HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Már jobb hangulatban

2017.09.09. 17:49 Morgó Medve

Úgy tűnik elmúlt az átmeneti depresszióm. Az az igazság, hogy ennek jelei még aznap este mutatkoztak, főleg azután, hogy a  Vegetával feljavított húslevesemből megvacsoráztam. Mivel terápiás eljárásról volt szó, bőven tettem a tányérba a húsból is. Siketült találnom hozzá egy üveg egészen friss tormát is. Aztán, hogy tovább javuljon az állapotom rendet raktam magam körül, ez is jó hatással volt rám. A másnapi buszos kirándulás a nyugdíjas borsodi bányászokkal és kohászokkal szintén jó irányba befolyásolta az állapotomat. Különösen a kirándulás végállomásán Rudabányán elfogyasztott kemencében sült füstölt csülök párolt savanyú káposztával, amit bőven körítettek még főtt babbal is. Érdekes párosítás, mintha a gasztronómiai útkereső fokozni akarná a bab egyébként sem elhanyagolható hatását emésztő rendszerünkre. Mindenestre tényleg érdekes megoldás, lehet, hogy egyszer én is kipróbálom majd. 

Egyébként az autóbuszos túra célja az volt, hogy felkeressünk néhány bányász emlékhelyet és virágot helyezzünk el a környékbeli bányákban balesetben elhunyt bányászok emlékére. Miskolcon kezdtük, itt koszorút helyeztünk el a Szénbányászati Tröszt volt épületén lévő emléktáblánál, majd ezután  Kimentünk Lyukóbányára, amely egy időben az ország legnagyobb földalatti bányaüzeme volt. Évente egy millió tonna szenet adott az országnak. Itt meghallgattuk egyik társunk rövid előadását, megettük a vendéglátó kollégák pogácsáit, az innivalókat sem kíméltük. A hallgatóktól hallottam (ők is voltak velünk) hogy előző éjszaka valami italos esemény volt, úgy hogy fogyott az ásványvíz is.

Ezt követően Sajószentpéteren álltunk meg, itt is lehelyeztük virágainkat. A következő állomás Kazincbarcika, majd Ormosbánya volt. Az utolsó állomás volt Rudabánya. Na itt fogyasztottuk el a fentebb említett csülköt, káposztával és babbal.

Máskor ilyenkor Selmecbányán vagyok, idén ez kimaradt. De azért gondoltam a hallgatóinkra meg az oktató kollégákra, meg mindenkire, mert ilyenkor nagyon sok ismerősöm van ott. Ambivalens érzéseim vannak, jó is lenne ott lenni, de azért itthon lenni sem rossz. Kicsit fájnak a térdeim, valahogy nem hiányzik az a sok menés hegynek fel, völgynek le. Én nagyjából 18 éve járok Selmecbányára így szeptember elején egy busznyi hallgatóval meg néhány oktatóval, ez a második amit kihagyok. Jövőre feltétlenül elmegyek.

Mostanra elromlott az idő, ha holnap sütne a nap lerendezném Mályit. Úgy értem elzárom és leeresztem a vizet. Aztán amíg ürül a rendszer olvasok egy kis Örkényt. A Lágerek népét. Jó, könyv, ajánlom mindenkinek.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Bányász ünnepek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4912817836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása