HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Vidám élet a Dudujka völgyében a 70-es években

2010.11.17. 17:40 Morgó Medve

Azért vidám élet volt itt akkoriban. Egyidőben 2500-an tanultunk az egyetemen de egy "Silány kínpad" elnevezésű amatőr színjátszó kör is kikerült ebből a 2500 hallgatóból. Aztán volt Egyetemi Stúdió, ehhez kötődő Stúdiós vetélkedő ami megmozgatta az egész egyetemet. A hallgatók a feladatokat teljesítették, az oktatók meg társak voltak a vicces feladatok megoldásában. De akkor még a rendőrségnek is több humora volt, ők is gyakran teljesítették a hallgatók tréfás óhajait. Nyugodtan mondhatom, hogy a vetélkedők idején az egész egyetem, sőt az egész város "talpon volt". Aztán volt itt "Húzótüske" ami évente jelent meg. Ez egy vidám, vicces, rajzos kiadvány volt és rólunk szólt, hallgatókról, oktatókról.

Az egyikbe én is bekerültem. A dolog úgy esett meg, hogy a 12-es busszal jöttem kifelé a városból és úgy döntöttem, hogy a "Petneházi bérházak"-nál leszállok és a "Vörös rák"-ban megeszem egy resztelt májat. A busz elég zsúfolt volt ezért amikor megállt az egyel korábbi megállóban én már álltam is fel az ajtó mellett lévő ülésről mert nem akartam a tömeg miatt véletlenül sem fennmaradni a következő megállóban. Ahogy állok fel, látom, hogy Terplán Zénó professzor úr száll fel és jobb kezével már nyom is vissza a helyemre, hogy "Maradjon csak fiam, nem ülök le". Én meg leültem és meg sem mertem moccanni az Egyetemvárosig. Hát most mondjam neki, hogy, már bocsánat, de én nem a helyemet akarom átadni hanem le akarok szállni? Nyilván nem mondtam egyetemünk nagy hírű professzorának aki egyébként heti gyakorisággal Géptant adott elő nekem meg még 500 társamnak az egyetem legnagyobb előadójában. Így aztán lapítottam és persze ugrott a resztelt máj is. Egyébként Terplán professzor úr tényleg egy igazi professzor volt. Már kinézetre is abban a fehér köpenyében. Ráadásul még a neve is olyan professzoros volt.

Mesélik, hogy egyszer valami még nagyobb ember helyett ő ment el egy ülésre amit Vass Zoltán vezetett. Aki politikus volt, miniszter, meg munkásmozgalmi mártír meg ilyesmi.  Na mikor Vass Zoltán meghallotta a nevét benyúlt a zsebébe és kivett 20 forintot és azzal adta át, hogy "Terplán elvtárs, magyarosítson!". Aztán még egyszer belenyúlt a zsebébe és egy újabb 20 forintot adott át azzal, hogy "De ne csak a keresztnevét!".:)

És hogy jobban megérezzük azoknak az időknek a levegőjét javaslom nézzünk meg egy filmet a hetvenes évek végéről. Jól összefoglalja az akkori egyetemi életet. Úgy emlékszem Terplán professzor is látható benne amint fehér köpenyében éppen előad a figyelmes hallgatóságnak.  A film vége  felé pedig láthatjuk a bolond ballagást ist amiről Vajgerpeti barátom írt itt az előző íráshoz a kommentek közé. Nem ismétlem el, javaslom ott olvassuk el. Egy dolgot azért kiemelek: UV király az volt akinek a legtöbb megismételt (utó-) vizsgája volt. A szűzek pedig azok voltak akiknek egyetlen egy sem volt az 5 év alatt. Ők fehér lepedőben voltak kötelesek megjelenni. A filmet a következőképpen érhetjük el:

http://www.mehok.uni-miskolc.hu/dvr/main/main.html

Ezután a bal oldali menüben válasszuk ki a "Gyűjtemény" menüpontot majd a jobboldali oszlopban majdnem legalul találjuk az "Útján e világnak" című filmet. Na erre klikkeljünk rá! Olyan 45 perces film, az MTV készítette. Jó nézelődést. :)

2 komment

Címkék: Vidámság

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr75182000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2010.11.17. 20:55:19

A Húzótüske minden páratlan évben jelent meg és nem évente. A Mi Egyetemünk című kéthetente megjelenő újságunk egy jeles riportere elment Terplán professzor úrhoz hogy beszámolót írjon a nevezetes kiadványról, és a beszélgetés végén nemes egyszerűséggel nyúlt a prof asztalán lévő tüskék után, mire Terplán professzor úr rátette a kezét a kiadványokra és közölte a szépreményű újságíróval: Tüskét kölcsön nem adok!! Az én könyvespolcomon megvan jó néhány Húzótüske, de én sem adom kölcsön egyiket sem:=))))) Ezeket egyébként mindig a gépész kar valamelyik tanszék támogatta és a rektori hivatal segítségével került a nyomdába. Ha jól emlékszem a tizenharmadik szám volt az utolsó ami megjelent. Utána jöttek a Gépkönyvek, de miután nem volt patronáló tanszék ez is szép csendben a feledés homályába került. Terplán professzor úr engem 3 évig oktatott, géprajz és gépelemek tantárgyból és volt egy kedves szokása: amikor olyan napon volt az előadása, hogy valakiknek névnapja volt, az illetőknek ildomos volt az órán ott lenni, mert ilyenkor a tanszéki kartotékrendszerből elővette az illetők kis kartonját, és az előadás megkezdése előtt őket külön köszöntötte névnapjuk alkalmából. Végül egy kedves sztori: professzor úr a szokásos sebességgel rajzolt a sok nagy táblára, befejezvén a művet hátrafordult: készen vannak kollégák?? A hallgatóság közül egy mélabús hang megjegyezte: tessék benézni a jövő héten. Róla egyébként első egyetemi kollokviumom jut eszembe: 1964 decemberében géptan című tantárgyból vettem magamnak a bátorságot, és elmentem elővizsgázni két nappal karácsony előtt, ahol rajtam kívül még 3 évfolyamtársam volt ilyen hős. Négyünk közül én szereltem a legrosszabbul, csak jó volt a vizsgajegyem.De örültem neki mert januárra így csak három vizsgám maradt.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.11.18. 06:29:02

Köszönöm a kiegészítést, igazad van, 2 évente jelent meg.:) Ha még eszedbe jut valami ne fogd vissza magad. :)
süti beállítások módosítása