HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Olvasmányaim (Kék fény) filmajánlattal

2016.07.29. 08:35 Morgó Medve

Elolvastam ezt a címben jelzett könyvet is, a Kék fényt. Idősebbek még emlékeznek rá, nem is tudom mikor indulhatott, talán a 60-as évek végén. A Népszabadság újságírója szerkesztette és vezette, név szerint Szabó László, aki a közelmúltban hunyt el. A könyv 1972-ben jelent meg.

A könyv egyrészt a műsor műhelytitkaiba avat be bennünket, másrészt bemutat sok bűncselekményt is. Számomra két dolog hagyott nagyon mély nyomot.

Az egyik, hogy szerepel benne egy család, a Richter család, amelyben az egész család bűnözéssel foglalkozott. Beleértve a család majdnem 14 éves tagját - Richárdot - is. Ő leginkább azért volt fontos tényező ebben a családban, hogy lévén kiskorú, így nem volt büntethető. Tehát a nagyok megszervezték a bűncselekményeket és beküldték végrehajtani az öcsikét, akit maximum Aszódra, a javító intézetbe lehetett elküldeni.

Erről az öcsikéről 14 év múlva, 28 éves korában lehetett hallani ismét, amikor is a szegedi Csillag börtön bútorgyárában megölt 3 alkalmazottat, akik művezetőként irányították az elítéltek munkáját, hármat pedig súlyosan megsebesített. Ámokfutásszerű volt az egész, két - titokban készített késsel - rohant végig az üzemen, többnyire hátulról támadt az áldozatokra. Az ok az volt, hogy a művezető felbosszantotta mivel meg akarta fenyíteni. Akkor még volt halálos ítélet, természetesen fel is akasztották. Bővebben itt olvashatunk róla.

A másik ami nagyon nyomasztott és megmaradt bennem a Népstadion-galeri esete. Itt dologtalan, csellengő, bűnözésből élő fiatalok az esti órákban a Keleti pályaudvaron és környékén lófrálva fiatal lányokat vettek rá, hogy tartsanak velük, többnyire becsapva őket, amikor viszont odaértek a teljesen kihalt Népstadionhoz akkor veréssel arra kényszerítették őket, hogy egy ablakon keresztül bemásszanak az üres pénztár fülkébe és ott többen egymás után megerőszakolták őket. De sokszor elég volt ehhez a vasúti töltés oldala is. Ha tiltakoztak jött az újabb verés. Elég sokáig folytathatták bűnös tevékenységüket, nem is értem miért, hiszen közben feljelentések születtek, tehát a rendőrségnek nem lehetett nagy kihívás elfogni őket. No mindegy, végül letartóztatták a bandát, majd egy idő után bíróság elé állították őket.

Itt viszont álljunk meg egy pillanatra. Nem értek én itt valamit. Ugyanis a lecsukottak családja és rokonai megfenyegették az áldozatokat és családjukat - akik magánindítványban jelentették fel a tetteseket - hogy ha nem vonják vissza a feljelentésüket ez meg ez fog történni velük. És ők visszavonták és ezeket az ügyeket a bűnüldöző szervek kénytelenek voltak ejteni. Mint például annak a kis 15 éves kislánynak az esetében is, akit ketten erőszakoltak meg. Jött volna a többi is, de arra jött valaki és megzavarta őket. Amit meg nem értek az az, hogy a nemi erőszak hivatalból üldözendő bűncselekmény, tehát nem kéne hogy számítson van-e feljelentés vagy nincs. A könyvből erre nem kaptam választ. Viszont úgy tudom ma már hivatalból üldözendő cselekedet, ha van feljelentés ha nincs. És ez így van rendjén.

Az ítélet viszont úgy gondolom az akkori szokásoknak megfelelően példás volt. Ma már többet kapnának. A 19 éves bandavezér 10 évet kapott, aztán volt itt bőven 7-8 év is, persze néhányan a kisebb gazemberek megúszták kevesebbel, egy-két évvel. A megfélemlítő családtagok közül öten álltak bíróság előtt, egyenként fél-félév letöltendő büntetés volt a részük. A galeri elítélt tagjai 21-en voltak, ezeknek nagy része 5 éven felüli büntetést kapott.

Érdekes olvasmány volt, elég gyorsan bedaráltam az egész könyvet, pedig nem egy vékony könyv. Mellesleg ezen a héten nem volt a Dunán a szokásos heti Kék fény. Lehet, hogy megszüntetik?

Végül felhívnám a figyelmet egy filmre, amelyet vasárnap este 19.25-kor vetítenek a Duna TV-n. Tíz kicsi indián a címe. A könyvé Tíz kicsi néger, kiváló krimi, én nagyon szeretem. Én erre a filmre már nem nagyon emlékszem, ezért csak óvatosan ajánlom. Viszont emlékszem egy másik verzióra is, az egy hegyen játszódik ahol a házat csak egy felvonó köti össze a külvilággal. Ez egy nagyon jó film, szívesen megnézném újra.

A később vetítendő Skarlát betű sem rossz film. 24.00 órakor kezdik a Duna TV-n.

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek Könyvek Börtön és Kriminalisztika

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr68919162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása