HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Bambi

2008.07.23. 14:50 Morgó Medve

Olvasom az Origón, hogy lesz majd újra Bambi. Az üdítőital. Hogy még az üveg is ugyanolyan lesz mint régen volt. Biztos sok érdekeset olvashattam volna még ha le nem vették volna közben. Mindig így járok. Minden böngésző indításkor látom kiemelt írásként de nincs időm elolvasni, aztán jönnek a fontosabb dolgok és lejjebb csúszik. Az al-hírek közé. Vannak azonban amik egyszerűen eltűnnek. Így vagyok ezzel is. Hiába keresem a fő lapon nem találom. Na mindegy amit írni akarok úgysem ott van, ennyi meg már nekem elég.:)

Szóval divat a retró és ez alól úgy látszik a Bambi sem kivétel. Nem tudom milyen sikere lesz de gyanítom valahogy úgy leszünk vele mint annyi minden hasonló kezdeményezéssel. Megiszunk majd egy-két üveggel, az elsőt még párás szemmel az emlékek hatása alatt, a másodiknál már megállapítjuk, hogy hát ez elég vacak, és újra nyakaljuk majd befelé a Colákat, Fantákat, Tonikokat és társait. Mert nem véletlenül adnak el ezekből fantasztikus mennyiségeket a világban. Ugyanis finomak és valóban üdítő hatásuk van. Ha nem így lenne már a kutya se venné őket. Elég nagy kínálat van a boltokban belőlük. Persze a nosztalgia nagy úr de nem ennyire. Na - ahogy a vak is megmondta - majd meglátjuk.:)

Egyébként életemnek egy 11 hónapos szakaszában nagyon fontos szerepet játszott a Bambi. Amikor Hódmezővásárhelyen katonáskodtam a földszinten működő zászlóalj kantinban 4-féle dolgot lehetett kapni: Balaton szeletet, piros és sárga Bambit, valamint pálinkát. Utóbbit nem legálisan de H. honvéd mindig tudott adni. Ennek a pálinkának főleg télen lövészetek előtt volt keletje mikor kutya hidegben mentünk a dóci lőtérre és mind a teherautó platóján mind pedig a lőtéren nagyon hideg volt. Ilyenkor tényleg jól esett egy kis lapos üvegben a szíverősítő. H. honvéd egyébként egy században volt velem, ágya nem sokkal volt arrébb mint az enyém a belső építészetileg kissé fogott 76 személyes körletünkben. Arra már nem emlékszem, hogy lett ő a zászlóalj kantinos de kétségtelen, hogy mikor elkezdődött a szabad idő úgy 17 óra tájban levonultunk a földszintre ahol egy szekrényben tárolta ezt a fantasztikus áruválasztékot. Kivéve a pálinkát. Annak tárolása, rejtegetése különös elővigyázatosságot kívánt, nem is tudom hol tartotta, de gyakorlat előtt egy demizsonból mérte. Egyébként mikor egy órás utazás után kiértünk Dócra mindig megállapítottunk, hogy nekünk aztán igazán jól megy a sorunk itt a seregben, mert ezek a szerencsétlen oroszok sátrakban laktak kint hetekig. Télvíz idején. Mínusz 15 fokban. Hát nem semmi lehetett. De mint tudjuk, Szergej f@sza gyerek nem fagy meg. :)

Én egyébként akkor már nem nagyon szerettem a pálinkát. Én igazából gyerekkoromban szerettem. Nagyapámnak volt szőlője. Nem sok, de az legalább három helyen. Itt termett neki egy kevéske bornak való. Kisotúlta, lett egy kevéske bora, amihez aztán adott cukrot meg vizet, így aztán lett bora egész évre. Elég rossz bor volt, más nem szívesen itta, még én sem, így aztán tényleg kitartott neki. A sotúlás után visszamaradt törkölyt meg elvitte Szűcsibe a szeszfőzdébe és lett néhány liter pálinkája is. Másfél literes zöld csatos üvegben tartotta a nagyját, amiből egy félliteres üvegbe öntötte ki azt a mennyiséget ami már a mindennapos reggeli felest biztosította. Megállt klottgatyában a konyhaszekrény előtt, kivette az üveget meg a poharat, töltött magának, megitta, utána harapott pár harapást a kenyérből és kezdődött a nap. Én is korán kelő gyerek voltam, hát gyakran ott sertepertéltem körülötte ilyenkor, hát nekem is adott egy kicsit. Én meg lehúztam és haraptam hozzá a kenyeret is. Így pálinkázgattunk mi az öreggel.

