HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Morgó Medve: @exbikfic: Örülök, hogy tetszett, nálam is "dobogós" helyezése van. :) (2018.09.08. 16:25) Egy érdekes Flah mob Kalinyingrádból
  • Morgó Medve: @exbikfic: Ezek után már tényleg nem értem, miért jártak itt milliók évente tüdőszűrésre. Köztük ... (2018.09.05. 20:51) Vastagbélrák szűrés
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Igen, ismerem, vagy kétszer már voltam is ott. Egyébként tegnap láttam a TV-ben, hogy... (2018.08.03. 22:11) Pisztráng, dekára
  • Morgó Medve: @GT-51: Köszönöm szépen a biztatást, nagyon kedves vagy. :) (2018.07.30. 12:32) Folytatom az írást
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm az elismerő szavakat, hát igen, tényleg nagy munka van a webkamerás bejegyz... (2018.07.28. 16:15) Írni vagy nem írni?

Vastagbélrák szűrés

2018.09.02. 18:25 Morgó Medve

El kell ismernem, hogy ez egy okos dolog lesz, ha megvalósul. Lesz egy nagy szűrő, amikor is laboratóriumi vizsgálatokkal megnézik van-e vér a székletben, ez a páciensnek sem egy macerás dolog és csak ott lesz vastagbéltükrözés ahol ez a vizsgálat pozitív lesz. Mindehhez persze kell egy laboratóriumi és gasztroenterológiai kapacitás bővítés, gondolom erre is meglesz a pénz. Meg szükség lesz szakorvosokra is, szerintem ez lesz a nehezebb dolog. 

Egyébként az új miniszterünk a téma szakembere, el is mondta, hogy szűréssel 3 féle ráktípust lehet kiszűrni, a méhnyakrákot, a mellrákot és a vastagbélrákot. A tüdőrákot nem említette, pedig én ennek jegyében látogattam olyan szorgalmasan évtizedekig a tüdőszűréseket, hogy azt fedezik fel majd időben. Igaz, olyat is hallottam, hogy azokon a kis felvételeken nem igazán látszik az a kis, kezdődő daganat, a nagy igen, de akkor már többnyire úgyis mindegy.

Persze lehet, hogy a tüdőszűrés arra szolgált, hogy a fertőző gümőkórt fedezzék fel vele, de az meg nem igazán volt jellemző nálunk akkor már, tehát valahogy ez sem meggyőző már számomra. Na mindegy, a múltba nem nézünk, csak előre, örülök, hogy megindul ez a program.

Kis színesként elmondom, hogy egyszer láttam egy dokumentumfilmet amelyben megkérdeztek egy Heidelbergben a rákkutató központban dolgozó orvost a vastagbélszűrésről, ő azt mondta, hogy saját magán évente elvégezteti ezt a vizsgálatot. Akkor arra gondoltam, hogy lehet, hogy ott nem annyira macerás ez a vizsgálat mint nálunk, hogy ha ezt évente végigcsinálja. Azért én itt az ötévenkénti megismétlést is sokallanám.

Egyébként ezt a "mintavételes" eljárást én már végigcsináltam olyan 25 éve, nem egy nagy dolog, javaslom mindenkinek, ha nem lenne kötelező. 3 napig az ember nem véres hurkával tömi magát, aztán 3 napig meg egy-egy borsószemnyi mintát vesz, aztán meg is vagyunk. Már csak be kell vinni a laborba.  És várni az eredményt. Ami azért az esetek nagy többségében negatív lesz.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr2114217991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2018.09.02. 22:13:31

A tüdőszűrésen azelőtt mindig annyi volt, hogy "mellkas rtg. negatív" - újabban az van a leleten, hogy "fertőző tüdőbetegségben nem szenved". Persze nyilván egy világosan látható valamit észrevesz, de valóban mintha csak a tbc-ről szól a lelet.
A másik szűrésről pedig csak annyit, hogy sajnos, akkor is lehet baj, ha a mintában nincs vér. Persze a semminél egy ilyen szűrés is több.

Morgó Medve 2018.09.03. 21:16:35

@exbikfic: Köszönöm az észrevételedet, ez a "mellkas rtg. negatív" tényleg sok mindenre jó, jelentheti azt is, hogy nincs tüdőrákom, de azt is, hogy nincs TBC-m. Újabban viszont úgy látszik, hogy csak az utóbbiról nyilatkoznak. Engem elég régen nem hívtak, ezek szerint nem is érdemes, nem nagyon tartozom a rizikó csoportba azt hiszem.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2018.09.04. 17:55:37

@Morgó Medve: Már évek óta nem hívnak be tüdőszűrésre, hanem évente önként lehet menni, legalábbis itt nálunk így van.

Morgó Medve 2018.09.05. 20:51:29

@exbikfic: Ezek után már tényleg nem értem, miért jártak itt milliók évente tüdőszűrésre. Köztük én is. Nyilván ha most nem szükséges, nem volt az azelőtt sem. De azért behívtak bennünket.