HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Balekfeladatok

2009.10.26. 07:13 Morgó Medve

Az egyetemen most folynak a balekoktatások, az elsősök serényen teljesítgetik a felsőbb évesektől kapott feladatokat. Múltkor is bejött két hallgató a szobámba, már nem is emlékszem mit kért az egyik, biztos könnyen teljesíthető volt ha ennyire nem emlékszem. Amiért megemlítem az az, hogy vele volt egy másik is, nyakában lógott láncon egy kb. egy-másfél kilós bányász jelvény. Itt pickhammernek hívják a hallgatók, de szerintem ez nem az, de nem érdekes. Kérdezem meddig kell hordani? Azt mondja hogy egy hónapig. Hát nem irigylem. Persze egy kívülálló ezen elszörnyülködik, főleg ha már elmúlt 20 éves, de ezek a hallgatók itt sokkal jobban  élvezik ezt a hagyományápolást mint hogy zokon vegyék a dolgot.

Azért vannak kellemesebb balekfeladatok is. Például az határozottan tetszett tavaly amikor az egyik azt kapta feladatul, hogy jöjjön fel hozzám, hozzon magával zsírt, kenyeret, hagymát és velem együtt egyen zsíros kenyeret. Természetesen én is benéztem a hűtőbe, teljesen véletlenül találtam is - ha jól emlékszem - néhány sós heringet. Előző nap voltam a Cora-ban, elővettem gyorsan. Egészen szépen megterítettük a kávézó asztalt. Vagy például az is sokkal jobb amikor a lányok azt a feladatot kapják, hogy süssenek nekem palacsintát. A figyelmesebbje előzőleg feljön és megkérdezi mit szeretnék a palacsintába, mit tegyen bele? Ami nagyon rendes dolog, bár nekem majdnem teljesen mindegy, én mindent felfalok úgy 11 tájban.:) De volt már úgy, hogy mire óráról megjöttem ott várt az asztalomon egy alufóliával letakarva egy csomó palacsinta. Mint kiderült pontosan 10 darab volt a tányéron. Három órám volt, 11 felé járt akkor is, már nagyon éhes voltam. Úgy eltüntettem 5 darabot, hogy eszembe sem jutott, hogy momentán 2 hetes fogyókúrámat tartom. Ezután megkínáltam szobatársamat is, aztán a maradék kettőt is lenyomtam most már minden mindegy alapon. Mit mondjak? Ezek jó balekfeladatok voltak. Azért nem mind ilyen.

Tavaly például kosaraznom kellett az egyikkel. A nehézségek már ott elkezdődtek, hogy nekem nincsenek tornacuccaim. Az ifjú kolléga viszont szerette volna ha nem melegítőben vagy ilyesmiben kosarazunk. Legyőztem hát gátlásaimat és előkerestem egy néhány éve beszerzett rövid nadrágot és egy fekete pólót és lementünk a sportpályára. Úgy tudtam, hogy az öltözőben át lehet öltözni, de a takarítónő nem tudta a dolgot sehová beilleszteni (nem óra volt, nem is sportverseny) így aztán a pálya mellett öltöztünk be és kezdetét vette a kosár óra. A dolgot videón kellett rögzíteni ami meg is történt. Csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy kíváncsi lennék vajon mi lett a sorsa ennek a felvételnek, hányan és kik láthatták?:)

Persze mindenhez hozzá lehet szokni. Idén például egyszer már voltam kosarazni és még egyszer el kell mennem. Ha így halad a dolog lassan meg fogja érni beruháznom egy tornacipőre, meg rendes torna cuccra. Ami hátravan az kicsit izgalmasabb, mert a múltkori fiatal emberrel és egy ifjú hölggyel kell majd kosaraznom ami azért egy kicsit zavarba hoz engem. De azt szoktam mondani, hogy a balekfeladat szent dolog, ha kérnek csinálni kell.  Még ha neki is kell vetkőznöm a dolognak akkor is.

