HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Facebook/Tetszikelés vagy lájkolás

2017.11.03. 17:22 Morgó Medve

Kicsit gondban vagyok, hogy is nevezzük a címben említett dolgot. Mivel amire kattintunk abban az esetben, ha tetszik amit látunk vagy olvasunk, egyértelműnek látszik a tetszikelés használata, bár ez nekem kicsit furcsán hangzik. Én leginkább a lájkolás szót szoktam használni. Legalábbis élő beszédben. Tudom hogy egy angol szóból indulok ki, de azt hiszem ma még ez az elterjedtebb. Úgy hogy én ezt is használnám a továbbiakban.

Hogy azok is tudják miről beszélünk akik úgymond nincsenek fent a Facebook-on mondjuk el, hogy egy tetszésnyilvánításról van szó. Ha tetszik a kép vagy szöveg amit mások tettek fel, akkor rákattintunk a "Tetszik" szóra és mindenki láthatja, hogy tetszik nekünk amit a lap gazdája feltett hogy megossza a nyilvánossággal. 

Megmondom őszintén amikor ez ez egész kezdődött én kissé félve kattintgattam a hallgató lánykák fényképeire, nehogy a kecske meg a só jusson az eszükbe. De aztán ahogy teltek múltak az évek, egyre inkább rájöttem, hogy itt nem csak arról van szó, hogy tetszik nekem a feszes nyári blúzban látható fiatal hölgy, hanem egyúttal a tudtára adom azt is, hogy láttam a képet vagy képeket. Vagyis ezzel üzenek neki. És ez, ha ő kedvel engem például mint volt tanárját vagy ismerősét örömmel fogja eltölteni. Mint ahogy engem is örömmel tölt el ha végignézem, kik is nyilvánították ki tetszésüket, mondjuk az újabban feltett fényképemmel kapcsolatban. Nyilván az alap információ az, hogy látta a képet, de fontos az is, hogy valószínűleg tetszik neki a kép is. Akármilyen jó ismerősöm is tesz fel valamit, ha nem tetszik nekem akkor mellőzöm a tetszésnyilvánítást. Ügyelek rá, hogy ez tényleg tetszésnyilvánítás legyen.

Ez a dolog jó még valamire. Mégpedig arra, hogy ismerőseink és barátaink hozzánk való érzelmi kötődést is lemérjük általa. Én mindig végignézem, kik azok akik tetszésüket nyilvánították. Bár itt érdekesebb, hogy kik nem. Ha valamelyik ismerősünk vagy barátunk rendszeresen elmulasztja ezt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy őt levehetjük a barátok és jó ismerősök listájáról. Persze ez a vizsgálat csak akkor használható, ha valaki rendszeresen ott lóg a Facebook-on és mégsem kattint a megfelelő helyre, például az újonnan feltett fényképünket látva.

Most én is elkezdtem figyelni néhány, korábban hozzám közelebb álló ismerősömet, sőt barátomat. Úgy gondoltam, hogy meglehetősen nagy időeltolódással legalább 5 alkalommal kell feltennem valami érdekes dolgot magamról és hogy ha egyetlen alkalommal sem sikerül begyűjtenem egy tetszésnyilvánítást sem akkor levonhatom a megfelelő következtetéseket. Hogy nem a fényképekkel van a baj (mert ezekről van szó) abból mérhetjük le, hogy több száz ember viszont nyomkodja az egeret lelkesen. Nálam ezek a számok 250-en felül vannak és most tartok a harmadik alkalomnál. Hogy orvosi nyelven fogalmazzak eddig a teszt pozitív, azaz nulla tetszésnyilvánítás. Természetesen 5 alkalom már elegendő lehet, ha több van akkor az csak finomítja a "mérést".   

3 komment

Címkék: Közösségi oldalak

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1813161052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2017.11.05. 20:08:44

Most kivételesen nem értek egyet veled, legalábbis abban, hogy a lájkok által lemérhetjük ismerőseink hozzánk való érzelmi kötődését.Szerintem ugyanis ezzel legfeljebb az azonos érdeklődési kört, véleményazonosságot, ízlést és hasonlókat mérhetjük, mást nem. És hogy a ritkán tetszikelőt levenni az ismerősök listájáról - ezt, merem remélni, hogy talán te sem gondolod ennyire szigorúan. Kizárólag azért, mert valaki valamit feltett, miért kéne megnyomni a tetszik gombot? Ha VALÓBAN tetszik, ha valóban egyetértek, ha valóban hat rám valamiképpen, akkor igen, akkor ezt jelzem (szerencsére most már van több variáció is a tetszésnyilvánításra). Az meg kifejezetten irritáló, hogy ha az ember feltölt néhány képet ugyanarról a témáról, mondjuk egy kirándulásról, utazásról, eseményről, akkor mindig van, aki az összeset lájkolja - ilyenkor felmerül bennem, hogy gondolkodás nélkül végignyomkodta, függetlenül attól, hogy tényleg tetszett-e neki.
Egy szó mint száz, mindenki mást vár a FB-on és a FB-tól, pontosan úgy, ahogy az életben is történik, mert nem vagyunk egyformák.

Morgó Medve 2017.11.06. 11:47:29

@exbikfic: Természetesen én örülök a nem egyetértő véleményeknek is. :)

Bizonyára én fogalmaztam pongyolán, én sem törlöm a nekem n e m lájkoló ismerőseimet az ismerősök sorából. Én a jó ismerőst már a FB-on kívüli világból értettem. Akik még nem barátok, de nem is csak úgy ismerősök, hanem jó ismerősök, tehát csak rájuk gondoltam amikor egy képzeletbeli listáról való levételről írtam. És hogy a példánál maradjak, ha a maradék két esetben sem jön tetszésnyilvánítás, akkor már sajnos nem fogom jó ismerősömnek tekinteni akiről szó van, csak egyszerűen ismerősnek. Természetesen magamban sajnálkozva a dolgon.

A másik dolog, hogy szerintem azok a fényképek amiket az emberek feltesznek általában többeknek tetsző dolgok. Persze itt a skála elég széles, így aztán általában az ember nem mond ellen a látottakkal kiváltott érzéseinek, nem megalkuvó, tehát belefér az is hogy tetszik (ismétlem különböző mértékben, de mégis eléri a még tetszik szintet) ugyanakkor üzen is, hogy azok között van akik látták. Az esetemben pedig - mint írtam -
ha kedvel aki feltette a képet vagy akármit örülni fog neki. Olyanokat amik végképp nem tetszenek figyelmen kívül hagyom, hiszen az is lehet, hogy nem láttam. Átsiklom rajtuk.

A többszörös képek esetén valóban nincs sok értelme külön tetszést nyilvánítani minden képről. Fárasztó is. Én azt ott szoktam megtenni, ahol minden kép együtt látszik.

Nem egyszerű dolgot vetettem fel, most már remélhetőleg érthetőbb voltam. De ha nem szívesen visszatérek még rá. Köszönöm az észrevételedet, máskor is örülni fogok neki.:)

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2017.11.06. 20:22:46

@Morgó Medve: Így már világos. Valóban elég bonyolult dolog ez, és főleg mindenki mást igényel, de mint tudjuk, nem tehetünk mindenki kedvére még a FB-on sem. :)
süti beállítások módosítása