HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Morgó Medve: @exbikfic: Kenyér nélkül ma is fogyókúrás, de magában a Pick parizer ehhez már drága. Nálam ez úgy... (2018.06.04. 12:12) Parizeres zsemle
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Hát ezek a tapasztalatok elég siralmasak. Ha szociológus lennék, egy rövidebb dolgoza... (2018.04.22. 11:02) Fülmosás orvosilag
  • Morgó Medve: @exbikfic: Én egész jól bírtam TV nélkül, most annyi változás van, hogy mindhárom csatornán megnéz... (2018.04.05. 10:25) TV nélkül
  • Morgó Medve: @exbikfic: Köszönöm szépen. :) (2018.04.01. 08:55) Húsvét
  • Morgó Medve: Köszönöm szépen. :) (2018.03.17. 10:07) 12 éves a Morgómedve

Pedofilok a büntetésvégrehajtási intézetekben

2018.06.21. 10:27 Morgó Medve

18 évet kapott a pedofil tanár, aki tanítványait rontotta meg. Hát ez elég kemény. Arra nem térnék ki, hogy ez mennyire igazságos, én maradéktalanul bízom a bírók ítéletében. Teszem ezt akkor is ha időnként első- és másodfokon elég eltérő ítéletek születnek.

Amikor bírósági tárgyalásokra jártam alkalmam volt személyesen is megismerkedni a bírói munkával. Nem könnyű az ő helyzetük. Egyszerre sok ügyre kell odafigyelniük, észben tartaniuk adatokat, eseményeket, történéseket. Mi akik ott ülünk a tárgyaláson úgymond elvárjuk, hogy minden klappoljon, jól emlékezzen mindenre és jól tudja kézben tartani a tárgyalás menetét. Az életük szigorú rend szerint folyik. Engem mindig lenyűgözött, hogy a tárgyalás végén mindig rögzítették a következő tárgyalás időpontját, amit az ott ülők megjegyeztek és betartottak. Pedig az embernek sok váratlan dolog jöhet közbe. Én egyszer elméláztam azon mi lenne ha felkérnének ülnöknek. Azért nem tudnám vállalni mert én nem tudnék alkalmazkodni ehhez a szoros, előre lekötött, látszólag megváltoztathatatlan programhoz. Szerencsére ilyen megkeresés nem érkezett.

Visszatérve a pedofil bűncselekménnyel vádoltakra, a BV intézetekben ők a hierarchia legalján találhatók. Még a nemi erőszakot elkövetők is jobb helyzetben vannak. Pedig őket is gyűlölik a többiek. Tudják ezt az őket őrzők is és igyekeznek megóvni őket az atrocitásoktól. Mostanában olvastam el Büky Dorottya Angyalboksz című könyvét, onnan idézem az alábbi sorokat:

"A fiatalkorúban nagyon megalázták a pedofilokat. Megsanyargatták. Sokszor megcsinálták vele azt amit ő megcsinált egy gyerekkel. És akárhány pedofil volt, az őrök, a nevelők úgy dobták be a zárkába, a cellába, hogy üssétek-vágjátok, ez egy köcsög pedofil".

Tehát meg is mondták?

Tagadta, ugye, hogy mi a bűncselekménye, de hát elkérték a vádiratát a nevelőtől, elolvastak mindent és mindenről tudtak" (169-170 oldal)

Egy másik helyen ugyanazon az oldalon (170):

"A börtön megpróbálja megvédeni őket?

Igen, ez csak Tökölön volt ilyen durva. Más börtön védi őket. Elkülönítik, sőt kajak jó sorsuk van. Mert vamzerok"

Azaz besúgók, teszem én hozzá. Büky Dorottya könyve nagyon jó riportkötet, már kiszabadult bűnözőkkel készítette a riportokat. Az egyik riportalanya 21 évet húzott le kettős gyilkosságért, utána kiszabadult, normális életet él. Boldog házasságban, amelyet még a fegyházban kötöttek párjával. Ilyen is van. A kettős gyilkosság áldozatai akik bűnözők voltak, nem csak a cuccot akarták elvinni hanem az érte kifizetett pénzt is. Na ebből lett a lövöldözés. Ahogy olvastam itt mindenkinek volt fegyvere. Ajánlom mindenkinek a könyvet. Én könyvtárból hoztam ki.

Szólj hozzá!

Címkék: Könyvek Börtön és Kriminalisztika

Vége a jó világnak, már ami a tévébeli jó filmeket illeti

2018.06.18. 17:02 Morgó Medve

Azért rendesen belecsaptak a lecsóba a televíziós műsorszerkesztők. Elég régóta tűztek műsorra csütörtök esténként egy-egy - többnyire jó - magyar filmet, aztán itt volt ez a V4 Mozi is, aminek köszönhetően szerda esténként láthattunk egy-egy filmet a V4 országokból. Aztán, hogy elhunyt Milos Forman, két alkalommal szombat este is kiváló filmeket láthattunk. Hát ennek vége. Szerdán majd lesz helyette Fábry, csütörtökön meg Bagi Nacsa Show.

Igaz, úgy néz ki, hogy péntekenként a híres bosnyák rendező, Emir Kusturica filmjeit láthatjuk majd. A kezdő film a Cigányok ideje nem a legszerencsésebb választás. A maga nemében jó film ez is, de inkább csak ínyenceknek, ha lehet egyáltalán a filmek világára ezt a kifejezést használni.  A következő heti már jobb, ajánlani is fogom, az már egy jóval szélesebb kör érdeklődésére is számot tarthat. A címe A papa szolgálati útra ment. Ilyen témájú filmjeink nekünk is bőven vannak, meg a csehszlovákoknak és a lengyeleknek is, hiszen a minta azonos volt, a szovjetunióbeli kirakatperek és elnyomás az 50-es években. Jugoszlávia ugyan csak korlátozottan vette át a szovjet "tapasztalatokat", de úgy látszik az ellenségkeresést ők is szívesen felhasználták ideológiájuk alátámasztására. Jó film A papa szolgálati útra ment, majd igyekszem írni még róla.

Summa summarum elvettek tőlünk, tartalmas filmeket kedvelőktől valamit, de adtak is. Meglátjuk milyen arány jön majd ki belőle. 

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

Filmajánlat (Tűz van babám)

2018.06.15. 08:55 Morgó Medve

Szombat este ismét egy nagyon jó filmmel emlékezik a televízió a közelmúltban elhunyt Milos Formanra. 23.35-kor láthatjuk a Duna TV-n a "Tűz van, babám!" című igazán nagyszerű csehszlovák filmet. Ha a jelzett időben leülünk a TV készülékek elé egy igazán jó szatírát vagy inkább groteszket láthatunk. Ez a harmadik film amivel a közszolgálati televízió megemlékezik a világhírű rendező haláláról.

Képzeljünk el egy cseh kisvárost, ahol a helyi önkéntes tűzoltó egylet úgy dönt, hogy tűzoltó bált rendez egykori parancsnokuk tiszteletére. A szándékot tett követi, és egy hétvégi estén kezdetét is veszi a tűzoltó bál. És mivel a derék tűzoltók már hallottak szépségversenyről is, úgy gondolták ezzel is megpróbálkoznak, bár csak homályos elképzelésük van arról milyen is egy szépségverseny. A szocializmust építő Csehszlovákiában sem mindennapi esemény volt egy szépségverseny, mint ahogy nálunk sem. Már a versenyen indulók összeszedése is elég sok bonyodalommal jár. Természetesen van tombola is, igaz a nyereményeknek mindnek lába kél az este során. Tetejébe még egy tűz is kiüt faluban ami miatt félbe szakad a mulatozás is...

Imádni való film ez a Tűz van, babám!  ajánlom mindenkinek. Mint írtam szombaton este 23.35-kor láthatjuk a Duna TV-n.

Végezetül nézzük meg mit ír róla a Port:

https://port.hu/adatlap/film/tv/tuz-van-babam-the-firemens-ball/event-tv-333500943-6/movie-2542

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

Egy régi TV műsorra emlékezve

2018.06.14. 11:03 Morgó Medve

A minap hivatkoztam az Árkus József által szerkesztett Parabola című műsorra a televízióban. Árkus Józsefnek jó humora volt, ez meglátszott a műsor szerkesztésén is. Sajnos már régóta nincs köztünk.

Egyébként a Parabola volt az a műsor amelyben megengedték hiányosan öltözött hölgyek bemutatását is. Azért nagy vircsaftról nem lehetett szó, nyilván meg kellett felelni az akkori szokásoknak, vagyis - ahogy Virág elvtárs mondta Gogolák elvtársnőnek Bacsó Péter kiváló filmjében a Tanúban, látva annak "rövid" szoknyáját - hogy hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának. Egy-egy monokinis hölgyet azért be lehetett mutatni, a szilveszteri kiadásban lekerülhetett az alsó rész is.

Ebben hallottam, hogy Kádár elvtárs megszemlélte a budapesti metrót, amihez neki is igénybe kellett vennie a mozgólépcsőt. Árkus mindezt úgy kommentálta, hogy nyilván a pesti polgár rémülten szemlélte a zsúfolt mozgólépcsőn utazó Kádár Jánost - miközben eszébe jutottak a rádióból és tévéből folyamatosan hallott nehézségeink - arra gondolt,  hogy te úristen, már itt tartunk? Hát már Kádár elvtárs is?

Mindez egy néhány nappal ezelőtti esettel kapcsolatban jutott eszembe, ugyanis a Miniszterelnök Úr egy 10 percre beugrott egy szakrendelésre a kórházigazgató és egy kormányőr kíséretében. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Egyebek

Filmajánlat (Szívzűr)

2018.06.12. 19:11 Morgó Medve

Szerdán este 22.30-kor egy nagyon jó magyar filmvígjátékot láthatunk a Duna TV-n "Szívzűr" címmel. 

A film arról szól, hogy egy fiatal orvos és felesége vidéken vállalnak állást. A férj körzeti orvos, a felesége pedig ebben segíti, de azért valahol bízik benne, hogy hamarosan folytathatja majd tanulmányait a Testnevelési Főiskolán. Fel is veszi a kapcsolatot egy vezető sportemberrel, aki egyúttal férfi is, ebben a minőségben láthatjuk gatyában egy halom almán üldögélve némileg kifulladva ha végignézzük a képeket a Porton. Azt, hogy mitől fulladt ki a kép bal oldalán láthatjuk. Ne ijedjünk meg, semmi erkölcstelenség, a kép a be nem teljesült együttlét állapotát rögzíti.

De térjünk vissza a cselekmény fővonalához. Éldegélnek a fiatalok a faluban és közben sok vidám dolog esik meg velük, amin mi nézők jól szórakozunk. Ami egy filmvígjáték esetében nem rossz dolog. Megemlítem még a két tanárnőt, akik szerelmesek  Balla doktorba, valamint Demetert a galambászt aki fejébe vette, hogy megtanul repülni. Megmondom őszintén nekem ez a dolog nem igazán tetszett, kicsit kilóg a történetből, de nem vészes, ettől még igazán jó vígjátékhoz lesz szerencsénk, ha szerdán este 22.30-kor odatekerünk a Duna TV csatornájára. És most szokásainknak megfelelően nézzük meg milyen információkkal lehetünk gazdagabbak ha benézünk a Portra:

https://port.hu/adatlap/film/tv/szivzur/event-tv-333490837-6/movie-3418

Javaslom aki még nem olvasta, olvassa el a hétfői írásomat is a 45 éves találkozónkról, itt van kicsit lejjebb.

Egyébként nagy meleg van errefelé, de hát ahogy szokták mondani, nyár van.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

45 éves találkozó és egyebek

2018.06.11. 10:16 Morgó Medve

Mostanában jól vagyunk eleresztve filmekkel. Másról jóformán nem is tudtam írni. Most végre van egy kis szünet, gyorsan írok egyebekről is. De azért annyit csak megjegyzek, hogy szerda estére is van ajánlatom meg szombatra is. Szerdán este egy nagyon jó magyar vígjátékot láthatunk kiváló színészekkel Szívzűr címmel. Én ezt úgy láttam először, hogy Pesten járva hamar végeztem a hivatalos dolgaimmal és beültem egy moziba. Délelőtt volt, nem voltuk túl sokan. Nem szoktam én ott moziba járni, most ehhez volt kedvem. A lényeg tehát, hogy szerda este nézzük meg ezt a filmet, aztán szombaton meg az újabb Milos Forman remeket a Tűz van, babámat. Igyekszem majd írni mindkettőről.

Najdnem 2 hete volt a 45 éves találkozóm Budapesten. 45 éve végeztünk az egyetemen ebből az alkalomból jöttünk össze a Stefánia úton egy honvédségi kulturális otthonban, annak is az éttermében. Régebben általában mindig Miskolcon tartottuk, 5 évvel ezelőtt már változtattunk a szokásainkon, a Mátra alján gyűltünk össze Mátrafüred közelében. Idén meg úgy gondoltuk legyen Pesten. Egyikünk ott él, ő szervezte meg a találkozót. Fél 12-re mentünk, 4-ig maradhattunk. Tulajdonképpen elég idős népség vagyunk mi, szeretünk időben otthon lenni, úgy hogy nem bántuk a korlátozott időtartamot.

Nyolcan jelentkeztek be, hogy jönnek, ketten nem érdeklődtek a dolog iránt, egyvalakinek nem volt alkalmas az időpont.  A nyolcból egy lemondta mert megbetegedett, egyet meg a cimborák hívtak fel, hogy mi van nem jössz? Nem jött. Tehát nem ő telefonált, hogy nem tud jönni, hanem mi. Hát ilyen társaság vagyunk.  Végül nyolcan ültük körül a különteremben az asztalt, ebből 2 házastárs is volt. 

Jól éreztük magunkat, ettünk, ittunk, beszélgettünk. A számla sem volt borsos. Én tudom ajánlani másoknak is, itt kicsit körül is nézhetünk:

http://www.bphkk.hu/regiment_etterem

A légkör kicsit katonás. A kisteremből ráláttam a nagyteremre, elég sok vendég volt, majdnem mindenki civilben, időnként feltűnt egy-egy egyenruhás fiatal is, ők szerintem segítettek a konyhán meg ahol kellett. Elnézve a sok jó svádájú embert volt egy olyan érzésem, hogy ezek minimum főtisztek, de lehet, hogy tábornokok is. Eljövetelkor beléptem a mosdóba, miután elvégeztem a dolgom kezet mostam, ott futottam össze egy idősebb egyenruhás úrral aki őrmesteri rendfokozatot viselt. Aki nem volt katona nem biztos, hogy tudja ez a legalacsonyabb hivatásos állományú tiszthelyettesi fokozat. Kicsit el is csodálkoztam, valószínűleg valami tartalékos lehetett, mert azért egy hivatásos tiszthelyettes a 40 év alatt csak összeszed néhány csillagot. Csodálkozásomat látva beszédbe elegyedtünk, kérdezte én hányas vagyok? Mondtam, hogy negyvenkilences. Ő ötvenhármas - mondta - majd azzal folytatta, hogy megyek gyufáért. Nyilván azt érzékeltette, hogy ő a fiatalabb, ő megy gyufáért. 

A fájó vállaimmal voltam szakorvosnál, jegelem, gyógyszert szedek és bízom benne, hogy 3 hét múlva mikor visszamegyek kontrollra, csupa jót tudok mondani majd a kezelésről. Akkor talán a beígért injekciókat sem kapom meg. A térdeim állapota ma már kielégítő.

Örülök, hogy az idetévedt medve jó helyen van. Nem veszélytelen egy ilyen jószág. Ha engem kérdeznének, hogy mi legyen vele elvinném a Tátrába vagy az erdélyi havasokba és ott elengedném. Elköszönök, de előtte egy kis színes a medvék veszélyességéről.

Az egyik nemzeti parkban arról tájékoztatják a látogatókat mit kell csinálni ha medvével találkoznának. A tanács lényege az volt, hogy feküdjenek le és tetessék magukat halottnak. Az egyik látogató megkérdezte, mi van ha ez nem sikerül?  A medve ebben is a segítségére lesz - hallatszott a válasz.

Szólj hozzá!

Címkék: Egyebek

Filmajánlat (Egy szöszi szerelme)

2018.06.08. 07:10 Morgó Medve

Szombat este megint egy Milos Forman film lesz a Duna TV-n, mégpedig 23.10-kor. Ezúttal a második filmjét láthatjuk, a Szöszi szerelmét. A film a Milos Formanra jellemző humorral indul. Egy kisvárosi cipőgyárban meglehetősen sok lány dolgozik, ezek nagy része munkásszállón lakik, viszont fiatalemberből meglehetősen szűkösen van a város ellátva. Átérezvén a helyzetet a  gyár vezetése elintézi, hogy a hadsereg katonákat állomásoztasson a városban. Azaz legyen egy laktanya sok-sok katonával. A kérés a párt- és az állami szervek támogatásával meghallgatásra talált és egyszer csak meg is érkezett a várva várt katonavonat a kisvároska állomására. A gyár vezetése és maguk a lányok is kíváncsian várták a katonák érkeztét, akik rendben meg is jöttek. Éppen csak egy icike-picike homokszem került a gépezetbe, mert ezek a katonák időszakos szolgálatra behívott középkorú tartalékosok voltak. Otthon feleséggel és néhány gimnazista korú gyerekkel. De ha már ott voltak, akkor kimenőt is kaptak és bevetették magukat a városka éttermébe, ahol egy fővárosi zenekar szolgáltatta a zenét és a lányok is megjelentek...

Nem folytatom, csupán megjegyzem, hogy egy férfiember mindig kapható egy kis szórakozásra főleg ha ehhez hölgyek is vannak és a zene sem hiányzik. Megindul a tánc, az ismerkedés, igaz kicsit groteszk formában.

Aztán egyszer csak vége szakad a mulatságnak, a katonák visszatérnek a szállásukra, a lányok a munkásszállóra, egyedül Andula a szöszi kislány követi a neki tetsző fiatalembert a szállodai szobájába. Azt a fiatalembert aki történetesen a vidékre lerándult fővárosi zenekar oszlopos tagja is. Aztán a fiatalember elutazik Prágába, ahová kis idő múlva követi Andula is...

Ez egy nagyon szép film, javaslom a fiatalságnak is. Végezetül nézzük meg a Port ajánlását is:

 

 https://port.hu/adatlap/film/tv/egy-szoszi-szerelme-lasky-jedne-plavovlasky/event-tv-332116547-6/movie-570

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

Filmajánlat (Meghallgatás, Gyerekgyilkosságok)

2018.06.05. 11:09 Morgó Medve

Legutóbb ajánlottam Milos Forman filmjét, a Meghallgatást. Későn vetítették, gondolom sokan lemaradtak róla. Még nagyjából 5 napig megnézhetjük az alábbi linkre kattintva:

https://www.mediaklikk.hu/video/meghallgatas-ha-nem-volnanak-zeneszek-verseny/

A Gyerekgyilkosságokat  tavaly novemberben már ajánlottam. Nem a linket adom meg, úgy gondolom jobb megoldás ha átmásolom az akkor írottakat, illetve aktualizálom.

A cím elég bizarrul hangzik, nem is tudom az olvasó első blikkre mire is gondol? Hogy itt gyerekeket gyilkolnak sorozatban vagy gyerekek a gyilkosok? Esetünkben az utóbbiról van szó. De nem is sorozatgyilkosságról vagy valami ilyesmiről szól a film, ezek a gyilkosságok konkrétan nem függnek össze. Csak úgy vannak. Mindkettőnek megvan az oka, de ezek különálló okok. Ráadásul tovább bonyolítja a dolgot, hogy az egyik esetben a tettes és az az áldozat is gyerek, míg a másikban gyerek az áldozat, a bűnelkövető pedig a gyerekkor és a felnőttkor keskeny mezsgyéjén tartózkodó serdülő lányka. 

Az ilyen gyilkosságok felderítése sem szokványos módon történik. Az ügyben nyomozó rendőr sem kapkod, nem siet, valahol sejti, hogy nem tippel rosszul ha az egyik gyereket gyanúsítja társának a meggyilkolásával. A gyilkosságok itt sincsenek magukban, mindig körülveszi őket egyfajta környezet. Ettől is kiváló Szabó Ildikó filmje, ezért érdemes csütörtökön késő este 23.50-kor leülni a TV elé és a Duna TV-re kapcsolni. Persze ilyenkor már többnyire alszik az ember, de azért bízom benne, hogy a szolgáltatók eszközeivel sokan fel tudják venni. Nem beszélve az okos TV-kről. A videót már meg sem említem, pedig erre kiválóan megfelelne.

