HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Tudósítás a tárgyalóteremből 1.

2017.11.28. 18:48 Morgó Medve

Az első eset amit leírok nem volt jelentős, le is tárgyalta a bíróság reggeltől kora délutánig. Ilyen azért nem túl gyakran fordul elő, általában több tárgyalási nap telik el, amíg megszületik az ítélet. Most ez tényleg egy egynapos tárgyalás volt. Nem egyedül voltam hallgatóság, olyan 20 körüli szakiskolás is ott ücsörgött mellettem a teremben. A bíró és az ügyész gyakorlott szakemberek voltak, régóta látják el feladatukat, a tanácsvezető bíró neve közismert, sok "kemény" ügyben hozott már ítéletet. Az ügyészi feladatot is elég magas szinten látta el az ügyészség, valószínűleg ez a fiatalságnak is szólt. Gondolom ha kérdések merülnek fel a tárgyalás végén (mert kérdezni is lehetett) a legmegfelelőbb választ kaphassák. A tanácsvezető bíró két oldalán foglalt helyett a 2 ülnök, ők civil emberek, kérdezhetnek, beleszólhatnak az ítéletbe is. A vádlott védője az ügyésszel szemben foglalt helyet. A sarokban a számítógép mögött ült a jegyzőkönyvvezető hölgy, a törvényszék alkalmazottja. 

Velük szemben ült az első sorban a vádlott, a férj, mellette a felesége a sértett. Mögötte ültünk mi, a tanulók és én. Mint hallgatóság vagy látogatók.

Nézzük meg mi is történt. Egy hétvégi délelőttön a férj látta, hogy ott a sok mosatlan edény a mosogatóban, az ebédhez való hús a mélyhűtőből kivéve, feleség meg sehol. A férj átment az anyósához ahol a felsége éppen mosogatott. Ez feldühítette, hogy otthon ott  a sok mosatlan, a felesége meg itt mosogat. Hazament, megpucolta a zöldségeket, megmosta a húst is, feltette főni a levest. Amikor az asszony hazajött, veszekedésre került sor és a férj megütötte a feleségét. Egyetlen egy ütés történt hastájékon. Az asszonyka egy idő után rosszul érezte magát, kiment az udvarra, a szomszédasszonynak tűnt fel az állapota, azonnal hívta a mentőt. Ők jöttek is gyorsan, kórházba szállították, ahol azonnal meg is műtötték. Az ütés maradandó károkat okozott az asszony egészségében. Meghalt volna ha nem érkezik a gyors segítség.

A tárgyaláson a vádlott szabadlábon védekezett. A bíró ismertette a tényállást, meghallgatta a vádlottat és a sértettet, majd a szakértőket is. A bűncselekmény minősítése életveszélyt okozó súlyos testi sértés. Törvényben foglalt büntetési tétele 2-8 év. Ebből a középértéket úgy képezik, hogy a kettőt összeadják és megfelezik, ez esetünkben 5 év. Ebből indul ki a bíróság, ezt lehet csökkenteni vagy növelni. 

A bíróság megállapította, hogy a házaspár együtt él, a gyerekek iskolába járnak, erről az igazolás be lett csatolva, a férj aki korábban is eljárt dolgozni most is dolgozik, a feleség ellátja őt is meg a gyerekeket is. Én úgy fogalmaznék, hogy helyreállt a normális, családban elvárható állapot. Itt ha szabadságvesztésre ítélik a vádlottat és be kell vonulnia a büntetésvégrehajtási intézetbe a család kereső nélkül marad. Hibázott az asszonyka, de hibázott a férj is, bár elég sok mentő körülmény szólt mellette. A vádlott megbánta tettét. 

Summa summarum megszületett az ítélet, amely szerintem mindenkinek tetszett a teremben: a bíróság 2 év szabadságvesztést szabott ki a vádlottra, már nem emlékszem, talán börtönt, amelyet 2 évre felfüggesztett. Mehetett haza mindenki. Mi is. 

Nem fejezhetem be a kis írásomat anélkül, hogy ne vonnám le a tanulságot. Láthatjuk milyen kevésen múlik, hogy börtönben kössön ki az ember, ha nem tartja féken indulatait. Legyen ez tanulságos mindenkinek, akinek könnyen eljár a keze. Gondolom a fiatalokban is mély nyomokat hagyott ez a tárgyalás.

Szólj hozzá!

Címkék: Börtön és Kriminalisztika

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1213401803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása