HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Pálpusztai 1.

2010.03.25. 17:19 Morgó Medve

Én ezzel a pálpusztaival elég régen kacérkodom. Úgy 3 éve levettem már egyet a hűtőpultról azzal, hogy olyan jól néz ki, hát nem igaz, hogy ezt ne lehessen megenni. Hát nem lehetett. Igaz, eddig az állapotig nem jutott el szegény, mert mikor otthon az illata megcsapta az orrom abban a pillanatban tudtam, hogy én ezt nem fogom megenni. És ha ezt így gondoltam így is lett. Egy laza mozdulattal kidobtam és levittem a szemetet. Az évek teltek-múltak és a múlt szombati nagy bevásárláskor megint szemtől szemben álltam egy gusztusos külsejű pálpusztai sajttal. És megint megkísértett a gondolat, hogy ez nem lehet rossz. Nekem ha evésről van szó a kezem gyorsabban jár mint az eszem, így már a kocsiban is volt a sajtdarabka. Mert ha gondolkodom talán eszembe jut, hogy most legalább egy hétig a vendégségből megmaradt dolgokat fogjuk enni, talán mégsem most van az optimális időpont a pálpusztaival való próbálkozásra. De nem jutott, így volt még több mint egy hete érni a hűtőszekrényben, ami biztos, hogy nem ártott neki, sőt az is lehet, hogy használt. A lényeg, hogy két nappal ezelőtt, kedden, úgy 12 óra tájban úgy éreztem eljött az ideje, hogy megkóstoljam.

Egyébként már előző nap elterveztem, hogy meg fogom kóstolni. Délben elfogyott az utolsó maradék, egy elfuserált báránysült, keddre már, hogy úgy mondjam szabad lett a pálya a pálpusztai előtt. De még mielőtt leírnám az élményt amit nekem ez kis büdös sajt okozott kicsit a múltba kell révednem.

Volt nekem a középiskolában egy bejárós osztálytársam, a Béla. Ő ette mindig ezt a pálpusztait. Mi kollégisták azt a luxust nem engedhettük meg magunknak, hogy tízóraira sajtot együnk, sőt nekünk egyáltalán nem volt tízóraink. Azért mi sem maradtunk éhen mert a bejárósok eleve úgy csomagoltattak otthon, hogy egy falás nekünk is jusson. Kivéve a Béla tízóraiját, mert ebből a kegyetlenül büdös pálpusztaiból nem kért senki. Sőt, egyenesen menekültünk a közeléből. Béla meg élvezte, szabályos üldözési jelenetek játszódtak le. Mi hangosan kiabálva és röhögve rohantunk csapatostól a folyosón meg az osztályban, Béla meg magasra emelt, kellően kicsomagolt sajttal vidáman futott utánunk. Hogy minél nagyobb élményt jelentsen ez ingyencirkusz az iskolának Béla mindig a nagyszünetre időzítette a tízóraizást, amit egy idő után már az egész iskola izgatottan várt. Voltak közöttünk az ingadozók, akik azt hitték aznap már nem lesz olyan büdös a sajt mint előző nap  volt, ezért mindig megszagolták, de aztán sajnálattal és utálattal fordultak el azzal, hogy ez ugyanolyan büdös mint eddig volt. Később Béla meglátta az újabb lehetőséget a viccelődésre, és mikor az ember oda dugta az orrát, hogy megszagolja hirtelen hozzá nyomta a sajtot a szaglászó orrához. Igaz ezzel elveszítette a sajtot is mert ezután már neki sem volt kedve tovább enni belőle, de úgy érezte a röhögés ami ezután kitört belőle és a publikumból megérte a dolgot.

Na ilyen előzményei vannak az én pálpusztai iránti vonzalmamnak. Mert azért csak izgatott a dolog. Nem lehet az olyan rossz - gondoltam - csak én vagyok finnyásabb a kelleténél. Ilyen előzmények után érkezett el a pillanat, hogy kibontottam a pálpusztaimat.

(Folytatása következik)

5 komment

Címkék: Evés-ivás Technikum

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr805181901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_38675 2010.03.26. 03:29:38

Ez a pálpusztai mindig is izlés és kibirás kérdése volt. Ha valaki sajtbolond (mint én) az nem fintorog. Friss kenyérre, vékonyan kenve nagyon finom. Nemrég felfedeztem végre a helybeli megfelelőjét, valami "kétszer kezelt, mosott, érlelt" alneve van. Egy megérett darab le is volt értékelve (fene drágák a sajtok errefelé) tehát kétszeresen muszáj volt megvennem. (Akkor irtam is róla a blogomban). Jó volt a sajtocska.. Újabban nem látom a sajtos pultokon. Lehet kevés rajongója volt errefelé is az ilyen érlelt fajtának. A hűtő aljára tettem, háromszorosan becsomagolva, de még igy is, főleg a lányom, hisztizéshez hasonlitos dolgokat művelt, a kiáradó bűz miatt:o) Hajrá Morgó, kóstold csak meg...

Ismeretlen_38675 2010.03.26. 03:32:20

Ja és szerintem a kvárgli (sajt) sem volt semmi.. ha valaki még emlékszik rá.. Fogalmam sincs, lehet-e otthon manapság kapni. Igazi bátorság kellett darabkát elfogyasztani belőle:o)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.03.27. 16:23:40

Azt hiszem rákaptam a Pálpusztaira. :) Főleg, hogy nem is éreztem semmit. Már várom az alkalmat, hogy boltban járjak és vegyek néhányat és újra megpróbáljam. Mert egyébként tényleg finom volt. Érdekes, hogy nem volt szaga. Mellettem válogatott egy hallgató jegyzeteket, kérdeztem érzi-e? Ő sem érzett semmit. Ez a kvárgli nem ismerős nekem. De kicsit körülnézek majd a piacon.:)

Ismeretlen_39292 2010.03.27. 18:04:56

Ezt a pálpusztait, itt gyártották, hozzánk egész közel, a tejipari technikum diákjai. Attól volt az olyan drága, hogy kézzel készült. A pici kockákat "rúzs baktériumok oldatával" kellett átkenni, bizonyos időnként. Nagyon szeretem én is, de csak frissen. Sajnos, épp most hallottam, hogy megszűnt az iskola, felvásárolták, welness központtá alakul át. Most hol gyártják?

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.03.28. 08:21:48

Ezeken a rúzsbaktériumokon én is elgondolkoztam, soha nem hallottam róluk, minden esetre izgalmasan hangzott.:))) Megnéztem hol és kik gyártották de sajnos már nem emlékszem. Terveim között szerepel újabb pálpusztaik beszerzése, megnézem és megírom. Egyébként valóban nem olcsó, egy darab 170 Ft volt.
süti beállítások módosítása