Történt aztán egyszer, hogy nagyanyámon kívül senki nem volt otthon. Elég öreg volt már ő is, nem tarthatta mindig rajtam a szemét. Nekem meg a reggeli pálínka íze ott maradt a számban. Besettenkedtem hát a tiszta szobába és meghúztam a csatos üveget. Aztán kiballagtam, hogy szem előtt legyek. Kis idő múlva újra besettenkedtem, láttam, hogy nem is látszik az előző pár korty, meghúztam hát még egyszer. Ezt megismételtem még vagy kétszer és nem szépítem a dolgot, jól berúgtam. Lehettem vagy öt éves, még nem jártam iskolába. Mikor nagyanyám észrevette már késő volt, én már dűlöngéltem, szemem meg keresztbe állt. De menni még tudtam. Hát erre a képességemre szükség is volt mert nagyanyám úgy gondolta, hogy egyet tehet velem: felöltöztetett és kiküldött a kertbe, hogy sétáljak. Kutya hideg volt, én meg csak mentem előre mintha fejembe vettem volna, hogy amit nem sikerült vitéz honvédeinknek a háború alatt nekem sikerülni fog, én eljutok a Donig. Annyi különbséggel, hogy én a kerítéstől visszafordultam majd a ház végénél megint. Biológiailag magam sem értem miért, de ez a mozgás a szabadban tényleg használt. Mikor anyám megjött busszal Gyöngyösről én már elfogadható állapotban voltam. Nem józan de legalább nem dűlöngéltem. Anyám látta mi a helyzet, innentől már ketten drukkoltak, hogy teljesen kijózanodjak mire apám is megjön a munkából. Ez sikerült is. Miközben apám a konyhaasztalnál kanalazta a borsólevest, mi már úgy mosolyogtunk egymásra mintha nem is lett volna ez a pálinkás kalandunk napközben.

Mikor elkerültem Esztergomba már nem igazán szerettem a pálinkát. Főleg nem reggel. Az egyetemen megint csak keveset ittam. Inkább ha inni kellett akkor konyakot, rumot, kevertet meg ilyesmiket. Úgy szoktam mondani, hogy mikor gyerek voltam szerettem a pálinkát, aztán mióta urbánus életet élek már nem annyira. És ez így igaz.

Hát jól elkanyarodtam ettől a Bambitól, de hát gyakran előfordul ez ebben a Morgóban. Van aki ezért szereti. És hogyan tovább? Érdeklődéssel várjuk ezt a retró bambit.:)

19 komment

Címkék: Katonaság Gyermekkor

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr425181611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2008.07.23. 15:16:40

Csak egyféle Bambi volt. A Bambi erős narancssárga színű volt (nem egészen piros). A sárga, amelyre emlékszel, az az "Utas üdítő" volt. Az rikító citromsárga volt. És az másféle üvegben volt. Nekünk még van egy eredeti bambis üvegünk. Teljesen véletlenül maradt meg, azután később meg már nosztalgiából őrizgettük. Túlélte mind a három költözködésünket. Eredetileg a Bambi narancsital akart lenni, az Utas meg citromos. A Bambi jobb volt. Az Utas-nak volt egy kis kátrányíze. Ha már a régi (60-as évekbeli) üdítőkről van szó! Emlékszel még az Almuskára és az Őszilé-re??? Az Almuskát nem szerettem. (Olyan almalészerű volt.) Az Őszilé jobb volt, az olyan rostos őszibaracklé volt. Volt még valami lilás színű ital is, gondolom, valami szőlőlé lehetett, de nem emlékszem a nevére.

Uli 2008.07.23. 15:53:41

Én sajnáltam amikor eltünt a Traubisoda, de az is vissza jött és szeretem még mindig. Csak hideg leggyen.

stali 2008.07.24. 08:23:00

A lilás az rostos meggy volt, azt nem szerettem, csak a méregdrága (talán 4,50 volt?) szűrt Meggyvért. Bambiból volt citromos és narancsos, mindkettőnek enyhe kátrányíze, az Utas üdítő élénksárga volt és ellentétben a bambi hasas, csatos üvegével keskeny, mintha enyhe csavart is mutató üvegben árulták emlékezetem szerint. Az Almuskánál jobb, almább volt az Oázis, a maga barna palackjában. Érdekes, én meg a trajbit nem szerettem.

Ismeretlen_26298 2008.07.24. 10:00:31

Úgy látom megoszlanak a vélemények.:) Én valahogy nagyon emlékszem a sárga meg piros Bambira. Persze kátrányíze volt mindkettőnek. Erre az Utasra valahogy nem emlékszem. Az Almuskát szerettem, de hamar eltűnt a boltokból. 2 Ft volt egy üveggel és tényleg alma íze volt. Szerintem ez volt az első ami nem szénsavas volt. A Traubit is szerettem, a maga idejében már forradalmi volt a Bambikhoz képest. Most viszont vannak sokkal jobbak, így már nem szoktam venni. Főleg mert nincsen light kivitelben. Egyébként ha már itt tartunk Cola fogyasztó vagyok mert van belőle light is. Úgy tudom a többi esetében nincsen.Az Őszilére én is emlékszem még. És arra, hogy "Csókolom, ÁGI van?" emlékeztek?:)) Úgy látom Traubi esetében megoszlanak a vélemények. Erre az Oázisra sajnos nem emlékszem már. Samu, igazad van, nagybetűvel kell őket írni, mindjárt kijavítom mindenütt. Vaciláltam én is rajta aztán kisbetű lett belőle.

stali 2008.07.24. 14:00:34

Maradok a barna sörömnél. Staropramen, és ha eljutok Prágába, a Fekete ökörben csapolt Kozel, barna. Lájtosan csúszik lefelé.

vajgerpeti 2008.07.24. 14:25:07

A Bambi nem véletlenül volt kátrányízű. Öreg harcostársam: emlékszel még a kenyérmezei Jordan patakra. Annak is hasonló illata volt. A rossz nyelvek szerint a Bambi szinező anyaga ott készült a szomszédban Dorogon a csodálatos nevű Szénfeldolgozó Vegyipari Vállalatnál. Mert bizony a szenet nemcsak fűtésre használták anno

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.07.24. 18:43:02

Stali, nincsen rossz gusztusod, az már igaz.:) Néha én is megengedek magamnak egy-egy jó Staropramen-t, igaz itt csak világos van. Kozel-t meg hálistennek elég olcsón lehet venni mostanában. Egy időben Ostravából hoztam haza néhány üveggel ha arrafelé jártam. Vajgerpeti barátom, hogyne emlékeznék? Dorog ritka büdös város volt, legalábbis a hozzánk közel eső része. Azt hiszem a Lepárlóra ma rosszul lennének a környezetvédők.:) Feltettem ide 2 kis reklámfilmet az ÁGI-ról: http://morgomedv.freeweb.hu/vidams/039_AGIV.MPG http://morgomedv.freeweb.hu/vidams/040_AGIV.MPG És egy Traubi reklám: http://morgomedv.freeweb.hu/vidams/050TRAUB.MPG

Samu 2008.07.24. 22:48:38

Tényleg Stali, a lilás az meggylé volt! Azt én sem szerettem. Az Oázis és a Traubisoda jóval később jött ezeknél.

Ismeretlen_14594 2008.07.24. 22:50:44

Cola light helyett nem lehetne csak ásványvíz? A cola nem tesz jót a csontoknak, és ha valaki túlsúllyal küszködik, akkor erre különösen oda kéne figyelni :-). Azt meg kimondottan túlzásnak tartom, hogy "finomak és valóban üdítő hatásuk van". De hát ízlések és pofonok, ugye... :-))

Samu 2008.07.24. 23:02:44

Most megnéztem a reklámfilmeket. Ezekre az Ági-s reklámokra már nem emlékeztem. A Traubira igen.

