HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Levél Afganisztánból

2009.12.02. 08:30 Morgó Medve

Van nekem egy rokonom aki most Afganisztánban szolgál. Ő ír mostanában nekem, hogy s mint megy a sora arrafelé. Ami érdekes az az, hogy ő nem a magyar katonai kontingens részeként tartózkodik ott hanem kanadai állampolgárként van ebben a háborús országban. Szülei magyarok, ő már kanadai állampolgár, kint született. Amikor 1973-ban megnősültem gyakran nyaraltak Magyarországon, akkor olyan hat éves lehetett. Nem sok van már neki hátra a nyugdíjig. Én egyébként azt hittem már nyugdíjas, meg is lepődtem, hogy Afganisztánban van. Nyugdíj előtt a fenének sem hiányozna, hogy valami baj érje.

Helikopterrel száll fel időnként, azaz a légierőnél szolgál. Hát nem veszélytelen dolog ez, én soha nem lennék biztos benne, hogy alulról nem küldenek-e fel a tálibok egy rakétát amitől aztán szépen lezuhanna az ember. Elképzelem, hogy egy ember, - egy afgán - fekszik a fűben, egy fűszálat rágcsál, nézi a felhőket amint vonulnak északtól dél felé (vagy fordítva) és egyszer csak bekúszik a képbe egy helikopter. Egy ellenséges helikopter. A rakétakilövő meg ott van az ember mellett. Hát nem egy életbiztosítás lehet.

De úgy látszik őt egyelőre leginkább az zavarja, hogy a táborban oltári büdös van ha a nyitott szennyvíztározó (poo pond) felől fúj a szél és éjszakánként nem lehet rendesen aludni amikor szállnak fel a repülőgépek. Hát elég kellemetlen lehet. Igazán alkalmazkodhatnának a repülők a csendrendelethez, miszerint 22 óra és reggel 6 óra között kéretik nem röpködni. Ott az egész nap tessék akkor háborúzni. Aztán azt is írja, hogy attól sem lehet rendesen aludni, hogy éjszaka kis aknákkal (mortar fire) támadták a tálibok őket bár az aknák kicsit távolabb robbantak a sátruktól. Ez az éjszakai vircsaft zavarhatta a táborvezetést is mert felszállt néhány vadászgép meg helikopter és negyed óra alatt rendet csináltak, lehetett tovább durmolni. Azt is írja, hogy "ma az angol étteremben ettünk, én "curry"-t ettem, nagyon finom volt." Hát az tényleg finom lehetett. Én ugyan még életemben nem ettem, jó lenne egyszer megkóstolni. Mondjuk nem Afganisztánban. Ezek szerint lehet ismerkedni a nemzeti konyhákkal is. Hálaistennek. Legalább napközben jutnak szegények valami gasztronómiai élvezetekhez ha már éjszaka nem lehet aludni a zajtól. Azt is írja, hogy legközelebb lefényképezi az egész századot és elküldi. Hát azt nem biztos, hogy ki merem tenni ide de egy 2001-ben Boszniában készült képét megkockáztatom. Íme az Afganisztánba "szakadt" rokon:

 

Ez egy nyolc éves kép, sokat nem változott azóta sem. Azért ha visszagondolok 1967-ben mikor Hódmezővásárhelyen katonáskodtam egy ilyen kép miatt biztos a katonai ügyészségen kötök ki, sőt még lehet, hogy akkor is ha csak a géppuskámmal együtt fényképedzkedem le. De ez csak elvi dolog, mert az egy év alatt a laktanyában még fényképezőgépet sem láttam. Ezzel a képpel talán nem sodorom bajba a rokont. Ígérem a mostanában készülő csoportképet a helikopteres századról nem fogom ide kitenni.

Egyébként kicsi a világ. Egyik tanítványom nemrégiben tért vissza Kanadából, újságolta, hogy Edmontonban találkozott egy rokonommal. Természetesen azzal akiről ez az írás is szól. Tényleg kicsi a világ.:)

Szólj hozzá!

Címkék: Rokonok

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr55181849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása