HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Morgó Medve: @Kiscsillag2017: Örülök a jó híreknek, köszönöm szépen. Bizonyára sokan fognak még örülni ha a főo... (2017.07.25. 17:04) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Kedves Cimborám, köszönöm, hogy kiegészítetted az írásaimat. Azért elég sok élményben... (2017.06.27. 07:54) Emeletes ágyak
  • Morgó Medve: Köszönöm szépen. Az ember nem is gondolná, hogy az ország első számú úttörőtáborában ilyen snassz ... (2017.06.20. 20:43) Nyomasztó élmények 2.
  • Morgó Medve: @exbikfic: Érdekes, nekem is van ugyanott, a legnagyobb lakossági banknál kártyám és még be sem fe... (2017.06.12. 22:47) Reggeli pánik, azt hittem elveszett, de nem...
  • Morgó Medve: @lordjim: Ma már valóban nagy értéknek számít. :) (2017.05.26. 22:09) Négerezés

Filmajánlat (A vád)

2017.10.23. 11:03 Morgó Medve

Gyerekkoromban amikor nagyanyámék arról beszéltek, hogy a front alatt hogy dugdosták a lányokat az oroszok - ők így mondták - elől, csak mosolyogtam. Egyrészt bennem a kép nem így élt a felszabadító szovjet katonákról, másrészt nem is nagyon értettem miért is hajkurászták volna a lányokat a felszabadító szovjet katonák, miért is kellett eldugni őket. 

Aztán amikor megnősültem a családban lévő középkorú asszonyok között is szóba kerültek ezek a dolgok, akkor is csak legyintettem, hiszen mind a kettőről tudtam, hogy semmilyen atrocitás nem érte őket (testvérek voltak) az átvonuló szovjet katonáktól. Egyébként nyilván még ekkor is elég erősen meglehetett bennem a felszabadító, kisgyermeket tartó, az itt élőknek kenyeret hozó szovjet katona képe, ami hihetetlenné tette ezt az egészet. 

Aztán jött a rendszerváltozás, már lehetett beszélni róla, egyre többen szólaltak meg a korábban szigorú hallgatásra ítélt áldozatok közül. A film amit most ajánlok az éremnek erről az oldaláról szól.

Megmondom őszintén amikor én először láttam nagyon nyomasztóan hatott rám. Aztán amikor megint bemutatták a TV-ben még nem mertem ajánlani. Ez olyan 8 éve lehetett. A harmadik alkalommal már én is felbátorodtam és írtam róla itt is meg a listáimon is. Akkor ezt írtam:

"A film 1944 decemberében játszódik. Egy család, 3 generáció él egy tanyán a front közelében. Úgy tűnik a front már átvonult, a család joggal gondolhatta, hogy megúszták a háborút. A fiú is otthon bujkál mint katonaszökevény, mindenki várja a háború végét és akkor ő is előjöhet. Aztán egyszer csak megjelennek a szovjet katonák és kezdik begyűjteni az állatokat, majd elmennek. A család nem elég óvatos, a katonák látják, hogy fiatalasszony, sőt nagylányok is vannak a tanyán. Este ketten visszajönnek, azonban a dolog balul sül el, mivel a fiú nem hagyja, hogy a testvérei áldozatul essenek az erőszaknak. Mivel a fegyverét megtartotta, lelövi az egyik betolakodót a másik elfut. A hullát elássák az udvaron. A dolog azonban nem marad ennyiben, a szovjetek keresik az eltűnt katonát. Visszajönnek a katonai elhárítás emberei és kihallgatják a tanya lakóit. Hamarosan megtalálják az elásott katonát is. És itt elkezdődik a pokol a család számára."

Ennek elmesélésétől megkímélem a kedves olvasót, javaslom nézzük meg, vagy inkább vegyük fel a filmet. Szerda éjszaka 1.40-kor vetítik a Duna TV-n. 

Sára Sándornak "A Vád" című filmje hibátlan alkotás. A szovjet katonák is hitelesek, biztos vagyok benne, hogy ők született oroszok, mert nem csak az általuk beszélt nyelv hibátlan hanem a külsejük is az a szláv típus amit jól ismerünk ha megfordulunk odaát néhány alkalommal. Különösen hiteles a vizsgálatot végző tiszt, aki még a sajátjait is feláldozza, hogy az általa kitalált koncepciót hitelessé tegye. Mondanom sem kell, hogy ártatlan emberekről van szó.

Hát ilyen film ez "A Vád" című. Végezetül nézzük meg mit ír róla a Port:

https://port.hu/adatlap/film/tv/a-a-vad/event-tv-74019202/movie-2620

Érdemes elolvasni a Népszabadságban 20 éve megjelent kritikát is.

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

Filmajánlat (Rákosi a száműzetésben)

2017.10.19. 19:26 Morgó Medve

Szombaton 14.40-kor a Duna World csatornán ismét megnézhetjük a Rákosi száműzetéséről szóló dokumentumfilmet. A Port az alábbit írja a filmről:

https://port.hu/adatlap/film/tv/rakosi-matyas-szamuzetesben/event-tv-73781966/movie-183259

Pünkösti Árpád írt róla korábban, itt találjuk:

Rákosi bukása, száműzetése és halála:

http://mek.oszk.hu/05300/05385/index.phtml

Írt még 2 kötetet, a MEK-ben azokat is megtaláljuk:

Rákosi a hatalomért:

http://mek.oszk.hu/05300/05359/index.phtml 

Rákosi a csúcson:

http://mek.oszk.hu/05300/05372/index.phtml

 

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

Az emberek meghalnak, az állatok elpusztulnak

2017.10.18. 18:30 Morgó Medve

Néhány napja írtam, hogy nyelvünk ezer sebből vérzik, ami nyilván túlzás, de bajok tényleg vannak ezen a téren. Például azt hallom a helyi televízió színházi tudósításából, hogy a színész azt mondja, "...a kutya meghalt". Vagy egy másik helyen azt olvasom, hogy ..." hódok százai halnak meg". És egy újabb a mai újságból: "A kenneljükben haltak éhen a gyönyörű agarak".

Itt vagy én vagyok lemaradva és időközben megváltoztak azok a szabályok amelyeket én ismertem, vagy pedig egyesek helytelenül használják az ide vágó kifejezéseket. Én úgy tudom meghalni csak az ember hal meg, az állat megdöglik, elpusztul, kimúlik. Esetleg jobblétre szenderül. Természetesen egy gazdi nem szívesen használná az első szót elpusztult kedvencére, én sem tenném, valószínűleg az elpusztult szót választanám. Vagy jobblétre szenderült. Vagy eltávozott körünkből, de semmiképpen nem mondanám, hogy meghalt. Úgy gondolom ezt a szót helyesebb az embereknek megtartani, bármennyire kedvenc is volt a kis barátunk, legyen az kutya vagy macska. 

Szólj hozzá!

Címkék: Morgás

Ismét a tényleges életfogytiglanról

2017.10.16. 09:22 Morgó Medve

Hallom a televízióban, hogy a nő, aki megölte gyermekét egy tatai panzióban a másodfokú tárgyaláson összetépte fellebbezését, amelyben a tényleges életfogytiglanos büntetésének mérséklését kérte. Ezzel viszont ahogy hallom, az elsőfokú döntés vált jogerőssé, azaz soha nem hagyhatja el a börtönt, legalábbis a tudósításban így fogalmaztak. Sőt, ő az egyedüli nő aki élete végéig börtönben marad.

Nem értek én valamit. Én úgy tudom, hogy a tényleges életfogytiglant bizonyos európai uniós elvárások nem támogatják, mert nem tartják humánusnak, hogy az embernek még a reménye sem legyen meg a valamikori szabadulásra. Így aztán tudomásom szerint az a döntés született, hogy 40 év után minden tényleges életfogytiglanosnak megvizsgálják az ügyét és ez alapján dönt egy bíróság a szabadon engedésről vagy a további fogva tartásról. Most akkor hogy is van ez? Van tényleges életfogytiglan vagy nincs? Mindenestere ha úgy van ahogy én tudom, a másodfokú ítélet kihirdetésekor egyáltalán nem biztos, hogy az elítélt élete végéig börtönben marad.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Börtön és Kriminalisztika

Rongyolás

2017.10.16. 09:08 Morgó Medve

Amikor néhány hete először olvastam a fenti kifejezést azt hittem, hogy az újságíró úgy gondolta kicsit feldobja a tudósítását ezért kitalált egy új kifejezést. Amikor egy Fiat belement egy Suzukiba úgy fogalmazott, hogy az előbbi belerongyolt a másikba. Aztán ma reggel a televízióban is meghallottam, valami olyasmit mondott az újságíró, hogy valaki belerongyolt a másikba. Személyekről volt szó, régi magyarul talán úgy mondanánk, hogy nekiment.

Úgy látom megint tanúja lehetünk nyelvünk rombolásának, pedig az már sajnos így is ezer sebből vérzik. Pedig egy népnek egyik legnagyobb kincse az anyanyelve. Én nagyjából fele idő alatt végeznék az írásaimmal ha a végén nem fordítanék gondot például a szórendre, a gondos fogalmazásra. Sajnos nem mindenki így gondolja, ami sajnálatos. Gondolok itt elsősorban az újságírók felelősségére.

Szólj hozzá!

Címkék: Morgás

Filmajánlat (Tű a szénakazalban)

2017.10.12. 19:32 Morgó Medve

Van néhány tökéletes film, ezek egyike a Tű a szénakazalban. De mondok még néhányat, amelyek hasonló színvonalat képviselnek. Ilyenek a Sakál napja és a Halálcsók is. Most azonban az elsőről szeretnék írni.

A Ken Folett regényéből készült film igazi profi munka. Kiváló itt minden: a regény, amely alapján megírták a forgatókönyvet, a színészek, az operatőr és a rendezés is. Igazi kémfilm, ráadásul a második világháborúban játszódik.

A németek még a háború kitörése előtt átdobnak Angliába egy kémet, aki átmenetileg éli az angol polgárok életét, várva a pillanatot amikor szükség lesz rá. Aztán amikor megérkezik a feladat könyörtelenül halad előre, hogy teljesítse azt. Talán a Sakálra hasonlít a "Sakál napja" című filmből. Mindkét fimre jellemző, hogy az emberélet nem számít, csak a feladat, amit el kell végezni. Persze dolgozik az angol kémelhárítás is, de a "Tű" mindig kicsúszik a kezükből...

És itt hagyom abba, hogy azért nehogy eláruljam a végét. Igazán jó film a "Tű a szénakazalban" ajánlom mindenkinek. Izgalmas, a figyelem egy pillanatra sem lanyhulhat. Ráadásul emberi időben vetítik a Filmcafen, vasárnap 14.35-kor. Hétfőn 9.50-kor megismétlik. Nagyon tudom ajánlani mindenkinek.

Végezetül nézzük meg mit ír a www.port.hu

https://port.hu/adatlap/film/tv/eye-of-the-needle/event-tv-73189428/movie-41929

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

50 éves érettségi találkozón voltam

2017.10.10. 12:12 Morgó Medve

Megint kiruccantam kicsit. Szombaton tartottuk Esztergomban az 50 éves érettségi találkozónkat. Én Esztergom-Kenyérmezőn végeztem 1967-ben egy technikumban, utána egy évig katona voltam, ezt követően kezdtem el 1968-ban az egyetemet. Idáig minden 5 évben megtartottuk a találkozóinkat, úgy tervezzük, hogy a jövőben is meg fogjuk. A Kenyérmezőből időközben Kertváros lett, tehát ma úgy hívják a települést, hogy Esztergom-Kertváros. Olyan 5 km-re lehet Esztergomtól.

Élve a (majdnem) ingyenes utazás lehetőségével vonattal mentem Pestig, onnan az egyik cimbora és felesége vitt tovább. Az egykori iskolánk előtt találkoztunk, ott gyülekeztünk. Szép napos idő volt, fényképezkedtünk, videókat csináltunk és természetesen örültünk egymásnak.  Ezt követően mentünk be Esztergomba, ahol a Szalma Csárdában töltöttük el az estét. Nem volt nagy dínom-dánom, egy szolid vacsora, aztán sörök és egyebek mellett számoltunk be kivel mi történt az elmúlt 5 évben.

Az osztálylétszám a tablónk szerint 34 volt, eljöttünk 10-en, akikről tudjuk, hogy már nem élnek 13-an vannak. 3-an nem tudtak eljönni, 1 nem is akart, a többiről nem tudunk semmit, ha jól számolom ez 7 fő. Elég sokan hozták a párjukat, velük együtt 17-en ültük körül az asztalt.

Nem maradtunk sokáig, fél 11-kor tértünk nyugovóra a szomszédos panzióban. Már aki maradt, mert a többség autóba ült és távozott. Voltak akik helyben laktak, voltak akik hazautaztak a nem túl távoli otthonaikba. Mi heten maradtunk éjszakára. A komótosan megkezdett reggelinél még jó sokáig beszélgettünk, volt 10 óra mire hazaindultunk. Én ugyanúgy jöttem mint odafelé, csak most a "fuvaros" személye változott. Nem sokkal 14 óra után értem haza. Aznap már nem sok mindent csináltam, leginkább lustálkodtam. Hosszú és mozgalmas volt már nekem ez a hétvége. 

Végezetül megjegyzem, hogy már 5 éve is itt voltunk, nagyon meg voltunk elégedve mind a csárdával mind pedig a panzióval. Utóbbit szépen felújították az 5 év alatt. Tudom ajánlani másoknak is. 

Szólj hozzá!

Címkék: Utazások

Rozsnyón jártam

2017.10.06. 21:56 Morgó Medve

Tegnap Rozsnyón voltam. Tagja vagyok itt egy nyugdíjas bányamérnökökből és technikusokból álló baráti társaságnak, a mi erre a hónapra szóló programunk volt ez a kis kirándulás. Megnéztük a bányászati múzeumot, egy nagyon kedves hölgy mutatta meg nekünk. Magyarul beszélt, szlovák akcentussal, magam sem tudom hová tartozik. Ma már ez mindegy is. Szépen rendben tartott város ez a Rozsnyó, régebben is jártam már itt, most azért nagyobb a rend és tisztaság.

Az ebéd előtt elég sokat kellett gyalogolni, levált egy kisebb társaság, melynek én is részese voltam. A bottal közlekedők, a fájós lábúak, a nehezen mozgók. Egy darabig üldögéltünk a fő téren, elkezdett cseperegni az eső, úgy gondoltuk ideje valami fedett hely után nézni, lehetőleg olyan után ahol sört is mérnek. Kézenfekvőnek látszott oda menni ahol ebédelni fogunk, de onnan kiraktak bennünket mert még éppen terítettek, így aztán egy közeli sörözőben kötöttünk ki. Egy 18 év körüli ifjú hölgy vette fel a rendelést, azt mondta mondjuk nyugodtan magyarul, érteni ért, beszélni már nem nagyon tud a mi nyelvünkön. Itt a lényeg tényleg az volt, hogy megértse mit akarunk inni, meg is értette.

Előtte én kissé lebőgtem amott, mert kezdetleges szlovák nyelvtudásommal elkezdtem mondani, hogy mi vagyunk azok akik itt fogunk ebédelni de előtte innánk valamit. A pincérnő nem nagyon értette mit akarok, viszont megkérdezte miért nem magyarul beszélek? Tényleg, ez eszembe sem jutott. Na mindegy, magyarul lettünk elhajtva is, mentünk is gyorsan. A másik helyen viszont kiváló hideg sört ittam, nagyon jól esett.

Az ebédet jó néhány hete megrendeltük, kétféle választék volt, én a knédlit választottam, választhattam volna még a sztrapacskát is. Hát ezzel jól befürödtem volna, ilyen mennyiséget én korábban desszertnek ettem Selmecbányán a pisztráng meg a Beef-Stroganoff után. A knédli viszont rendes adag volt, teljesen jóllaktam vele. Ebéd után már nem sokat tötyörögtünk, még egy 15 perc a Tescóban és indultunk haza. Az ebéd annyira kiadós volt, hogy majdnem kihagytam a vacsorát is. Végül is nem hagytam ki, de eléggé visszafogott mennyiséggel beértem. 

Szólj hozzá!

Címkék: Utazások

Filmajánlat (Hideg napok, Utolsó órák)

2017.10.02. 09:37 Morgó Medve

Már ajánlottam korábban ezt a filmet, először arra gondoltam, hogy csak a linket adom meg, de annyi minden nem ide tartozó dolog van, hogy jobbnak láttam a lényeges részt kimásolni. 

A film szerintem Kovács András legjobb filmje. A film alapja Cseres Tibor műve aki később megírta a szerb megtorlás történetét is, amely válasz volt a "Hideg napok" által elbeszélt történtekre.

Bár 1946-ban vagyunk, amikor magyar katonák hadbírósági tárgyalásra várnak egy cellában, a film mégis a második világháborúban játszódik, konkrétan 1942-ben. A magyar hadsereg vezetése az egyre erősödő szerb partizánakciók megtorlására büntető akciót szervez az Újvidéken. Az emberi élet nem számít, az akcióban résztvevők szinte felszólíttatnak a mértéktelen vérengzésre. Jól szervezett csapatok 3300 embert lőnek a Dunába, köztük 800 zsidót. Ebbe a vérengző hangulatú városba érkezik meg az egyik tiszt felesége a katonai parancsnokság határozott tiltakozása ellenére...

A film főszereplői a magyar filmművészet legjobbjai: Latinovits Zoltán, Darvas Iván, Szilágyi Tibor, Szirtes Ádám, Bara Margit, Psota Irén, Major Tamás és még sokan mások.

Kovács András filmje nagyon jó film. Szeretném azt hinni, hogy nagyon sokan leülünk szerda este 23.25-kor a TV készülékek elé, hogy a Duna TV-n megnézzük a most ajánlott filmet.

Végül pedig szokásunknak megfelelően olvassuk el mit ír a Port:

https://port.hu/adatlap/film/tv/hideg-napok/event-tv-73124982/movie-3283

És ha már filmet ajánlok ajánlanék még egyet. Pénteken este 20.25-kor szintén a Duna TV-n látjuk az Utolsó órák című című TV-filmet. Én már láttam, nagyon jó film. A Port leírása kitűnő, elegendőnek látom arra, hogy meggyőzzön bennünket a film értékeiről.

https://port.hu/adatlap/film/tv/utolso-orak/event-tv-73125582/movie-145825

Ezt követi egy másik film is Szirmok, virágok koszorúk címmel. Ezt is megnézhetjük:

https://port.hu/adatlap/film/tv/szirmok-viragok-koszoruk/event-tv-73125583/movie-3558

Hát ennyi lenne mostanra.

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

Esetem a sült kacsacombbal

2017.09.30. 19:59 Morgó Medve

Valami nem stimmel velem. De kezdem az elején. Szerdától péntek kora délutánig a szokásos szeptember végi konferenciámon voltam a Balaton mellett. Mint mindig az időjárás kitűnő volt, végig napfényes időnek örülhettünk. A szálloda a szokásos színvonalon látott el bennünket, tényleg vendégnek érezhettük magunkat. Nagyon régen járunk ide, igazán megbecsülnek bennünket, lesik minden gondolatunkat. Egyetlen egy bajom van, hogy itthonról kell vinnem a kispárnát. Sajnálom, de én nagyon szeretem ha a nagy párnán kívül van egy kispárnám is.

Egyszer régen történt, hogy az előadás alatt halkan odasúgtam a szomszédomnak, hogy itt minden tökéletes, egy dolgot kivéve, nem adnak kispárnát. Mellettem balról egy függöny volt, ez választotta el az előadótermet az ebédlőtől ahol már az ebédre készültek. Nyilván valaki meghallotta, engem azért nem nehéz a hangom alapján beazonosítani, summa summarum, mikor ebéd után felmentem a szobába kicsit ejtőzni, volt kispárnám. A szobatársamnak nem, csak nekem. Másnak sem. Azóta sem volt. Így aztán a konferenciák történetében először most vittem magammal. Nem bántam meg, jó volt elalvás előtt a fejem alá gyűrni.

Visszatérve a szálloda szolgáltatásaira, az étkezés is kiváló volt. Finom dolgokat ettünk és ittunk, itt a sör is mindig hideg volt, az üdítők is, a bor meg annyi amennyinek lennie kellett. A reggelik svédasztalosak voltak, nem ettem keveset, de annyit sem mint korábban. Mondjuk annak a felét. Aztán a szerda esti svédasztalos vacsorára is ez mondható el. Az ebédek normál mennyiségűek voltak, megettem, jól laktam. Most nem fogadtam el pótlásként a felajánlott húsokat sem az asztaltársaimtól. Szóval a lényeg, visszafogottan ettem minden étkezésnél, nem volt semmi mértéktelen zabálás a gutaütés határáig. 

De azért a csúcs a csütörtöki ünnepi vacsora volt, ezt mi baráti találkozónak is hívjuk mert ez nem szimplán egy ünnepi vacsora. Itt van aperitif, előétel, sokféle hús egy tálon a megfelelő köretekkel, itt aztán tényleg dugig eheti az ember magát. Képzelje el a kedves olvasó, hogy ebből a bőséges kínálatból én megelégedtem egy darab sült kacsacombbal meg egy kevés körettel. Sok nem is jutott volna, valahogy nagyon kevés volt amit kihoztak. Hús volt bőven, de rizs és krumpli nem. Az előétel nem sokat számított, inkább szép volt, jobb éttermekben ez a főétel 50.000 forintért, de az meg is érdemli aki oda megy, szóval azért aggasztó ez az egy darab kacsacomb, amikor tőlem fél méterre egy másik tálon ott hever másik kettő, a kutyának sem kellettek már, meg az elnöki az asztalnál is kacsacomb hegyek voltak, én meg megeszem egyet, megtörlöm a számat aztán jó napot. Hát ez tényleg aggasztó. Viszont kiválóan aludtam, előtte még olvasgattam egy kicsit, indulás előtt lekaptam a könyvespolcról Robin Cook Kóma című könyvét, ezzel álmosítottam el magam.

Visszatérve még kicsit a vacsorára, volt még meggyes rétes, sajnos az enyémben egy mag is, ami nem jó, egyszer egy menzai rétes miatt kettétört hosszában egy fogam, szerencsére gyökérkezelt volt, így nem fájt, viszont hiányzott. Most ezt megúsztam. Inni nem sokat ittam, csak bor volt, azt meg én nem szeretem lefekvés előtt, így üdítőket ittam egész este, kivéve a pohárköszöntős Unicumot. Tavaly meg azelőtt volt sör is, most nem.

Szóval ezen az egy kacsacombon azóta is csodálkozom, nem tudok napirendre térni felette. Egyébként a konferencián jó volt, sok érdekes előadást hallhattunk, jó volt találkozni a sok régi ismerőssel is.  

Végezetül egy kispárnás szellemes videóval köszönök el:

https://drive.google.com/file/d/0B_3EG9FWkiPda3FUcEVFX2FfYXdYLVE0XzM0Nk5YV1lTUWpB/view?usp=sharing

Szólj hozzá!

Címkék: Evés-ivás Konferenciák