HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

A felfekvési sebek megelőzésésről

2014.08.24. 11:50 Morgó Medve

Néhány hete láttam a TV-ben egy viszonylag új magyar filmet, a Kocsis Ágnes rendezte "Pál Adrienn"-t. Elég nagy várakozással néztem a film elé, amikor elkészült elég sok díjat kapott, úgy gondoltam tányleg jó film lehet. Lehet, hogy az is, de nekem nem tetszett.

De nem is a filmről szeretnék írni hanem annak néhány filmkockájáról. Ami tudom, hogy nem kocka, de a közbeszédben így terjedt el. Szóval ebben a filmben mutattak egy idős hölgyet, aki egy kórház elfekvő részlegén várta, hogy megszabaduljon földi kínjaitól. A tisztálkodást és a rendbetételt láthattuk, többek között a hátát is, amit egy hatalmas seb csúfított el. Ez volt az a bizonyos felfekvési seb, amelyet az elégtelen vérkeringés okoz. Ezek a szegény betegek nem tudnak mozogni, nem tudnak megfordulni, mozdulatlanul fekszenek az ágyban a hátukon és ekkor keletkeznek ezek a borzalmas sebek. Az ilyen betegeket rendszeresen forgatni kellene, erre viszont sajnos nem mindig van kapacitás ezeken az osztályokon. A következmény pedig félelmetes. Ezeket a sebeket nehéz kezelni, azt pedig, hogy ez mivel jár az olvasó képzeletére bízom. De van megoldás! Saját családi tapasztalataimat osztom meg most a Morgómedve olvasóival abban bízva, sok kedves idős hozzátartozóink életük utolsó éveiben, netán hónapjaiban el tudják kerülni ezeket a félelmetes sebeket.

Közeli hozzátartozóm volt akiről szó van, halála előtt nagyjából 2 évet töltött állandó fekvéssel, ő is többnyire hanyatt feküdt. Egyszer nála is megjelent a hátán ez a bizonyos seb. Egy háton lévő seb rendesen be sem köthető, főleg ha a beteg a hátán fekszik, tehát nagy aggodalommal töltött el bennünket a dolog. Természetesen első utunk a háziorvoshoz vezetett, vele vettük fel a kapcsolatot. A doktornő küldött egy hölgyet, egy egészségügyi dolgozót, aki ezeknek a sebeknek a specialistája volt. Ő vette kézbe  a dolgokat, sikeresen. Hozzátartozói segítséggel néhány hét múlva a seb begyógyult és mi  megnyugodtunk. Ő ajánlott egy olyan speciális matracot amit kimondottan ezeknek a sebeknek a megelőzésére találták ki. Hozzáteszem, briliáns ötlet. Gyógyaszati segédeszközöket árusító boltokban lehet kapni, ára változó, úgy emlékszem mi olyan 2 éve 26.000 forintért vettük.

Működése azon az elven alapul, hogy ha a matracon fekvő ember nem tud mozogni akkor fordítsuk meg a dolgot, mozogjon alatta a matrac. Hát nem egyszerű és csodálatos? Ezek után képzeljünk el egy matracot ami cellákból áll. Ezeket a cellákat felosztják A és B csoportra, majd felváltva fújják fel illetve engedik le az ehhez a két csoporthoz tartozó cellákat. Vagyis a testfelület egyik pontja néhány percig felfekszik a matracon majd következik a csere, az alatta lévő matracrész leenged, míg egy másik fúvódik fel és most már a test egy másik pontja fekszik fel. Utána megint csere következik. És ez így megy éjjel-nappal.

Remélem érthetően írtam le, beleadtam minden tanári rutinomat. A kompresszor állandóan üzemel, éjjel-nappal. A matrac esztétikus külsejű, nem feltűnő, mi a kórházba is bevittük mikor 2 hétre  az idős hölgy átköltözött oda. Pontosan nem emlékszem mennyi ideig használtuk, de sokáig. Soha többé nem keletkeztek a hátán felfekvési sebek.

Részesedést nem kapok a gyártóktól és a forgalmazóktól, én csak azokon az idős embereken szeretnék segíteni ezzel az írással akik ki vannak téve az ilyen sebek által okozott szenvedéseknek. Mielőtt nekünk szükségünk volt rá mi sem tudtunk róla. Lehet, hogy ez a mi hibánk volt, de bizonyára mások is lehetnek így vele. Idáig kerültem azt, hogy utalást tegyek arra, hogy ezek a sebek hozzájárulhatnak az ápolt szerettünk korábbi halálához is. Vegyük meg hát ezt a matracot, nekem elhiheti a kedves olvasó, hogy megéri.

Végezetül benéztem az Internetre, találtam ugyan egyet amihez hasonló volt nekünk, de nem szívesen reklámoznék olyan konkrét terméket amelyet nem ismerek, ezért javaslom írjuk be a keresőbe a felfekvés elleni matrac kompresszoros kifejezés-t és válasszunk kedvünkre valót. Vagy nézzünk be egy ilyen boltba, az eladó bizonyára minden tájékoztatást meg fog adni. Sajnos a miénkre már nem emlékszem. Hát ennyit szerettem volna ma írni, elköszönök, minden jót kívánva kedves olvasóimnak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Betegségek Jótanácsok Ismeretetterjesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr246630599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása