HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

ICQ a régi, de jó csevegőprogram

2015.04.09. 04:37 Morgó Medve

A nyelvtanulás kapcsán említettem egy elég régi programot, amelynek ICQ a neve. Akkoriban amikor én is használtam csak egyszerűen Icukának hívtuk. A program ma is megtalálható az Origó Szoftverbázisában, úgy látom szabadon letölthető. Azt is látom, hogy a fejlesztők - úgymond - haladtak a korral, vagyis most már alkalmas telefonálásra, fájlküldésre valamint videóbeszélgetésre is. Fel akartam installálni a gépemre, hogy az alapján számolhassak be róla, de nem találom a régi beállításaimat, nulláról meg nem szeretném az egészet indítani, mert akkor elveszíteném a régi beszélgető társaimat. Például azt a kedves kínai lánykát is, akivel olyan jó 10 éve csetelgettünk rendszeresen. Így aztán inkább másokat buzdítanék erre, különösen azokat akik nyelvet szeretnének gyakorolni. Van kereső funkciója is, vagyis képes keresni ország, város, nem, kor stb. alapján is azok között akiknek a gépén megtalálható a program, sőt még azokat is megkülönbözteti akik a keresés pillanatában elérhetők. Van abban valami imponáló, hogy megjelenik a képernyőn egy csomó becenév (nicknév), mellette zöld jelzésekkel, például Londonból vagy Bostonból. Úgy hogy bátran vágjunk bele.

Aztán, hogy valami érdekesség is legyen elmesélek egy történetet. Én 1994-ben kezdtem az internetezést. Abban, hogy egyre inkább kinyílt számomra ez a világ nagy szerepe volt a különféle levelező listáknak. Ezekre ha feliratkozott az ember rendszeresen, egy csokorba fűzve naponta megkapta a mások leveleit, melyekből tanulhatott, vagy ötleteket olvashatott ki, sőt, még maga is írhatott ezekre a levelező listákra.

Akkoriban volt egy Pepsi nyereményakció ami abból állt, hogy az üvegek kupakjait kellett gyűjteni, melyekben számok voltak. Ha az embernek sikerült két olyan kupakot begyűjtenie amelyen azonos szám volt akkor nyert valamit. Már nem emlékszem mit lehetett nyerni, talán annyi pénzt amennyi bele volt írva a kupakba. A lényeg, hogy a levelező lista ideálisnak mutatkozott a kupakpárok összehozására. Hozzáértők külön listát hoztak létre amely csak a kupakok keresésére "szakosodott". Működött is a dolog rendesen, aztán egy idő után hirtelen megszűnt, amit nagyon sajnáltunk. Gondolom a cég is rájött, hogy az  internet korában ez nem igazán volt jó ötlet.

Visszatérve ezekre az őskori levelező listákra én kettőt olvastam rendszeresen a TIPP-et és a GURU-t. Az elsőn különböző tippeket lehetett olvasni, a másik pedig a számítástechnikával foglalkozott. Mindkettőt kapom és olvasom ma is rendszeresen. Itt belenézhetünk ezekbe a levelekbe: http://hix.hu is. Láthatjuk alapítóját és működtetőjét is a lányaival, akit ezen a fórumon csak HIX Józsinak hívunk.

Végezetül elmesélek egy érdekes történetet. Működtetett Józsi egy csetelő programot is (akkoriban ez még igencsak új dolog volt) az volt a neve, hogy Aréna. Itt még nem lehetett félrevonulni valakivel beszélgetni, itt mindenki látta mit ír a másik és persze ő is írhatott. Ez egy nagy társaság volt. Egyszer én is bementem és inkább csak figyeltem a többiek beszélgetését. Egyszer csak felfigyeltem, hogy valamelyikünk mellékesen egy szívműtét műszereit ellenőrzi. Gondolom a gépek végezték a dolgukat, ő meg unatkozott, hát bejött egy kicsit beszélgetni. Persze írásban. Mivel van egy szívsebész rokonom, rákérdeztem ismeri-e? Az volt a válasz, hogy igen, itt operál mellette. Hát ezen igencsak meglepődtem. Apósomnak akkortájt operálták a szemét a Rókusban, ő segített bejutni a neves főorvoshoz, rögtön meg is kérdezte, hogy hogy van az apósom szeme? Én meg tájékoztattam. Hát, vannak érdekes dolgok.

Én egyébként jól vagyok, kicsit elmaradtam, elnézést. Sűrű az élet körülöttem, de már lassan ritkulni fog. A térdizületeim is rendetlenkednek, szedek rájuk gyógyszert meg igyekszem fogyni. Mostanában nem voltak szakestélyek meg főzések a koli mellett meg a szökőkútnál, a disznótoros időszak is véget ért, így aztán 6 kilóval vagyok kevesebb. Talán ez is segíteni fog. Drukkoljon nekem a kedves olvasó is. :)

Szólj hozzá!

Címkék: Jótanácsok Ismeretetterjesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr477352232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása