HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Újévi koncert

2013.01.03. 17:50 Morgó Medve

Idén még megnéztem a Bécsből közvetített újévi koncertet, jövőre már nem fogom. Emlékszem, már tavaly is ilyen gondolataim voltak, de idén úgy gondoltam teszek még egy próbát. Valóban megnéztem, de inkább csak szólt a TV. Közben jöttem, mentem, meg is ebédeltem közben, szóval igazából nem is figyeltem oda. Nem is volt érdemes. Ez már ugyanis nem ünnepi koncert volt, hanem valami vegyes felvágott. Valahol szólt a zene és a koncerttermen kívül valakik táncoltak, aztán valami romantikus hangulatú téren egy kamarazenekar zenélt, tehát már igazából nem is a koncertteremben elhangzottakat hallottuk. Volt itt kérem gyönyörűszép vízesés, tavon úszkáló hattyúk, autót szerelő családapa hatalmas villáskulccsal meg még sok más egyéb csacskaság aminek semmi keresnivalója nem volt egy ünnepei koncerten. Természetesen ez csak a televízió nézőknek járt ki, a koncertteremben ülők nyugodtan végigélvezhették a kétórás koncertet úgy, ahogy azt szokás. Ők tényleg koncerten vehettek részt, mi meg nézegethettük a szebbnél szebb képeket zenei aláfestéssel.

A fiatalok most bizonyára úgy gondolják, hogy ezek az "öregek" állandóan csak morognak, semmi sem tetszik nekik, pedig a világ fejlődik, benne az újévi koncert is. Persze ők könnyen mondhatják, mert nem biztos, hogy tudják milyen is volt az újévi koncert régen. Elmondom.

Hát először is korábban kezdődött. Ha jól emlékszem 10 órakor. És nagyjából délben be is fejeződött. Nem hiszem, hogy a befejezés idejét az ebédidőhöz illesztették volna, de a valóság mégis ez volt. A TV nézők milliói elragadtatással hallgatták a csodálatos bécsi muzsikát, ahol a muzsikáláson kívül a karmester és a zenekar még mindenféle vicces dolgokkal is próbálta szórakoztatni a közönséget. Hallhattunk sok Strausz muzsikát, keringőket, polkákat. A kamera sem csalinkázott el a koncerttermen kívülre vagy csak nagyon rövid időre, akkor is házon belül maradt. Aztán délben a koncert véget ért, aki a televízióban követte az már ülhetett is asztalhoz, de a bécsi polgár is időben hazaérkezett ahhoz, hogy még nagyon ne késse le az ebédidőt. Ha ugyan nem a közeli kisvendéglőben ebédelt.

Ezzel szemben manapság a koncert 11.15-kor kezdődik és jóval az ebédidő végén fejeződik be. Én nem is tudom mit csinálnak a koncertlátogatók és a zenészek? Megebédelnek fél 11-kor? Vagy beérik néhány szendviccsel? Ők nem úgy vannak mint például én, hogy bármikor felállhatok, kimehetek a konyhába ebédelni. Szóval szerintem nem egy jó ötlet ez az ebédidőt átívelő koncert. Úgy gondolom, jövőre le is mondok róla.

5 komment

Címkék: Zene

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr395182319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2013.01.03. 21:54:19

Én csak kb. déltől láttam. A kamarazenés részt és a sok külső felvételt a szünetben adták. (Épp akkor kapcsoltam be.) Az tényleg unalmas volt, de utána a koncert jó volt. Volt vidám része is, amikor a plüss állatokat meg egyéb cuccokat osztogatta a karmester. Szerintem jó volt ez a karmester.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2013.01.04. 06:38:02

Sajnos már nem emlékszem pontosan, de gyanítom az elején sem stimmelhetett valami, ha én otthagytam. Bennem mindenesetre csak a termen kívüli események maradtak meg, pedig végig be volt kapcsolva a TV. Lehet, hogy a bosszúság miatt is ez az amire jobban emlékszem. De hogy ez nem volt egy tisztán koncertközvetítés, az is biztos.

ferko 2013.01.04. 07:33:09

Nekünk is tetszett, volt koncert rész is és volt más helyszini bejátszás is (ez gondolom felvételről és nem élőben). Nagyjából ennyi baj is volt vele, egy újévi koncert fele felvételről ment, akkor mégse az újévi koncert volt. A táncos betétek, tájképek, bejátszások sokszor giccsesek voltak (nászkocsi lerobbant, a pap szerelte meg a koszorúslánytól kapott 27es franciakulccsal). De ez a trend manapság, nem ül le a néző két órás koncert elé, kellenek ezek a látványos elemek (legalábbis a szerkesztők szerint).

Samu 2013.01.04. 09:26:18

A táncos betéteket régebben is mindig felvételről adták be a zene közben.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2013.01.04. 13:21:39

Hát ha kellenek ezek a látványos elemek elfogadom. Az más dolog, hogy ha sok ilyen lesz akkor nem fogom megnézni. Egyébként most néztem meg a karácsonyi koncertet videóról, azt amit az Operaházból közvetítettek. Itt meg Rátóti Zoltán szavalt. Izgatottan várom az első irodalmi estet valamelyik könyvtárban ahol Mefisztó rondóját adja majd elő valaki.:)
süti beállítások módosítása