HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Nyitott bíróság, egy lehetőség amivel én is éltem

2017.11.25. 17:18 Morgó Medve

Régóta készülök megírni ezt a posztot. Először írtam le ezt a szót, nem tetszik, idegen, de most tényleg nem találok jobbat. Miről is van szó?

Kicsit régebbről kezdem. Talán 2 éve volt, hogy az egyik Bűnmegelőzési Tanfolyamom utolsó előadója, a Miskolci Törvényszék bírósági titkára, egy fiatal hölgy volt. Az előadása végén megadta nekünk az email elérhetőségét, hogy akit érdekel hogyan folyik le egy bírósági tárgyalás annak szívesen segít abban, hogy részt vehessen egy tárgyaláson. Egyből tudtam, hogy ő az én emberem, ugyanis régóta szerettem volna részt venni egy ilyen tárgyaláson. Hamarosan írtam is neki és ő segített is.

Nem sokkal a levélírásom után a megbeszélt időben ott voltam a bíróság főbejáratánál, már belül, túl a biztonsági vizsgálaton. Hamarosan jött ő is és elmentünk egy teremhez ahol a bírónő hamarosan szólította a kint várakozókat, hogy be lehet menni. Ez vonatkozott az ügyészre, a védőkre valamint a vádlottakra is akiket fegyőrök kísértek, valamint a hallgatóságra is. Ez voltam én. A tárgyalás elején a bírónő már tudott rólam, így csak rögzítette, hogy ott vagyok, mint látogató. Ha ítélethirdetés lett volna, ekkor jöttek volna be a média képviselői is mikrofonjaikkal, kameráikkal. De ez még egy közbenső tárgyalás volt, tehát itt kívülálló én voltam egyedül. És itt abba is hagynám a beszámolómat, lesz majd később elég, inkább visszakanyarodnék a Nyitott bírósághoz. 

A Nyitott bíróság szerintem egy nagyon jó kezdeményezés. Arról szól, hogy a bíróságok dolgozói elmennek középiskolákba, beszélnek a tanulóknak a bíróságokon folyó munkáról, sőt tanáraik kíséretében részt vesznek egy-egy tárgyaláson is. Én is igyekeztem olyan tárgyalásokon részt venni amelyeken középiskolások is voltak, nem kellett engem külön kísérgetni. Hogy szükség van ezekre a tájékoztatásokra mi sem mutatja jobban, hogy egyszer, miközben elhelyezkedtünk a tárgyalóteremben az egyik fiatalember megkérdezte, hogy hol vannak az esküdtek? Na de én annak vagyok a híve, hogy első kézből a legjobb tájékozódni, úgy hogy javaslom olvassuk el mi található a Miskolci Törvényszék oldalán a Nyitott bíróságról. 

Aztán majd mesélek tárgyalásokról is, most már hosszú lenne belekezdeni, de azért nézzük meg a helyi televíziónk riportját egy tárgyalásról, ahol fiatalok is voltak. Igaz, ők egy bűnmegelőzési program keretében, de az is része a Nyitott bíróság programnak.

Ha már itt van ez a videó, elmondom, hogy a vádlottak egyikét már a börtönből hozták át a tárgyalásra, felesége szabadlábon védekezett. A férfit a gyermekei elleni szexuális zaklatással vádolták, a feleséget pedig azzal, hogy ezt eltűrte. A tanulókon és rajtam kívül  még egy férfi, egy gyermekvédelmi szakember vett részt a tárgyaláson, mint hallgatóság. Mindkét vádlottnak külön védője volt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Börtön és Kriminalisztika

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr2113381893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása