HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

A Muzsikás együttes Miskolcon

2011.11.27. 09:50 Morgó Medve

Tegnap Muzsikás koncerten voltam. Kicsit késtek ugyan, de ennyi belefért ebben a ködös időben. Én is időben elindultam, már fél órával a kezdés előtt ott voltam, így aztán volt időm nézelődni is. Aztán a nézelődésből semmi nem lett mert fentről az emeletről zenét hallottam. Népzene volt ez is, felmentem hát gyorsan megnézni mi is ez? Viszonylag sok embert láttam eszegetni, némelyek már túl voltak az evésen, kezükben poharakat tartva beszélgettek. A sarokban háromtagú zenekar játszott és énekelt. A falon képeket lehetett látni, ezekkel kezdtem a nézelődést. A kiírás szerint Szűcs Árpád fotóművész képeit láthattam. Akkor még nem tudtam, hogy összefüggés van a képek és a békésen pogácsázó - poharazgató társaság között. Aztán hirtelen felfedeztem egykori évfolyamtársamat a tömegben aki ebben a városrészben otthon volt, így aztán őt kérdeztem meg mi is ez a rendezvény? Kiderült, hogy fél órája volt egy kiállítás megnyitója és ennek kapcsán eszegethetnek itt némelyek. Megkérdeztem, hogy én is vehetnék-e a kínálatból? Mint mondta igen, így aztán én is megkóstoltam néhány süteményt, amit aztán két pohár üdítővel öblítettem le. Igaz, némi lelkiismeret furdalással, mert én ugyebár nem vettem részt a megnyitón, bár a képeket kétségtelen, hogy megnéztem. De hogy valamelyest pótoljam a dolgokat csinálok egy kis reklámot a kiállításnak azzal, hogy megadom hol és mi látható tegnaptól Diósgyőrben. Tehát Kedves Morgómedve Olvasók kérem aki teheti látogasson el Diósgyőrbe és nézze meg Szűcs Árpád csodálatos képeit:

http://www.adymuvhaz.hu/content.php?cid=cont_4c208f461a6688.29037135

És akkor most essék szó a Muzsikás Együttesről is, ami egy idő óta Sebestyén Márta nélkül koncertezik. Én nem tudom mi  vezetett a szakításhoz de biztos vagyok benne, hogy mindkét fél veszített ezzel a különválással. Igaz, a velük érkezett Petrás Mária csángó énekes nem kevésbé tehetséges mint elődje, de más stílust képvisel mint Sebestyén Márta, és aki megszokta őket együtt fellépni nehezen tudja ugyanolyan értékűnek elfogadni ezt a mai felállást. Hiányzott még a táncospár is, akik a korábban táncoltak a színpadon. Így volt ez a társaság egységes egész, ami mostanra már kicsit kevesebb lett. De a zenészek muzsikája a régi volt, tehetséges kiváló zenészek ők, érdemes volt kiautókázni a város másik felébe.

Érdekes volt, hogy a fellépés ezúttal két részből állt. Volt az első rész a koncert, aztán ezt követően a terem feléből a székeket összeszedték és félrerakták majd a felszabaduló részen táncház vette kezdetét. Ez azt jelentette, hogy a zenekar a színpadon játszott, lent pedig az emberek egy kört alakítva táncoltak, egy férfi pedig vezényelte hogy mikor mi történjen. Én még ilyent nem láttam soha, nekem nagyon tetszett. Különösen, hogy 4-5 fő kezdte aztán fokozatosan nőtt a létszám a végén már két körben folyt a tánc kiváló hangulatban. Csupán zárójelben jegyzem meg, hogy egy tegnapi hír szerint az arra illetékes Unesco bizottság a Világörökség részének nyilvánította a táncház mozgalmat.

Végezetül nézzük meg azt is ami a tegnapi eseményről olvasható a Kulturális és Szabadidő Központ honlapján:

http://www.adymuvhaz.hu/news.archive.php?id=90

 

2 komment

Címkék: Zene Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr735182153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári 2011.12.07. 21:43:52

Kedves MORGÓ!! Persze, erre te nem emlékezhetsz!!!A 70-es évek elején nagyszerűen roptuk a Szabó Lőrinc kvtár udvarán Sebőékkel! Kimásoltam, íme: A táncház elismert hungarikummá vált" – mondta reagálásában Novák Ferenc "Tata" koreográfus pénteken az MTI-nek. A 80 éves Kossuth-díjas művész részvételével – illetve Sebő Ferenc, Halmos Béla és Martin György közreműködésével – nyílt meg 1972. május 6-án Budapesten az első táncház, majd sorra szerveződtek az újabb és újabb magyar, illetve a közelebb-távolabb élő népek zenéjét-táncait bemutató, őrző táncházak.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.12.08. 12:21:04

Talán azért emlékezhetek, akkortájt végeztem az egyetemet, bár kétségtelen régen volt már. :) Az más dolog, hogy a táncházról valóban nem hallottam, szívesen elképzelem, ahogy roptátok.:))
süti beállítások módosítása