HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Honnan is tudok én ilyen jól oroszul? (A falu. 8.rész)

2007.12.05. 16:50 Morgó Medve

Hát nem volt egy metropolisz ez a poszelok Vasztók. Egyetlen boltocskája volt, az amelyikben a műmézet beszerezetük mikor sürgősen dunsztos üvegre volt szükségünk, hogy az egy hónap alatt legalább egyszer sörhöz juthassunk. Sokminden nem volt ebben a boltban. Cigarettából is csak egyféle, a Belomorkanál ami nem is cigaretta volt valójában, hanem úgynevezett papirósz. Azaz egyharmad dohány, kétharmad meg egy papírcső, amit megnyomva, majd 90 fokkal ezt a megnyomást megismételve füstszűrő kerekedett belőle. Meg mellékesen kényelmesen meg is lehetett fogni. Azt hiszem igazi orosz unikum lehetett ez a papirósz, a Szovjetunión kívül sehol nem láttam ilyent. Állítólag Sztálin is ilyent szívott, mégpedig Gecegovina Flor márkájút. Ma is lehet kapni. Lehet, hogy pont ezért.

Visszatérve a boltra, csak ezt lehetett kapni, amire hamar ráuntunk. Olyankor pénzt adtunk a távoli faluba is eljutó sofóröknek akik hoztak nekünk Prima márkáju igazi cigarettát. Mondjuk egy szverdlovszki Uralmasban dolgozó gyári munkás nem vette volna a szájába. A tankgyártókat már akkor is sokkal jobban ellátták. Azért szabad időnkben mi is szivesen lézengtünk a boltban és környékén. Kenyeret, tejet, zöldséget meg húst nem láttunk, de majdnem korlátlan mennyiségben volt világatlasz és "Kijev" márkájú fényképezőgép. Vettem is nagyhirtelen egyet mindkettőből. A fényképezőgép kemény 70 rubel volt, ami nem volt azért nagy pénz. Bár egy tanítónő ugyanabban a faluban egy hónapig dolgozott érte. És ez a tanítónő már a nyugdíj felé tartott. Megvan mind a kettő. A világatlasz Mályiban szokott kisegíteni, a fényképezőgéppel meg nagyon sok képet csináltam a 36 év alatt.

Volt még a faluban egy kulturház is, ahol szerény kis csapatunknak is alkalma volt fellépni. Kicsit a világ végén volt ez a poszelók Vasztók, fővárosi művészek nem jártak oda haknizni, de még a járási öntevékeny művészeti csoportok is elkerülték. Ezért ha néhány idegen odatévedt annak feltétlenül kellett valamit produkálnia a művelődési házban. Gondolom hatalmas várakozás előzhette meg a mi érkezésünket is. Az ukránok mondták, hogy mi leszünk az est fénypontja, úgyhogy döntsük el mit csinálunk. Eldöntöttük. Alkalmi kórusba tömörültünk és délutánonként lelkesen próbáltunk a koncertre, ahogy itt nevezték. Az udvarról messzire vitte a kazahsztáni sztyeppék szele a "Kispiricsi falu végén folyik el a kanális" kezdetű dal dallamait. Mi teli torokból énekeltünk, a végén már a szöveget is tudta mindenki.

Aztán a koncert napján összegyűlt a falu apraja-nagyja és szétnyílt előttünk a függöny, hogy most már élesben is hallhassák a derék kazahsztániak a messziről jött diákok énekét. Fergeteges sikert arattunk, ami nem is az énektudásunknak szólhatott, inkább a szolidaritás és a barátság tapsvihara lehetett. A szünetben boldogan sétálgattunk és ha lehet még szebb lányok mosolyogtak ránk mint korábban, mi meg természetesen meg voltunk dicsőülve és úgy éreztük előttünk fekszik az egész világ. Ebben az aspektusban nyilván a lányokra is gondolhattunk, csak már nem emlékszem pontosan.:)

A második részben már nem mi voltunk a főszereplők, ezt már mi is a padsorokból néztük végig. Nagy áldomásokat nem ihattunk a sikerre, szuhój zakon volt ugye, ami azt jelentette szesz egy szál se, de azért a vacsora kicsit ünnepélyesebb volt. Másnap aztán visszazökkentünk a dolgos hétköznapokba.

Mielőtt azonban elköszönnénk vessük egy pillantást az alábbi 2 képre:

 

 

Ez a koncert előtt készült. A harkoviak az építőtáboros egyenruháikban vannak.

 

 

És itt énekelünk. A kép bal szélén látszik Nágya, akit mindnyájan irigyeltünk Sz. Jóskától a kecskeméti gyerektől. Jóska is velünk énekelt egyébként. Jól látszik a képen Béla, az előző rész hőse is.:) 

3 komment

Címkék: Honnan tudok én oroszul?

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr365181496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kanga 2007.12.07. 06:28:08

Én úgy tudom ez a fura szűrős-szipkás cigaretta azért volt ilyen, hogy télen a vastag kesztyűben is meg lehessen fogni (normális cigi ugye erre alkamatlan..)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2007.12.07. 16:55:09

Igazad lehet, mert ezt tényleg meg lehetett fogni kesztyűben is. És abban is igazad van, hogy a normálist nem lehetett. Nekem ez nem jutotteszembe. :)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2007.12.07. 16:56:11

Azt akartam írni, hogy jutott eszembe :) Azaz külön írni.
süti beállítások módosítása