HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Emlékezés Dr. Anóka Izabellára

2009.03.28. 08:20 Morgó Medve

Gondolom az olvasó - a címre pillantva - rögtön törni kezdi a fejét, hogy ki is lehetett ez a Dr. Anóka Izabella? Biztos vagyok benne, hogy nem sokan emlékeznek már rá. Igaz, ezt csak az idősebbek tehetnék meg, mert régi dolog már ez. Én valahogy nagyon megjegyeztem a nevét és szomorú történetét is. Persze nem szoktam én csak úgy apropó nélkül írni, és ez igaz mostanra is. Az apropót az szolgáltatta, hogy nemrégiben gyógyíthatatlan betegségben meghalt egy nő Angliában aki valami való világ showt nyert meg valamikor, és ez már elegendő ok volt ahhoz, hogy a Média soha többé ne felejtse el, hogy valahol mindig megtalálható legyen a bulvár sajtó oldalain, még ha nem is a címoldalakon. Sajnos a daganatos betegség senkit sem kímél meg, így aztán miután kiderült, hogy nem sok ideje van már hátra, felkeresett egy társaságot akik filmre vették utolsó heteit és ebből biztosította gyermekei későbbi megélhetést. Nemes dolog nemes cél érdekében. Biztos vagyok benne, hogy bár életében mindig vágyott a nyilvánosságra és szívesen szerepelt a lapokban és a TV képernyőkön, ez az utolsó szereplés nem volt öröm számára sem, de csinálta mert gondoskodni akart a hátra maradottakról.

Hát a mi Dr.  Anóka Izabellánk nehezebb helyzetben volt  jó 35 évvel ezelőtt. Még nem volt szenzációra éhes sajtó és televízió, lehet hogy hétfőn még nem is volt adás, egyedül a mai kincstári televízió létezett. Gondolom azzal az egy programjával amit ma m1-nek nevezünk. Ez a bizonyos Anóka Izabella Vitray Tamás műsorában szerepelt.  Máig hálás vagyok érte, mert különben soha nem ismertem volna meg ezt a nemes lelkű és fantasztikusan erős asszonyt. A TV-be azért hívta meg Vitray Tamás hogy 3 kislányának örökbe fogadó szülőket kereshesen. Ő ugyanis - mint orvos is - pontosan tudta, hogy már csak hónapjai vannak hátra, igyekeznie kell.

Máig előttem vannak ezek a  fehér ruhás szép kislányok és a doktornő amint ül a fotelben és elmondja miért is szerepel ő most itt ebben a műsorban. És mint írtam azért, hogy még életében gondoskodjon arról, hogy 3 lánykája megfelelő nevelő szülőkhöz kerüljön mielőtt ő meghal. És ez volt a lényeg. Mert milyen egyéb lehetősége lehetett volna még? Az nem derült ki miért nincs egy hátramaradt társ, aki tovább nevelhetné a kislányokat, de tény hogy nem volt. Úgy tűnik nagyszülők sem voltak. Hogy ne menjek végig az egész rokonságon és ismeretségi körön, zárjuk rövidre a dolgot: úgy nézett ki, hogy senki nem volt akire hagyhatta volna a 3 gyereket. Maradt alternatívaként az állami gondozás, ami azért nem a legjobb dolog - valljuk be. Ettől azért sokkal jobb ha szerető nevelő szülőkhöz kerülnek a gyerekek. Vannak ilyenek, meg voltak is. Egyik nagynénémnél mindig éltek ilyen gyerekek, vagy inkább serdülő fiúk, nem is nagyon tudtunk - mi rokon gyerekek - mit kezdeni velük, így inkább egyszerűbb volt kerülni őket. Sok pénzt nem fizetett értük az állam - gondolom én, mert biztosat soha nem tudtam - de elképzelhetjük mennyi lehetett ez a hatvanas évek elején.

Szóval visszatérve a gyerekekhez, az anyuka nyugodtabban halt volna meg ha szerető és gondoskodó nevelő szülőknél tudhatta volna a gyerekeket. Ráadásul olyanoknál akiket ő is ismer, kiválasztásukban ő is részt vehet. És mint a mesében, a dolog jól végződött: ahogy emlékszem egy szimpatikus gyermekes család vette magához a gyerekeket a doktornő halála után. Részleteket én már nem tudok, de talán valaki egyszer megkeresi a ma már 40 év körüli gyerekeket, hogy elmondhassák, hogyan alakult a sorsuk. Én meg csak reménykedem, hogy jól, nagyon jól. Amiben Dr. Anóka Izabella is bízott mikor örökre lehunyta szemeit. Talán 35 éves ha volt szegény. Nyugodjék továbbra is békében, emlékét én továbbra is őrzöm. Amíg nekem is lesz emlékezetem.

13 komment

Címkék: Történetek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr105181743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2009.03.31. 21:25:45

Én is jól emlékszem az esetre, de szerintem nem a Vitray műsorában volt, hanem az "Ablak"-ban, és Feledy Péter készítette a riportot. Egy későbbi műsorukban bemutatták a fiatal házaspárt is, akik jelentkeztek a gyerekekért. Tényleg nagyon szimpatikusak voltak. Nekem is időnként eszembe jut, hogy vajon mi lett velük.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.04.01. 08:04:26

Igazad lehet.:) Látod az orvosnő nevére emlékszem a riporterére már nem. De azért nem semmi erő és felelősség érzet volt benne. Jó lenne tudni hogy alakult a gyerekek sorsa. Talán egyszer eljut az írásom olyan kezekbe is aki lát fantáziát a megkeresésükben.:)

Samu 2009.04.01. 13:09:33

Én meg az orvosnő nevét felejtettem el, de most, ahogy itt olvastam, rögtön beugrott, hogy tényleg. Kár, hogy nem lehet tudni, mi lett az új családdal.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.04.01. 19:59:13

Azért ketten csak összehoztuk.:)

Feledy Péter 2009.04.03. 00:33:36

Samu jól emlékszik: valóban én készítettem az Ablakban a riportot 1987-ben vagy 88-ban. Egy nagyon rokonszenves gyermektelen házaspár fogadta a lányokat örökbe, még Izabella jóváhagyásával. Egy 30 perces film már az új családról l989-ben készült: a két lány huszas éveik közepe, vége felé járhatnak ma. Néhány éve áttételesen megkerestem a családot, hogy újra adhassak hírt róluk, de elhárították: a lányokat féltették egy új megrázkódtatástól, amelynek az is oka lehet, hogy környezetükben sokan nem is tudják, hogy "szüleik" nem az édes szüleik... Riporteri pályám egyik legmegrázóbb és legfelemelőbb élménye, emlék e két film elkészítése. Feledy Péter

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.04.03. 15:08:06

Kedves Szerkesztő Úr, köszönöm a kiegészítést. A főoldalon szeretnék visszatérni rá ma, vagy inkább holnap. Örülök a jelentkezésének, ez a riport megérdemli, hogy még egyszer foglalkozzunk vele.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.04.04. 06:50:26

Mégiscsak itt térnék vissza, ennek az az egyedüli oka, hogy féltem őket a Médiától. Így aztán minél előbb és főleg minél kevesebb feltűnéssel szeretném a dolgot lezárni. Mindenekelőtt elnézést kérek a tévedéseimért. Valahogy nagyon Vitray Tamás volt előttem. Tévedtem az időszakot illetően is valamint az örökbe fogadó fiatalok gyermekeit illetően is. Ez sajnos az én koromban már egyre inkább előfordul. Érdekes, a neve nagyon megmaradt bennem. Mentségemre legyen mondva, hogy előtte benéztem a Google-ba és nem találtam semmit a doktornőről sem a riportról. Elhiszem, hogy a szerkesztő úr legmegrázóbb élménye volt, bennem is nagyon mélyen megmaradt. Köszönöm a hozzászólását és elnézést a tévedésemért. Hadd ismételjem meg a lényeget: tévedtem, a riportot nem Vitray Tamás hanem Feledy Péter készítette.

Samu 2009.04.06. 21:09:22

Számomra is nagyon emlékezetes volt az a riport, egyes jeleneteit még ennyi év után is látom magam előtt. Nagyon szép volt! Sajnos az 1989-es filmet nem láttam.

Samu 2009.04.06. 21:20:40

Bocsánat, kicsit félreértettem az előbb. Hirtelen azt hittem, az 1989-es egy újabb film volt (egy harmadik), de közben rájöttem, hogy az volt az, amelyben a gyerekeket az új szülőkkel mutatták, ahogy ismerkednek egymással, sok szép helyen járva, beszélgetve. Azt láttam. Nagyon szép volt. Csak én úgy emlékeztem, mintha azt hamarabb, csak néhány hónappal az első után vetítették volna, ezért zavart meg az évszám.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.04.07. 19:28:30

Semmi baj.:)) Én sajnos a másodikat sem láttam. Remélem boldog emberek mind. :)

Kiscsillag2017 2017.07.25. 14:01:53

Most láttam meg véletlenül ezt a régebbi írást.
Sok éve jó barátnője vagyok az egyik lánynak, így az egész családot sok éve ismerem.
Mindenki nagyon jól van, mind a szülők, mind a gyerekek. Mindhárom lány felnőtt, férjhez mentek, gyerekeik vannak, és dolgoznak. Igazán szép a történetük a mai napig.

Morgó Medve 2017.07.25. 17:04:51

@Kiscsillag2017: Örülök a jó híreknek, köszönöm szépen. Bizonyára sokan fognak még örülni ha a főoldalon is megemlítem, hogy milyen szépen alakult a lányok élete. Talán a hétvégén erre is sor kerül. Még egyszer köszönöm. :)

Gyula Turcsán 2023.03.13. 19:46:31

Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek legalább boldogok!
süti beállítások módosítása