HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

A vizsgaidőszak vége

2011.06.25. 10:58 Morgó Medve

Péntek volt a vizsgaidőszak utolsó napja. Én ugyan már kedden befejeztem, de mások bizonyára vizsgáztattak még pénteken is. Nem tudom tavaly írtam-e erről, megnézhetném, de annyira nem érdekes, szóval ha írtam bizonyára ugyanazt írhattam mint most is, vagyis egyre rosszabbak az eredmények.

Tavaly 2 hallgató is volt aki nem tudta kiszámítani egy kör területét, pedig ez egy másod- illetve harmadéves tárgy, attól függően ki mikor veszi fel. Idén ilyesmire nem volt példa, igaz nem is volt szükség a kör területének a kiszámítására, de azért nagyon rossz eredmények születtek. Később csinálok majd egy kis statisztikát is, egyelőre maradjunk ennyiben.

A vizsgaidőszak kezdete óta próbálok rájönni vajon mi az oka ennek az irgalmatlanul sok elégtelennek. Azt zárjuk ki rögtön, hogy én lettem szigorúbb. Bizton állítom nem így van. A tananyag mennyisége sem változott. A leadás módja sem. Sőt úgy érzem idén aztán tényleg beleadtam anyait apait. Interneten fellelhető segédletekkel, példatárakkal láttam el őket. Úgy érzem mindent megtettem értük, mégis gyatrák az eredmények. Úgy gondolom igazából akkor jöhetnék rá az okokra ha beköltöznék a kollégiumba mondjuk egy fél évre, esetleg a biztosabb megismerés érdekében be is iratkoznék egy szemeszterre. Azért beköltözés nélkül is van néhány tippem amit szerintem mindenki tud. Nem is sorolnám fel, kivéve egyet.

Hogy jobban megértsük kanyarodjunk kicsit vissza időben, mondjuk 45 évet. Én akkor egy jó nevű technikum harmadéves tanulója voltam. Írhattam volna másodévest is, nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy volt nekünk egy társunk a kollégiumban akinek vagy a felfogásával volt baj, vagy egyszerűen nem tanították meg tanulni, de irgalmatlanul sokat tanult. A kollégiumban 10-kor volt a villanyoltás, elég sokat kellett ott tanulni, kemény rend is uralkodott a kollégiumban, tehát 10 órára már mi is elfáradtunk és nem volt ellenünkre a viszonylag korai takarodó. Aztán ha éjfél előtt valami miatt ki kellett mennünk a mosdóba mi mindig ott találtuk A. barátunkat aki pizsamában, kezében könyvvel sétálgatott a sok mosdókagyló között és magolta a másnapi anyagot. És mi nagyon sajnáltuk ezt az A-t. Mert láttuk, hogy rengeteget tanul, mégis elkerülik a jobb jegyek. Próbáltunk segíteni is neki. Korrepetáltuk, megcsináltuk a házi feladatait, mégsem ment neki jobban. Elvégezte a technikumot bukás nélkül, de dupla annyi energiával mint mi. Rendes srác volt ez az A. szerettük és sajnáltuk. Aztán érettségi után nem tanult tovább, elhelyezkedett, tudom is, hogy hol és szorgos kis hangyaként dolgozgatott. Gondolom ma már nyugdíjas, vagy most töltheti a felmentési idejét.

Hát ez az A. jut nekem eszembe néha amikor a harmadik egyest is beírom valakinek. Ilyenkor arra gondolok, hogy hátha a mellettem ülő fiatalember vagy ifjú hölgy is valahol egy A. aki rengeteget tanul, de képtelen megtanulni amit kell. Ha biztos lennék benne, hogy így van valószínűleg görbülne az a jegy abban az indexben. Pedig nem olyan magas már ez a mérce. Azt szoktam mondani, hogy a mai fiatalok belehalnának egy akkori matek vagy mechanika vizsgába mint amilyen nekünk volt. De változnak a körülmények és a követelmények is, az ember meg alkalmazkodik. Aztán lehet hogy jó ez így, lehet, hogy nem. Szerintem az utóbbi, de erről már tényleg nem én tehetek.

 

15 komment

Címkék: Technikum

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr65182098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferko 2011.06.25. 13:19:08

A kor keruletenek kiszamitasa egy egesz feleves tantargy 2 vagy 3 evben?:) Magat a levezetest kell erteni vagy a kepletet kell alkalmazni?

vajgerpeti 2011.06.25. 16:42:38

Kedves harcostársam! Az első sor legyen a gratuláció, az egyetemi szenátusi ülésen kapott plecsnihez őszinte barátsággal gratulálok. A második: a hallgatók képességei. Én akkor döbbentem meg amikor egy zh írásánál egy olyan tag, aki a nevét is két hibával írta fel a dolgozat fejlécére, nem tudott két nem azonos nevezőjű törtet összeadni. Hőátviteli feladat volt alaplemez és rajta szigetelő anyag. A hőátvitelt kellett volna kiszámítani. A tört összeadása általános iskola ötödik osztályos anyaga:=(( Ezt úgy végezte el, hogy összeadta a két számlálót és a két nevezőt!! Ez oktatói pályám vége felé történt, már csak két évem volt a felmentésig, már nem izgattam fel magam, csak az vetődött fel bennem, hogyan érettségizett le és hogyan jutott el az egyetem második évfolyamára ilyen tudatlansággal. Korábban egy felvételi dolgozatnál felügyeltem. ahol egy felvételiző egy vízszintes helyzetű téglalap négy csúcsát jelölte különös módon: nem óra irányba vagy vele ellenkezőleg körüljárva, hanem a felső oldalt jobbról balra, majd az alsót szintén jobbról balra. Amikor rákérdeztem hogy miért így jelöli azt volt a válasz: ezt így tanították neki a középiskolában. No comment! Tavaly nyáron az opera fesztivál idején találkoztam korábbi gazdász rektorunkkal aki megkérdezte: nem hiányzik az oktatás. Azt mondtam neki ilyen felhozatal mellett nem. Az volt a válasz, hogy többektől is ugyanezt hallotta.(akinek nem inge ne vegye magára) Mert amit Pisti nem tanult meg az általánosban és a középiskolában azt István már sehol nem fogja.

ferko 2011.06.26. 13:44:50

Az a rosszab, hogy nem tudja vagy az, hogy odaig eljutott?

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.06.26. 14:35:03

ferko: hát még nem külön tárgy a kör területe, de már nem sok hiányzik hozzá. :) Látom a jelet, de azért leírom, természetesen a tárgyra vonatkozik a megjegyzésem.:) A kitüntetéssel kapcsolatban a gratulációt köszönöm. Tudod, kicsit rossz a szám íze ezzel kapcsolatban. Mert ezen az egy héttel ezelőtti ünnepi szenátusi ülésen, azaz diplomaátadó ünnepségen 2 kitüntetést is kaptam. Egyik az ami a sajtóban is megjelent, ezt az egyetemtől, egyet pedig a hallgatóktól. Mindkettő, hogy úgy mondjam "igazi" kitüntetés, igazi átadással, igazi virágcsokorral. Ez volt a "Kiváló oktató" Diploma. Csakhogy erről az elismerésről sehol nem történik említés. Ez valahogy lemaradt a felsorolásokból. Az Észak-Magyarországból és a www.boon.hu-ról is. Én nem tudom mit gondoltak azok akik a híradásokat szerkesztették, de a felsorolás az egyetemi kitüntetéseknél abbamaradt. Lehet, hogy azért mert úgy gondolják, hogy ha a Miskolci Egyetem Hallgatói és Doktoranduszhallgatói Önkormányzata adományoz egy kitüntetést egy oktatójának az semmi, nem érdekes, azzal nem kell foglalkozni. Hát elárulom, hogy ez egy igen nagy kitüntetés és nagyra értékelem, hogy ebben az évben a kar oktatói közül a hallgatók engem választottak ki erre a megtisztelő címre. És köszönöm szépen nekik, 38 éves oktatói munkám igen rangos elismerését jelenti. Büszke vagyok erre a kitüntetésre. És ha már itt tartunk bizonyára nem haragszik meg egy másik harcostársam sem, ha megemlítem nevét, mivel a társkarról őt érte ez a megtiszteltetés és ő is el lett hallgatva. Dr. Dúl Jenő a neve, és 11 éve dolgoztunk váll-váll mellett legfontosabb szakmai szervezetünkben. Én már kicsit hátrébb léptem, ő még folytatja. A barátságunkat viszont ennek köszönhetjük. Kedves Harcostársam! Köszönöm, hogy megemlítetted a kitüntetést és ezzel alkalmat adtál nekem, hogy elmondjam ennek a második kitüntetésnek a történetét is. A Morgómedve olvasottsága nem mérhető össze sem egy megyei napilap olvasottságával sem pedig egy internetes médiummal de mégis csak valami. És még egy szerény megjegyzés. Akik írásaimat olvassák azért valahol bizonyára kedvelnek is engem és ez sokat jelent. Talán velem együtt örülnek. :)

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.06.26. 14:41:55

Bocsánat, elfelejtettem válaszolni ferkonak. Természetesen csak a képletet kellett alkalmazni. Egyébként a feladat az volt, hogy p nyomás hatására egy hengerben az d átmérőjű dugattyú s utat tesz meg, mennyi a térfogatváltozási munka? Elég semmi kis példa, de itt tartunk. A nyomást meg kell szorozni a kialakult henger térfogatával. Szerintem az a rossz, hogy egyáltalán eljutott hozzám, sőt egyáltalán leérettségizhetett. Na jó, azért nem általános ez a dolog, inkább csak szórvány. De sajnos előfordul.

RolloJuve 2011.06.26. 15:57:31

A Bohócban szoktunk sörözni. Sokféle ember jár oda, hát rendőrtől öntészig minden. Múltkorában szólt az egyik gépészkolléga, hogy nézzünk már át egy pár fizikapéldát, mert megy hatra zh-t írni. Néztem rá, hogy ilyenkor? Megbiztattam, hogy az én szerény fizikatudásommal egyébként sem fog sokra menni. Sebaj, befutott Árpibáttyánk, a Lévayban tanít, megkérdeztük, hogy mi a véleménye az egyik különösen gyakorlatias (egyenlítő mentén futó vasútvonal) példával kapcsolatban. Természetesen kapásból megoldotta, de nézzük, Tanár Úr, hát ebben integrálni kéne egyet. Dehogy kell, ez így jó. Csak mondjuk balekomnak dobták vissza erre feladatát, szintúgy mint szomszédomnak, aki villamosmérnök (lesz) és roppantmód tudja a fizikát, de az oktató közölte, hogy ő nem erre a megfejtésre volt kíváncsi, fentebb említett téma miatt. Nomeg azt is érdemes a margóra megjegyezni, hogy a hallgató aztán olyan (hát én is, nincs mese), hogy, ha nem érzi a hasznosságát a tárgynak, akkor nem fogja törni magát, hogy oda is figyeljen, ha már benn ül... Pláne, hogy a jelenlegi hülyéneknéző rendszerben bárki józan gondolkodású ember (mondjuk a mi szakirányunkon) össze tudná gereblyézni a tárgyakat úgy, hogy hasznosságát tekintve egyenértékű Msc diplomát szerezhetne 3 év alatt, de ha nagyon meg akatom erőltetni magam, akkor 2,5. Csak ez kinek az érdeke. Vannak olyan baromi jó tárgyak például, most hasamra ütök a környezetföldtan és van rá egy félév alatt heti 4 óra, 2+2-ben. Két óra a gyakorlatra rohadt kevés. Annyi mindent kellett volna normálisan átvenni (ott ültem, sok mindenbe belefogtunk), hogy az ottani aláírást sokan szerintem ezért nem szerezték meg, nekem akkor, igaz dékánival, de csak meglett. Teszem hozzá, hogy a karok közti "megegyezés" miatt a sok ingyenélő nincskiazóraszámom figurák (egy páran azóta már nincsenek az egyetemen, nem felmentés miatt, innen is üdvözlöm őket) szó szerinti hülyeségét hallgatva. Nem kell még ilyen messzire sem menni belső szinten sem jobb a helyzet, a vicc kategóriába tartozó nyelvi tanszéket, hát, őket fel sem hozom. Bár lehetne változtatni rajta, de ez ebben a világban, ahol láthatóan nem a használható diploma a cél, ahogy már írtam is, senkinek nem érdeke.

RolloJuve 2011.06.26. 16:07:27

szóval: hallgatva "kell ülni" az kimaradt. Sztori. Mert azóta volt még szép eset. Egyszer tankörtársammal meguntuk a hülyeséget, és a dicsfényben ragyogó szakmai angolon az orbitális hülyeségeknél azért már szóltunk. És a tanárnő nem hiszi el, hogy a végmorénasánc mit olyan létezik? Az a kifogás az elemi dolgok hiányára, hogy nekik minden karon kell tanítani így szakmailag nem sikerült hogymondjam elmerülni a témában? (Ahogy a kissrác mondta, akkor ők ingyen kapják a pénzt?)

Ismeretlen_14594 2011.06.26. 16:10:46

Nem vagyok igazán jó fizikából, de azt a feladatot tán még én is meg tudtam volna oldani, ha picit gondolkodom. Amúgy meg ugyanazt tudom mondani, mint vajgerpeti: nem hiányzik a tanítás, olyan gyatra mostanában a teljesítmény :-(.

RolloJuve 2011.06.26. 16:14:20

Na, meg ami még eszembejutott, csak késve. Nem is csodálkozok rajta, hogy van olyan oktató aki egy idő után belefárad a témába. Emlékszek rá, hogy amikor még balek se voltam, matekgyakon Szalontai Tanár Úr, meg találta kérdezni azt a dolgot (még fel is dobta a táblára) egy kislánykától, nem voltunk sokáig tankörtársak, hogy egy derékszögű háromszögnek, ha az egyik szöge 45 fok, akkor mennyi a másik? És nem ment. Teszem hozzá, akkor a matekérettségit röhögve meg lehetett írni majdhogynem hibapont nélkül.

ferko 2011.06.27. 08:48:30

Nem tudom mennyire jellemzőek a fenti példák, de számomra is megdöbbentő, hogy egy sokadéves mérnökhallgatónak ezek problémát okoznak. A kitunteteshez gratulalok, mindegyikhez!

Ismeretlen_94118 2011.06.28. 11:26:53

Gratulálok. (Én a hallgatóktól kapottat -külső szemlélőként - többre tartom.)

Samu 2011.06.28. 13:12:15

Kedves Morgómedve! Gratulálok a két kitüntetésedhez!!!!

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.06.29. 15:53:32

Egyetemista koromban nekem is volt egy gyakorlatvezetőm, aki matekból nem fogadott el egy megoldásomat mert nem úgy csináltam meg ahogy tanultunk. A végeredmény persze stimmelt. Kicsinyes dolog, az illető az iparban dolgozott, egy idő után nem láttam már. Úgy látszik másnak is feltűnt. Természetesen egy oktatási rendszer sem hibátlan a miénk sem. Azért túl sok olyan tárgy nem hiszem, hogy volna amit azért kellene hallgatnia az ifjúságnak mert valakinek nincs ki az óraszáma. Sajnos a színvonal tényleg nagyon lent van és nem is nagyon látom, hogy ebben lenne változás a jövőben. A gratulációkat köszönöm szépen.:)

Zsóka 2011.07.04. 11:25:47

Hahó! Megjöttünk a nyaralásból és a köszöntést is megkaptam. Én is tiszta szívből örülök, hogy elismerték a munkádat, annál is inkább mert nem osztogatják ezt érdemtelenül a diákok pedig pláne nem. Jó pihenést kívánok ezen a bolondos nyáron. Zsóka

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.07.04. 22:22:40

Örülök, hogy rendben megjöttetek.:) Köszönöm a gratulációt is. A diákok valóban meggondolják kit is tüntessenek ki ezzel a címmel. Nagyon nagyra értékelem. Köszönöm szépen a nyaralásra vonatkozó jókívánságokat is, én is kívánok kellemes nyarat ezen a valóban bolondos nyáron. :)
süti beállítások módosítása