HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • kiskutyauto: A Csiki Párduc a király, a Viszkis a legnagyobb tanár!!! XD (2018.11.10. 18:24) Találkozás a Viszkissel
  • Morgó Medve: @exbikfic: Örülök, hogy tetszett, nálam is "dobogós" helyezése van. :) (2018.09.08. 16:25) Egy érdekes Flah mob Kalinyingrádból
  • Morgó Medve: @exbikfic: Ezek után már tényleg nem értem, miért jártak itt milliók évente tüdőszűrésre. Köztük ... (2018.09.05. 20:51) Vastagbélrák szűrés
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Igen, ismerem, vagy kétszer már voltam is ott. Egyébként tegnap láttam a TV-ben, hogy... (2018.08.03. 22:11) Pisztráng, dekára
  • Morgó Medve: @GT-51: Köszönöm szépen a biztatást, nagyon kedves vagy. :) (2018.07.30. 12:32) Folytatom az írást

In memoriam Macsek Antal őrnagy

2006.05.21. 14:10 Morgó Medve

Hát elment ő is. 75 éves korában húnyt el, kedden temetik. Ki is volt ez a Macsek Antal őrnagy?
Valamikor a 60-as évek végén vezették be az egyetemeken a Honvédelmi ismeretek című tárgyat amelynek keretében katonai ismereteket oktattak az egyetemi ifjúság azon részének akiknek nem volt lehetőségük, hogy hazájuk iránti elkötelezettségüket egy 11 hónapos katonai szolgálattal bizonyítsák be. Most már látom ők voltak a szerencsésebbek, bár ki tudja. Nagyrészüket akkor vitték el 6 hónapra mikor 23-24 évesen elvégezték az egyetemet, esetleg már meg is nősültek. Hát erre gondolva nem is nagyon bánom, hogy én  letudtam egyetem előtt. Bár voltak sokan akik duplán is szívtak, ahogy mostanában mondjuk. Előtte is, meg utána is. Én megúsztam a 11 hónappal és néhányszor 10 nap tartalékos kiképzéssel.

Visszatérve Macsek őrnagyra meg a Honvédelmi ismeretek tárgyra, kezdetben két egyetemi alkalmazott jegyezte a tárgyat, akik tartalékos tisztek voltak, itt dolgoztak az egyetemen. Később egy hivatásos tiszt vette át a tárgyat, bizonyos Macsek Antal őrnagy. A hét bizonyos napján a fiatalság bevonult az I-es előadóba és Macsek őrnagy okította őket a honvédelmi tudományokból. Persze az indexben is szerepelt a tárgy, jegyzője is ő volt. Nem az egyetemen  volt állásban, soha nem tudtuk meg hol kapta a fiezétését, egyesek szerint a Kiegészítő Parancsnokságon, mások szerint a városi Petőfi laktanyában. Gyakran láttuk egyenruhás alakját fel-feltűnni az egyetemen. Kellemes ember benyomását keltette, erősen kopasz volt már de még ez is jól állt neki. Macsek Antal örnagy akkoriban fogalom volt az egyetemen a hallgatók között. Ő tanitott, ő volt a leckekönyvi jegyző, minden ő volt ami kapcsolatos volt a katonasággal. Intelligens ember volt. Nyilván amikor felettesei eldöntötték, hogy kell valakit küldeni az egyetemre ezt is figyelembe vették döntésüknél. Ha valaki, akkor én tudtam mennyire nem volt általános a beosztott tisztek között a nagy műveltség. Tiszetelet a kivételnek a suksükölés sem volt ritka. A fiatalabbak számára egy példamondat a süksükölésre : "Láthassák az elvtársak, hogy a szocializmus...stb"

Aztán elvégeztem az egyetemet és alkalmam volt Macsek őrnaggyal együttműködni. Minden évben egy alkalommal ugy a kora nyári időszakban talán pont a vizsgaidőszak elején lövészetet szervezett a tartalékos állománynak Kékmezőre a Bükkbe ahol mindenki lőhetett pisztollyal egyszer céltáblára, néhányan akik akartak gépuskával is, ezalatt a sorállományú katonák felhúztak egy sátrat és gulyáságyúban elkészítettek egy rendesebb adag babgulyást. Amit mi a sátorban lévő asztaloknál, nem törődve az este várható következményekkel, jóízűen és mohón elfogyasztottunk. Nem emlékszem mit ittunk, de gyanítom talán mintha egy-egy üveg sört kaptunk volna. És mint egy jól sikerült kirándulás után szokás megelédegedetten foglaltuk el helyeinket az autóbuszban hazafelé indulván.

Hát ezek jutnak eszembe olvasván a gyászjelentést az Észak-Magyarországban. Meg az, hogy rendes, okos, segítőkész ember volt. Szerettük mert mintaszerűen látta el nem könnyű feladatát itt az egyetemen. Pedig mi előfelvételisek akkor még elég sok friss "élmény" hatása alatt álltunk, érthető lett volna ha az egyenruha láttán alapból ellenségesek vagyunk. 20 éve nem hallottam felőle, kicsit korán halt meg, 75 évesen, de bizom benne boldog, nyugodt öregsége volt. És hogy nem szenvedett sokat. Macsek Antal őrnagy egy fogalom volt nekünk, nekem is. A gyászjelentés már ezredesként említi. Csak a laikusoknak mondom, ezután már a tábornok következik. Az a rendfokozat már csak keveseknek jutott. De mi őrnagyként is szerettük, tiszteltük. Isten nyugosztalja, nyugodjék békében.  Azt hsizem mindig jó szívvel fogok rá emlékezni.

Szólj hozzá!

Címkék: Egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr665181152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.