HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Vízóra leolvasás

2014.08.23. 13:53 Morgó Medve

A telkünkön már második éve új módja van a vízóra leolvasásnak. De mielőtt megismerkednénk ezzel az új módival, nézzük meg hogyan történt ez régebben.

Régebben, tehát mondjuk tavalyelőtt, a szolgáltató bedobott egy cetlit, hogy ekkor és ekkor jön vízórát leolvasni. Ezt az ember szépen beírta a naptárjába, majd az adott napon vagy üzemszerűen kint tartózkodott (nyaralt)  vagy kiment a telekre vagy otthagyta a kulcsot a szomszédoknál, akik beengedték a vízóra leolvasót. Az jött, felemelte az aknafedelet, célszerszámával (egy seprűnyélre ügyesen felszerelt nagyítóval) leolvasta az órát, felírta amit leolvasott, majd visszarakta az aknafedelet és távozott. Tiszta sor, rapid munka, mindenki elégedett volt.

Ezzel szemben ez ma úgy működik, hogy ha nem vagyunk kint a szolgáltató szintén bedob egy cetlit, amelyben leírja, hogy itt járt ekkor és ekkor, de nem voltunk itt, ezért olvassuk le mi az órát és a megadott határidőig dobjuk be a nyomtatványt az óra állásával együtt egy, a bolt közelében elhelyezett gyűjtőládába.

Ezután következik a dolog operatív része. Eldönteni mikor mászunk le az aknába. Ha van időnk amikor a cetlit megtaláltuk érdemes rögtön túlesni rajta. Nekem nem volt, mert csak egy pillanatra mentem ki, azután jöttem haza. Itthon aztán nézegettem az időjárást, meg számoltam hány nap van még a határidőig. Szerdán viszonylag jó idő volt, viszont mivel ünnep volt attól tartottam nincs kihelyezve a gyűjtőláda. Csütörtökön szakadt az eső, pénteken viszont szép idő volt. Pénteken volt a határidő is. Mentem is kora délelőtt mielőtt még elromolna. Először én is arra gondoltam eszkábálok egy olyan nagyítós micsodát, de nem is volt ez olyan könnyű. Végül csak nekivetkőztem és leereszkedtem az aknába. Ami mint írtam nem egy kellemes dolog. A létrán kell lefelé araszolni, közben az ember a hátát végig húzza az akna nyíláson miközben begyűjti róla a sarat meg a mocskot. Ugyanez történik a lábával és combjával is, miután úgy nem lehet lemenni, hogy ne érjen az ember a rozsdás, nedves létrához. Ezután már az óra leolvasható, ki lehet mászni, közben újabb mocskot kenhetünk magunkra. Hát ilyen egy vízóra leolvasás mostanában a telken.

Mit lehetne tenni ennek elkerülésére? Hát az egész nyarat kint tölteni, hogy ha jönnek a leolvasók ott legyen az ember. Mondjuk a zivataros napokon nem feltétlenül muszáj, tételezzük fel, hogy a vízóra leolvasók sem szívesen járják a telkeket ilyen időben. Az is lehet, hogy csalunk. Végignézzük több év vízfogyasztását és megsaccoljuk az idei vízfelhasználást. Ennek azért van kockázata, mert ha többet mondunk mint a valóságos és a jövő évi leolvasáskor még kevesebbet mutat (még nem értük utol magunkat) mint az idén behazudott érték megzavarjuk a számítógép operátorokat akik azt látják, hogy 2015-ben kevesebbet mutat az óra mint 2014-ben volt. Kész lebukás. Ha kevesebbet mondunk akkor meg kell keresni a legutóbbi számlát, hogy attól azért többet írjunk be, nehogy itt is a negatív vízfogyasztás hibájába essünk. Mint látjuk most is érvényes az általános szabály: legjobb az egyenes út. Le tehát a farmert és inget és alábukni az aknába. Este itthon meg alapos zuhanyzás, különösen a hátat részesítsük előnyben. És örülni, hogy egy évre letudtuk a vízóra leolvasást.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr586628569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2014.08.25. 16:49:18

És mi van a villanyórával? Ugyanolyan macera mint a vízóra. Én kaptam egy tértivevényes levelet az ÉMÁSZ-tól,hogy megpróbálták leolvasni a kiskerti villanyórát de nem tudtak bemenni.(fal szöveg) Megadtak egy telefonszámot és egy határidőt hogy hívjam fel az illető férfit. Sokadikra felvette egy nő, akik közölte hogy ő az illető úr megbízottja, de nem ő olvassa le és fényképezi az órát, hanem egy másik számot hívjak fel. Ezt kb 10 próbálkozás után vette fel a tag és közölte, hogy a határidőig nem ér rá mert el van havazva, majd utána felhív egy egyeztetésre. Ennek már több mint 6 hete de nem jelentkezett. Közben az ÉMÁSZ küldött egy éves végszámlát, amelyet becsült állás alapján készített, természetesen jóval túlbecsülte az utolsó állást, így két évre előre kifizettem a villanyszámlát. Ezt az óra állást bemondani nem lehet, sem telefonon, sem interneten. Ami végül hab a tortán: nem ÉMÁSZ dolgozó olvassa le és fényképezi le hanem postás dolgozók!! Ugyancsak ők olvasták le a lépcsőházi lakásórákat is.

Morgó Medve 2014.08.26. 08:09:19

@vajgerpeti: Ezek szerint nekem szerencsém volt, mert kint voltam Mályiban mikor jött a villanyóra leolvasó a fényképezőgépével. Ezzel a fényképezéssel még nehezebbé tették a villanyóra leolvasásokat mert korábban az ember telefonon bediktálta és kész. Aki begépelte láthatta, hogy beleillik-e az adat az adatsorba? Ha igen beírta, ha nagyon kilógott megkereshették ismét a fogyasztót, hogy olvassa el még egyszer. Igen, én is hallottam, hogy most már a postások olvasnak le. A szolgáltatónak mindig ott van a lehetőség, hogy ő bármikor beírhat egy becsült fogyasztást. Nálad is így történt, persze úgy hogy ők járjanak jól.:) De hát a világ sajnos így működik.
süti beállítások módosítása