HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

XP-s problémák

2014.04.27. 12:34 Morgó Medve

Jónéhány operációs rendszer került már kivonásra, de azért ekkora felhajtás mint most a Windows XP körül van nem volt. Vagy legalábbis nem emlékszem. Úgy tűnik az újabb operációs rendszerek kibocsátóinak most határozottabb érdekük, hogy meggyorsítsák a Windows XP lecserélését és ezért most kicsit rámenősebbek is.

Miről is van szó? Hát arról, hogy talán egy éve bejelentették, hogy idén április 8-án megszüntetik ennek az operációs rendszernek a támogatását. Vagyis nem foglalkoznak többé vele. Mint tudjuk egy ilyen rendszer soha sincs kész, mindig kiderülnek hibák amelyeket a cég folyamatosan kijavít, hogy biztonságosan használhassuk gépünket. Ne feledjük, ha rácsatlakoztunk az Internetre gépünk egy lesz a több milliárdnyi gépnek amelyek össze vannak kapcsolva egymással. Innen fogva ki vagyunk téve internetes támadásoknak, bár ezek ellen igyekszünk is megvédeni magunkat. Tűzfalakat és vírusirtókat, vírusvédelmeket telepítünk gépeinkre és ha naponta frissítjük őket nagyjából nyugodtak is lehetünk. De a veszély azért fennáll, vagyis rossz emberek folyamatosan szkennelik a "hálót" hátha találnak olyan gépet amely védtelen. Ilyenkor válik az ember gépe zombivá, vagyis nem csak mi használjuk. Ami nem egy jó dolog. Gondoljunk csak arra, hogy ha a jelszavunkat a gépen őrizzük a nevünkben akár leveleket és fájlokat is küldhetnek.

Namármost, ha egy  operációs rendszert a gyártó folyamatosan karbantart és a felszínre került "gyári hibákat" kijavítja kisebb a veszély. Ha ezt nem teszi egy idő után tényleg úgy nézhet ki az operációs rendszer mint egy nagy lyukú szita, amelyen egyre több lesz a lyuk. Igaz még mindig megvédhetnek bennünket az állandóan frissített védelmi programjaink, de mivel a támadások gyakoribbá válnak nagyobb a valószínűsége annak, hogy átjutnak a védelmi rendszereinken. És innentől beszélünk zombigépről.

Javaslom hát, hogy vegyük komolyan a dolgot és ha gépünk a hálózatra kapcsolódik cseréljük le az operációs rendszerünket. Nekem egy Windows 7 Home Premium fut a gépemen, elégedett vagyok vele. Ilyen esetekben szokott felmerülni a Lynux feltelepítésének lehetősége is. Ami kétségtelen megoldás lehet, ingyen is van, de én nem szeretem. Mikor 10 éve megvettem a Sulinetes gépemet ilyennel adták el hogy olcsóbb legyen. Megőrültem tőle, hogy nem tudtam egy csomó windowsos programot futtatni. Be kellett látnom, hogy ez egy windowsos világ, bár azt is tudom, hogy Lynuxot használók meg arra esküsznek és utálják a Windowst. Nem szeretnék ebben a dologban vitát, kérem fogadják el az olvasóim is, hogy én a Windowst szeretem és a jövőben is ezt is fogom.

És hogy valami konkrétat és hasznosat is írjak, volna egy tanácsom azok számára akik Windows XP alatt Microsoft Security Essentials programot használnak és nagyon lelassult a gépük: minél előbb szedjék le ezt a programot. Ezután az XP hasítani fog mint régen. Kicsit türelemjáték, de csak ki kell várni a dolgokat, kb. 15 perc alatt végig lehet kattintgatni a Control Panel/Remove programs/Microsoft Security Essentials útvonalat. Ha nem sikerülne ezzel, próbáljuk meg a CCleaner programmal, ami letölthető a Szoftverbázisából is.

A közvetlen linket is megadom: http://www.szoftverbazis.hu/search?search=CCleaner

Ezután pedig installáljunk fel helyette más, ezt helyettesítő víruskereső programot.

Tudom, hogy a Microsoft erre a vírusirtó programra még egy év támogatást ad, de a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy az XP-s gépek egyik napról a másikra történő lelassulásának oka az MSE használata, érdemes leszedni.

2 komment

Címkék: Jótanácsok Ismeretetterjesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr656092407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2014.04.29. 17:03:34

Én az AVG antivírus használom már 5 éve. Igaz fizetős egy évre 13000 forint, nincs vele gondom, automatikusan frissül, mindennap 17 órakor ellenőriz, ami mintegy két percig tart, hála az SSD merevlemeznek.
Amikor a lányunk új laptopot vett az apja pénzén, jogtiszta W8.1 operációs rendszerrel, arra egy ingyenes vírusirtót telepítettem: Avira Free Antivírus.
Nekem adta a régi Lenovo laptopját, ami csak iratnehezéknek használható, mivel nem jogtiszta XP volt rajta, és az egyik bekapcsolásnál nem tiltottam le a frissítést a wifin keresztül, elérte a fekete halál. Azt üzente, hogy ön minden bizonnyal szoftverhamisítás áldozat lett, frissítsen jogtiszta szoftverre! Ráadásul az akku is tönkrement, már tölteni sem lehet, csak hálózatról működik olyan lassan mint az ólommadár. A használati ismertetőben az áll, ha totálisan lemerül, nem biztos hogy életet lehet bele lehelni.
Szóval: Sic Transit Gloria Mundi, vagyis így múlik el a világ dicsősége számítógépes világban:=)))

Morgó Medve 2014.05.01. 07:13:36

Az Avira jó vírusirtó, nekem is az volt évekig. Egyszer aztán nem tudtam frissíteni és le akartam szedni, hát nem volt könnyű dolog. Azóta Avast-ot használok, meg vagyok vele elégedve. Kétségtelen, hogy az XP-nél már nagyon rámentek a jogtisztaságra. Ennek eredménye az is amit Veled művel a laptopod. Örülök, hogy jelentkeztél cimbora, már aggódtam. :)
süti beállítások módosítása