HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Gépkarabély

2017.11.21. 20:05 Morgó Medve

Mindig bosszankodom amikor ezt a gépkarabélyt hallom. Én még úgy nőttem fel, hogy van pisztoly, ennek gépesített változata a géppisztoly. Vagyis amíg a pisztoly egyes lövések leadására alkalmas, a géppisztoly erre is alkalmas, meg arra is, hogy addig lő amíg meghúzva tartom a ravaszt. Vagyis sorozatlövésre. Aztán volt még a karabély, amely sorozatlövésre alkalmatlan volt. Dióverőnek is hívták, mert igen hosszú csöve volt. A géppisztolyhoz még annyit tennék hozzá, hogy ha már egyszer kialakították a sorozatlövésre való alkalmasságot egyúttal megnövelték a csőhosszat is, miáltal pontosabban lehetett vele célozni. Ennek szükségessége is érthető, hiszen a géppisztolyt már többnyire távolabbi lövések leadására szánták. Ezért volt hosszú csöve a karabélynak is, de jóval hosszabb mint a géppisztolyé. Itt tényleg fontos volt a pontos célzás, mert ha nem "szedték le" az ellenséget, nem biztos hogy volt idő újratölteni. 

A géppisztolytól nagyobb tűzereje volt a golyószórónak, attól még nagyobb a géppuskának. A katonaságnál én lőttem pisztollyal is, géppisztollyal is, meg géppuskával is. Utóbbival nagyon sokat, mert géppuskás voltam. Amikor kezdtem a katonaidőmet a géppuska még kerekekkel rendelkezett, olyan félidő tájban jöttek az új géppuskák, ezeknek már csak állványuk volt. Itt láthatunk mindegyikből egyet-egyet. Itt pedig láthatjuk az én kerekes géppuskámat is, sőt olvashatunk is róla. Ha valakit érdekelne az írás első része itt találja, a harmadikat pedig itt.

Amikor végigolvastam mindhárom részt, akkor láttam van egy negyedik is. Szerintem így kerek az egész, olvassuk hát el ezt is.

Ez a gépkarabély valami olyasmi mint a munkásvédelem. Vala kezdetben a munkavédelem, munkavédelmi kesztyű és társai, aztán itt is jöttek az okoskodók és kitalálták, hogy nem a munkát kell védeni hanem a munkást, így aztán innentől munkásvédelemről beszéltünk. Kíváncsiságból rákerestem mindkét szóra, úgy látom munkavédelem ügyben megjött már az eszünk. Én nem nyúltam volna hozzá, mint ahogy a géppisztolyhoz sem.

2 komment

Címkék: Katonaság Morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4513344685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2017.11.24. 16:50:50

Akkor mit lehet mondani a katasztrófavédelem kifejezésről. Nem volna érthetőbb ha azt mondanák: katasztrófaelhárítás.
Ma egy másik aranyos esetet is olvastam: egy idős hölgy égve hagyta a kocsijának a világítását és nem tudott elindulni a kórházból. Egy mentő segítette ki a szokásos módon: a saját akkujáról ahogy mondani szokás megbikázta a személykocsi akkuját hogy beinduljon a motor. Az újságíró pedig úgy kommentálta, hogy pillanatok alatt feltöltötte a másik kocsi akkuját.

Morgó Medve 2017.11.25. 07:27:05

@vajgerpeti: Ez a katasztrófavédelem nekem sem tetszik. Meg az sem, hogy a tűzoltókat átnevezték. Ha egy falusi fészer kigyullad talán túlzás katasztrófának nevezi és mozgósítani hozzá a katasztrófavédelmet. Tűzoltó kellene oda csak. Az újságírós sztorin meg elnevettem magam. :)
süti beállítások módosítása