HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Filmajánlat (Ezredes a kastélyban)

2017.02.02. 18:39 Morgó Medve

Vasárnap estére megint egy különleges dokumentumfilmet tartogat számunkra a Duna World csatorna. 21.30-kor kezdik vetíteni az "Ezredes a kastélyban" című filmet. Túl sokat nem lehet olvasni róla, így kénytelenek leszünk az én gyatra emlékezetemre hagyatkozni.

Egyszer volt, hol nem volt, még a szocialista időkben volt egy nyírségi gazdaság, amelynek fő terméke az alma volt. Volt úgy hogy rengeteg alma volt, viszont szorgos kezek meg nem nagyon voltak, így aztán gondolt egyet a gazdaság vezetője és megkereste a szovjet elvtársakat a debreceni laktanyában, nem tudnának-e segíteni. Folytak a tárgyalások, gondolom a vodka is, végül megegyeztek és utaztak a katonák a Nyírségbe almát szedni. Mint ahogy a miskolci egyetemisták is, szerénységemmel együtt. Csak nem egy időben és nem egy helyen szüreteltük a Nyírség kincsét.

A katonák örültek, mert kiszabadulhattak a laktanyából, a tisztek is mert közben ők is találtak elfoglaltságot a gazdaság vendégházában, az alma is fogyott a fákról, szóval mindenki jól járt. Win win, mondanák ma a mályvazakós menedzserek. A dolog jól be volt járatva, éveken keresztül működött. Aztán jött a rendszerváltás, a szorgos kiskatonák hazamentek az ezredparancsnokkal együtt. Ez utóbbi nem nagyon találta a helyét otthon Kárpátalján, megkereste hát a korábbi jó barátot nem tudna-e számára valami megoldást. Tudott. Így aztán átköltözött Magyarországra, munkát kapott. Egy kastélyban lett afféle mindenes. Olyan gondnok féle, akinek feladatai közé tartozott a fűnyírás is. A kastély persze az egykori nyírségi igazgatóé, ha jól emlékszem Putnokon van. Az ezredes elvtárs közben megszerezte a magyar állampolgárságot, bízom benne, hogy azóta is boldogan él a kastélyban és úgy érzi jól döntött amikor ez egykori baráthoz fordult.

Hát erről szól ez a film. Érdekes film, a legérdekesebb talán az, hogy egy ember ezredparancsnokként emberek ezreiért felelt, aztán később afféle udvarosként találta meg a boldogságot, alkalmazottként egy idegen országbeli vidéki kúrián. Egy ezredes azért nem kis rendfokozat. A mi ezredparancsnokunk Hódmezővásárhelyen  "csak" alezredes volt, a hadosztályparancsnok (több ezred parancsnoka) volt ezredes. 

A film jó néhány éve készült, jó lenne tudni azóta mi történt a szereplőkkel. Ha valami putnoki kommentelő segítene nekünk jó lenne.

A Port nem túl bőbeszédű most, de azért belinkelem:

http://port.hu/adatlap/film/tv/ezredes-a-kastelyban/event-tv-59001050/movie-153708

 

6 komment

Címkék: Filmek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4012177786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2017.02.06. 18:10:18

Teljesen véletlenül kattintottam oda tegnap este, az elejét nem láttam, de nekem is nagyon tetszett. Külön érdekes volt, hogy amikor a rokonainál tósztot mondott, mintha ukrán szavakat szőtt volna bele, minden többi megszólalásánál pedig kifejezetten szép orosz beszéde volt. Meg fogom nézni az elejétől kezdve, ideírom a helyet, ahol a vetítést követő 7 napig meg lehet nézni, hátha mást is érdekel:
www.mediaklikk.hu/2017/01/20/ezredes-a-kastelyban/

Morgó Medve 2017.02.06. 18:22:57

@exbikfic: De jó, köszönjük szépen. Én úgy vettem észre az elején is beszéltek ukránul. Szimpatikus ember, ha egyszer Putnokon járok megpróbálom megkeresni egy kis beszélgetés erejéig. :) Majd beszámolok erről is. :)

Morgó Medve 2017.02.06. 18:27:15

@exbikfic: Köszönöm szépen, már be is linkeltem a filmet a mostani írásomba. :-)

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2017.02.06. 19:28:05

@Morgó Medve: Nem bírtam ki, máris végignéztem a filmet, tényleg érdekes volt. A legvégén van egy szép dal, utánanéztem és a szövegét Okudzsava írta.
Tudod, ez nálam szakmai ártalom, lecsapok a hallgatható orosz szövegekre. :) De ha esetleg érdekel, itt van a youtube-címe, ráadásul ugyanaz a nő énekli, aki ebben a filmben is: www.youtube.com/watch?v=6vy_GFzx_Cs

Morgó Medve 2017.02.07. 15:45:59

@exbikfic: A szép dalt köszönöm, valóban szép. Meghallgattam még kettőt ami következett. Azt hiszem egy nép sem tud úgy viszonyulni a háborúhoz mint a szovjet nép. Igaz, ők a maguk földjét is védték. Ez a háborús katona dalokban is érzékelhető.
süti beállítások módosítása