HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Kell-e tartani a Facebook-tól?

2016.08.12. 21:07 Morgó Medve

Érdekes, az IWIW-el szemben kevesebb volt a gyanakvás. Talán azért mert a mienk volt. Aztán jött ez a gyanús angol nevű valami Amerikából és ez már óvatosabbá tette az embereket. Kivéve a középiskolás és egyetemi korosztályt, valamint a 35-ön innen lévőket. Nagyon sokan mondták nekem már a középkorúak is, hogy hát ide aztán nem. Szó sem lehet róla. És nagyon sokan tartják ehhez magukat ma is. Persze elég sokan vannak olyanok is, akik feladják tartózkodásukat és előbb utóbb mégis beregisztrálnak. Sőt találkoztam olyannal is, aki valami miatt megharagudott és törölte magát, aztán később mégis megjelent újra. Persze abban, hogy ilyen félelmek és ellenszenv alakult ki ellene jócskán benne volt a média is. A médiának szenzáció kell, az neki nem hír, hogy van egy új közösségi oldal, csuda jó, mindenki elégedett. Az már igen, hogy milyen visszaéléseket követtek el, milyen vírusok terjednek, mennyire veszélyes a fiatalokra, meg az idősebbekre is, szélhámosok és erőszakolók vadászterülete az egész.

Ma is vannak ismerőseim akik beregisztráltak ugyan, de jóformán nem is használják. Persze itt azért nem nagyon lehet teljesen passzívnak maradni, előbb utóbb jönnek az ismerősök és azokat pedig illik visszaigazolni. És nem hetek múlva. Persze nem mindenkit, akit nem kedvelünk nem muszáj.

Visszatérve a passzivitásra, lehet passzívan is fent lenni a Facebook-on, de lehet intenzíven is. Ha beregisztrálunk rögtön látjuk majd kik azok akik állandóan "fent lógnak" és kik azok akik soha nem írnak semmit, nem tesznek fel semmit. Még fényképet sem. Így is lehet, semmi probléma nem lesz belőle.

Végezetül megismételném a címben szereplő kérdést: kell-e félnünk a Facebook-tól? Szerintem ha okosan, kellő óvatossággal használjuk nem. Az egyik fő szabály a következő: csak annyi adatot adjunk meg magunkról amennyi feltétlenül szükséges. A Facebook nagyon kevéssel is beéri. Ne adjunk meg személyes adatokat: telefonszámokat, email címeket, lakcímeket, születési helyünket, de adjuk meg a születésnapunkat. Annyit azért adjunk meg, hogy az ismerőseink be tudjanak azonosítani. Például a lakhely fontos lehet. Az iskoláink is sokat segíthetnek az azonosításban. És adjunk meg egy fényképet is magunkról. Nagyjából ennyit.

A másik fő szabály pedig, hogy ne kattintgassunk rá mindenre amit levélben (üzenetben) másoktól kapunk. Még ha ismerős küldi akkor sem. A vírusok csak a betűket és számokat tartalmazó dokumentumokban nincsenek. Ez az írás olyan. Vannak viszont a csatolt fájlokban. Előfordulhat az is, hogy egy linkre kattintunk rá, amely olyan weblapra visz bennünket ahol megfertőződhet a gépünk. Ismeretlen csatolmányokra, linkekre nem kell kattintani. Inkább kérdezzünk rá a küldőjüknél. De ez így volt eddig is a levelezéseink során. Ha ezeket amiket leírtam betartjuk nem lesz baj.

Persze gyorsan meg is jegyzem, hogy mindezeket felelősség vállalás nélkül írtam le, vagyis nem vállalok felelősséget ha valakinek mégiscsak baja lenne a Facebook-kal. Ahogy egyik nagy professzorunk (Z.J.) mondta a végzősöknek, kérem rám ne hivatkozzanak, inkább üljék le.

Még egy dolog. Egyre több minden ma már csak a Facebook-on érhető el. És ez egyre inkább így lesz. Olyasmi ez is mint a Windows 10. Előbb utóbb mindenki rákényszerül. Csak idő kérdése az egész.

3 komment

Címkék: Közösségi oldalak

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4510407072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2016.08.13. 14:22:04

Egyetértek. Nem félni kell tőle, hanem ésszel kell használni, alaposan meg kell ismerni a beállításokban rejlő adatvédelmi lehetőségeket és csak annyit árulni el magunkról, amennyi szükséges. És valóban, rengeteg információ elérhető a Facebook-on, sőt sok minden csak ott érhető el, vagy ott lehet róla a leghamarabb tudomást szerezni.

Morgó Medve 2016.08.13. 20:57:57

@exbikfic: Örülök, hogy megtámogattál, jól esett. :) A Facebook nélkül nem tudnám figyelemmel kísérni a "Csengetett Mylord?" szereplőinek a sorsát sem, nem beszélve a millió idézetről. :) Hála Neked, hogy felhívtad rá a figyelmemet. :)

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2016.08.13. 22:16:05

Nahát, örülök, hogy jól érzed magad a csoportban, ott én is mindig nagyon jól szórakozom. :)
süti beállítások módosítása