HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Filmajánlat, az utolsó pillanatban (Édes Anna)

2018.01.18. 09:26 Morgó Medve

Nagyon elvagyok késve az ajánlatommal tudom, de sajnos megszűnt a Telehold elnevezésű műsorújságom, a helyi lap mellékletéből tájékozódom, az viszont elég apró betűs, nem egy élvezet böngészni, így aztán ez a film elsikkadt. Aki ma még benéz az viszont még nem késik le róla, ma este lesz a Duna TV-n 23.55-kor.

Az Édes Annából 2 változat is létezik, ez a régebbi, ez amelyikben Törőcsik Mari játssza a mindenki által csak gyötört és bántott cselédlányt, aki egy ponton túl nem tudja elviselni a szenvedést. Sok jó szereplő van a filmben, a gazdáit is kiváló színészek jelenítik meg. Sokat nem akarok írni róla mert telik az idő, egyetlen Morgómedve olvasót sem szeretnék emiatt elveszíteni.

Gyorsan ide másolom amit 2014 februárjában írtam:

A film nagyon jó film, Kosztolányi Dezső talán legjobb írásából készült és azért is mert Törőcsik Mari olyan mély átéléssel és tehetséggel formálja meg az ártatlan, senkinek sem ártó, mégis tragikus sorsú szegény cselédlányt, hogy ilyet ritkán lát az ember. Kosztolányi Dezső tehetsége szerintem abban van, hogy úgy tudta megírni Édes Anna szomorú történetét, hogy a film végére egy cseppet sem csodálkozunk azon, hogy úgy ért véget ahogy véget ért. (Sorsa engem Thomas Hardy regényének az "Egy tiszta nő" főhősének, Tess-nek a sorsára emlékeztet). Súlyos szegény Anna vétsége, de annyi gyötrelem és szeretetlenség elviselése esetén lehet, hogy mi sem tettünk volna másképp. Gazdái nem hogy nem szerették Annát, de mérhetetlenül kizsákmányolták mind fizikailag mind lelkileg, olyan szinten amit egyikünk sem bírt volna elviselni. Ilyen esetben szokták mondani, hogy nem vették emberszámba. Így aztán a tragikus vég be is következik.

Van még egy "Édes Anna" a magyar filmművészetben, ott ez a kontraszt nem mutatkozik meg ennyire. Pedig egy rendezőnek ha a regényt meg akarja filmesíteni legfőbb feladata pont ez, hogy a néző számára teljesen hiteles legyen tette, megértse a néző Anna tettét. Mai kifejezéssel élve, még egy olyan ártatlan és jó teremtésnél is mint Anna elszakad egyszer a cérna. Hát a vasárnap esti változatban ez hitelesebben és meggyőzőbben teljesül. 

Törőcsik Marin kívül sok más kiváló színész is szerepel a filmben. Vizyné nagyságos asszony szerepében Mezei Mária alakítása is fantasztikusan jó. Neki az embertelenséget kell "hoznia", hozza is.

Ma este 23.55-kor ismerkedhetünk meg Anna szomorú sorsával a Duna TV-re kapcsolva.

Végezetül szokásunknak megfelelően nézzük meg azt is mit ír a www.port.hu a filmről:

https://port.hu/adatlap/film/tv/edes-anna/event-tv-78052480/movie-3507

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr7713585257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása