HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Végre egy jó lecsó

2016.08.30. 21:23 Morgó Medve

A Morgómedve rendszeres olvasói tudják, hogy évek óta nem eszem egy jó lecsót. Ha csinálok is száraz, túlteng benne a paprika, paradicsommal éppen csak ijesztgetem. Egyszerűen sajnálom bele a paradicsomot. Sajnálom, mert nem olcsó. Idén nem ment lejjebb kilója 250 forintnál, legalábbis ott ahová én járok. Márpedig 250 forintot én sokallok azért, hogy lecsóba rakjam. Így aztán inkább sült paprika az amit eszem, viszont egész nyarak telnek el, hogy nem eszem egy rendesebb lecsót.

Nálam ennek a dolognak gyerekkori gyökerei vannak. Falun nőttem fel, a kertünkben rengeted paprika és paradicsom volt. Anyám csak kiszaladt, összeszedett egy jó adagot és már készült is a lecsó. Bő paradicsommal, bőséges zsíron. Nálam ez utóbbi is hibádzik, az állandó súlyfeleslegem miatt mindig kevés zsíron készítem, pedig annak tocsognia kellene a lábasban. A paprika meg a paradicsom annyit vesz fel amennyire szüksége van, a maradék meg úgyis ott marad az edényben. Na ilyen volt az anyám lecsója. Zsíros, sok paradicsommal. Ezzel szemben az én lecsóim szárazak, se zsír nincs benne rendesen, se paradicsom. Meg lehet ugyan enni, élvezetes is, de azért meg sem közelíti a gyerekkori lecsókat.

Ma viszont megváltozott a helyzet. A múlt héten csütörtökön mikor mentem ki Mályiba egy maszek zöldségesnél vettem a paradicsomot. Szép nagyokat vettem, 7 darab jóval több volt mint egy kiló. Kint Mályiban megettem egyet, hazahoztam 6-ot. Vasárnap este jöttem be, gondoltam csinálok egy jó lecsót, mondjuk 2 paradicsommal. Ami persze kevés a jó lecsóhoz. Aztán sok volt a dolgom, elmaradt a lecsócsinálás.

Ma reggelre viszont három elkezdett megrohadni, valamit kellett kezdeni vele. Kivágtam a rossz részeket, hozzácsaptam még egy darabot az előző vásárlásból, aztán isteni lecsóm kerekedett. Az alávaló sem hibádzott, a rósejbni sütésből megmaradt olajon csináltam meg. Mit mondjak? Tocsogott, de nem baj, gyerekkoromban is tocsogott. Mondjuk a (volt) amerikai levelezőtársam biztos rosszul lett volna a látványtól. Hogy miért csak volt megírom majd, egyelőre maradjunk a lecsónál. Szóval kiváló lett. Kiszedtem a felét, aztán a maradék felét, aztán azt a keveset mit őrizgettem volna, hát megettem azt is. Cserébe az ebéd csak 2 banán volt, a vacsora meg egy picike szalonna kevéske kenyérrel meg a megmaradt paradicsomok, még mielőtt azok is tönkrementek volna. Úgy döntöttem megismétlem majd, bár addig még sok víz lefolyik majd a mi Sajónkon, lehet, hogy megint megfutamodom a paradicsomos dőzsöléstől. Majd megírom mire jutottam.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Evés-ivás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1011663164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása