HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Morgó Medve: @exbikfic: Örülök, hogy tetszett, nálam is "dobogós" helyezése van. :) (2018.09.08. 16:25) Egy érdekes Flah mob Kalinyingrádból
  • Morgó Medve: @exbikfic: Ezek után már tényleg nem értem, miért jártak itt milliók évente tüdőszűrésre. Köztük ... (2018.09.05. 20:51) Vastagbélrák szűrés
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Igen, ismerem, vagy kétszer már voltam is ott. Egyébként tegnap láttam a TV-ben, hogy... (2018.08.03. 22:11) Pisztráng, dekára
  • Morgó Medve: @GT-51: Köszönöm szépen a biztatást, nagyon kedves vagy. :) (2018.07.30. 12:32) Folytatom az írást
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm az elismerő szavakat, hát igen, tényleg nagy munka van a webkamerás bejegyz... (2018.07.28. 16:15) Írni vagy nem írni?

Filmajánlat (Rövidfilm a gyilkolásról)

2018.10.22. 16:07 Morgó Medve

Bár a műsorújságban nem esik szó róla, a Porton sem, a film része a Tízparancsolat című lengyel filmsorozatnak. Két hete már láthattunk 2 részt, aztán egy hét kimaradt, helyette egy borzalmasan rossz cseh filmet láthattak a mazochista hajlamú filmrajongók. 

A szerda este 23.25-kor a Duna TV-n kezdődő film a 10 részes sorozat kiemelkedő darabja. A film tulajdonképpen semmi újat nem hoz, inkább érdekes az, hogy hogyan mutatja be a bűn és bűnhődés folyamatát. Ettől kiváló rendező Krzysztof Kieslowski.

Számomra legemlékezetesebb a film vége, amikor az állami ítéletvégrehajtó megérkezik munkahelyére, előkészíti a terepet, minden mozdulatán látszik, hogy neki ez munka, rutin dolog. A másik emlékezetes "élmény" ahogy a "delikvens" viseli el amint szorgos emberek végzik körülötte szó nélkül a munkájukat, mintha nem is az ő életét kívánnák elvenni. Maga a fiatalember is szánalmas, nem is igazán attól ami rá vár, hanem szánalmas volt ő már akkor is amikor beszállt a taxiba. Nem folytatom, olvassuk el még mit ír a filmről a Port:

ttps://port.hu/adatlap/film/tv/rovidfilm-a-gyilkolasrol-krotki-film-o-zabijaniu/event-tv-369594136-6/movie-2150

A film jelentős elismeréseket vívott ki a különböző filmfesztiválokon.

Más néznivalót nem látok a héten, illetve egyet de az már ismétlés. Írtam is róla. Vasárnap 21.10-kor láthatjuk az m2-n. A film címe: Két nap, egy éjszaka.

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

Egy történet a magasban meglazult cserépről és a galambokról

2018.10.20. 18:32 Morgó Medve

Legutóbb az erkélyekről leeső betondarabokról írtam, már akkor eszembe jutott egy régi történet, csak nem akartam elterelni a figyelmet a lényegről. 

Régen, nagyon régen, olyan 40 éve történhetett amit most elmesélek. Pesten voltam kiküldetésben, hazafelé mielőtt elindultam volna a Keletibe beugrottam a Majakovszkij utcában a műszaki bizományi áruházba. A fiataloknak mondom, hogy akkoriban ott lehetett olyan kurrens - többnyire külföldi - cuccokat venni, amelyek a hazai boltokban még mutatóban sem fordultak elő. Úgy gondoltam, a vonat indulásáig meg belefér. Aztán már útban a körút felé egyszer csak felfigyeltem arra, hogy a hatemeletes, régi építésű ház tetejének peremén egy lapos cserép lelóg, már félig elvált a tetőtől, mellette meg galambok mászkálnak. Elképzeltem, hogy ha az egyik rászáll a cserép kiálló végére vagy meglöki akkor az lejön, lehet, hogy éppen valakinek a fejére.

Nem sokat tétováztam, egy fülkéből felhívtam a tűzoltókat és elmeséltem mit láttam. Megköszönték, mondták, hogy rögtön indulnak. Nekem valahogy nagyon olajozottnak tűnt a "gépezet", ma sem vagyok benne biztos, hogy kimentek. De kis is mehettek. Mindenesetre nem olvastam az újságban, hogy valakit agyonütött volna egy cserép a Majakovszkij utcában. 

