HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • vajgerpeti: Akkor mit lehet mondani a katasztrófavédelem kifejezésről. Nem volna érthetőbb ha azt mondanák: ka... (2017.11.24. 16:50) Gépkarabély
  • Morgó Medve: @Halmai György: Kedves Gyuri, köszönöm szépen, ki fogom próbálni. :) (2017.11.13. 21:18) Libafesztivál Hajdúszoboszlón
  • exbikfic: @Morgó Medve: Így már világos. Valóban elég bonyolult dolog ez, és főleg mindenki mást igényel, de... (2017.11.06. 20:22) Facebook/Tetszikelés vagy lájkolás
  • Morgó Medve: @exbikfic: @Burgermeister: kíváncsivá tettetek :) (2017.11.06. 11:20) Facebook love (Chatregény)
  • Morgó Medve: @Eva Vargáné Kovács: Örülök, hogy nem csak engem irritál az említett kifejezés. Azt jelenti nem be... (2017.10.30. 18:35) Rongyolás

Gépkarabély

2017.11.21. 20:05 Morgó Medve

Mindig bosszankodom amikor ezt a gépkarabélyt hallom. Én még úgy nőttem fel, hogy van pisztoly, ennek gépesített változata a géppisztoly. Vagyis amíg a pisztoly egyes lövések leadására alkalmas, a géppisztoly erre is alkalmas, meg arra is, hogy addig lő amíg meghúzva tartom a ravaszt. Vagyis sorozatlövésre. Aztán volt még a karabély, amely sorozatlövésre alkalmatlan volt. Dióverőnek is hívták, mert igen hosszú csöve volt. A géppisztolyhoz még annyit tennék hozzá, hogy ha már egyszer kialakították a sorozatlövésre való alkalmasságot egyúttal megnövelték a csőhosszat is, miáltal pontosabban lehetett vele célozni. Ennek szükségessége is érthető, hiszen a géppisztolyt már többnyire távolabbi lövések leadására szánták. Ezért volt hosszú csöve a karabélynak is, de jóval hosszabb mint a géppisztolyé. Itt tényleg fontos volt a pontos célzás, mert ha nem "szedték le" az ellenséget, nem biztos hogy volt idő újratölteni. 

A géppisztolytól nagyobb tűzereje volt a golyószórónak, attól még nagyobb a géppuskának. A katonaságnál én lőttem pisztollyal is, géppisztollyal is, meg géppuskával is. Utóbbival nagyon sokat, mert géppuskás voltam. Amikor kezdtem a katonaidőmet a géppuska még kerekekkel rendelkezett, olyan félidő tájban jöttek az új géppuskák, ezeknek már csak állványuk volt. Itt láthatunk mindegyikből egyet-egyet. Itt pedig láthatjuk az én kerekes géppuskámat is, sőt olvashatunk is róla. Ha valakit érdekelne az írás első része itt találja, a harmadikat pedig itt.

Amikor végigolvastam mindhárom részt, akkor láttam van egy negyedik is. Szerintem így kerek az egész, olvassuk hát el ezt is.

Ez a gépkarabély valami olyasmi mint a munkásvédelem. Vala kezdetben a munkavédelem, munkavédelmi kesztyű és társai, aztán itt is jöttek az okoskodók és kitalálták, hogy nem a munkát kell védeni hanem a munkást, így aztán innentől munkásvédelemről beszéltünk. Kíváncsiságból rákerestem mindkét szóra, úgy látom munkavédelem ügyben megjött már az eszünk. Én nem nyúltam volna hozzá, mint ahogy a géppisztolyhoz sem.

1 komment

Címkék: Katonaság Morgás

Egy filmajánlat, ezúttal nem a TV-ből

2017.11.18. 10:25 Morgó Medve

Egyszer valahol azt olvastam, hogy eljön az idő amikor az ember nem TV-t néz majd hanem maga állítja össze a néznivalóit az Internetről. Akkor úgy gondoltam, hogy eléggé odébb van még az. Aztán egyszer csak azt vettem észre magamon, hogy kikapcsoltam a TV-t, elegem van a sok beszélgetésből, megnéztem mik is vannak nekem itt a Könyvjelzőmben letárolva. Egy filmmel kezdtem a feldolgozást, és nem bántam meg. Én nem tudtam erről a filmről, soha nem is hallottam róla, most viszont örülök, hogy megnéztem. A film címe Örökkön örökké. A normál YouTube-licenc számomra azt jelenti, hogy talán a fejemre sem fognak rákoppintani a közzétételért. Itt találjuk:

https://www.youtube.com/watch?v=mcWYeOmIOsw&feature=youtu.be

Végezetül idézném a YouTube-on olvasható ismertetést:

"Ha valaki egy életen át becsületesen dolgozik, annak öreg korára sem lehetnek gondjai." Ez a frázis jól hangzik egy öregek estéjén, de a valóságban már a nyolcvanas években sem állta meg a helyét. A film idős, nyugdíjas emberek sorsát villantja fel. Van, aki rászorultságból guberál, gyűjtöget vagy telefonügyeletet vállal. Közös a sorsuk: magányosak, s a társadalom, a család gyakran nem hogy segít, inkább keseríti az amúgy is nehéz napokat. Egyedül csak az unokának hiányzik a Nagyi, amikor örökre eltávozik. (port.hu)

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

In memoriam Cseke László

2017.11.16. 18:00 Morgó Medve

Hétfőn Münchenben elhunyt Ekecs Géza, aki Cseke László néven szerkesztette Münchenben a Szabad Európa Rádiónál a rendkívül népszerű Teenager Party című műsorát. Én is rendszeresen hallgattam 1963 és 1967 között, főleg nyaranta, amikor otthon voltam a falumban. Ezután egy nyarat angyalbőrben töltöttem, azután meg egyetemista lettem, az érdeklődésem csökkent a műsorai iránt, meg időm is kevesebb lett. De az említett években sokat jelentettek nekem ezek a műsorok. Az akkori divatos külföldi slágereket csak itt tudtuk hallgatni.

Volt nekem a ház végében egy szobám, ajtaja a kert felé nyílt, messzire elhallatszott a Teenager Party szignálja, apámékra meg a szívbaj jött, mert annak idején nem dicsérték meg az embert a Szabad Európa hallgatásáért. Mondták ugyan hogy halkabban, de nekem beszélhettek. Ezek a számok csak kellő hangerővel értek valamit. Igaz, a számok végén próbáltam lehalkítani, de ez nem mindig sikerült. Mindnyájan abban bíztunk, hogy a hatalom meg tudja különböztetni, hogy valaki híreket hallgat-e vagy csak egy könnyűzenei műsort. Már nem tartozik ide, de a később a magyar rádióban elindított Komjáthy György által szerkesztett hasonló műsor jelentős konkurenciát jelentett Cseke László műsorának. Tudom, hogy Ekecs Géza, de most már maradjunk ez mellett. Végezetül javaslom olvassuk el az itt található írást is, mindent megtudhatunk róla és a műsoráról. Ezt követően pedig úgy gondolom olvassuk el az én esetemet is a Szabad Európa Rádióval a tatabányai építőtáborban.

Ekecs Géza meg nyugodjék békében, sokat köszönhetek neki. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Egyebek

Filmajánlat (Gyerekgyilkosságok)

2017.11.15. 03:34 Morgó Medve

Az az igazság, hogy megint késésben vagyok, kicsit ellustultam, le vagyok maradva a TV programok tanulmányozásával, elnézést kérek. Este vettem észre, hogy ma azaz szerdán késő éjszaka lesz egy film, amit már egy hete kinéztem magamnak, hogy ajánlani fogom, aztán tényleg lusta voltam és elfeledkeztem róla. Viszont este már kikapcsoltam a gépem amikor észrevettem, sajnos már nem volt erőm visszakapcsolni, úgy gondoltam majd reggel. Éjszaka viszont felébredtem, az első gondolatom az volt, hogy felkelek és megírom. Ennyit bevezetőül.

És akkor most a filmről. A cím elég bizarrul hangzik, nem is tudom az olvasó első blikkre mire is gondol? Hogy itt gyerekeket gyilkolnak sorozatban vagy gyerekek a gyilkosok? Esetünkben az utóbbiról van szó. De nem is sorozatgyilkosságról vagy valami ilyesmiről szól a film, ezek a gyilkosságok konkrétan nem függnek össze. Csak úgy vannak. Mindkettőnek megvan az oka, de ezek különálló okok. Ráadásul tovább bonyolítja a dolgot, hogy az egyik esetben a tettes és az az áldozat is gyerek, míg a másikban gyerek az áldozat, a bűnelkövető pedig a gyerekkor és a felnőttkor keskeny mezsgyéjén tartózkodó serdülő lányka. 

Az ilyen gyilkosságok felderítése sem szokványos módon történik. Az ügyben nyomozó rendőr sem kapkod, nem siet, valahol sejti, hogy nem tippel rosszul ha az egyik gyereket gyanúsítja társának a meggyilkolásával. A gyilkosságok itt sincsenek magukban, mindig körülveszi őket egyfajta környezet. Ettől is kiváló Szabó Ildikó filmje, ezért érdemes ma késő este 23.20-kor leülni a TV elé és a Duna TV-re kapcsolni. Persze ilyenkor már többnyire alszik az ember, de azért bízom benne, hogy a szolgáltatók eszközeivel sokan fel tudják venni. A videót már meg sem említem, pedig erre kiválóan megfelelne.

Végezetül nézzük meg mit ír a Port:

https://port.hu/adatlap/film/tv/gyerekgyilkossagok/event-tv-75357290/movie-905

Most látom, hogy semmit sem ír, de azért az alkotókat meg a szereplőket megnézhetjük. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

Libafesztivál Hajdúszoboszlón

2017.11.12. 13:04 Morgó Medve

Tegnap Hajdúszoboszlón voltunk. Úgy mint egy éve is, csak akkor gyalázatos időjárás volt, most viszont nem lehetett panaszunk rá. Szép komótosan indultunk, kevéssel 12 után érkeztünk meg, rögtön fel is kerestük a nagy sátrat, ahol egy színpad volt középen, attól jobbra meg balra asztalok padokkal. A sátor végében a kínálat, libacomb hegyek, de megtalálhatók (újmagyarul megtalálhatóak, bővebben itt olvashatunk róla) voltak a hagyományos ételek is, ha valakit végképp nem érdekelne a Márton nap meg a libacomb különféle köretekkel.

A színpadon egy igen kiváló zenekar játszott hiteles népzenét, egy fiatal hölgy énekelt, két pár pedig időnként kipenderült a színpad előtti részre és táncolt egy keveset. Nekem tetszett a produkciójuk, a zenekaré is meg az énekes hölggyé is. Hazafelé ugyanott már egy citera zenekar játszott és egy néhány idősebb asszonyból álló kórus énekelt hozzá. Ők is nagyon értették amit csináltak.

Visszatérve az evésre én itthon nem szoktam libát enni, így aztán egy füstölt libacomb mellett döntöttem tepsis krumplival és párolt vörös káposztával. Én voltam a sofőr, így aztán inni nem ittam semmit. A fürdőben egy kevés vizet a mosdóban. Meg mikor visszamentünk a kocsihoz kólát a csomagtartóból. Mindig megveszek 8 palackkal, ezek szép lassan felkerülnek a lakásba, de azért mindig van ott egy-két palacknyi. Az ebédem egyébként 2.400 forint volt, még egész olcsó, ha meggondolom, hogy egy üveges Heineken sört 700 forintért adtak.

Az ebéd után egy kellemes üldögélés következett a meleg vizes medencében, majd 5 óra felé el is indultunk haza. Vettünk még néhány tócsnit, de én lassan kezdek leszokni róla, mert egyre kisebbek lesznek ezek a tócsnik, az ízük meg egyre inkább a halra emlékeztetnek, pedig nem mindig volt ez így. Legalábbis Szlovákiában nem, ahol egy időben rengeteget megettem.   

Hazafelé jó utunk volt, autópályán jöttünk. Tavaly nem, volt is egy apróbb malőr, nem volt nagy a kár, de több volt mint egy autópálya matrica. Ami egyébként nálunk sarcként is működik, 10 napost kell venni akkor is ha csak egy napra van rá szükség. Nem is értem ezt a visszafogottságot, lehetne 20 napos is a duplájáért. Na mindegy, nem morgunk, örülünk, hogy élünk. 

Egyébként gondolom mindenki kitalálta az előbbi írásom végén említett Facebook-os történet csattanóját. A barátnő addig tesztelte a férj hűségét Adél, néven míg szépen elszerette a barátnője mellől. 

2 komment

Címkék: Evés-ivás

Gombapörkölt és chatregény

2017.11.10. 18:32 Morgó Medve

Most látom, hogy kicsit elmaradtam. Az az igazság, hogy amikor filmajánlat van mindig megvárom, hogy lemenjen a film, aztán rögtön írok, hát ez most sajnos nem jött össze. Tegnap valahogy úgy alakult a dolog, hogy nem volt időm írni. Igaz, ebben én is ludas vagyok, ugyanis nagyon megkívántam egy kis erdei gombát. El is mentem a nagy piacra és vettem 1 kiló lila vagy lila szárú pereszke nevű gombát. Kettőt kellett volna, mert mire megabáltam meg megcsináltam a pörköltet igen kevés lett. Igaz, azért kétszer csak tudtam enni belőle. Első alkalommal kenyérrel, ma már csináltam hozzá szarvacskát is, tejfelesen kiváló volt. Megmondom őszintén tegnap mikor megjöttem kicsit fáradt voltam, eltettem vacsorára. Az ilyesmihez nyugalom kell. Kicsit hezitáltam megabáljam-e, hiszen gombát grillezve is eszik az ember, ott sincs abálás, de aztán győzött a gyerekkori tapasztalat, mi otthon mindig kicsit felforraltuk mielőtt nekiálltunk a pörköltnek. Így csináltam én is tegnap este. Finom volt, csak kevés. Ide bizony 2 kiló kell. No, majd legközelebb.

Sok megírandó témám van de ezeket nem lehet Hübele Balázs módjára megírni, nyugalom kell hozzájuk. Az meg legközelebb vasárnap lesz. Úgy hogy egyelőre elköszönök, vasárnap jövök.

Ja igen, még valami. Elolvastam ezt a Chatregényt. Hát a vége elég zavaros. A szerző nagy csattanót akart de valahogy nem sikerült jól összehozni szerintem. És egy kicsit giccses is.

Szerintem az jobb sztori, hogy a feleség meg a barátnője beregisztrálnak álnéven a Facebookra mondjuk Adél néven, aztán ez az ál Adél megkörnyékezi a férjet. Mindketten be tudnak lépni és olvasni a férj és Adél levelezését. Sokáig meg is teszik, megvitatva az olvasottakat. Aztán a feleség egyszer csak azt veszi észre, hogy nem tud többé  belépni a közösen létrehozott fiókba... Gondolom kitalálható a csattanó. Persze mindez nem 4 sorban leírva.  

Szólj hozzá!

Címkék: Evés-ivás

Filmajánlat (A mérkőzés)

2017.11.06. 11:19 Morgó Medve

A film 1956 nyarán játszódik, ahol a nagy ember egy futballmeccs végén kissé jobban beleveri a játékvezető fejét a WC kagylóba és az illető belehal. Megindul az akció a nagy ember megmentésére, ahol viszont szembe találkoznak egy tisztességes emberrel, egy újságíróval, aki ragaszkodik az igazság kiderítéséhez, minden fenyegetés és megfélemlítés ellenére...

Nem írnám le a teljes történetet, főleg nem a végét, inkább javaslom nézzük meg. Szerda este 23.55-kor láthatjuk a Duna TV-n. A Port ajánlásával bajban vagyok, mert leírták a teljes filmet. Megadom, de szerintem most ne olvassuk el. Elvész a film egyik varázsa, az izgalom.

https://port.hu/adatlap/film/tv/a-a-merkozes/event-tv-74839853/movie-37138

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

Facebook love (Chatregény)

2017.11.04. 17:15 Morgó Medve

Találtam egy könyvet a Magyar Elektronikus Könyvtárban. Én rendszeresen kapok minden hónapban egy gyarapodási listát, ezekből szemelgetek és küldöm tovább a levelező listáimra. Még nem olvastam végig, annyit tudok, hogy egy 25 éves doktornő és egy 50 éves zongoraművész jött össze a Facebook-on. Még nem tudom mi lesz a vége, kíváncsi vagyok rá, elképzeléseim azért vannak a további fejleményekről, kíváncsi vagyok bejönnek-e. Annyit azért leírok még, hogy a pasas nekem nem nagyon tetszik, nagyon nyomul, a stílusa sem az amit én elviselek. De ha a doktornőnek tetszik akkor jó. Nem rám hajt szerencsére, nem engem akar befűzni. Egyelőre nem olvasom tovább, inkább megyek vacsorázni, de érdekes dolog, javaslom azok számára akik ismerik ezt a világot, meg azoknak is, akik nem. Itt találjuk.

3 komment

Címkék: Közösségi oldalak Amit érdemes elolvasni

Facebook/Tetszikelés vagy lájkolás

2017.11.03. 17:22 Morgó Medve

Kicsit gondban vagyok, hogy is nevezzük a címben említett dolgot. Mivel amire kattintunk abban az esetben, ha tetszik amit látunk vagy olvasunk, egyértelműnek látszik a tetszikelés használata, bár ez nekem kicsit furcsán hangzik. Én leginkább a lájkolás szót szoktam használni. Legalábbis élő beszédben. Tudom hogy egy angol szóból indulok ki, de azt hiszem ma még ez az elterjedtebb. Úgy hogy én ezt is használnám a továbbiakban.

Hogy azok is tudják miről beszélünk akik úgymond nincsenek fent a Facebook-on mondjuk el, hogy egy tetszésnyilvánításról van szó. Ha tetszik a kép vagy szöveg amit mások tettek fel, akkor rákattintunk a "Tetszik" szóra és mindenki láthatja, hogy tetszik nekünk amit a lap gazdája feltett hogy megossza a nyilvánossággal. 

Megmondom őszintén amikor ez ez egész kezdődött én kissé félve kattintgattam a hallgató lánykák fényképeire, nehogy a kecske meg a só jusson az eszükbe. De aztán ahogy teltek múltak az évek, egyre inkább rájöttem, hogy itt nem csak arról van szó, hogy tetszik nekem a feszes nyári blúzban látható fiatal hölgy, hanem egyúttal a tudtára adom azt is, hogy láttam a képet vagy képeket. Vagyis ezzel üzenek neki. És ez, ha ő kedvel engem például mint volt tanárját vagy ismerősét örömmel fogja eltölteni. Mint ahogy engem is örömmel tölt el ha végignézem, kik is nyilvánították ki tetszésüket, mondjuk az újabban feltett fényképemmel kapcsolatban. Nyilván az alap információ az, hogy látta a képet, de fontos az is, hogy valószínűleg tetszik neki a kép is. Akármilyen jó ismerősöm is tesz fel valamit, ha nem tetszik nekem akkor mellőzöm a tetszésnyilvánítást. Ügyelek rá, hogy ez tényleg tetszésnyilvánítás legyen.

Ez a dolog jó még valamire. Mégpedig arra, hogy ismerőseink és barátaink hozzánk való érzelmi kötődést is lemérjük általa. Én mindig végignézem, kik azok akik tetszésüket nyilvánították. Bár itt érdekesebb, hogy kik nem. Ha valamelyik ismerősünk vagy barátunk rendszeresen elmulasztja ezt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy őt levehetjük a barátok és jó ismerősök listájáról. Persze ez a vizsgálat csak akkor használható, ha valaki rendszeresen ott lóg a Facebook-on és mégsem kattint a megfelelő helyre, például az újonnan feltett fényképünket látva.

Most én is elkezdtem figyelni néhány, korábban hozzám közelebb álló ismerősömet, sőt barátomat. Úgy gondoltam, hogy meglehetősen nagy időeltolódással legalább 5 alkalommal kell feltennem valami érdekes dolgot magamról és hogy ha egyetlen alkalommal sem sikerül begyűjtenem egy tetszésnyilvánítást sem akkor levonhatom a megfelelő következtetéseket. Hogy nem a fényképekkel van a baj (mert ezekről van szó) abból mérhetjük le, hogy több száz ember viszont nyomkodja az egeret lelkesen. Nálam ezek a számok 250-en felül vannak és most tartok a harmadik alkalomnál. Hogy orvosi nyelven fogalmazzak eddig a teszt pozitív, azaz nulla tetszésnyilvánítás. Természetesen 5 alkalom már elegendő lehet, ha több van akkor az csak finomítja a "mérést".   

3 komment

Címkék: Közösségi oldalak

Örömhír, újra működik a régi mobilom

2017.10.31. 17:25 Morgó Medve

Jó 3 napja hibátlanul működik az a mobilom, amelyet július elején kint felejtettem Mályiban a fűben, aztán amíg aludtam szépen elázott. Sajnáltam, mert jó mobil volt, nagyjából 9 éve használtam. Mindenesetre gyorsan kivettem az akkumulátort és készülődtem haza, hogy másnap vegyek egy másikat. Vettem is az egyik benzinkútnál hihetetlenül olcsón, 3.500 forintért. Be is üzemeltem hazafelé, így már nyugodtan száradhatott az elázott. Az nem jutott eszembe, hogy kicseréljem a SIM kártyákat is.

Miután volt mivel telefonálnom, nem igyekeztem ismét beüzemelni. Négy nap után aztán csak bekapcsoltam. A kijelző helyrejött, be is kapcsolt de nem működött stabilan, nagyon hamar  lemerült. Elmentem új akkumulátort venni, a második helyen sikerült is. beraktam, így sem volt az igazi. Azt csinálta, hogy magától ki-be kapcsolt. Hiába kapcsoltam ki, egyszer csak azt vettem észre, hogy be van kapcsolva és kínlódik szegény, mintha maga sem tudná eldönteni bekapcsoljon vagy ne. Na jó, gondoltam ez így nem jó, kivettem az akkumulátort és átmenetileg félre tettem mert nem volt időm szervizbe vinni.

Aztán mikor lett, el is vittem de potyára mentem, a szerelő elment nyaralni. Szerencsére kiírta, hogy mikor jön haza. Miután hazajött elmentem és beadtam javításra. Egy hetet kért, én is rátettem egy hetet és mentem a mobilért. Sajnos nem tudta megjavítani. Ez volt az a pillanat amikor végleg lemondtam róla. Kivettem ismét az akkumulátort és félre tettem.

Közben az új készülékem egyre több korlátjára derült fény, egyre inkább éreztem, hogy ez még nem a végleges megoldás. Aztán úgy 6 napja gondoltam egy nagyot, összeraktam a régi mobilomat. Először csak ideiglenes használatba vettem, éppen csak be volt kapcsolva, aztán 2 nap várakozás után a régi SIM kártyám is visszakerült. És azóta teljes körűen használom, mintha el sem ázott volna négy hónappal ezelőtt. Nagyon örülök neki, ez azért nem "eldobható" kategória mint a másik. Az viszont jó lesz tartaléknak.

Ez a második elázott mobilom, a legelső szintén így ment tönkre. Az meg a sportnapi gulyásba esett bele. Soha nem javult meg, pedig azzal is sokat küszködtem. Itt elolvashatjuk ennek a történetét is. Egy helyen rosszul írtam a néhány hete elhunyt Mátyás Rudolf Oscar-díjas szakács nevét, Lajosnak írtam. Próbáltam kijavítani de sajnos nem tudtam.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Egyebek