HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Csernobil (folytatás)

2006.03.23. 05:25 Morgó Medve

A kocsi pontos volt, 8 órakor beszálltunk és elindultunk. Természetesen a belső sávban, ugy 100-al. Most már természetesnek vettük (a hatalmat és a kivételezettséget könnyű megszokni), hogy a vám kikerülésével pillanatokon belül a váróteremben voltunk. Itt a direkt erre a célra félretett rubeljeinkből alaposan belakmároztunk kaviáros szendvicsből, hozzá jófajta orosz pezsgőt kortyolgattunk miközben
unottan nézegettük az üvegfalon keresztül látható Tax Free Shop (vámmentes bolt) kínálatát. 1986-ot írtunk, az egyszerű szovjet állampolgár akkor majszolhatott vörös kaviárt ha nagynehezen bejutott egy elegánsabb étterembe (jó drágán) vagy megvette ugyanezen boltok bejáratánál blokk nélkül árultat úgy nyolcszoros áron. Konkrétan egy un. cservónyecért azaz 10 rubelért.

Ja igen, volt még egy lehetőség: a munkahelyeken minden hétfőn le lehetett adni egy 20 rubeles megrendelést amiért kapott az ember egy élelmiszercsomagot amiben vegyesen voltak élelmiszerek. Volt aminek megörült az ember (egy 140 grammos voros kaviár, finn margarin, darab füstölt tarja) de volt amin gondolkodott nem kéne-e kidobni. Persze ezt sem dobta ki az ember, a szovjet eletforma
abban az időben elég messze esett a fogyasztói társadalomtól. Meg a mienk is.

Ez a 20 rubel egyébként elég nagy pénz volt. Egy falusi tanítónak Kazahsztánban, ahol egy tehénistálló felépítésében volt szerencsém közreműködni 1971-ben egy ismerős középkorú tanítónőnek 70 rubel volt a fizetése. A docens barátomnak meg 320 rubel Moszkvában.
Igaz jóval később, talán már 1983-ban is.

Természetesen nem minden csomagban volt kaviár, elég sűrűn kellett ezeket vásárolgatni, hogy az ember időnként kifogjon egyet.

Pezsgőt viszonylag könnyen be lehetett szerezni. Az ember úgy dél körül beállt a Gorkij utcán lévő Vino nevű bolt előtti sorba, kicsit püffedt, kialvatlan szemű alkoholisták közé és várta, hogy 2-kor kinyissák a boltot és hozzájusson egy azaz egy de maximum 2 üveg pezsgőhöz. Közben meg körbe-körbe tekingetett drukkolva nehogy ismerős jöjjön arrafelé. El sem tudom képzelni milyen tortúra lehetett egy lakodalmat megszervezni. :) Gondolom az egész család sorban állt.

Jó messzire elkeveredtem a tranzit büféjétő, dehát nem biztos, hogy be kell fejeznem nekem ma még ezt a történetet. :)
Elismerem, már felismerhetők irományaimon a bulvárosodás jegyei. :)

Visszatérve tehát szolíd nassolásunkhoz (Péter barátom csak csipegetett hozzám képest) miután jóllaktunk elhelyezkedtünk a kijárat közelében. Hamarosan szólították a SU 132-es járat utasait beszálláshoz. Előtte még kézitáskáink tartalmát alaposan szemügyre vették, az ifju hölgy csak kismértékben hőkölt hátra mikor orrát megcsapta a füstölt és füstöletlen halak eléggé vegyes illata táskám kinyitásakor.
Előző nap sikerült egyenesen h o r d ó b ó l vásárolnom kimérve sós heringet ami nagyon kiváló eledel, megengedem kicsit büdös.
Innen a mondás, mikor 150 ember utazik egy negyvennégy személyes autobuszban, hogy "mint heringek a hordóban". Oroszul kak seld'i v bocske vagy valami ilyesmi sajnos nem biztos de majd kijavit a Marika ha olvassa. :)
Ennek alternatívája azokban a kb. 35 centis átmérőjű konzervdobozokban árult nagy darab halak amik megtalálhatók voltak minden bolt hűtőpolcaiban. Én imádtam ezeket is egyébként. :)
Volt egy olyan érzésem, hogy egyből a Balti tengerből úsznak be a konzervdoboszba, még tán a vizet is onnan veszik. :)
Evés előtt még fel kelett nyitni és kitisztítani. Na jó, nem köntörfalazok, kibelezni. De ez adhatta meg az igaz stihjét. :)

Most látom kicsit elkalandoztam. Bocsánat! :)
Holnap tényleg beszállunk már a gépbe.
Kellemes napot! :)

Szólj hozzá!

Címkék: Történetek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr705181079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása