HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Morgó Medve: @Kiscsillag2017: Örülök a jó híreknek, köszönöm szépen. Bizonyára sokan fognak még örülni ha a főo... (2017.07.25. 17:04) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Kedves Cimborám, köszönöm, hogy kiegészítetted az írásaimat. Azért elég sok élményben... (2017.06.27. 07:54) Emeletes ágyak
  • Morgó Medve: Köszönöm szépen. Az ember nem is gondolná, hogy az ország első számú úttörőtáborában ilyen snassz ... (2017.06.20. 20:43) Nyomasztó élmények 2.
  • Morgó Medve: @exbikfic: Érdekes, nekem is van ugyanott, a legnagyobb lakossági banknál kártyám és még be sem fe... (2017.06.12. 22:47) Reggeli pánik, azt hittem elveszett, de nem...
  • Morgó Medve: @lordjim: Ma már valóban nagy értéknek számít. :) (2017.05.26. 22:09) Négerezés

Újra itt vagyok

2017.07.25. 16:52 Morgó Medve

Örömmel írok újra, Mályiban ezt nem tehettem meg, mint már annyiszor leírtam, ott megőriztem a függetlenségemet modern korunk nagy találmányaitól. Nincs számítógép, nincs televízió. Egy rossz kontakthibás régi számítógépmonitor van összekötve egy videóval, ha eljön az este a könyvről átváltok videóra. Televízió azóta nincs amióta valami kütyüt kell venni hozzá, hogy néhány ingyen fogható csatornát nézhessek. A kütyü pénzbe kerül, ezekért a műsorokért meg nem érdemes beruházni, úgy hogy TV tényleg nincs. Most már készülékileg sem mert ami volt elromlott.

Van viszont rádió. Igaz az sem nagyon hallgatott az én esetemben mert van egy komolyzenei adóm a Bartók, van egy Dankó Rádióm, egy Kossuth és egy Petőfi adó, aztán vannak még a kereskedelmi rádiók, amikhez viszont már én öreg vagyok. Így aztán időnként végigtekergetem a teljes sávot, abban bízva, hogy hátha mégis lehet valamit hallgatni, de nem. Időnként átmegyek a középhullámú sávba is, ott sincs semmi. Egyedül a Déli Krónikát szoktam meghallgatni. Hogy mi marad? Az olvasás.

Falom a könyveket. Az idei nyáron (többnyire Mályiban) kiolvastam a Rakéta Regénytár összes meglévő kötetét, szám szerint tizenkettőt. Aztán néhány kötetet amelyek megtörtént bűnügyeket írtak le, néhányat irodalmi formában feldolgozva. Na ezek azért itt-ott súrolták az elviselhetőség határát, mivel azonban a bűnügyek érdekeltek elviseltem a nehézségeket. Melyek voltak ezek?

Először is a nyájas olvasó megtudhatta, hogy a nyomozó is ember, különösen igaz ez a magas rangú főrendőrök esetében. Hogy a nyomozók rengeteget dohányoznak, de cigarettát nem csak maguknak vásárolnak a sarki trafikban hanem a kihallgatásokon elég sokat elszívnak a gyanúsítottak is. Ezek az emberi gesztusok gyakran nyitják meg a hétpróbás gazemberek lelkét is. Aztán többnyire mindig van egy-egy rátermett titkárnő, aki anyjuk helyett anyjuk, kávét főz, mindent feladatot magától kitalál. Sokszor hívja fel megbízásból a főnök feleségét is, hogy a főnök nem megy haza, vagy csak később. Megmondom őszintén ha én főnök feleség lennék jól kiosztanám a főnököt, hogy annyi ideje csak legyen már, hogy nem üzenget, hanem ő veszi fel a kagylót ha ronggyá megy a rakott káposzta a konyha asztalon. Na szóval nem folytatom, panel panel hátán, ezeket tényleg nehezen viselem. Azokat szeretem ahol inkább leíró jellegű a bűnügy és a nyomozás ismertetése. 

Tegnapelőttre elfogyott minden olvasnivalóm, az ágy egyik lábát helyettesíti néhány egymásra rakott kötet, itt kezdtem el válogatni. Egyébként ez a láb visszaszögelés nagyjából negyed órai munka lenne, de évek óta bizonytalan Mályi sorsa, így aztán ez látszik legegyszerűbb megoldásnak.

Kiválasztottam Mesterházi Lajos "Apaszív" című kötetét, valamikor 3 forintért vettem kilóját amikor a Szakszervezeti Könyvtár állományát egy fuvarral kivitték a MÉH telepre. Persze nem csak ezt az egy kötetet hanem egy zsáknyit válogattam össze. Elkezdtem olvasni ezt az Apaszívet aztán amikor a 32. oldal után a 65. oldal következett abbahagytam. Miután éppen 2 ívnyi hiányzott úgy gondolom a nyomdában tűnhetett el valahová. 2 ív hiánya éppenséggel elviselhető, de azért nem igazán jó dolog. Így aztán megint átválogattam a vésztartalékot az ágy alatt és találtam egy kötetet, Mai szovjet drámák 2. címmel. Ezek a mai drámák közel sem a máról szólnak, igaz, amikor megvettem akkor arról a máról szóltak. Kicsit fanyalogva nézegettem, a szovjet drámák nem igazán tudnak felizgatni, de aztán csak elkezdtem olvasni. Szép testes kötet, tegnap mikor bejöttem a felében hagytam ott, ha kimegyek szándékomban áll folytatni. Most elég rossz idő van, bent vagyok Miskolcon, azt hiszem lesz időm tudatosan kiválogatni néhány ezeknél érdemesebb kötetet. 

Mályiban egyébként ha jó idő van jól elvan az ember TV meg számítógép nélkül is. Sajnos a madarak már nem énekelnek, gyanítom, hogy ez a párválasztást is szolgálhatta tavasszal, de azért jó látni ahogy élvezik a nyarat. A jó időt, a bőséget az eleségek terén, és persze a fiókák nevelését.

A harkályok kicsit megszívták, tegnap a közelemben kopácsolt egy növendék harkály, szegény jó hogy nem kap agyrázkódást. Hát nekik ez jutott, ez a kopácsolás, jó lenne tudni ők hogyan ítélik meg a helyzetüket mondjuk egy kakukkhoz képest.

A pókok is jól el vannak, az egyik az utódnevelést a lakás legkisebb helyiségében látta érdemesnek megoldani. Végül is nem választott rosszul, távol minden olyasmitől ami zavarná őket. Az meg gondolom nem zavaró számukra, hogy időnként mikor ott van dolgom szórakozottan leengedem az újságot, hogy megnézzem hol istartanak.

Ha jól meggondolom 4 hét maradt a nyárból, augusztus 20 után már nem szívesen vagyok kint. Igaz, volt egy év amikor jó sokáig kint lehetett lenni, egészen augusztus végéig. Idén én ebben nem reménykedem.

Szólj hozzá!

Címkék: Mályi

Az igazság a professzori fizetésekről

2017.07.17. 19:24 Morgó Medve

Érdekes dolgokat lehet hallani a médiában a professzori fizetésekről. Amikor még csak azt hallottam, hogy egy raktáros egy multinál többet keres mint egy egyetemi professzor elengedtem a fülem mellett. Aztán amikor szó volt arról, hogy bizonyos doktori iskolák hallgatói havi 300 ezer forint ösztöndíjat kapnak nettóban, többet mint egy egyetemi professzor, aki végül is őket tanítja, úgy gondoltam mégiscsak írok ezekről a professzori fizetésekről.

Általánosságban elmondom, hogy amennyit egy embernek egész életében kutatnia (dolgoznia) kell ahhoz hogy professzor legyen ahhoz képest a professzori fizetések tényleg alacsonyak voltak és alacsonyak ma is. Sőt ez igaz a többi egyetemi oktatóra (docens, adjunktus, tanársegéd) is. Ennek a rétegnek a fizetése majdnem egy évtizedig változatlan volt, tavaly kaptak 15 %-os fizetésemelést, ehhez még idén 5 %-ot és jövőre kapnak majd ismét 5 %-ot. Ez összesen 25 % lesz.

A jobban tájékozottak mondhatják, hogy az egyetemeken azért vannak külön pénzek is, pályázatokból, ipari kutatási feladatokból. Igen vannak ilyen pénzek, de csak nagyon kevés embernek és nem túl gyakran. Ezek esetleges pénzek, vagy vannak vagy nincsenek leginkább már nincsenek. 30-40 évvel ezelőtt szépen kerestünk az ipartól kapott kutatási feladatok megoldásán, ezt bele kalkulálták az oktatói fizetésekbe is, ezek a rendszerváltás után azonban nagyon visszaestek sőt el is maradtak. Viszont maradtak az alacsony fizetések. A nem műszaki és gazdász karokon vagy tanszékeken ezek nem is voltak, nekik maradt a fizetés és kész. Például a bölcsész karokon vagy tanszékeken.

Ezek után tényleg lássuk a medvét, vagyis az egyetemi oktatók fizetéseit.

https://drive.google.com/file/d/0B_3EG9FWkiPdTi1DaVJTMXRyUkgwM1VDRjZTYk45bkVyYVhB/view?usp=sharing

 Forrás: web.uni-miskolc.hu

Olyan táblázatot nem találtam, amely erre az évre lenne érvényes, de ha az utolsó számot megnöveljük 5 %-al akkor máris tudjuk mennyit is keres manapság egy egyetemi oktató, beleértve a professzorokat is.

Minden oktatói kategóriára 3 értéket látunk, ezzel az illető korát veszik figyelembe, a legkevesebbet a legfiatalabbak kapnak a kategórián belül. 

Szólj hozzá!

Címkék: Egyetem

A Facebook újításáról

2017.07.15. 11:50 Morgó Medve

Én egy igazi kapitalista céget úgy képzelek el, hogy mondjuk minden hétfőn reggel 8-10 között a szakemberek egy bizonyos köre részt vesz egy gyűlésen és aki két egymásutáni hétfőn nem jön elő valami használható ötlettel az a harmadik hétfőn már nem ül együtt a többiekkel. Legalábbis a Facebookról és a Googleról ezt képzelem, mivel látom, hogy folyamatosan rukkolnak elő újításokkal, amelyeket nyilván nem egy ember talál ki.

Hát ezúttal azt hiszem túllőttek a célon. Hogy azok is tudják miről írok, akik nincsenek úgymond fenn a Facebookon elmondom a legújabb újításukat. Ha az ember belép a Facebookra a jobb felső sarokban folyamatosan lehet látni, az ismerősei közül például ki rakott fel képeket és ezek a képek kiknek tetszenek, mostantól ki kivel lett ismerős, kinek mi tetszik, melyik ismerősünk kedveli egy másik ismerősünk bejegyzését, ki kinek mijét kedveli és így tovább.

Látszólag ezek nem rendelkeznek semmilyen lényeges információval, de csak látszólag. Ha valaki figyelmesen olvassa néhány percig látni fogja, hogy bizony sok olyasmit olvashat ami csak arra a két emberre tartozna akikről a megjelent rövid üzenet szól.  Sokszor már annak is jelentős információtartalma van, hogy valaki valakinek ismerőse. Nem beszélve arról, hogy ebből az is kiderül, hogy az adott időpillanatban az ismerősünk éppen a Facebokkal foglalkozik. Nem folytatom, summa summarum ez az új kezdeményezés bizony szerintem erősen beavatkozik a felhasználó privát szférájába.

Persze tudom én, hogy mi a célja ennek az újításnak, gondolom mások is. Az hogy még több időt töltsünk fenn ezen a közösségi oldalon, klikkeljünk folyamatosan, nézelődjünk, közben meg azért a reklámok is eljutnak hozzánk. Úgy hogy ki van ez találva. Viszont azon talán érdemes lenne elgondolkodni, hogy hoz-e ez reklámbevételben annyit amennyit az visz, hogy egyesek emiatt megválnak a Facebooktól. Egyébként én nem, én csak morgok.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Közösségi oldalak

Filmajánlat (Adj király katonát!)

2017.07.11. 10:03 Morgó Medve

Csütörtökönként a Duna TV igyekszik egy-egy magyar filmet műsorra tűzni, elég gyakran nagyon jó filmet. Ilyen a mostani csütörtök is, 22.45-kor egy kiváló magyar filmet láthatunk Adj király katonát! címmel.

A tartalommal bajban vagyok, nem nagyon emlékszem már a részletekre, a Port is elég szűkösen szól a filmről, végül a filmkatalogus.hu-n találtam kicsit bővebb tartalmat, bemásolom ide:

"A tizenhat éves, egykori állami gondozott Jutka nevelőszülei halála után elhagyja a falut, és egy fonógyárba megy dolgozni. Éjszakai műszak, munkásszállás, barátnő, bisztró, fiúk, szerelem, terhesség, abortusz - az öröm és a szabadság élményét gyorsan felváltja a csalódás és a menekülésvágy. A lány egyre keményebbé és magányosabbá válik a boldogulásért folytatott küzdelemben."

Azért ne hagyjuk ki a Port ajánlását sem:

http://port.hu/adatlap/film/tv/adj-kiraly-katonat/event-tv-68578327/movie-18

Vegyük észre, hogy a jobbára fiatalabbakból álló olvasók 9,4 pontra értékelték a 10-ből, ami nagyon ritkán fordul elő.

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

Elázott a mobilom

2017.07.11. 09:38 Morgó Medve

Az én hallásom már nem tökéletes, így aztán Mályiban az a szokás, hogy akárhová ülök a telken olvasni, mindig viszem magammal a mobilt is, leteszem magam mellé a fűre. A múlt héten viszont homokszem került a gépezetbe, ugyanis csak a szék és én változtattunk helyet, a mobil maradt a fűben ahol volt. Nem lett volna baj, de míg a délutáni szundításom tartott jött egy rendes eső és az én mobilom elázott. Nem tocsogott ugyan benne a víz, de elázhatott. A billentyűzettel felfelé érte a víz. Mikor felfedeztem a bajt gyorsan szétszedtem és elkezdtem a több napig tartó szárítást, amely ma reggel ért véget. Ma összeraktam és úgy néz ki, hogy kiheverte a dolgot. 

Persze azért voltam ilyen nyugodt, mert másnap vettem egy benzinkútnál egy olcsó mobilt, így aztán átmenetileg ezt használtam. Nagy forgalmat nem bonyolítottam, így aztán nem is nagyon terjedt el az a szám, nem kell foglalkoznom a visszavonással. Visszaállt tehát az eredeti állapot, ismét elérhető vagyok a régi mobilomon. Ez az új meg jó lesz tartaléknak. 

Egyébként másodszor áztattam el készüléket, az első alkalommal a sportnapi gulyásba esett bele. Itt elolvasható ennek a története is.  

Szólj hozzá!

Címkék: Mályi

Filmajánlat (Tű a szénakazalban)

2017.07.06. 19:19 Morgó Medve

Van néhány tökéletes film, ezek egyike a Tű a szénakazalban. De mondok még néhányat, amelyek hasonló színvonalat képviselnek. Ilyenek a Sakál napja és a Halálcsók is. Most azonban az elsőről szeretnék írni.

A Ken Folett regényéből készült film igazi profi munka. Kiváló itt minden: a regény, amely alapján megírták a forgatókönyvet, a színészek, az operatőr és a rendezés is. Igazi kémfilm, ráadásul a második világháborúban játszódik.

A németek még a háború kitörése előtt átdobnak Angliába egy kémet, aki átmenetileg éli az angol polgárok életét, várva a pillanatot amikor szükség lesz rá. Aztán amikor megérkezik a feladat könyörtelenül halad előre, hogy teljesítse azt. Talán a Sakálra hasonlít a "Sakál napja" című filmből. Mindkét fimre jellemző, hogy az emberélet nem számít, csak a feladat, amit el kell végezni. Persze dolgozik az angol kémelhárítás is, de a "Tű" mindig kicsúszik a kezükből...

És itt hagyom abba, hogy azért nehogy eláruljam a végét. Igazán jó film a "Tű a szénakazalban" ajánlom mindenkinek. Izgalmas, a figyelem egy pillanatra sem lanyhulhat. Ráadásul emberi időben vetítik a Filmcafen, vasárnap 11.45-kor. Nagyon tudom ajánlani mindenkinek.

Végezetül nézzük meg mit ír a www.port.hu

http://port.hu/adatlap/film/tv/eye-of-the-needle/event-tv-67284772/movie-41929

Ha valaki lemaradna róla hétfőn 9.50-kor megismétlik.

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

Mályi

2017.07.04. 22:29 Morgó Medve

Úgy néz ki lassan beindul az idei szezon Mályiban. Én azért korábbra terveztem, de most valahogy úgy jöttek ki a dolgok, hogy csak úgy tudtam kijutni, hogy reggel mentem, este jöttem. Most már talán kintalvás is lesz, de azért nem lesz olyan nyugalom mint tavaly volt, elég sok programom lesz ebben a hónapban is. Gondjaim is vannak. Hát sajnos ez a helyzet.

Azért ha itthon leszek igyekszem majd írni ide is. Nagyobb lélegzetű dologba nem hiszem, hogy belekezdek, talán ha lenne néhány esős nap akkor. Nagyon jó témáim vannak, csak hát ezek "feldolgozásához" nyugalom kellene, kapkodva ez nem megy. Egyelőre kellemes nyarat kívánok minden kedves olvasómnak, amint tudok jövök. 

Szólj hozzá!

Címkék: Mályi

Olvasmányaim (Vádindítvány)

2017.06.29. 22:27 Morgó Medve

Meglehetősen sokat olvasok mostanában, hogy kitört a nyár és lassan Mályi is teljesen beüzemelődik. Nagy hirtelen elolvastam néhány könyvet amelyekről itt csak azért írok, hogy felhívjam rájuk a figyelmet. Az egyik ilyen volt a Bárczy János által írt könyv, a Vádindítvány.  Ez is a Rakéta Regénytárban jelent meg, elég kis terjedelmű, hamar végezni lehet vele. 

A könyv arról szól, hogy mikor Jugoszlávia ellen hadat üzentünk Gróf Teleki Pál miniszterelnök öngyilkos lett, leveléből az is kiderült, hogy szószegőnek tartott bennünket mert a közelmúltban Jugoszláviával megkötött barátsági szerződést rúgtuk fel. A németek persze nem örültek ennek az öngyilkosságnak, sőt a magyar vezetés sem, úgy érezték, hogy ezek után valamit tennünk kell, hogy bebizonyítsuk a németeknek hűségünket. Jó ötletnek tűnt a Pápán állomásozó ejtőernyősökből egy száz fős kontingens ledobása. Igaz, erre az égvilágon semmi szükség nem volt, enélkül is akadály nélkül törtek előre csapataink Újvidék felé, de mint írtam itt a bizonyítás volt a lényeg.

Ehhez akadt egy fanatikus Ludovikát végzett tiszt is, Barabás őrnagy, aki még a házaséletet is az ott tanult katonás szellemben tudta elképzelni, el is vált tőle a felesége. Igaz ez nem viselte meg nagyon, gyanítom, hogy nagyon már nem is hiányzott neki ez egész házasélet. Nyilván nem találta eléggé katonás tevékenységnek. Tehát megvolt a politikai akarat, megvolt a fanatikus parancsnok, már csak a maradék személyi állományt kellett kiválasztani, akik közül sokan a semmiért fogják majd fiatal életüket áldozni. Sajnos a Ludovika Akadémián vagy a fizika oktatását hanyagolták el vagy a fanatizmusét verték jobban bele a jövendő katonatisztekbe, minden esetre a dolog nem jól indult.

Először is a pápai repülőtérről a talaj felázása miatt nem tudtak volna felszállni a gépek, így üresen átrepültek Veszprémbe, az ejtőernyősöket meg teherautóval vitték át szintén ugyanoda. Egy-egy katonának elég sok mindent kellett magával vinnie, így Barabás őrnagy megmondta, hogy tartalék ernyő nélkül fognak ugrani. A gépek nem erre a célra készültek, hanem utasszállítónak, de a magyar hadvezetés átvette őket, ki tudja milyen ajándékokért. Az ajtajuk kicsi volt, nem fértek ki rendesen a fegyveres, teljes felszerelésben ugró katonák, félő volt, hogy nagyon szétszóródnak. Az utolsó pillanatban jött rá Barabás őrnagy, hogy egy félzsidó orvossal ő nem repül egy gépen, ki is cserélték egy másik katonával. Sajnos az orvos vitte magával a viszonylag könnyű egészségügyi felszerelését is a másik gépre, amivel meg is menekült a haláltól, a helyére pedig olyan tiszt jött akinek rakománya már sokkal súlyosabb volt, megterhelve a már így is túlterhelt gépet.

Természetesen a gép nem tudott felemelkedni, nekiment a Veszprém környéki domboknak, egy kivétellel az összes bent lévő porig, de tényleg porig égett, mivel a gépet órákig meg sem lehetett közelíteni. Belőle is úgynevezett "kocka" ember lett, kezei, lábai elégtek.

Természetesen regényről van szó, de az egész meg is történhetett volna. Bárczy János olyan formát választott könyvének, mintha éveket töltött volna el katonai levéltárakban, hogy dokumentumokból összerakhassa a teljes történetet. Először én is ezt hittem.

Még hozzátartozik a történethez, hogy a hadvezetés nem mondott le az akcióról, a maradék katonákat néhány óra múlva elindították dél felé. Azok után, hogy szemtanúi voltak társaik borzalmas tűzhalálának. Végezetül még egy adalék. Az 5 darab olasz gép közül később egy másik is lezuhant újabb 27 katona halálát okozva.  

Szívesen ajánlom Legeza Ilona véleményét is a könyvről, itt olvashatjuk.

Szólj hozzá!

Címkék: Könyvek

Megalkuvás hálókocsi ügyben a Szovjetunióban

2017.06.26. 10:30 Morgó Medve

A Szovjetunióra igazán nem lehet azt mondani, hogy nem tett meg mindent azért, hogy megóvja a szovjet emberek erkölcseit. Említettem már itt is, hogy szigorúan kivágták a filmekből még a szolid erotikát tartalmazó jeleneteket is, ilyen jellegű folyóiratról szó sem lehetett, a kollégiumok portáján is megbízható portásnők ügyeltek arra, nehogy ellenőrizetlenül felmenjenek egymáshoz a különnemű diákok. Még a házassági hirdetéseket is összeegyeztethetetlennek tartották a szocialista erkölccsel. Tehát semmi bujaság, semmi fülledt erotika, nem fogjuk itt a nyugatot majmolni.

Ezt a hosszú bevezetőt azért írtam, hogy jobban megértsük amiről most írok. Egy dologgal nem tudott mit kezdeni a Szovjetunió, ez pedig annak megoldása, hogy csak egyneműek kerülhessenek egy-egy kétszemélyes hálókocsi fülkébe. Így aztán velem is többször előfordult amikor még vonattal utaztam Moszkvába és vissza, hogy egy hölggyel kerültünk egy 2 személyes fülkébe. Ezek a hölgyek többnyire magyar férfiakhoz mentek feleségül amikor azok kint tanultak, Magyarországon éltek és dolgoztak, viszont néha egyedül látogattak haza.

Nekem is egy ilyen hölgy jutott az első alkalommal. Igazából nem is tudtam, hogy fogjuk megoldani a dolgot de úgy gondoltam, hogy alkalmazkodom és ez meg is oldódott. Egy keveset beszélgettünk amikor elfoglaltuk a helyeinket, de nagyon nem barátkoztunk össze. Mindketten olvasgattunk. Aztán mikor kezdett beesteledni elkezdett rendezkedni az ágya körül, én meg kimentem a folyosóra. Egy idő után kopogtattam, majd az igen válaszra bementem. Ő már a falnak fordulva próbált elaludni, én átöltöztem egy melegítőnadrágba meg egy pólóba és én is felmásztam az ágyamba. Így szépen átaludtuk az éjszakát, másnap reggel én aludtam egy kicsit tovább amíg ő elkészült, majd ő nézelődött a folyosón. Nem volt itt semmi probléma, jól működött a dolog.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Orosz és szovjet témák

Emeletes ágyak

2017.06.22. 22:43 Morgó Medve

Volna még néhány gondolatom az emeletes ágyakról, megosztanám olvasóimmal. Először a középiskolai kollégiumban aludtam emeletes ágyon. Nem volt rossz, cseppet sem féltem, hogy leesek. Egyrészt elég széles volt, kicsit be is mélyedt alattam, azonkívül ha leestem volna akkor sem túl magasról estem volna le. Alattam az alsó ágyon Szigeti Feri gitározgatott még egy keveset lefekvés előtt, csak úgy félmeztelenül, gatyában. Az a Szigeti Feri akivel ma is láttam riportot a TV-ben, a Karthago együttesben játszott amíg volt Karthago együttes. Feri másodéven kihullott a technikumból, szerintem jobban is járt, nehezen tudom elképzelni művezetőként valamelyik bányaüzem gépműhelyében. 

Egy ottani emeletes ágy felső szintjén ébredtem egyszer arra, hogy addig ismeretlen dalt hallok a hangszóróból, egy ismeretlen énekesnő énekelt valami rohanó időről. Először hallottam Koncz Zsuzsa slágerét, rögtön megéreztem, hogy új korszakhoz érkeztünk a könnyűzenében. És nem is tévedtem.

Aztán a következő találkozásom az emeletes ágyakkal a Budapest-Moszkva útvonalon közlekedő Tisza Expresszen történt 1971-ben, amikor Kazahsztánba utaztam építőtáborba. Itt már kicsit keskenyebbek voltak a fekvőhelyek, viszont volt minden felső ágyhoz egy hálószerűség amit rá lehetett szerelni az ágy szélére meg a plafonhoz. Ez lett volna hivatott megfogni az embert ha túlzottan ficánkol az elég keskeny emeleti ágyon. Akkor még olyan 75 kiló lehettem, talán meg is fogott volna. Nem emlékszem rá, hogy szükség lett volna rá. Ez a vonat nemzetközi volt, külföldiekkel, nyilván ezért volt ez a háló is. A sok nyámnyila külföldi miatt.

A következő találkozásom az emeletes ágyakkal már Ukrajnában Harkovban volt, itt szálltunk vonatra, hogy három és fél napi utazás után megérkezzünk egy kazahsztáni városkába, ahonnan még utaztunk tovább egy eldugott kis faluba. Mi magyarok ugyan csak 20-an voltunk, a szovjet cimborák hússzor ennyien, eloszlottunk vegyesen a fülkékben. Itt aztán megcsodálhattam a 3 szintes emeletes ágyakat is. A legfelső már olyan magasan volt, hogy elszörnyedtem. Meg is látszódhatott rajtam, mert nekem átadták a legalsó szinti ágyat. Mondjuk ennek is megvolt a hátránya, nappal mindig az én ágyamon ült mindenki. Bánta a fene, csak ne kelljen emeletre menni. Gondoljuk el, hogy ezek a vagonok össze vissza csapódtak amikor átmentek a váltókon.

Az ukrán fiúk viszont jól el voltak a legfelső szinten is. Természetesen nem volt háló, minek is lett volna? A szovjet ember először is nem esik le, ha meg leesik vállalja a leesés következményeit. Vagyis ha keze lába törik azt, ha nyakát szegi azt. De nem járatja le magát mindenféle biztonsági hálókkal.

Mikor még tanítottam időnként előadás közben elmondtam a hallgatóknak, hogy amikor a szovjet hűtőgép gyárakban magyar exportra kezdték szerelni a hűtőgépeket, új kábeleket hoztak ki a szalag mellé, 3 ereseket. Mint tudjuk a 3. vezeték az érintésvédelmet szolgálja, hogy ha meghibásodna a hűtőgép akkor se csapja agyon az áram a felhasználót. Ugyanez a hűtő belföldre szállítva 2 eres kábellel lett ellátva, nyilván a szovjet ember jobban bírja a 220 voltot. Vagy ha nem, akkor ezt mindenki tudomásul veszi és senki nem kiált 3 eres kábelért. Hát valahogy így van ez a 3 szintes ágyakkal is. Úgy tudom egyik kupéban sem esett le senki. Legalábbis nem hallottam róla. A visszaúton Moszkva felé már csak kétszintes ágyaink voltak, igaz itt már csak magyarok voltunk együtt, kezdődött a kirándulás. A szovjet testvérek meg szegények dolgoztak tovább a tehénistálókon. Nekünk azt mondták, hogy ez alatt a 2 hónap alatt megkeresnek annyit, hogy az egész tanévre elegendő. Mi vasárnaponként nem dolgoztunk, ők akkor is. Meg kell hagyni, kemény gyerekek voltak, két hónapon keresztül építkezésen dolgozni 40 C-ban, nem semmi. 

 

2 komment

Címkék: Egyebek