HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Hajléktalanok

2012.02.09. 10:01 Morgó Medve

Ilyenkor télvíz idején mindig fel szoktam emelni  a szavamat a hajléktalanok érdekében. Nem nagy dolgokat szoktam csinálni, csupán azt szoktam kérni, hogy írjuk be a mobil telefonunkba a területileg illetékes diszpécser szolgálat telefonszámát és ha elesett és beteg embert látunk aki segítségre szorul, csörgessük meg a beírt telefonszámot és hívjunk segítséget az arra rászoruló polgártársunknak. Aki ugyanúgy ember mint mi vagyunk, csak neki szerencsétlenebbül alakult a sorsa. Tényleg nem nagy dolog az egész ha segíteni akarunk. Mobil zsebből ki, tárcsázás, pár szó, és ha sietünk már mehetünk is az éppen érkező villamossal vagy busszal. Vagy ha kicsit eldugottabb helyen próbál életben maradni a szegény nyomorult várhatunk néhány percet amíg megérkeznek a szociális munkások, nehogy már ne találják meg az arra rászorulót. Szoktam még valamit kérni. Ez sem nagy dolog. Azt szoktam kérni, hogy mindig legyen a táskánkban néhány konzerv amit oda tudunk adni a hajléktalanoknak.

Idén is megírtam a levelemet mint szoktam. Igaz, nem kapkodtam el, vártam a hideget. Részvétet könnyebb kelteni nagy hidegben mint viszonylag enyhe időben. Egy évben kétszer nem lehet kérni, így aztán vártam és majdnem egy teljes nappal sikerült megelőznöm a médiát.  Január 31-én kedden reggel küldtem szét leveleimet a listáimon, estére már a média is lépett és szót emeltek a hajléktalanok érdekében. Illetve inkább közvetítették a hatóságok intézkedéseit. Ez azért lényeges mert amíg egyedül voltam volt reményem a kérésem teljesítésére, másnap már elnyomták volna a híradások a mentőakciókról.  Természetesen nem a hiúságomat sértette volna ha idén elmarad a telefonszámok beírása, egyszerűen ez azért fontos mert hamarosan véget ér a nagy hideg, a kampány befejeződik és attól tartok kevesebb figyelem fog majd jutni nekik. Márpedig betegen haldokolni lehet mínusz 5 fokban is nem csak mínusz 15 vagy 20 fokban.

Egyébként jó hogy az ország így fellépett az érdekükben. Biztosan úgy van ahogy mondják, hogy a rendőrök, polgárőrök, szociális munkások hajléktalanok százait mentették meg a fagyhaláltól. Ilyen alacsony hőmérsékletek mellett tényleg életveszélyes a szabadban aludni.

Végezetül néhány gondolat arról, hogy miért nem esett szó itt a Morgómedvében is arról amiről a levelező listáimon szóltam. Megmondom őszintén leginkább szerénységből. Ebben az évben jutottam el odáig, hogy hatékonyságban nem hoz annyit amennyit azzal veszíthetek, hogy esetleg lesznek akik úgy gondolják, csak fényezem itt magam. Ugyanis a levelező listáim olvasottságához képest a Morgómedve olvasottsága elenyésző, pedig itt is százas nagyságrendről van szó. Így aztán ez elmúlt évekhez képest itt a Morgómedvében idén elmaradt a segítség kérő levél. Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy azért jelentős átfedés van a levelező listáim és a Morgómedve olvasói között, így a "veszteség" tovább csökkenthető.

De ha már szóba jött a dolog belinkelem a Diszpécserszolgálat elérhetőségeit:

http://diszpecserportal.hu/regionalis-diszpecserszolgalatok.html

http://www.diszpecserportal.hu/

Sajnos a mi régiónk telefonszáma megszűnt, de nyugodtan hívhatjuk a 107-es számot.

Egyébként tevékenységemről a Diszpécserszolgálat is tud, tavaly még a honlapjukra is felkerült a nevem mint önkéntes segítőé. Ezt nem is azért írtam meg, hogy kiemeljem a kezdeményezésem fontosságát hanem hogy inkább "hitelesítsem" évente ismétlődő tevékenységem értelmét.

Szólj hozzá!

Címkék: Hajléktalanok

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr365182185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása