HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Szolzsenyicin

2008.08.08. 12:10 Morgó Medve

Néhány napja temették el. Szép kort ért meg, pedig nem volt könnyű élete. Lehúzott néhány évet a sztálini munkatáborokban, ahogy ma mondjuk, a GULAG-on. Azután következtek a száműzetés évei Kazahsztánban. Aztán mikor már szabad ember volt keményen dolgozott azon, hogy leírja mindazt ami leírható a sztálini terrorról. Mert Alekszandr Szolzsenyicin nem csak a táborok világával ismertetett meg bennünket a "Gulag szigetcsoport"-ban. Tudományos alapossággal írta le mindazt amit az NKVD-ről, a szovjet belügyi apparátusról tudni lehetett. Leírta a terrort, ami megmérgezte a szovjet emberek életét. Amely egyes hírek szerint 40 millió emberéletet követelt. A GULAG csak egy része volt a sztálini elnyomásnak. A terror jóval korábban kezdődött, amikor még "csak" belügyi pincékben tarkólövésekkel végeztek az ártatlan áldozatokkal, köztük hithű bolsevikokokkal is. És ezek között a kivégzettek között jócskán voltak magyarok is, akik a hadifogoly táborokban hallottak a kommunista eszmékről és vállalták ezek szolgálatát. És szolgálták is egészen addig amíg nem ők is orra bukva terültek el a véres mocskos lében, amely lassan de folyamatosan csordogált a csatornába.

Aztán már ez a módszer nem bizonyult elég hatékonynak, túl sok embert kellett elpusztítani, azt efféle "elavult" módszerekkel már - mint tarkón lövés - nem lehett megoldani. És a sztálini belügy kialakította a munkatáborok szerteágazó rendszerét, a GULAG Szigetcsoportot. Ahol el kellett számolni a ruhával meg a szerszámmal de nem kellett elszámolni az emberéletekkel. Ami valójában földrajzilag nem is szigeteket jelentett hanem a Központi Láger Irányítást. Glavnoje uprevlenie lagerej. Vagy röviden csak GULAG. Hát erről is mindent leírt Szolzsenyicin amit csak lehetett. Két hatalmas kötet Szolzsenyicin műve. Hiába van már meg vagy 15 éve a könyvespolcomon csak tavaly előtt jutottam el oda, hogy el tudtam olvasni. Nagyon értékes könyv. Alapos, hiteles és mindemellett olvasmányos. A téma bibliája. Minden benne van ami a sztálini terrorról szólhat.

Tulajdonképpen nem is értem miért nem lehetett korábban kiadni. A személyi kultuszról és a sztálini elnyomásról 1956 óta mindenki tudott. Hruscsov a XX. kongresszus zárt ülésén ismertette azokat a bűnöket melyeket a szovjet nép ellen követtek el az önkényuralmi időkben. Na jó, ilyen részletességgel valóban nem ismerték az emberek. De amikor 1962-ben az "Ivan Gyeniszovics egy napja" megjelent abból sem lett semmi baj. Nálunk is kiadták. Pedig az is erről szólt, csak nem két vastag kötetben, hanem talán száz oldalon.

Engem a Nobel-díj nagyon nem hat meg. Ezt a díjat a politika is adja. Gyanítom ha ezt egy szovjet kiadó adja ki közelébe sem jut a Nobel-díjnak. Ugyanezt gondolom A Doktor Zsivágóról, Borisz Paszternak művéről is. És a sort folytathatnám de nem folytatom mert én most Szolzsenyicinről szeretnék írni. Aki mint ember sokat szenvedett a táborokban és mint író sokat dolgozott azért, hogy mi megtudhassuk milyenek is voltak azok a táborok, milyen élet volt ott? És mit jelent a sztálini represszió, a mindent elborító vörös terror. És ezért köszönet jár Alekszandr Szolzsenyicinnek, aki 89 éves korában hagyott itt bennünket. Szép kort ért meg, nyugodjék békében!

2 komment

Címkék: Gulag

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr955181617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kanga 2008.08.09. 08:53:37

Kedves Mmedve, azért nem lehetett kiadni (az Iván Gyeniszovicsot is bevonták később, én véletlenül találtam meg a kerületi könyvtárban, ahol elfelejtették levenni a polcról), amiért nem adták ki a többi sokszáz hasonló nézetű lengyel, cseh, orosz, horvát és magyar stb. regényét, verseskötetét, vagyis akik nem illettek be az aczéli-(kádári )kulturális norma keretei közé, amit a hármas T-ként ment be a köztudatba: tiltás, tűrés, támogatás. 4 évet dolgoztam könyvkiadóban, volt h. a könyvesboltokból gyűjtötték be a könyv példányait, emlékszem egy jugoszláv iró könyve volt és benne néhány sor az orosz hadseregről.. a forditó, a szerkesztő meg ment a minisztériumba a pártfegyelmiért...) A sztálinizmussal elvben leszámoltak a XX. kongresszuson, de mivel ez "elhajlásnak" minősült, az alapok azért maradtak, szóval kritizálni nemigen lehetett a rendszert - nálunk sem. Mint ex-rádiós is tudnék mesélni hányan repültek, vagy tiltódtak el a mikrofontól nem is nagy dolgokért, pedig már a 70es-80-as években jártunk. (Messziről jött ember nemcsak azt mond amit akar, hanem néha jobban is emlékszik:D)

Ismeretlen_26298 2008.08.10. 10:21:16

Kanga igazad van, később belegondoltam, valóban igaz az, hogy egy dolog a XX. kongresszus ahol elismerték ugyan a személyi kultusz hibáit de azért nagyon nem részletezték ki a dolgot. És ugyanez igaz az "Ivan Gyeniszovics egy napjá"-ra is. Az a gulagi táboroknak egy szűk keresztmetszete volt, igazából teljes részletességgel a "Gulag szigetcsoprt"-ban írta le Szolzsenyicin az igazságot. És ezt valóban nem lehetett kiadni azokban az időkben. Főleg, azután, hogy Szolzsenyicin elég keményen bírálta a korabeli szovjet rendszert is ami miatt mennie kellett. Úgyhogy köszönöm a kiegészítést, igazad van. Különösen jó, hogy ez engem is véleményem módosítására indított. :)
süti beállítások módosítása