Ismeretlen_26298 2008.07.25. 19:48:03

Hát lehetne éppen ásványvíz is, de annak nincsen íze.:) Egyébként sokat iszom azt is, nagyjából 2:1 arányban a víz javára. Meg a light Colaban szinte semmi kalória nincsen mert cukor helyett édesítőszert használnak. Sokan nem szeretik emiatt, én imádom. Az Ági-s reklámokra én sem emlékeztem volna de van egy CD-m sok ilyen reklámmal és multkor néztem a fájlok neveit azért emlékszem. Az Oázis-ra meg végképp nem emlékszem.

Ismeretlen_14594 2008.07.26. 10:54:37

A colát nem a kalória miatt kell hanyagolni, hanem káros volta miatt. Néha-néha oké, de gyakran nem szabad inni.

bikfic 2008.07.26. 19:15:02

Miért, mi van a colában, a cukron kívül, ami káros? Nem mintha innám, én aztán tényleg soha, mert nem szeretem szerencsére. De hogy a Bambit kártányból készítik, erről már akkoriban, a Bambi fénykorában is regéltek, emlékszem. :)

Samu 2008.07.26. 22:44:35

A buborékos ásványvíz sem tesz jót a csontoknak! A szénsav az ártalmas.

Ismeretlen_14594 2008.07.27. 08:30:53

Azt nem tudom, mi van a colában, lehet, hogy a szénsav a hibás, de kivonja a kálciumot a csontokból. Ásványvízből van alternatíva, a buborékmentes :-). Néha amúgy én is iszom colát, de lehet, hogy ösztönösen, előtte kirázom belőle a szénsavat, mert nekem túlságosan "szúrós".

Ismeretlen_26298 2008.07.29. 20:27:01

Sziasztok, kicsit kések a válaszokkal, Mályiban hálistennek még nincsen Internet. :) Köszönöm az aktivitásotokat.:) Mint írtam én már visszaszámlálok így aztán most már nem szívesen mondanék le a coláról meg semmi másról ami jó. Aztán ha mégis 80 éves vénemberként múlok ki ebből a világból annál jobb.:) Bár ki tudja?:) Én egyébként mindig kicsit gyanúsan méregettem a rózsaszín kupakos szénsavmentes vizet kedvelőket, egészen másra gondoltam én okként és nem arra, hogy a csontoknak árt.:)) A kátrányt én is hallottam gyerekkoromban a bambiról, el nem tudtam képzelni hol a kátrány benne? :) De végülis jó volt. Igaz mást nem is lehetett kapni. Illetve most jut eszembe volt még valami. A kocsmában stampedlivel 3 decis pohárba kimért málnát szódavízzel hígitva. Nem is volt rossz, még azt tényleg málnából csinálták. Ezeket a mostaniakat gondolom ügyes élelmiszervegyészek. :)

Ismeretlen_14594 2008.07.30. 10:43:11

Én málnából csinálom :-)

alterego 2008.07.30. 11:13:37

régi csendes, de lelkes olvasóként a cola light-os változata ellen írnék, az aszpartam tartalma miatt, lehet a neten utánna nézni és soha többé nem inni szeretettel:altarego

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu/ 2008.08.02. 08:42:51

Gigi, még jó, hogy. :) Jól néznénk ki ha már az otthoni málna is cétizenkettőháhatcénégysatöbbiből készülne.:) Alterego, én a csendes olvasóknak is örülök, főleg ha még lelkesek is.:) Jó, hogy olvasóim között tudhatlak.:) Az aszpartman tényleg félelmetes dolog de inkább nem néznék utána, valamit nekem is innom kell.:) Ha 20 éves lennék meggondolnám, de 59 évesen? Egyébként is ahogy a közállapotokat nézem egyre inkább igazat adok a bölényeknek.:)
süti beállítások módosítása