Tegnap például a bányász himnuszt fordítottam oroszra, amit aztán egyik hallgató megtanul majd. Miután nem tanult oroszt szép feladat lesz ez is. Mikor először meghallottam kicsit morogtam, hogy miket nem találnak ki ezek a felsősök, de már akkor tudtam, hogy a kért időpontra megleszek. Meg is lettem, tegnap elküldtem. Nem azért mondom, de egész jó lett.

Sajnos az idén nincsenek palacsinta hegyek. Krémes az volt. Igaz, ez elég érdekesen alakult. Jöttem óráról és látom, hogy a szobám előtt vagy annak közelében áll 2 lány, kezükben valami süteményfélével. Előző nap már voltak nálam, a feladatot teljesítettük és akkorra ígérték, hogy visszajönnek egy igazolásért. Éppen mentek volna be a szomszéd szobába, de én már messziről mondtam, hogy nem jó szobába mennek, és már terelgettem is őket befelé az én szobámba. Persze  már terítettem meg, már vettem elő az evőeszközöket, hogy minél kulturáltabban de főleg minél hamarább  pusztíthassuk el a 3 darab francia krémest. Már a lányok messze jártak mikor eszembe jutott mi van ha nem is nekem kellett volna hozniuk hanem a szomszéd szobában dolgozó kollégának? Hát sok választásuk nem volt, ahogy én beterelgettem őket magamhoz annak tényleg nem lehetett ellenállni. Átballagtam hát a szomszédba, megkérdeztem a kollégát ő mit tud a dologról? Erősködött, hogy a lányok nekem szánták a krémeseket de még ma sem vagyok ebben teljesen biztos. Mindenestre a lelkiismeret furdalásomat csökkentette, hogy végül is kettőt ők ettek meg, és ha úgy adódik a büfében vehetnek még 3 krémest, most már annak átadva akinek eredetileg szánták.

Idáig jutottam az írással amikor eszembe jutott egy nagyon régi történet. Elsős voltam amikor a városból jövet úgy döntöttem, hogy a Petneházi bérházaknál lévő "Vörös rák"-ban eszem egy pirított májat. Nagyon finoman készítették, sok hagymával, kicsit csípősen. Egy megállóval előtte sokan szálltak fel, úgy gondoltam felállok a helyemről, hogy a következő megállóban nehogy fenn ragadjak a buszon. Éppen állok fel amikor Terplán professzor száll fel a buszra. Ahogy jött felfelé engem jobb kezével barátságosan visszanyomott azzal, hogy "Köszönöm, maradjon csak fiam, nem ülök le." Én meglepetésemben visszahuppantam és természetesen meg sem mertem mozdulni az egyetemig. Akkor én már jól ismertem a professzor urat, ő tartotta a Géptan előadásokat az egyetem legnagyobb előadójában, még a nevével is olyan igazi professzoros volt: Terplán Zénó. Falusi suttyó gyerekként csak csodáltam, igazi professzort én itt Miskolcon láttam először. Ráadásul még ilyen neve is volt. Na szóval teljesen el voltam ájulva a professzor úrtól. Most mondjam neki, hogy már bocsánat de én nem a helyemet akartam átadni, hanem le akarok szállni? Természetesen nem szálltam le a következő megállónál, mentem végig az egyetemig. Hát valahogy így lehettek a lányok is. Ha nem is nekem volt szánva a krémes nem volt mit tenni jönni és enni kellett.:) 

Egyébként az újabb kosarazásra valószínűleg ezen a héten kerül sor. Jók ezek a kosarazások de valaki hozhatna már egy kis palacsintát is.:))

9 komment

Címkék: Hagyományok

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr825181833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2009.10.26. 20:30:22

:-))))) Már a múltkor is írtam, hogy nagyon vidám egyetem a Tiétek!

bikfic 2009.10.26. 21:51:49

Jópofa népség vagytok, az már szent! :)))

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.10.27. 11:45:00

Hát igen, sok mindenben benne vagyunk.:) Megcsináljuk mi amit kell, csak sokkal vidámabban és barátságosabban. :)

beckzsu · http://beck.blog.hu 2009.10.27. 16:18:30

Tényleg jó bulik lehetnek! És az oroszra fordított nótát leírtad az áldozatnak fonetikusan? Az sem könnyű feladat :))

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.10.28. 06:12:14

Néha idekeverednek olyanok is akik néhány félévet lehúztak másik egyetemen, ők is azt mondják itt sokkal jobb a légkör. Még mielőtt valaki elmosolyintaná magát, hogy naná, mert ott nem bírták a gyűrődést itt meg röhögve el lehet végezni bármit megjegyzem, hogy - bár büszke nem vagyok rá - akik nálam tanulnak azoknak úgy 15-20 százaléka még egyszer felveszi a tárgyat. És ezek egy része másodszor is. Jól el lehet ám választani a kettőt, el is szoktuk. Egy dolog a hagyományok, más dolog az órára járás és a vizsgázás. A bányász himnuszt latin betűkkel írtam le úgy ahogy ki kell mondani. Tehát nem azzal az átírással ami minden postahivatalban ki volt függesztve a Szovjetunióban. :)) Még valami. Tegnap a volt kohász dékánnal találkoztam, díszegyenruhájában jött szembe velem, kérdem, hová így kiöltözve? Azt mondja a menzára megy, azt a balekfeladatot kapták az elsősök, hogy ebédeljenek vele. Mi sem természetesebb, hogy kiöltözött az alkalomnak megfelelően és ment ebédelni a balekinákkal.:) Ugyanakkor én már gondolatban a kosarazásra készültem, megfordult a fejemben, hogy felajánlom, cseréljünk.:))

Samu 2009.10.28. 08:58:15

Tényleg nagyon jó lehet Nálatok a légkör, ha az egyetem vezetői és tanárai is így benne vannak mindenben, ugyanakkor megvan a szigorúság és a követelmény is, amikor kell. És az nagyon klassz, hogy így ápolja mindenki a helyi hagyományokat. Ez sajnos nincs meg mindenütt, pedig fontos lenne, bármilyen szintű iskoláról van is szó (ált. isk., középisk., felsőfokú esetében is), hiszen ettől fognak odakötődni a diákok.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.10.28. 14:53:17

Tegnap este 7 előtt mikor végeztem az órámmal egy nagy előadó előtt jöttem el, nyitva volt az ajtó. Bent elsősök írhatták a balekvizsga írásbeli részét és azon gondolkodtam, hogy milyen komolyan veszi ezt a balekvizsgát mindenki: az elsős is meg a felsősök is. Mindenki szépen kiöltözik, a felsősök egyenruhában, az elsősök is felvették szebb ruháikat. Az járt az eszemben, hogy milyen fontos, hogy megismerjék a selmeci hagyományokat mert ennek betartásával kell leélniük az egyetemi éveiket is meg az utána következőket is. Tehát fontos, hogy mindenki komolyan vegye a felkészülést. Hát ezért uralkodott síri csend az előadóban, ezért figyeltek a felsősök, hogy senki ne puskázzon. A selmeci hagyományok fontos dolgok, életünk részét képezi. Hát ennek megfelelően kell kezelni. És úgy is kezelik akikre most rá van bízva.

Samu 2009.10.28. 21:43:21

És az írásbeli vizsgán milyen kérdések vannak???? Mert a gyakorlati dolgokról már írtál, de el sem tudom képzelni, mit kell tudniuk elméletből az új hallgatóknak.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.10.29. 06:02:08

Azért sok mindent lehet kérdezni. Például az Akadémia történetéről, hogyan lesz valakiből balek, majd firma, mit lehet csinálni és mit nem szakestélyen, melyek a szakestély tisztségviselői és mi a feladatuk, milyen egyenruhák vannak stb. Van egy könyvecske "Balek tudnivalói" címmel abban le van minden írva, lényegében abból lehet felkészülni.
süti beállítások módosítása