HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Négerezés

2017.05.20. 08:45 Morgó Medve

Hallom az egyik műsorvezetőtől, hogy a felesége kérdésére, hogy lehet-e a feketéket, vagy újabban afro-amerikaiakat négernek nevezni, azt válaszolta, hogy lehet, miért ne lehetne. Mondjuk ha az amerikai rokonok itt vannak akkor ne - tette hozzá.

Hát nekem az a véleményem, hogy lehet, de nem illő, nem elegáns. Senkit sem illik úgy nevezni ahogy ő azt nem szeretné. Én legszívesebben a fekete szót használom, az afro-amerikait hosszúnak és mesterkéltnek tartom.

Egyébként én 1966-ben találkoztam egy Amerikából itthon tartózkodó magyarral, miközben azt vártuk az esztergomi vasútállomáson, hogy elinduljon a vonat. Ez a külföldre szakadt hazánkfia mondta mikor a számból meghallotta a néger szót, hogy ezért Amerikában a bordáim közé nyomnák a kést. Persze nem vagyunk Amerikában, de szerintem akkor sem elegáns.

Egyszer egy színészünkkel készült interjú, aztán amikor a színész azt mondta, hogy valami négert szinkronizált, a riporternő nem bántón és nagyon finoman utalt rá, hogy mondjunk inkább feketét. Igaza volt.

Végezetül egy viccel zárnám le a témát. Moszkva legnagyobb repülőterén egy amerikai turista csoport áll és a fiatal, lelkes idegenvezető hölgy, sorolja, hogy ez a világ legnagyobb repülőtere, percenként 120 repülő száll fel, 130 száll le és csak mondja, mondja megállíthatatlanul. Erre megszólal az egyik amerikai turista, hogy már ne haragudjon, itt állunk 10 perce és egyetlen gép sem szállt se fel, se le. Erre az ifjú hölgy kis szünet után gúnyosan megszólalt, maguknál meg verik a négereket.

Persze ezt csak az idősebb korosztály érti meg. A fiataloknak annyit mondanék segítségül, hogy ha fiatal korunkban szóba került, hogy Amerikában ez is jobb, meg az is jobb, mindig azt mondták, hogy igen, igen jobb, de ott meg verik a négereket. Erre mind megnyugodtunk.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr2512527293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lordjim 2017.05.26. 14:32:34

Megvettem a Béke és Szabadság 1952 aug-tól 1954 áprilisig megjelent példányait. Nagy kincs,rengeteg képpel,érdekességgel.

Morgó Medve 2017.05.26. 22:09:40

@lordjim: Ma már valóban nagy értéknek számít. :)
süti beállítások módosítása