Anyamekat nem sikerult lebeszenem az uj kocsirol, fater pukizott bele eloszor, ezt meg kell fizetni! 3 ev utan mar irigylik a mondeomat, amit 2 evesen olcsobban vettem mint ok a nissan almerat, es most tobbet er. Kivancsi vagyok malyiban a kutyad megismer-e...

ferko 2008.06.13. 18:37:12

tekintej, atyavilag, miket nem irok... :)

Ismeretlen_14594 2008.06.13. 19:06:55

Morgómedve most használt Suzuki és új Suzuki között választott, és akkor egyértelműen jobb választás az új. Ha mondjuk használt Ford és új Suzuki közül akart volna, nyilván a Fordot választja ugyanannyiért, de jobbat. Amúgy meg szép autó :-), vigyázz magadra nagyon, és használd egészséggel! Tanuló vezető mögött csak akkor szoktam morogni (de akkor sem dudálni!), ha 50-es táblánál 30-cal tötymörög. Az én oktatóm soha nem engedte, hogy lassítsam a forgalmat, azt mondta, a megengedett sebességgel kell haladni. A lefulladás pedig nem csak a tanuló vezetőkre jellemző, mindenkivel előfordulhat néha, még az ilyen bunkó ifjakkal is, akármit is képzelnek magukról. Ne törődj a dudálással, haladj a saját tempódban :-). Bár szerintem valamilyen szinten már hozzászokhattál ahhoz, hogy az autódnak "nincs tekintéje" :-), nem hiszem, hogy a Trabit jobban tisztelték az úton, mint egy Suzukit.

vajgerpeti 2008.06.13. 20:30:53

Öreg Morgómedve! A használt autó rosszabb mint a zsákbamacska, bárki bármit mond. Ezzel az újjal biztos hogy az első műszaki vizsgáig kevés bajod lesz az. Igaz a zöldkártya csak két évig lesz érvényes. Én 2003-ban vettem egy 8 éves használt autót, megbízható egyetemi kollégától azzal hogy semmi baj nincs, de ő is úgy vette, hogy Németországból hozták kis hibával. Amikor 2005-ben egy első szélvédő csere miatt (53000 HUF,Szóval nem egy olcsó mulatság bármiféle alkatrész.) üvegesnél jártam akkor kiderült a kis hiba:olyan törött volt a jobb oldala, ajtó és ajtóoszlop, hogy alig tudták a helyére illeszteni az üveget. Egy új autónál biztos hogy nincs visszatekerve a km-óra,nincs újrafényezve azzal, hogy ez még eredeti, csak egy kicst vastagra sikerült és minden a helyén van. Egyébként mindenkinek a maga gyereke a legszebb, ezért dícsérik a saját verdájukat, akármilyen állapotban is vették. Egyébként remélem meghívsz egy körre mert még a mi autónkban soha nem ültem,:)))

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.06.13. 21:42:30

Mindenekelőtt köszönöm az aktivitásotokat. Tulajdonképpen úgy gondoltam gyakorlásnak megteszi a lakásom és egyetem közötti útvonal. Nincs nagy forgalom, mégsem meddő kilométereket tekerek le 300 ft-os benzinnel. Persze tudom divatos kicsit nyírni a szuzukisokat, talán csökkenthetem az agressziót ha nem teszek majd fel kalapot vezetés közben:) Egyébként nyugodt pasi vagyok én, nem hagyom magam kibillenteni nyugodt és egyensúlyi állapotomból. Elnéző mosollyal szoktam nyugtázni az agreszivitást. :) Mint írtam nem bíztam az autókereskedőkben ezért vettem új kocsit. Itt nincs vita, nincs mire hivatkozni. A Morzsi most már nem az autóra indul be, 2 hónapja busszal járok, hanem a vízakna fedél levételére illetve viszarakására. Egyébként Morzsi megszülte kicsinyeit, ezúttal otthon. Idén hozzám jár látogatóba. Tavaly forditva volt.:) Ja igen, ezt az autót meg se hallaná. Néha én sem vagyok biztos benne hogy jár a motor.:) Kedves Gigi, köszönöm a pontosítást.:) Tényleg hozzászoktam már a kocsim lefitymálásához.A trabiban valahogy nem tudtam nagy tekintélyt kivívni magamnak. Ha kiszálltam akkor már kicsit jobban.:) Vajgerpeti barátom, hát hogy a fenébe ne hívnálak meg.:) Jövő héten kinézünk Tapolcára, itt a nyár, megnézzük miért is akar elszakadni Taploca Miskolctól.:) Örülök, hogy egyetértel velem: új autó az igazi választás.

ferko 2008.06.14. 10:41:02

varjgerpeti uj auto is vissza lehet tekerve es akar torve is lehet :) az autokereskedo az autokereskedo, ha hasznalt ha uj kocsit arul...

Samu 2008.06.15. 21:05:47

Szerintem nagyon szép ez az autó! :-)

Samu 2008.06.15. 21:07:33

Legyen benne sok örömöd! (Bocs, véletlenül korán nyomtam meg az entert, ezért maradt le a második mondat. Természetesen összetartozik a kettő. :-)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.06.16. 19:44:12

Már én is kezdek megbarátkozni vele.:) Eleinte kicsit bumfordinak tartottam:)

Ismeretlen_63222 2008.06.17. 09:55:18

Szerintem jópofán néz ki. Barátságos. És bár Ford-párti vagyok, mióta nem Trabink van, de azt gondolom, azért sok örömet fog ez az autó Nektek okozni. Sok közös élményt és csupa pozitívat! (Az első ablak nagyon tiszta ;-))

Ismeretlen_63222 2008.06.17. 09:56:07

Szélvédő! Szélvédő! Mielőtt felhorkan a férfisereg... :)

Uli 2008.06.17. 15:56:03

Gratulálok az új kocsihoz. Hogy megszokod, ahhoz hosszabb útra is kellene menni.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu/ 2008.06.18. 05:59:57

Hát a szélvédő tisztítása továbbra is folyamatban van és már nézegetem az új ablaktörlő lapátokat a boltokban. :) Köszönöm Uli a gratulációt. :) Igazad lehet ezzel a hosszabb úttal. Júliusban lesz olyan is.

Enikő 2008.06.19. 00:06:58

Hát ez valóban nagy újság, én is gratulálok az új autóhoz! Enikő

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.06.19. 06:05:16

Köszönöm szépen a gratulációt. :)

csabee 2008.06.23. 21:58:59

gratula tanar úr új autójához! jó választás volt! reméljük a fogyasztása is jó lesz! ez már 4 csillagos az ncap teszten és megbízható is!remelem a szabó suzukinal vette ,mert ott a legkorrektebbek országos szinten is minden téren!

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu/ 2008.06.25. 05:53:43

Köszönöm szépen.:) Erre a fogyasztásra én is kíváncsi vagyok. Sajnos nem a Szabó szuzukinál vettem. Tudja a lustaság nagy úr, nem volt kedvem kimenni Kazincbarcikára. Pedig tényleg őt hallottam én is legkorrektebbnek.
süti beállítások módosítása