Azért most is megismétlem amit legutóbb írtam, kerüljük el az erkélyeket ha tehetjük. 

Szólj hozzá!

Ne mászkáljunk az erkélyek alatt

2018.10.17. 14:09 Morgó Medve

Egyszer valamikor már írtam hasonló dologról, akkor a meglehetősen súlyos orosz kaviárom esett le az erkélyről. Ha az valakit fejen talált volna, nem biztos, hogy életben marad. Én meg mehettem volna a dutyiba, mert én okoztam a bajt. Onnan jutott ez az eszembe, hogy valamelyik nap láttam a híradóban, hogy egy építkezés állványzatáról leesett egy cső és fejen talált valakit. Az illető életben maradt, de kórházba került. Hát sajnos hasonló eset nálunk is előfordulhatna, csak éppen vascső helyett egy betondarab landolna a nem túl szerencsés polgártársunk fején.

Ugyanis ezeknek a 40-50 éve épült panellakásoknak az erkélyén az erkély oldalfalait tartó vascsövek körül a beton úgy megrepedezett, hogy már sok esetben az is elég egy kisebb darab beton leeséshez ha a lakás gazdája - miközben gyönyörködik a panorámában - kissé megrúgja ezt a megrepedezett részt a vas tartó (vagy cső) körül. Ugyan nézzék már meg a lakástulajdonosok, hogy épek-e ezek a betonozások? Szerintem a nagy többségnél nem, mint ahogy nálam sem. Van ahol már minden repedezett darab leesett, vannak amelyek csak arra várnak, hogy kicsit meglökjük őket a lábunkkal.

Érdemes lenne ezeket újra betonozni, vagy éjszaka amikor már senki nem jár arra óvatosan leszedni. A tartók nem fognak elmozdulni mert elég mélyen be vannak süllyesztve a betonba. Gyanítom nem nagyon fog foglalkozni vele senki, ez esetben viszont úgy gondolom kerüljük el mi az erkélyek alját. Egyébként is sok minden jöhet onnan, a muskátlis ládától kezdve a kézből kiejtett tárgyakig bármi. Én például úgy védekezem ez ellen, hogy az erkély alá oldalról lépek be, annak a valószínűsége, hogy onnan esik le egy ilyen darab sokkal kisebb. Azt mondom legyünk óvatosak, tényleg veszélyes az erkélyek alatt mászkálni ilyen régen épült panel épületek esetében. Meg máshol is, ahol felülről leeshet valami.  

Szólj hozzá!

Címkék: Egyebek

Apróságok

2018.10.12. 10:41 Morgó Medve

Érdekes dolog ez a televíziós műsorszerkesztés. Adva van egy 10 részes filmsorozat, amely a tízparancsolat köré csoportosul, leadnak belőle kettőt, ráadásul nem is a legjobbakat, aztán a következő héten már semmi. 5 hét alatt le lehetett volna tudni az egészet, de egyelőre mással foglalkoznak. Például szerdánként megy az elég langyos lengyel filmsorozat a Becsület ideje, erről nem lehet tudni hány részes, régebben azért jelezték azt is hogy hány részből áll a sorozat. Egyébként a lassan csordogáló cselekményt látva lehet akármennyi. Ráadásul a film végén mindig el is mondják miről szól a következő rész, nehogy már izgalmas legyen. Így még unalmasabb. 

Visszatérve a Tízparancsolatra az én emlékezetemben 2 epizód maradt meg, az amelyik a ne ölj és ne lopj parancsolatokhoz kötődnek. Bízom benne, hogy egyszer ezeket is láthatjuk.

Tegnap reggel elmentem megint egy bírósági tárgyalásra, legalább másfél éve nem voltam. Tudtam mire megyek, most került sor a határozathozatalra. Ilyenkor a forgatókönyv ismert, bevonul a bíróság, ezután a média képviselői az eszközökkel, itt tegnap 6 kamera is működött, de voltak fotósok is, végül az ügyész és a védők, a szabadlábon védekező vádlott valamint a hallgatóság.

Én egy dolog miatt mentem, hogy tanúja legyek annak amikor kimondják az elégé súlyos ítéleteket. Ez meg is történt. Mindkét fővádlott egy pisszenés nélkül vette tudomásul a 25 illetve 20 év fegyházbüntetést. A harmadrendű vádlott 2 évet kapott 3 évre felfüggesztve. A bűnügyben az elsőrendű vádlott az apa volt aki 10 éves korában megerőszakolta a saját lányát, ezt követően folyamatosan használta a felesége tudtával. Amikor a lány teherbe esett az újszülöttet megölték. Nem részletezem, borzasztó bűnök ezek. A lány a 2 évet az újszülött megölésében történt bűnsegédi közreműködése alapján kapta, egyébként ő a bűncselekmény sértettje is. Az ítélethirdetés után következett az alapos indoklás, majd véget ért a tárgyalás. Érdemes elolvasni a megyei újság tudósítását. Egy dologban úgy gondolom téved az újságíró, a feleség sem fogházban fogja tölteni a büntetését, hanem fegyházban.

És hogy a bűnnél maradjunk délután egy előadáson vettem részt, ahol Stohl András beszélt az 5 évvel ezelőtti esetéről, amiért 10 hónap fogházat kapott és amely felének leülése után szabadult. Én pályája elején nem nagyon kedveltem őt, bár tehetsége és munkabírása mindig tiszteletet ébresztett bennem. Most a róla alkotott kép sokat javult a szememben, úgy látszik egy ilyen személyes beszélgetés sokat tud lendíteni egy ember megítélésben A beszélgetésre (mert kérdezni is lehetett, kérdeztek is sokan) a legújabb Bűnmegelőzési Szabadegyetem keretében került sor melynek tematikája a "Bűn és bűnhődés" köré csoportosul.

A következő előadó Ambrus Attila, a Viszkis lesz, kíváncsian várom azt is. Egyébként jól vagyok, örülök ezeknek a kellemes őszi napoknak. Igyekszem kihasználni, nem a lakásban kuksolni. Ennek is tudható be a kissé késedelmes jelentkezésem.

Szólj hozzá!

Címkék: Egyebek

Filmajánlatok (Zenekari próba, Viszkis)

2018.10.08. 10:40 Morgó Medve

Kicsit megint késésben vagyok, de talán nem végzetes ez a késés, mivel amit ajánlani fogok holnap este kerül vetítésre a Duna TV-n 23.50-kor. A Zenekari próba Fellininek egy ritkán vetített filmje. Pedig megérdemelné a nagyobb figyelmet. Tulajdonképpen a cselekmény nem egy nagy durranás. Egy TV stáb érkezik egy szimfonikus zenekari próbára, ennek segítségével lehetőségünk van végignézni a próbát. Amely ez esetben közel sem olyan nyugodt esemény mint gondolnánk. A zenészek művészemberek, kissé különlegesek, kissé bogarasak, egyet viszont nagyon tudnak: zenélni. Ha mindehhez hozzájön még egy hasonló attitűdű karmester is, máris megvan a kiváló téma egy másfél órás filmhez. Főleg ha egy olyan ember kezébe kerül a rendezés mint Fellini. 

Érdekességként említem meg, hogy 1988-ban vettem meg az első videómat, ez a film az első felvételek között volt. Azóta többször is megnéztem, ajánlom másoknak is. Ne feledjük, holnap, kedden 23.50.kor Duna TV.

Kukkantsunk be a Port-ra is, hogy mit írnak:

https://port.hu/adatlap/film/tv/zenekari-proba-orchestra-rehearsal/event-tv-363517242-6/movie-2769 

Én tegnap este megnéztem a Viszkist is, ma ismét megnézhető a TV2-n. Én nem voltam nagyon elragadtatva a dologtól, de hát nem vagyunk egyformák. Aki kíváncsi rá megnézheti ma 23.25-kor. Nézzük meg mit ír a filmről a port:

https://port.hu/adatlap/film/tv/a-viszkis/event-tv-363929525-3/movie-178302

 

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

Birkapörkölt helyett őzpörkölt

2018.10.07. 09:51 Morgó Medve

Legutóbb azzal köszöntem el, hogy megyek kirándulni és birkapörkölt lesz ebédre, és hogy majd leírom milyen volt. Hát ez nem jött be, helyette őzpörkölt volt. Az se volt rossz, sőt ha meggondolom, hogy itthon még egy nagy lábas birkám volt direkt jól jött ez a változatosság. Szeretem én az őzpörköltet is. Igaz, lehetett volna összehasonlítani, de nem érdekes, úgyis az enyém került volna ki győztesen.

A kirándulás egyébként idős nyugdíjas bányamérnökökkel és technikusokkal történt, ez egy baráti társaság, nagy részük a környező bányákban dolgozott, de bevettek néhány egyetemi embert is. Elugrottunk ide nem messzire, 30 kilométere, Hernádszentandrásra, amit mostanában BioSzentandrásnak is hívnak. A falu bio termékekben "utazik" fiatal és lelkes polgármesterének vezetésével. Ez a szimpatikus fiatalember egy előadást tartott nekünk, közben üdítő italokat és kávét kortyolgathattunk. Ezután megnéztük gyakorlatban is a dolgokat, majd átbuszoztunk a közeli Perére ahol az a bizonyos őzpörkölt volt a falu éttermében.

Szépen megterítettek nekünk egy nagy hosszú asztalt, bár tudták, hogy a bevételből nem vesznek sarokházat. Fejenként 1.500 forintot fizettünk, ez előre meg volt beszélve és ebben benne volt egy doboz sör is. Az ilyen hely rendes hely, ha valaki arra jár biztosan elégedetten fog távozni egy-egy ebéd után. Aranyhordónak hívják és ez itt igenis a reklám helye, mert megérdemlik.

Ez volt csütörtökön, pénteken meg egy szakrendelésen voltam kontrollon. Annak ellenére, hogy volt időpontom 2 és fél órát vártam. Egyre inkább az az érzésem, hogy ezek az időpontok azért vannak, hogy elszórakoztassák a betegeket. Mostanában több helyen is megfordultam, mindenhol ez volt a helyzet. Kivétel a háziorvosom, ott ez tökéletesen működik. Igaz, a helyzet is kissé egyszerűbb mint például egy traumatológián. 

Hamarosan elmesélek egy történetet, még azokból az időkből amikor nem voltak előjegyzések. Rövid lesz de velős.

Apropó velős. Van néhány velős csontom is a mélyhűtőben, ha elfogy a birkám az fog következni. A múltkor olvastam az Interneten, hogy ott sem lehet túl hosszú időn át tárolni húsféléket. Hát bizony ezek majdnem egy éve várnak sorukra. A hét közepén lerendezem őket. Ma viszont még birka lesz, az utolsó adag. Nem túl sok krumplival. Mert fogyókúrázni is kell. Hát így élünk mi itt a végeken.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Evés-ivás

A jó birkapörkölt titka

2018.10.03. 15:15 Morgó Medve

Azt hiszem megtaláltam a jó birkapörkölt titkát. Tulajdonképpen nem nagy dolog, a lényeg, hogy nem kell vacakolni vele, hogy van-e rajta faggyú vagy nincs, meg kell mosni és bele kell dobálni a lábasba amikor a hagyma már megdinsztelődött és még a piros paprika sem égett meg. Tudom, hogy brutálisan hangzik de én esküszöm erre a módszerre. Kicsit kavargassuk ebben az állapotában, engedjük fel bő vízzel, tegyünk bele elegendő mennyiségű piros aranyat és gulyáskrémet, paprikát, paradicsomot. Nekem ezen utóbbi kettő nem volt itthon, volt viszont üveges lecsó, az is megtette.

Ami nyűgös a főzés, ugyanis legalább 4 órát kell főzni. Természetesen közben lelkesen kell kavargatni. Úgy a harmadik óra végén már arra gondoltam ennyi idő alatt megjártam volna Debrecent is, hozzánk legközelebb ott lehet birkapörköltet enni. Az ingyen utazással ez nem is a valóságtól elrugaszkodott ötlet. Viszont az itthoni 4 órás főzés nagy előnye, hogy legalább 3 napig lehet rájárni, ugyanis két kiló hússal vágtam neki eme gasztronómiai vállalkozásnak. Egy kiló hússal én nem fogok 4 órát birkát kavargatni. Szóval két kilónál már rentábilisabb a dolog.

Így aztán ma is birkapörkölt volt az ebéd. Igaz, kicsit kevés hússal, mert elszámítottam magam mikor betettem egy adagot a mikróba, viszont szaft volt bőven, úgy gondoltam jó ez így, mindegy hogy most eszem meg a szaftot vagy a végén amikor már elfogyott a hús. Volt már rá példa. Egy csirkepörkölt szaftját simán kiöntöm, de ezét nem. Emlékszem képes voltam krumplit főzni a megmaradt szafthoz.

Egyébként most volt igazán finom és puha a hús. Tegnap ugyanis úgy a harmadik óra táján már nagyon éhes voltam, megebédeltem. Volt minden, Unicum, vörös bor, főtt krumpli és persze a birkapörkölt. Ami még egy kicsit rágós volt. de jól esett. Reggel 4-kor reggeliztem, azóta csak egy kávét ittam, tényleg nagyon éhes voltam már. Ma viszont megvolt ugyanez, csak már puhára főve. 

Holnap megint birkapörkölt lesz, ezt már nem én főzöm, kirándulni megyek, ott kapom majd. Majd beszámolok róla milyen volt.   

Szólj hozzá!

Címkék: Evés-ivás

Kispárna

2018.09.29. 20:37 Morgó Medve

A hét második felében megint nem voltam itthon, elutaztam a szokásos évi konferenciámra. Minden évben ekkor van a konferenciánk, a hónap utolsó hetében, ennek is megvan az az előnye, hogy nem kell a naptárba írogatni, ezt fejben is tudja tartani az ember. Egyébként ez az a hét amikor még általában jó idő van. Most is az volt, hiába károgott a meteorológia.

Ez egy kellemes program a tél előtt, jókat eszik és iszik az ember, értelemszerűen egy kiváló szállodában nem puliszkát adnak, nem is gránátos kockát. Szerdán este svédasztalos vacsora volt, azt kell mondjam, hogy visszafogott voltam, bár egy kicsit mellé is fogtam, túl sokat szedtem a a sült- és panírozott halszeletekből, én meg a tányéron nem hagyok semmit, szóval ez kicsit sok volt, de azért tudtam még enni egy adag meglepően puha marhaszeletet valami barna szószban burgonyakrokettel, meg egy kevés csülkös pacalt főtt burgonyával. Összességében tényleg nem ettem sokat, évekkel ezelőtt ennek háromszorosát is benyomtam. Ezután volt egy kis munka a másnapi konferencia előkészítésével kapcsolatban, ezúttal ezzel is hamar végeztünk.

A reggelik is svédasztalosak voltak, ma már a legtöbb helyen így van, itt első nap kicsit mohóbb voltam, de másnap már beértem az előző napi felével is. Az ebédek is bőségesek voltak, miután más is megette az egészet így nekem sem volt lelkiismeret furdalásom. Azért a mérlegre még nem mertem ráállni. Szólnék még a csütörtök esti baráti találkozóról, ezeken egy bőséges vacsora van, némi innivalóval. A kemény mag hajnali 3-ig szokott énekelni. Én nem, én felmentem a szobámba és örültem a kispárnámnak, ami idén először volt. Csodálkoztam is. Ennek a kispárna ügynek azonban vannak előzményei is.

Egyszer nagyon régen előadás közben morogtam a mellettem ülőnek, hogy ez tényleg egy kiváló szálloda, minden tekintetben csak jót lehet mondani róla, egy nagy hibája van, hogy nincs kispárna. Mellettem egy függönnyel volt leválasztva az ebédlő, ott már sürögtek forogtak az alkalmazottak, hogy előkészítsék a termet az ebédre. Nyilván valaki meghallotta amit mondtam, a hang alapján való beazonosítás nem lehetett nehéz, summa summarum mikor ebéd előtt felmentem a szobámba, ott volt a kispárna az ágyamon. Nem tudom honnan kerítették, lehet, hogy a főnök hazaszalajtott valakit, mert csak az én ágyamon volt. Na most ez a dolog érett be mostanra, mert most már mindenkinek volt kispárnája. Sőt, díszpárna is volt. Ez sem volt idáig. Úgy hogy van fejlődés. Még egy ilyen kiváló helyen is lehet újat hozni.

Összegezve a dolgokat, nagyon jól éreztem magam, az étkezések között jó és érdekes előadásokat hallgattunk. Hazafelé egy autópálya baleset miatt kissé tovább tartott az út mint szokott, de fél 10-re itthon voltam. Ma már próbáltam felvenni a fordulatszámot, rendezni az elmaradásaimat. Ma még egy átmeneti nap van, holnapra helyrerázódom. 

  

Szólj hozzá!

Címkék: Konferenciák

Filmajánlatok (Kaméleon, Tízparancsolat)

2018.09.24. 09:25 Morgó Medve

A Kaméleon című filmet szerda este 21 órakor láthatjuk a Viasat3 csatornán. Ez egy kereskedelmi csatorna, tehát számíthatunk a vetítés közbeni reklámokra is, de ez a kellemetlenség elviselhető, mert Goda Krisztina filmje egy kiváló film. Jók a szereplők, különösen Kulka János alakítása nyűgözött le engem legjobban a meleg főorvos személyében.

A történet röviden: két fiatalember arra szövetkezik, hogy szélhámosként pénzt csaljon ki emberekből és ezt nagyon profi módon csinálják. Az áldozatok többnyire nők, akik társra vágynak és úgy érzik meg is találták az igen vonzó, jóképű fiatalemberben. A dolog működik is, azonban egy esetben - ahogy mondani szokták - emberükre találtak. De azért nem adják fel, azonban egyszer csal homokszem kerül a gépezetbe...

Természetesen nem mondom el a végét. Olvassuk el azt is, hogy mit ír a filmről a Port:

https://port.hu/adatlap/film/tv/kameleon/event-tv-358517469-21/movie-98455

Ez nyilván nem vígjáték, legalábbis szerintem. Találunk néhány filmkritikát is, én inkább az utánra javasolnám őket amikor már megnéztük a filmet.

A másik dolog amiért írok, a  most kezdődő lengyel filmsorozat, a Tízparancsolat. A sorozat értelemszerűen 10 részből áll. Egy-egy este 2 részt láthatunk a Duna TV csatornáján. Az első kettőt szerdán késő este vetítik. 23.30-kor kezdődik az első epizód vetítése, 0.30-kor a másodiké. Jó filmek ezek, mindenképpen érdemesek a figyelmünkre. A rendező a 3 éve elhunyt Krzysztof Kieslowski. Olvassuk el, hogy mit ír róluk a Port:

https://port.hu/adatlap/sorozat/tv/a-tizparancsolat/en-vagyok-a-te-urad-istened-uradat-istenedet-imadjad-es-csak-neki-szolgalj/event-tv-359403940-6/episode-154473

https://port.hu/adatlap/sorozat/tv/a-tizparancsolat/isten-nevet-szadra-hiaba-ne-vegyed/event-tv-359403946-6/episode-154487

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

Egy miskolci példa a sürgősségi betegellátásra

2018.09.22. 18:39 Morgó Medve

Olvasom a helyi lapban, hogy itt Miskolcon a Megyei Kórház Sürgősségi Osztályán bevezettek egy új eljárást a zsúfoltság és a várakozási idők csökkentésére. 

A módszer lényege, hogy a beteget meghallgatja egy tapasztalt mentőtiszt, felveszi az adatait, meghallgatja mi a probléma, aztán vagy azt mondja, hogy az eset nem tartozik a sürgősségi betegellátás körébe és elküldi, vagy pedig az adatfelvételi lapot - az egyszerűség kedvéért nevezzük így - elhelyezi egy dobozban ahonnan már az időnként megjelenő orvosok vesznek magukhoz egy-egyet, majd a várakozó betegek közül beszólítják azt akinek a kartonját a kezükben tartják. 

Az eljárást söntölésnek nevezik ami talán indokolt is. A sönt kifejezés leginkább az elektrotechnikában használatos, amikor is például egy műszeren áthaladó áramot söntölik egy sönt ellenállással. Valahogy úgy mint az ábra is mutatja:

sont.jpg

Ez esetben a balról jövő áram nagy része a csomópontból alul a sönt ellenálláson keresztül távozik, csak egy kisebb része folyik át felül a műszeren, a főágban. Mindezt a "betegáramra" lefordítva a nem sürgős esetek az alsó ágon távoznak, a kikerülve a valóban sürgősségi ellátást igénylő beavatkozásokat. 

Így van ez a sürgősségi ellátásban is itt Miskolcon, azok a betegek akik indokolatlanul keresték fel az Sürgősségi Osztályt átirányításra kerülnek a háziorvoshoz vagy az első munkanapi szakrendelésekre.

A dologban kulcsszerepe van a "betegirányítónak" ő azért nem tévedhet, mert abból nagy baj lehet. Nyilván azért konzultációra neki is lehetősége van, hiszen orvosok vannak körülötte. Én elég régóta a gyakorlatban is ismerem az ott folyó munkát, szerintem jó megoldás. Annak hogy ennek ellenére mégis 3-4 órát kell várni más oka van, vagy az orvos kevés, vagy a beteg sok, vagy mindkettő. De lássuk be a helyzet még rosszabb lenne, ha ez a szűrő nem csökkentené a betegek számát. Bíztam benne, hogy a helyi lapban olvasott írás internetes verzióban is olvasható lesz, de nem találom. Így meg kell elégednünk az én írásommal. 

 

 

  

 

Szólj hozzá!

Címkék: Egyebek