HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • kiskutyauto: A Csiki Párduc a király, a Viszkis a legnagyobb tanár!!! XD (2018.11.10. 18:24) Találkozás a Viszkissel
  • Morgó Medve: @exbikfic: Örülök, hogy tetszett, nálam is "dobogós" helyezése van. :) (2018.09.08. 16:25) Egy érdekes Flah mob Kalinyingrádból
  • Morgó Medve: @exbikfic: Ezek után már tényleg nem értem, miért jártak itt milliók évente tüdőszűrésre. Köztük ... (2018.09.05. 20:51) Vastagbélrák szűrés
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Igen, ismerem, vagy kétszer már voltam is ott. Egyébként tegnap láttam a TV-ben, hogy... (2018.08.03. 22:11) Pisztráng, dekára
  • Morgó Medve: @GT-51: Köszönöm szépen a biztatást, nagyon kedves vagy. :) (2018.07.30. 12:32) Folytatom az írást

A duális képzésről

2016.05.10. 10:35 Morgó Medve

Sokat hallunk mostanában a duális képzésről. Bizonyára sokan vannak akik nem igazán tudják miről van szó, írásom elsősorban nekik szól.

A duális képzést úgy képzeljük el, hogy az év elején az egyetemen kétféle hallgató ücsörög az előadóteremben vagy a tanteremben: néhányan, akik sikeres felvételi vizsgát tettek valamelyik vállalatnál vagy gazdálkodó intézménynél. Ők azok a hallgatók akik a duális képzésben vesznek részt, ezért havonta megkapják a minimálbér 60 %át az év minden hónapjára. A többiek azok akik hagyományos képzésben vesznek részt.

Eltelik 13 hét amit szorgalmi időszaknak is nevezünk, a hagyományos hallgatók elkezdik a vizsgaidőszakot úgy mint eddig, a duális képzésben tanulók viszont megjelennek a választott cégüknél és a második félév elkezdéséig ott dolgoznak, vagy inkább mondjuk úgy, hogy gyakorlati ismereteket szereznek. Közben persze bejárnak az egyetemre is lerakni a vizsgáikat. Ehhez a segítséget a cégnél megkapják, de egyeztetniük kell a mentoraikkal. Mondhatnám úgyis, hogy a vizsgaidőszak kezdetétől az új félév kezdetéig olyanok mint akik levelező képzésben vesznek részt.

A következő félév kezdetén megjelennek az egyetemeken és a többi hallgatóval együtt tanulnak 13 hétig, majd a vizsgaidőszak kezdetén visszatérnek a cégükhöz. Vagyis egy évben 2 x 13 = 26 hetet töltenek az egyetemen 22 hetet pedig a cégnél ahol a gyakorlati képzésük történik.

Egy évben 20 nap szabadságuk van, amelyet a munkahelytől kell kérni. A duális hallgató és a cég közötti viszonyt munkaszerződés határozza meg, amely rögzíti a szabadság és a fizetés kérdését is, valamint, hogy hogyan lehet megszakítani a duális képzést. Azok akik kitalálták ezt a képzési formát ügyeltek arra is, hogy bármikor át lehessen térni a hagyományos képzésre. Elkezdeni viszont csak első éven lehet.

Sok mindent lehetne még írni erről a képzési formáról de én tényleg csak a lényeg leírására törekedtem, a részleteket megtaláljuk a jogszabályban és az interneten. Talán még annyit érdemes elmondani kinek és miért jó ez.

Jó a hallgatónak mert gyakorlati ismereteket szerez, a végzéskor már nem nulla gyakorlattal kereshet állást ha nem akar a cégnél maradni és ösztöndíjat kap. Cserébe viszont nincs nyugodt vizsgaidőszaka és nyara is csak korlátozottan. Jó az egyetemnek mert bővítheti ipari kapcsolatait amelyet sikeresen felhasználhat az oktatásban és a kutatásban. És jó a cégeknek is mert saját nevelésű szakembereik lehetnek, adott esetben beleszólhatnak az egyetemi oktatásba is. Hát röviden ennyit gondoltam. 

Szólj hozzá!

Címkék: Egyetem Ismeretetterjesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr998701386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.