HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége
  • kiskutyauto: A Csiki Párduc a király, a Viszkis a legnagyobb tanár!!! XD (2018.11.10. 18:24) Találkozás a Viszkissel
  • Morgó Medve: @exbikfic: Örülök, hogy tetszett, nálam is "dobogós" helyezése van. :) (2018.09.08. 16:25) Egy érdekes Flah mob Kalinyingrádból

A duális képzésről

2016.05.10. 10:35 Morgó Medve

Sokat hallunk mostanában a duális képzésről. Bizonyára sokan vannak akik nem igazán tudják miről van szó, írásom elsősorban nekik szól.

A duális képzést úgy képzeljük el, hogy az év elején az egyetemen kétféle hallgató ücsörög az előadóteremben vagy a tanteremben: néhányan, akik sikeres felvételi vizsgát tettek valamelyik vállalatnál vagy gazdálkodó intézménynél. Ők azok a hallgatók akik a duális képzésben vesznek részt, ezért havonta megkapják a minimálbér 60 %át az év minden hónapjára. A többiek azok akik hagyományos képzésben vesznek részt.

Eltelik 13 hét amit szorgalmi időszaknak is nevezünk, a hagyományos hallgatók elkezdik a vizsgaidőszakot úgy mint eddig, a duális képzésben tanulók viszont megjelennek a választott cégüknél és a második félév elkezdéséig ott dolgoznak, vagy inkább mondjuk úgy, hogy gyakorlati ismereteket szereznek. Közben persze bejárnak az egyetemre is lerakni a vizsgáikat. Ehhez a segítséget a cégnél megkapják, de egyeztetniük kell a mentoraikkal. Mondhatnám úgyis, hogy a vizsgaidőszak kezdetétől az új félév kezdetéig olyanok mint akik levelező képzésben vesznek részt.

A következő félév kezdetén megjelennek az egyetemeken és a többi hallgatóval együtt tanulnak 13 hétig, majd a vizsgaidőszak kezdetén visszatérnek a cégükhöz. Vagyis egy évben 2 x 13 = 26 hetet töltenek az egyetemen 22 hetet pedig a cégnél ahol a gyakorlati képzésük történik.

Egy évben 20 nap szabadságuk van, amelyet a munkahelytől kell kérni. A duális hallgató és a cég közötti viszonyt munkaszerződés határozza meg, amely rögzíti a szabadság és a fizetés kérdését is, valamint, hogy hogyan lehet megszakítani a duális képzést. Azok akik kitalálták ezt a képzési formát ügyeltek arra is, hogy bármikor át lehessen térni a hagyományos képzésre. Elkezdeni viszont csak első éven lehet.

Sok mindent lehetne még írni erről a képzési formáról de én tényleg csak a lényeg leírására törekedtem, a részleteket megtaláljuk a jogszabályban és az interneten. Talán még annyit érdemes elmondani kinek és miért jó ez.

Jó a hallgatónak mert gyakorlati ismereteket szerez, a végzéskor már nem nulla gyakorlattal kereshet állást ha nem akar a cégnél maradni és ösztöndíjat kap. Cserébe viszont nincs nyugodt vizsgaidőszaka és nyara is csak korlátozottan. Jó az egyetemnek mert bővítheti ipari kapcsolatait amelyet sikeresen felhasználhat az oktatásban és a kutatásban. És jó a cégeknek is mert saját nevelésű szakembereik lehetnek, adott esetben beleszólhatnak az egyetemi oktatásba is. Hát röviden ennyit gondoltam. 

Szólj hozzá!

Címkék: Egyetem Ismeretetterjesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr158701386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.