Végezetül nézzük meg mit ír a filmről a Port:

https://port.hu/adatlap/film/tv/gyerekgyilkossagok/event-tv-332110314-6/movie-905

Hát nem sokat. Még jó, hogy én tudtam valamennyit írni.

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

Filmajánlat (Meghallgatás)

2018.06.02. 08:16 Morgó Medve

Elnézést kérek, nagyon késésben vagyok. Megszoktam, hogy itt a hét közepén vannak nézhető filmek, arra nem gondoltam, hogy Milos Forman csehszlovákiai idejéből filmet mutatnak be szombat este, vagy inkább éjszaka. Nyilván abból az alkalomból, hogy most halt meg néhány hete. Mint tudjuk ő csinált otthon néhány kiváló filmet, aztán - ahogy az első főnököm mondta disszidált fiáról - exportálta magát Amerikába. Ahol szintén csinált jó filmeket, de ezek már nem igazán az én ízlésem szerintiek voltak. Kivételt képez a Száll a kakukk fészkére. Ez szerintem az egyik legjobb filmje.

Amit ma estére ajánlok szerintem a cseh új hullámos filmek közé tartozik. Az első egy zenekari próbát mutat be, a második pedig egy válogatást, mondhatnám úgyis, hogy tehetségkutató versenyt, ahol fiatalokat hallgatnak meg. Az én kedvencem egy bájos teremtés aki - ha jól emlékszem - tengerészekről meg kapitányról énekel. A fiatalság, az üdeség szinte tapinthatóvá válik éneke közben.

Ma este 23.45-kor láthatjuk a filmet a Duna TV-n. Nézzük meg azt is mit ír a Port a filmről:

https://port.hu/adatlap/film/tv/verseny-meghallgatas-konkurs/movie-8525

Ha tehetjük nézzük meg, megéri.

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

Parizeres zsemle

2018.05.29. 21:01 Morgó Medve

Imádom a parizeres zsemlét. Pedig jobban tenném ha nem imádnám, mert azért ez tele van szénhidráttal. De azért néha megengedek magamnak egyet-egyet. Mint például ma este is. Pedig nem volt friss zsemlém (pedig azzal az igazi) de azért jó volt. A vajat sem most köpülték, Húsvétkor vettem, amikor itt volt a kanadai rokon, de hát ezek a vajak sok mindent kibírnak. Sőt a parizer is volt vagy 3 napos. Meg a paprika is, de az teljesen frissnek látszott.

Az az igazság, hogy véletlenül alakultak így a dolgok. Kimentem a konyhába egy picit enni, hogy megágyazzak az esti gyógyszereimnek, akkor láttam meg ezt a kissé szikkadt zsemlét. Innentől fogva az agyam már eldöntötte, hogy itt parizeres zsemle lesz a vacsora. Így is lett. A vaj elég fagyott volt, azért vékony szeleteket le tudtam vágni. Erre jó bőven raktam parizert, hogy javítsam a fehérje/szénhidrát arányt, aztán következett a karikákra vágott zöldpaprika. Maradt egy kevés, azt meg felszeleteltem pótlásnak. Nagyon finom volt.

Közben meg azon járt az eszem, hogy fiatal koromban a 3,60-as parizer milyen lenézett jószág volt. A szalámik mellett nem sok becsülete volt. De azért vettük meg ettük mert olcsó volt. Azért ezek a mai parizerek mások. Egyrészt nem tocsognak a víztől, másrészt az ízük is finomabb, erőteljesebb. Gondolom az ízfokozóktól. Én ha parizert veszek, most már csak Pick félét veszek. Kicsit drágább de nem rontja el a többi összetevőt. Próbálkoztam olcsóbbal is, hát nem volt az igazi.

Ezzel a száraz zsemlével le is zárult a parizeres zsemlék ideje egy időre, nem fogyókúrára való ez. Kár, de valamit valamiért. Egyébként nagyon lassan fogyok mert sok az alkalom az "elhajlásra". De azért küzdök.  5-6 kiló körül járok.  

2 komment

Címkék: Evés-ivás