HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

A filmcsonkításokról

2015.05.23. 13:00 Morgó Medve

Nemrégiben ajánlottam egy kiváló filmet, a "Mad Max"-ot, ami egy kicsit másabb volt mint amilyennek én ismertem. Konkrétan rosszabb volt, valakik ugyanis hozzányúltak és nem előnyére. A megváltozott verzió egyrészt 6 perccel rövidebb lett, ezen felül is bizonyos részek ki lettek vágva, aztán a jelenetek is kicsit fel lettek cserélve. Mindezt azért tehették, hogy a filmet egy vasárnapi matiné színvonalára hozzák, ezzel bizonyos nézői igényeket kielégítve. Igaz, ezzel meg más nézők igényeit nem tiszteletben tartva. A változások egy részét én is megemlítettem korábban. Ha viszont valaki bővebben szeretne olvasni róla olvasson bele a Porton a  kommentekbe. Felül vannak a legfrissebbek, van összesen 156 darab.

Érdekes dolog ez. Én mindig úgy tudtam, hogy egy filmből kivágni a szerzői jogok megsértése. És ez teljesen jó így. Gondoljunk csak arra, hogy írunk egy regényt, bizonyos fejezeteknek fontos és pótolhatatlan jelentésük van a cselekmény szempontjából, erre fogja magát valaki és ezeket kivágja és úgy dobja a piacra. Joggal lehetünk bosszúsak a dolog miatt. Na ezért vannak a szerzői jogok melyeknek kötelességük megvédeni a filmeket és könyveket az efféle megcsonkításoktól.

Most nem beszélek arról amikor a régi rendszerben a kultúrpolitikusok egy egy könyv- vagy filmrészletről úgy vélték károsan befolyásolná ideológiailag a lakosság széles rétegeit, ezért próbáltál meggyőzni az írókat és a rendezőket arról, hogy bizonyos változtatásokat elvégezzenek a műveiken. Aztán volt akit sikerült meggyőzni, volt akit nem. Utóbbiak művei mentek a zúzdába vagy dobozban maradtak. A rendszerváltás idején én jó darabig csak ilyen filmeket néztem. Többnyire egyedül vagy másodmagammal.

Úgy gondolom itt most nem erről van szó. Valaki úgy gondolta, hogy nem jó ez a film így, jobb lenne másképp, aztán egy másvalaki nekiállt egy ollóval meg ragasztóval. Persze ezt csak jelképesen írom, mert ma már másképp bánunk a filmekkel ha változtatni akarunk rajtuk.

Például én 1975-ben 2 hétig voltam Donyeckben, abban a városban amelyről sűrűn hallottunk mostanában. Tanulmányúton voltam, az estéim szabadok voltak, beültem egy moziba. A "Három testőr"-t vetítették. Van ebben a filmben egy jelenet, amikor egy hölgy úgy teszi ártalmatlanná a 3 testőrt, hogy ígéretes kacsintgatásokkal felcsalogatja őket a padlásra és ott valami módon ráveszi őket, hogy aludjanak el. Lehet, hogy kicsit fejbe is verte őket. A szovjet cenzorok ezt a kacsintgatásos jelenetet túlfűtötten erotikusnak vélhették, ezért kivágatták. A szovjet néző csak azt látta, hogy a testőrök lent isznak az ivóban és később egy padláson ébredeznek. Mivel én a filmet már láttam itthon is, rögtön tudtam mi maradt ki. Akik mellettem ültek ők csak valamiféle "ugrást" érzékelhettek a filmben, ők nem tudhatták, hogy hiányzik néhány perc. Hát bizony tőlünk keletebbre még jobban ügyeltek arra, hagy a túlfűtött erotika a közelébe se kerülhessen a szovjet embereknek.

Másfajta csonkítások azok amelyeket a mozigépészek végeztek a régi világban. És ők már valóban ollóval és ragasztóval dolgoztak. Tisztelet a kivételnek. Ők viszont nem ideológiai megfontolásokból vágtak ki a filmekből hanem egyszerűen a merészebb szexjelenetekre volt szükségünk. Én ezzel az "Eszkimó asszony fázik" című film kapcsán szembesültem.

Nagyon sokáig úgy tudtam hogy egy szexjelenet van a filmben, amikor a férfi és női főszereplő kimennek a természetbe és a hölgy kissé szabadkozva közli a fiatalemberrel, hogy ő nem úgy szereti csinálni mint mások. És hogy a férfi jobban értse mire gondol előrehajolt kissé és megkapaszkodott egy vékonyabb fában. A férfi mögé lépett és innentől fogva csak a fa koronájának ütemes mozgását láthatjuk, valamint egy szamár i-á-kolását hallhatjuk. A jelenet nagyon szolid, a legszigorúbb erkölcscsősz sem találhatott benne hibát. Igaz, a mozigépészeknek sem kellett. Aztán évtizedek teltek el és megint bemutatták a filmet a TV-ben és igencsak meglepődtem egy másik szexjeleneten, amit viszont először láttam. Ez már jóval szabadosabb volt, hogy finoman fejezzem ki magam. Hogy honnan szerezték ezt a kópiát nem tudom, de ez a néhány perc nem szerepelt abban a verzióban amit korábban láttam és szintén a TV-ben vetítették. Csak néztem mint a moziban. Ezek szerint ez vagy nem került a mozikba vagy pedig azok a mozigépészek voltak tisztességesebbek akiknek a kezén átment. Bizonyára sokan voltak ilyenek is.

1 komment

Címkék: Filmek Morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr137484912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lordjim 2015.06.01. 14:33:43

1975 novemberében a bulgárföldi lakótelepen dolgoztam,a kazánházban.Mérőperemet építettünk be a LÁNG- Gépgyár kiküldöttjeként. A lakótelepi vendéglőben rántott pacalt ettem. Jó volt. Csak egy kis emlék.
süti beállítások módosítása