HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége
  • kiskutyauto: A Csiki Párduc a király, a Viszkis a legnagyobb tanár!!! XD (2018.11.10. 18:24) Találkozás a Viszkissel
  • Morgó Medve: @exbikfic: Örülök, hogy tetszett, nálam is "dobogós" helyezése van. :) (2018.09.08. 16:25) Egy érdekes Flah mob Kalinyingrádból

Egy miskolci példa a sürgősségi betegellátásra

2018.09.22. 18:39 Morgó Medve

Olvasom a helyi lapban, hogy itt Miskolcon a Megyei Kórház Sürgősségi Osztályán bevezettek egy új eljárást a zsúfoltság és a várakozási idők csökkentésére. 

A módszer lényege, hogy a beteget meghallgatja egy tapasztalt mentőtiszt, felveszi az adatait, meghallgatja mi a probléma, aztán vagy azt mondja, hogy az eset nem tartozik a sürgősségi betegellátás körébe és elküldi, vagy pedig az adatfelvételi lapot - az egyszerűség kedvéért nevezzük így - elhelyezi egy dobozban ahonnan már az időnként megjelenő orvosok vesznek magukhoz egy-egyet, majd a várakozó betegek közül beszólítják azt akinek a kartonját a kezükben tartják. 

Az eljárást söntölésnek nevezik ami talán indokolt is. A sönt kifejezés leginkább az elektrotechnikában használatos, amikor is például egy műszeren áthaladó áramot söntölik egy sönt ellenállással. Valahogy úgy mint az ábra is mutatja:

sont.jpg

Ez esetben a balról jövő áram nagy része a csomópontból alul a sönt ellenálláson keresztül távozik, csak egy kisebb része folyik át felül a műszeren, a főágban. Mindezt a "betegáramra" lefordítva a nem sürgős esetek az alsó ágon távoznak, a kikerülve a valóban sürgősségi ellátást igénylő beavatkozásokat. 

Így van ez a sürgősségi ellátásban is itt Miskolcon, azok a betegek akik indokolatlanul keresték fel az Sürgősségi Osztályt átirányításra kerülnek a háziorvoshoz vagy az első munkanapi szakrendelésekre.

A dologban kulcsszerepe van a "betegirányítónak" ő azért nem tévedhet, mert abból nagy baj lehet. Nyilván azért konzultációra neki is lehetősége van, hiszen orvosok vannak körülötte. Én elég régóta a gyakorlatban is ismerem az ott folyó munkát, szerintem jó megoldás. Annak hogy ennek ellenére mégis 3-4 órát kell várni más oka van, vagy az orvos kevés, vagy a beteg sok, vagy mindkettő. De lássuk be a helyzet még rosszabb lenne, ha ez a szűrő nem csökkentené a betegek számát. Bíztam benne, hogy a helyi lapban olvasott írás internetes verzióban is olvasható lesz, de nem találom. Így meg kell elégednünk az én írásommal. 

 

 

  

 

Szólj hozzá!

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr5514255947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.