HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Hát persze, hogy lehet. :)

2007.08.25. 11:55 Morgó Medve

Gondolom majd' kifúrja a kedves Morgómedve olvasók oldalát a kíváncsiság, hogy vajon mi a válasz a tegnap feltett kérdésre, miszerint lehet-e f***gal tojást festeni? Hát persze, hogy lehet.

Nézzük meg hogyan. Vegyünk egy hangszórót. Ne a boltban, csupán itt, gondolatban. Elvileg mikrofont kellene venni mert a hanghullámok érzékeléséhez ezt szoktuk meg, de mivel a hangszóró is képes mikrofonként működni a szemléletesség miatt inkább válasszuk ezt. A hangszórónak azt a kúpszerű részét ami rugalmas anyagból készül, membránnak nevezzük. Ez a membrán együtt képes elmozdulni egy papírhengerrel, amire viszont réz vezetékből egy tekercset tekercselünk. A tekercset állandó mágnesek veszik körül és ilyenformán mágneses teret hoznak létre.

Namármost, mi is történik a hangszóróval ha hanghatás éri? Hát a rugalmas membrán elmozdul, de vele mozdul a tekercs is a mágneses térben. És mi indukálódik a tekercsben a mágneses tér és a mozgás hatására? Hát persze, hogy feszültség. Minél erősebb a hang, annál jobban elmozdul a membrán a tekerccsel és annál nagyobb feszültséget nyerhetünk a tekercs sarkain. Olyasmi ez mint a bicikli dinamó. Gyerekkorunkban de sokat dörzsöltük, egyre gyorsabban hogy minél jobban világítson a lámpa. Tehát eljutottunk oda, hogy ha hanghatás éri a hangszórót akkor a tekercs sarkain feszültség jelenik meg. Nézzük meg a leírtakat egy ábrán is. Ne zavarjon senkit az idegen nyelvű felirat, ilyen egyszerű ábrát nagy hirtelen magyarul nem találtam.

 

Jól látszik a membrán (Reproduktor) és a 2 darab mágnes, valamint a narancssárga tekercs a kivezetésekkel.

Ezután semmi dolgunk nincs már csak a tekercs sarkain megjelenő feszültséget erősíteni, egyenirányítani, majd újból erősíteni és ezzel a feszültséggel egy úgynevezett relét meghúzatni. Na újra valami műszaki dolog - sóhajt a bölcsész beállítottságú Morgómedve olvasó - hát soha nem lesz már vége? Mindjárt vége lesz, pici türelmet kérek még.

Mi is ez a relé valójában? A relé tulajdonképpen egy elektromágnes egy kis fém szerkezettel kiegészítve ami az elektromágnes működésekor (meghúzásakor) érintkezőket zár és nyit.

Az alábbi ábrán jól látszik a működése:

 

 

Gondolom mindenki felismeri az elektromágnest is meg a fegyverzetet is. Itt csak záró érintkezők vannak, amik tehát zárják az áramkört ha a felerősített feszültség működteti az elektromágnest.

Már csak egy picike műszaki dolog van hátra és készen is vagyunk. Gondolatban rögzítsünk egy ecsetet a fegyverzet felső vízszintes részéhez. Mondjuk az ecset szőrzete legyen a Relé szó alatt. Oda kell elhelyezni a festendő tojást is.

Mi történik ha meghúz a relé? Természetesen az ecset elmozdul lefelé. És ha megszűnik a hanghatás és nem indukálódik feszültség a hangszóró tekercsében akkor mi lesz? Természetesen az elektromágnes elengedi a vízszintes fegyverzetet és az ecset felfelé mozdul el egy rugó hatására. Ez előtt kell fordítani kicsit a tojáson, hogy a következő hanghatás már újabb csíkot húzhasson rá.

Foglaljuk össze akkor hogyan is működik ez az egyszerű festő mechanizmus?

Ha valami hanghatás éri a hangszóró membránját az feszültséget indukál a tekercsben amit felerősítünk majd ezzel a felerősített feszültséggel meghúzatunk egy relét aminek mozgó részéhez egy ecsetet rögzítettünk. Az elmozduló ecset pedig egy csíkot húz a tojásra. Mikor a hanghatás megszűnik a relé elenged és az ecset elfoglalja eredeti helyzetét. Ha eközben egy kicsit fordítunk a tojáson újabb csíkot húzhatunk rajta.

Úgy tűnik az ősrégi mondás miszerint f***al nem lehet tojást festeni ezennel megdőlt. :)

Hétfőn elmesélem, hol, mikor és milyen körülmények között hangzott el ez először. Továbbá egy életből vett példával fogom szemléltetni működőképességét. :)

2 komment

Címkék: Történetek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr655181446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferko 2007.08.25. 23:30:28

Hangtalan szél esetén? :) (bódítsuk el széllel az alkotót és adjunk a kezébe ecsetet?)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2007.08.26. 07:07:21

Na látod megfogtál. :))))
süti beállítások módosítása