HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Milyen idegennyelvet érdemes tanulni?

2011.08.16. 13:40 Morgó Medve

Szerény véleményem szerint az angolt. Elsőre mindenképpen. Hallgatóimnak is ezt szoktam mondani. Angolul beszélnek Amerikában, Angliában, Ausztráliában, Ázsia és Afrika számos országában. És természetesen idegennyelvként nagyon sokan tanulják azokban az országokban is ahol nem az angol az anyanyelv. Például Franciaországban, Németországban, Oroszországban, hogy csak a jelentősebbeket említsem. Tehát ha szeretjük ha nem, a racionalitás azt diktálja, hogy az első idegennyelv amit az ember megtanul az angol legyen. Szerencsére ma már túl vagyunk a rendszerváltás okozta első sokkon, van elegendő angoltanárunk is.

Aztán ha megtanultunk angolul lehet tanulni németül vagy oroszul. Az egyikkel Németországban, Ausztriában és Svájcban érezhetjük magunkat otthon, a másikkal a volt Szovjetunió területén. A némettel ezenkívül jól el lehet boldogulni a volt monarchia területén is, főleg az idősebb korosztály körében, az orosszal pedig az összes szláv országban. Tehát a már említett volt Szovjetunión kívül Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, a volt Jugoszlávia területén, Bulgáriában és a volt NDK-ban. Azért ha valaki nekem szegezné a kérdést, hogy mégis melyik legyen a második idegen nyelv akkor azt mondanám, hogy a német. A német, mert itt vannak a német és osztrák vállalkozások. Igaz, el lehet ott boldogulni az angollal is de jó pontot jelenthet a német tudás. Nem beszélve arról, hogy az állásajánlatok nagy többségében is a német van feltüntetve az angol mellett mint elvárt nyelvismeret. Tehát a második nyelv legyen a német.

És mivel a mai világban már két nyelv ismerete sem tekinthető elegendőnek a biztos egzisztenciához javaslom tanuljunk meg oroszul is. Oroszország nagy ország, bár még kicsit alvó állapotban van, de egyszer ők is beindulnak majd mint Dél-Korea és Kína. Akkor jól fog jönni egy orosz nyelvtudás.

És mi van ha már tudunk oroszul is? Hát akkor jöhet az élvezet. Azok a nyelvek amiket világéletünkben szerettünk volna megtanulni de mindig mást kellett tanulni helyette. Például angolt, németet, oroszt. És ilyenkor jöhetnek a szép és romantikus nyelvek, a francia, az olasz és a spanyol. Bár énnekem soha nem tetszett egyik sem, de gyakran hallom - főleg a lányoktól - hogy nekik az olasz vagy francia tetszik. Van ilyen. Egy élet olyan hosszú, nem igaz, hogy ne férne bele ez a 4 idegen nyelv.

És nem mellékesen ezzel az államtitkár asszony kedvében is járnak, aki nem csak a pedagógusképzést szándékozik átalakítani  hanem lépéseket szándékozik tenni az angol nyelv visszaszorítására  is, elsősorban a francia és spanyol nyelv javára. Ami azért sajnálatosan rossz lépés lenne. Fontos és szép nyelvek ezek a latin nyelvek, de szerintem vannak fontosabbak. Legalábbis az életben való boldogulás szempontjából.

A Morgómedve olvasói tudják, hogy az én erősségem az orosz, de jól tudok németül is, viszont nem adnak el angolul sem. Egyszer - 40 évvel ezelőtt - megpróbálkoztam a franciával is de rájöttem, hogy egyedül, autodidakta módon - a kiejtés miatt  - nem tudom megtanulni így aztán hindiül kezdtem tanulni. Aztán ez is abbamaradt. Rövid és felejthető kaland volt az idegennyelvek világában. Passzió.

8 komment

Címkék: Nyelvek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr645182116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferko 2011.08.16. 19:56:02

Elöször magyarul kellene megtanulni rendesen :) Borzasztó milyen helyesírása, fogalmazása van egyes ismerőseimnek... Természetesen én sem vagyok tökéletes.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.08.17. 06:23:12

Először azt hittem nekem írod amit írtál. De aztán láttam, hogy nem én szolgálok elrettentő például.:) Mindemellett természetesen rám is vonatkozik a dolog. Bár kétségtelen, hogy igyekszem. Néha fél órákat szánok a szórendekre a már megírt anyagban is. Meg "vitatkozom" a helyesírás ellenőrzővel. :)

ferko 2011.08.17. 19:01:58

A nyelvre visszatérve, egy régi csajom nyelvtanár volt. Azt mondta, hogy megtanulta lingvisztikát skandináv és germán szakokon, azután az angolt helyből tudta. Akkor ő is azt mondta, hogy azért érdemes más nyelvvel kezdeni a nyelvtanulást, mert összetettebb és bonyolultabb nyeltant megtanulva, megszokva az angol már csak kis lépés. Míg fordítva jó eséllyel soha nem tanul meg az ember másik nyelvet, csak az angol pongyolaságával. Lássuk be, hogy a international english lassan az esperantonál is egyszerűbb. Nincsenek ragok, néhányszavas szókincs, sorrend kötött. Ezek után a német horror...

Ismeretlen_8307 2011.08.17. 23:42:13

Én németet tanultam 13 évig. Le is érettségiztem, ha akkor van pénzünk még a nyelvvizsga is meglenne. Ma egy mondatot nem tudnék összerakni, pedig csak 5 éve volt. Tény, soha nem szerettem. Olaszul 2 éve tanulok, most megyek nyelvvizsgára mert én sem kaptam diplomát a kezembe nélküle:( Szerintem inkább olyan nyelvet kezdjen el tanulni az ember amit szeret, aminek tetszik a hangzása és csak aztán az angolt. Elsősorban magát a nyelv tanulását kell megszeretni, és ehhez nagyon fontos, hogy olyan nyelvet tanuljon valaki, amit szeret. Néha már gondolkodom azon, hogy ha megvan az olasz nyelvvizsga, akkor nekifekszem az angolnak is. Pedig nem szeretem az angol nyelvet.

vajgerpeti 2011.08.20. 17:32:01

Ez egy érdekes probléma. Egy kellemes hetet töltöttünk a Margitszigeten a Danubius Hotelben, ahol Hofi Géza szavai jutottak eszembe: Ne örüljünk annak hogy az oroszok kivonultak 20 éve. Már újra itt vannak. A szállodában 10 ember közül 7 oroszul beszélt, s ha ez nem volt érthető akkor angolul szólaltak meg. A maradék 3 ember pedig németül vagy angolul szólott. Magyar szót alig lehetett hallani. Ezek az emberek nem tartoztak a gazdag oroszok közé, de mindent meg tudtak venni. Amit a svéd asztalnál reggelinél és vacsoránál megettek, megittak és elvittek az nem volt mindennapi látvány. Tehát rajta: oroszul tanuljunk, mindenek előtt.

Ismeretlen_14594 2011.08.21. 21:45:22

Az orosz fontosságával egyet értek. A férjem munkahelyén évek óta ukrán/orosz főnökök (tulajdonosok) vannak, és azok tudtak igazán előre lépni, akik tudnak oroszul. Sz.-nek nem volt ez kötelező nyelv, így szenved rendesen, írni abszolút nem tud, néhány szót már megért, néha én segítek neki. Szerencsére angolul az ukrán főnökkel is elboldogul.

Ismeretlen_26298 2011.08.22. 11:33:47

Mindenekelőtt köszönöm a sok hozzászólást. Mályiban voltam ezért nem tudtam korábban reagálni. Kétségtelen, hogy ha az ember egy idegen nyelvet megtanult akkor már könnyebben megy a többi. Ezt éreztem én a németnél és az angolnál is. És ebből a szempontból talán mindegy is, hogy melyik nyelv az első. Az ember szívesen írná, hogy legalább a nyelvcsalád azonos legyen de a saját példám alapján is írhatom, hogy nem túl lényeges. Hiába tartozik az orosz a szláv nyelvcsaládba, a germán nyelvcsaládba tartozó németnél sok hasznát vettem az ott tanultaknak. Az angolnál meg mindkettőből tudtam meríteni. Azért én továbbra is ragaszkodnék ahhoz, hogy külön kell választani a megélhetés szempontjából fontos nyelveket azoktól amelyeket szívesen tanulnánk ugyan, de a munkaerőpiac viszont egyáltalán nem értékeli. Kedves Csillagvirág, úgy gondolom ha ma az angol nyelvismerettel lehet elhelyezkedni azt kell tanulni mert azzal lehet kenyeret keresni. Elég sok álláshirdetés átment a kezeim között olaszul tudókat nagyon ritkán kerestek, az angol viszont szinte mindenütt az első helyen szerepelt. Ha már az olasszal úgy állsz, hogy mégy nyelvvizsgázni akkor sok sikert, és jól látod, utána neki kell feküdni az angolnak. Örülök, hogy kellő támogatást kaptam az orosz nyelv kérdésében. Egyik barátom Amerikából levélben azt írta, tegyem az első helyre a kínait. Hát volna benne racionalitás, de sajnos nekünk az túl nehéz lenne. Vannak magyarok akik megtanulták, de ők megmaradnak inkább kuriózumnak. Itt bíznunk kell abban, hogy Kínában is tanítanak idegennyelvet és ez az angol. Úgy gondolom mindenki felvetésére reagáltam, köszönöm szépen. Ez nem a téma lezárását jelenti, inkább csak az előző hozzászólásokra adott választ. Ha valaki úgy gondolja van még mondanivalója köszönettel veszem.

Ismeretlen_8307 2011.08.27. 16:01:07

Mondjuk az én szakmámban szerencsére még nem feltétel az angol nyelv tudása (tanítani úgysem taníthatom arra nem jogosít fel a diplomám, ami még nincsen a kezemben a kötelező nyelvvizsga miatt...). Egyébként a mai napig nem értem, hogy miért feltétel a diploma megszerzéséhez, ami lehet "ingyenes" ha államin tanulok egy nyelvvizsga, ami kőkemény pénzbe kerül, úgy, hogy jelenleg kishazánkban nincsen toppon a nyelvtanítás (a magyar nyelvé sem, sajnos...) mint olyan. A munkaerő piacon úgyis kell.
süti beállítások módosítása