HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Piknik a tapolcai telken

2010.05.19. 15:34 Morgó Medve

Jelentem Miskolcon valóban árvíz van. A média a méreteket illetően talán túloz egy kicsit, de ez tényleg árvíz. Sokkal többet én sem tudok mint ami a TV Híradókban látható és hallható, ezért helyszíni beszámolóval sem szolgálhatok. Mi itt jól el vagyunk az Avason, ide azért nem jön víz, innen inkább lefelé szokott távozni. Mindemellett sajnálom azokat akiknek gondot okoz ez a váratlan nagy víz.

Ami érdekesebb lehet nekem az Mályi, de ezt nem hallottam sem a rádióból sem a TV-ből. Nem vagyok nagyon nyugtalan, ugyanis maximum a ház alatt lévő pincében állhat a víz, azzal meg nem lehet mit kezdeni. Egyszer, nagyon régen volt már ilyen. Fél délelőtt szaladgáltam egy búvárszivattyú után, aztán mikor nagy nehezen szereztem egyet kiszivattyúztam a vizet. Mire végeztem a jól végzett munka után magamnak kiutalt sörrel már ugyanannyi víz volt a pincében mint előtte. Na ekkor visszaadtam a szivattyút a gazdájának, és innentől csak abban bíztam, hogy nem dől össze a ház. A ház nem dőlt össze és mint várható volt a talajvíz is visszahúzódott néhány nap után. Gondolom most is ez lehet ott a helyzet, ha meg nem akkor meg van biztosításom. Igaz ebből nem fogom tudni rendesen helyreállítani de kimerültek a lehetőségeim is. Így aztán inkább térjünk vissza erre a telekre.

Mint már az előző részben érzékeltettem a teleknek megvolt a fénykora, aztán jött a hanyatló korszaka. A fénykorról írtam én már egyszer ebbe a Morgóba, igaz akkor János bácsin volt a hangsúly, aki nem olvasta annak viszont ajánlom fussa át. A hanyatló korszakra már leginkább a dudva és annak irtása volt a jellemző, szalonnasütés, gondtalan családi kint létek már csak ritkán fordultak elő. Ilyenkor ha nagy volt a fű de még nem érte el a 2 méteres magasságot annyit kaszáltam le belőle amennyire egy szalonnasütéshez szükség volt. A többivel nem foglalkoztam, az még hadd nőjön egy kicsit - gondoltam. Feleslegesen nem szerettem dolgozni, itt már nem a telek kinézete határozta meg a fűnyírások gyakoriságát hanem a célszerűség és az élőmunka (ez volt az enyém) gazdaságossága. Végül is egy idő után már nem zavart bennünket az egy méterre kezdődő dzsungelszerű buja növényzet, ettől még lehetett szalonnát sütni.  Sütöttünk is vagy kétszer 5 év alatt aztán eladtuk a telket. Egy helyi művész ember vette meg, szép nagy házat épített rá. Mi meg megvettük Mályiban a telket házzal együtt és még egy kis pénz is maradt az ügylet után amit gyorsan elpengettünk.

Azért egyszer volt jelentős esemény is ebben a hanyatló korszakban. Mégpedig az történt, hogy a tanszéken egy szlovák kolléga vendégeskedett Kassáról és úgy gondoltuk csinálni kéne egy szalonnasütést. Volt több telek is a tanszékiek birtokában de legközelebb a mienk volt. Én ugyan kicsit vakaróztam, tudtam, hogy most alaposabban kell majd lekaszálnom a dudvát, aztán az is nyomasztott, hogy a WC-t én már régen nem használtam és ennek megvolt az oka is. Ha kaszálás közben rám jött a szükség az apraját elvégeztem a telken, a nagyját meg igyekeztem haza vinni. Ez az esetek többségében meg is volt oldható így, talán egyszer volt szükség rá, hogy be kellett gázolnom a csalánba és belül kellett egy megfelelő nagyságú részt szabaddá tennem a leguggoláshoz.

Végül is ez adta a megoldást az én nagy gondomra is. Ugyanis engem leginkább ez a WC kérdés nyomasztott. Bár a WC állt, de arra a korhadt deszka ülőkére még az ellenségeimet sem engedtem volna ráülni nem hogy a munkatársaimat vagy a vendégünket. Aztán kaszálás közben ez is megoldódott.

A telek végén egy nagyobb darabon meghagytam a 2 méter magas dudvát, majd belül lekaszáltam egy kisebb területet és vékony átjáróval kötöttem össze a külvilággal. Tehát a vékony keskeny bejáraton belépve tágas lekaszált részt fogadta a megkönnyebbülni vágyó hölgyeket, a külvilág elől viszont a dús növényzet takarta el őket. Mert természetes, hogy ezt női WC-nek képeztem ki, a férfi munkatársaknak és a vendégnek megtette a szomszéd ház mögött található mindenféle lim-lom takarása is. Miután akkor már a telken a csalán volt a meghatározó gyomnövény arra kértem a hölgyeket ezekről a csalánokról ők sem feledkezzenek meg ha majd megközelítik ezt a bioillemhelyet. Én ugyan igyekeztem minél alaposabban levágni a csalánt de - ahogy mondani szokták - az ördög nem alszik. Azért jó házigazdaként gondoltam mindenre, a közeli Lidó szállodában megbeszéltem a portásokkal, hogy ha a vendégeim mégis úgy érzenék ez a bioizé nem jelent megoldást számukra használhatják a szálloda mellékhelyiségeit is. De erre szerencsére nem volt szükség, az asszonyok vidáman nevetgélve keresték fel ezt a mókás megkönnyebbülési lehetőséget. A szalonnasütés jól sikerült, emelkedett hangulatban váltunk el késő este, én meg néhány nap múlva kimentem és lekaszáltam ezt a pár négyzetmétert is.

További piknikezésről nem tudok, talán még volt egy-két szalonnasütés és véget értek a tapolcai évek és kezdődött a Mályi-s időszak.

Szólj hozzá!

Címkék: Fiatalkor

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr405181923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása