HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Ismerősök a Facebook-on 1.

2016.08.21. 21:30 Morgó Medve

Egy kis kihagyás után folytatnám elmélkedésemet a Facebook-al kapcsolatban. Mégpedig ezúttal az ismerősökről lesz szó. Kezdjünk is gyorsan hozzá. Ha minket valaki bejelöl ismerősnek akkor három dolgot tehetünk.

Minden különösebb hezitálás nélkül visszajelöljük, mert jól ismerjük az illetőt és nem zavar bennünket ha megnézi azokat a fényképeket és egyebeket amiket ismerőseink számára teszünk fel a Facebookra. Aztán úgy is dönthetünk, hogy nem ismerjük az illetőt, nem is érdekel, hogy ki ő, nem jelöljük vissza, sőt még úgy is dönthetünk, hogy soha ne jelölhessen be bennünket ismerősnek. Harmadik lehetőség, hogy írunk neki egy pár sort, amelyben rákérdezünk hogy honnan is ismerjük egymást?

Én ezt nem szoktam csinálni mert elég feledékeny ember vagyok, életem során sok emberrel találkoztam, lehet hogy jó ismerősök voltunk valamikor csak régen volt. Tehát megnézem az adatlapját, megnézem az ismerőseit és ez alapján nagy valószínűséggel el tudom dönteni, hogy tényleg ismerem az illetőt vagy nem. Ez a visszakérdezés némi kockázattal jár, lehet hogy megsértődik az illető.

Ha már említettem ezt az ellenőrzést időzzünk el itt egy kicsit. Hogyan tudom eldönteni, hogy ismerősről van-e szó? Bár igazából nem is ezt érdemes vizsgálni, hanem a szándék tisztességességét. Hiszen ha bejelölt és hiteles profillal (adatokkal) rendelkezik miért ne ismerhetnénk egymást? Ilyenkor elhiszem, hogy ismer, mert nekem egyre romlik a memóriám, így egyszerűbb. És milyen a hiteles adatlap? Hát nem teljesen üres, hanem azért a lényeges adatok meg vannak adva. Mi tudja még a jóindulatú szándékot bizonyítani? Az ismerősök, főleg a közös ismerősök száma. Ha sok közös ismerősünk van akkor nem kamu dologról lehet szó, megnézzük a közös ismerősöket és ha ezek hiteles, általunk ismert emberek már jelölhetjük is vissza. Ő biztos tényleg ismer minket alapon.

Megmondom őszintén, engem időnként bejelölnek nem akármilyen bombázók és nem a négyszázadik ismerősnek, hanem mondjuk harmadiknak. Természetesen ez eleve gyanús, hogy egy 20 éves bombázó beregisztrál a Facebookra és mindjárt harmadiknak engem jelöl be ismerősnek. No persze vannak nekem vonzó tulajdonságaim, de azért nem olyanok, hogy egy ilyen csinibaba várja izgatottan az én visszajelölésemet. Persze az adatlap teljesen üres. Ilyenkor nem reagálok, de nem is tiltom ki az életemből, várok. Egy idő után ismét benézek és látom, hogy már 12 óvatlan ember van az ország különböző csücskeiből. Én szerencsére nem vagyok köztük. A foglalkozások is különbözőek, tehát nincs semmi olyan tulajdonság, ami hogy úgy mondjam legalább egy csoportba összehozhatná a társaságot. Nyilván a leányzó jelölgetett össze-vissza aztán volt aki nem hezitált rajta sokat csak visszajelölte.

Egyébként ha már itt tartunk, nem tudom mi a céljuk ezekkel a kamu bejelölésekkel. Valami biztos van, csak még nem tudjuk. Javaslom a teljesen ismeretleneknél végezzük el ezt az analízist, vagyis alaposan nézzük meg az adatlapjukat és az ismerősöket. Az én elméletemet igazolja, hogy később ismét  visszalátogatva az ismerősök száma nem nőtt jelentősen, tehát mások is óvatosak.

Azért vannak érdekes esetek is. Engem néhány éve bejelölt egy középkorú hölgy. Elsőnek. Én voltam az egyetlen ismerőse én meg egyáltalán nem találtam ismerősnek. Mivel egyedüli ismerős voltam az ismerőseinél nem volt mit nézni, viszont volt egy nagyon korrekten kitöltött adatlapja. Ráadásul vallásos is volt. Szemrebbenés nélkül visszajelöltem, bár nem ismertem. Ma már a nevére sem emlékszem, meg nem találnám az ismerőseim között. Tehát ismerős "fronton" sok minden előfordulhat, de egy kis nézelődéssel eldönthető mit is tegyünk.

Még az IWIW-en történt, hogy bejelöltem egy egykor tanítványomat akivel 3 évig hallgatók is voltunk együtt, ezután én végeztem és gyakorlatvezetője voltam fél évig. Mikor bejelöltem visszaírt, hogy ő nem gyűjti nagyon vagy megszállottan az ismerőseit és nem igazolt vissza. Nem is értettem, mert itt inkább én tűnhettem úgy mint aki boldog boldogtalant bejelöl, hadd gyűljenek az ismerősök. Aztán egyszer már erről rég elfeledkezve bejelöltem a Facebook-on is, természetesen nem jelölt vissza. Már nem is írt, tudta, hogy egy notórius gyűjtögetővel áll szemben, akit meg kell vetnie mindenkinek.

Nagyon lendületben vagyok, de most mégis elköszönök. Nem jó ha egy írás túl hosszú. Legközelebb innen folytatom.

Szólj hozzá!

Címkék: Közösségi oldalak

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr3211071264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása