HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Számítógépes történet

2010.08.01. 15:20 Morgó Medve

Nagy sikert nem arattam az előző írásommal, de nem lehet mindig sikeres az ember. Ha meg már úgyis lent vagyok untatom még egy kicsit az olvasóimat, leírom hogyan is kezdtem a számítógépezést. Az előző írásomban már utaltam rá, hogy nagyjából 27-28 éve használok úgynevezett személyi számítógépeket. Úgy emlékeszem a tanszék 1982-ben vette meg az első számítógépet, egy Commodore VC 20-as személyi számítógépet. Akkoriban így nevezték, mert egy embernek szánták aki az asztalán tartja és a munkája során folyamatosan használja. Az elképzelés valóban ez volt, nyugaton lehet, hogy meg is valósult, de nálunk ez volt a tanszéki számítógép. A könyvtárunkban helyeztük el, bármelyikünk leülhetett elé és dolgozhatott vele. Soha nem felejtem el azt az élményt amikor az első programot bepötyögtem, volt talán 4 sor is, és lefuttatva ott virított az eredmény a monitor alján. Valóban nagy élmény volt.

Hogy jobban megértsük az örömömet elmondom ezt megelőzően, hogy zajlott a számítógép használat. Akkor még szobányi számítógépek voltak, közönséges halandó be nem tehette a lábát ezekbe számítóközpontokba. Az ablakokon keresztül csak annyit láttunk, hogy fehér köpenyes asszonyok és lányok fapapucsokban suhannak a szekrények között. Némelyikben pedig mágnesszalagok tekeregtek le és fel az orsókról.

Akkoriban tehát fogott az ember egy nyomtatványt, ami többnyire üres volt és erre megírta a programot valamilyen programnyelven. Ez többnyire FORTRAN, ALGOL vagy COBOL volt. Ezzel elballagott a Számítóközpontba ahol leadta a lapot, majd visszament a helyére. Ezt követően szorgos operátor kezek lyukszalagra vagy lyukkártyára lyukasztották a programot és megpróbálták lefuttatni. Ritka eset volt, hogy egyből lefutott, többnyire volt benne hiba, tehát az ember visszakapta. Kijavította a hibát, visszament, leadta és ez így ment addig amíg a program le nem futott rendesen.

Ezzel szemben ott a könyvtár asztalnál az ember beírta a programot és megpróbálta lefuttatni. Ha hibátlan volt lefutott és megkaptuk az eredményt. Ha nem hibát jelzett, amit az ember ott rögtön kijavított és néhány perc múlva tényleg kész volt a működőképes program, lehetett használni. Hát ezért éreztem én nagy lépésnek az első személyi számítógép megjelenését. Természetesen a nyugati országokban ezt a  gyerekeknek vásárolták hogy játszanak rajta, nálunk viszont ugyanazt a gépet komoly számításokra is használtuk.

Igaz, nem sokáig mert nemsokára megjelent ennek a továbbfejlesztett változata a Commodore 64, vagy röviden C64. Ehhez már nem kazettás magnetofont kellett kapcsolni a programok eltárolásához hanem úgynevezett hajlékony lemez egységet és a programokat úgynevezett floppy lemezeken tároltuk. Ennek a mérete 5 1/4 col volt, nagyobb mint a még nemrégiben használt 1.44-es floppy lemez. Ezzel a géppel már egész komoly dolgokat meg lehetett csinálni. Rengeteg program volt hozzá, a programokhoz jól használható leírások voltak, ezzel már tényleg hegyeket lehetett megmozgatni. Meg is mozgattunk.

Na persze játszani is lehetett vele, játszottunk is. Igaz mindig ugyanazt az egy játékot, de ezt már szinte szenvedélyesen. Nyár volt, ráértünk, még szabadságra is csak rövidebb időre mentünk el mert magával ragadott bennünket a játék. Volt úgy, hogy reggel bementem, letettem a táskám, na mondom játszom egy kicsit aztán megyek dolgozni, aztán volt úgy hogy csak WC-re mentem ki időnként, egyébként meg délután 4-5 felé onnan mentem haza. Persze nem egyedül, mindig többen álltuk körül a gépet, aztán időnként átadtuk a helyünket de mi sem mentünk el messzire. Kicsit tébolyult állapotok voltak.:)

Elég sokáig a C64 jelentette számunkra a számítógépet. Aztán úgy egy év elmúltával az egyik nagyvállalat az év végi maradványaiból vett nekünk egy  i g a z i személyi számítógépet, egy IBM PC-t. Nem is merem leírni mennyibe került, de nagyon drága volt. Merev lemez még nem volt benne, a háttértárat 2 darab floppy meghajtó jelentette, a már fentebb említett közepes méretű floppy lemezekkel. Ezek tároló kapacitása egyenként 360 kbyte volt. Az operatív memóriája (RAM) olyan 640 kbyte-nyi volt. Monochrom monitorral vettük amit hamarosan színesre cseréltünk. Windows-nak akkor még nyoma sem volt, egérnek sem. Az operációs rendszere (DOS) olyan volt, hogy csak parancsokat értett amiket be kellett gépelni. Természetesen nagyon precízen és pontosan mert csak akkor tudta végrehajtani. Mai szemmel kicsit nehézkes volt, de mi nagyon örültünk neki és nagyon szerettük. BASIC nyelven közvetlenül tudtuk programozni, a PASCAL-hoz és C-hez voltak fordító programok amelyek a szövegszerkesztővel megírt programokból egy egy futtatható állományt generáltak.

Nem sokkal később már a tanszék volt olyan helyzetben, hogy tudott venni egy hazai fejlesztésű Videoton gyártmányú VT110-es típusú számítógépet. Sokkal többet ez sem tudott, de ebben már volt egy 20 mbyte-os merevlemez (winchester) is. Az én - 6 éve vásárolt - itthoni gépemben 80 gbyte-os merevlemez egység van ami 4 ezerszer több tároló kapacitást jelent. A boltban már lehet venni terabyte nagyságú merevlemezeket is, 100 dollárért már adnak egy két terabyte-osat. Azt meg ki se számolom már csak leírom, hogy egy terabyte 1000 gigabyte-nak felel meg.   Folytathatnám a sort az 1,2 illetve 1,44 megabyte-os floppy lemezek megjelenésével, az egyre nagyobb kapacitású merevlemezekkel, a CD és DVD lemezekkel, a pendrive-okkal de ez már mindenkinek belátható távolságban van, ez már ma mindennapos gyakorlat. Bízom benne, hogy érdekes volt megismerni egy egyetemi tanszék példáján keresztül a számítástechnika térnyerését. Még ha kicsit száraz és unalmas is volt.:)

11 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr525181954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RolloJuve 2010.08.02. 12:23:00

Hát persze, hogy érdekes! Sok helyen játszódott le ugyanez, kis eltérésekkel. Pl az én c64-esemhez (akkor már nem számított nagy dolognak) volt magnó, arról mentek a dolgok. Máshol a +4-esek mentek. Az említett programnyelvek (Algol, cobol, fortran) egyébként sokáig fennmaradtak. Az alaplap lemezmellékletén sokáig voltak ezekben írt forráskódok, még ha nem is a "kor csúcsát" jelképezték. Két lemezmeghajtó? Simán! Az egyiken a dos, a másikon a pascal :D "Ennek a mérete 5 1/4 col volt, nagyobb mint a még nemrégiben használt 1.44-es floppy lemez." Persze az 1,44 az már nem col, a tájékozatlanabb olvasók kedvéért, ugye? :D

vajgerpeti 2010.08.03. 18:19:20

Egy kis kiegészítés ehhez. Amikor az egyetem megkapta az első ODRA gépet akkor a matek tanszéken lévő Cellatron 2C masinát sikerült a tanszékre megszerezni:)) Ez egy forgódobos tárolóval rendelkezett gépi kódban kellett programozni. Azután sikerült megvenni egy VC-20-as gépet mindenféle kiegészítővel:modulbox, magnó, memória bővítmények segédprogram egy dobozhoz kellett illeszteni. Ezután jöttek a C-64-es gépek, irgalmatlan drágán. Minden egységet:alaplap, memória, floppy meghajtó stb. külön-külön kellett megvenni, mert egyben nem lehetett pénzügyi okokból.50.000 forint volt a felső határ amibe ezek nem fértek bele. Természetesen így minden külön külön került a leltárba. Eszméletlen kavarodás volt belőle amikor le kellett selejtezni. Valahonnan ránk ragadt egy EMG-666B jelű gép is két példányban. Ennek a floppy lemeze 30 cm (!!) átmérőjű volt. A képernyője pedig 12 cm. Külön doboz volt a lemezmeghajtója , nyomtató illesztője. mindegyik kb 5 kg. Ezután jöttek a PC-k: 286, 386,486 típusok. Majd ezek után a mostaniak, folyamatosan fejlődve évről évre, hálózatra kapcsolva a megfelelő fejlettségi szintnek megfelelően. De a legelső gépünk előtt volt egy Hunor típusú 4 műveletes elektroncsöves doboz volt, aminek a központi egysége egy kisebb bőröndnek megfelelt. Ezt később a tanszéken olyan körkörös hálózatba kötöttük, hogy mindenki tudta használni, de csak egy időben egy személy. 5 munka állomás volt, saját kijelzővel és egy központi egységgel. Otthon nekem egy C+4-esem volt amit most a szekrény aljában tárolok magnóval,joystickkel együtt, nincs szívem megválni tőle. Ebben már 4 előre telepített program volt, amiből csak a szövegszerkesztőt használtam. A TV-hez lehetett kötni, BASIC nyelven volt programozható. Van hozzá magnó is, de amikor a C-64-es korszak elmúlt akkor sikerült lenyúlnom egy ahhoz tartozó floppy meghajtót, azt hiszem VC-1541-es volt. Ezekhez a gépekhez mátrixnyomtató tartozott, ami nagy kerregéssel dolgozott. Az egyetemi ODRA gépekhez a megírt programok kártyára kerültek, és ha az operátor kislány szerelmes volt vagy bánatos, elejtette a kártyacsomagot, és ahogy volt mint egy pakli kártyát összekeverte és feladta a gépnek, és utána százszámra jöttek a hibaüzenetek:))))

RolloJuve 2010.08.03. 22:36:59

"ha az operátor kislány szerelmes volt vagy bánatos, elejtette a kártyacsomagot, és ahogy volt mint egy pakli kártyát összekeverte és feladta a gépnek" Ilyenkor gondolom enyhén elkezdtek az ember szemében rángani az idegek. Másrészt ebből kiderül, hogy már akkor is hozzáértés alapján alkalmazták az embereket. Pláne operátor kislányokat :D

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.08.04. 16:41:07

Mindenekelőtt köszönöm a sok hozzászólást.:) Ez a jó írás ahol a hozzászólások terjedelme meghaladja az írás terjedelmét.:) Igaza van RolloJuvenak. Nem azonos dolgokat hasonlítottam össze. Az 5 1/4 collosnak a kapacitása 360 kbyte volt (később 1,2 mbyte) míg a 3,5 collos lemez kisebb volt méretre, de nagyobb volt a tároló kapacitása, mégpedig 1,44 mbyte. Amit Vajgerpeti barátom ír az pedig 8,5 collos volt. De ismétlem a mi első gépünk 2 darab 360 kbyte-os lemezt tudott egyidejűleg használni. Tegnap pakolászgattam a szobámban és megtaláltam, hogy mennyiért vettük a szintén említett VT-110-es számítógépünket. Nos ezért 254.000 forintot fizettünk 1987 májusában. Csak emlékeztetek rá, hogy egy darab 20 mbyte-os merev lemez valamint egy darab 360 kbyte-os hajlékonylemez egység volt hozzá. Az operatív memóriája 640 kbyte volt. És akkor elárulom mennyibe került 2-3 évvel korábban az a bizonyos első számítógépünk. Nos, 830.000 forintot fizetett érte a cég amelyik év végén megvásárolta a tanszék számára. Mint írtam ebben még nem volt merev lemez csak két darab 360 kbyte-os floppy meghajtó. Mindkét gép esetén az árban benne volt a monitor is. A régebbi gépnél monokróm, míg a VT-110-nél színes. És elárulom azt is, hogy melyik volt az a játék C-64-re amelyik megbolondított bennünket. Egyszer még a tanszékvezető is leült játszani, pedig ő igen komoly ember volt, nem néztem voltam ki belőle. A képernyő vízszintesen négy vagy öt szintre volt osztva, a szintek között létrák voltak. Egy emberke szaladt két gnóm elől akik ha elkapták elpusztították. Ő ezt nem akarta ezért ahogy futott maga mögött bombákat helyezhetett el amik lyukat robbantottak és amiken a gnómok nem tudtak átmenni. Leestek de csak akkor pusztultak el ha mind a négy szinten ugyanott volt a lyuk, tehát 4 szintet estek. Ha mindkettő elpusztult indult az új játék már az előzőnél bonyolultabb szinten. Közben ha az ember ügyesen játszott sok pontot kapott. A cél a minél több pont elérése volt egy játékon belül. Nagyon jó játék volt, gondolom sokan ráismernek. Vajgerpeti kiválóan egészítette ki írásomat az akkori állapotok leírásával, sokat nem tudok hozzátenni. EMG 666-ot mi is használtunk Visontán mérési adatok gyűjtésére. És a Hunort már én is láthattam hálózatba kötve a szomszéd tanszéken, de egy fél asztalnyi méretű nekünk is volt. Mégis csak nagy lépés volt azonban előre, mert előtte csak az a mechanikus tekerős számítógép létezett. Ez a Hunor négy alapművelet tudott de legalább már nem kellett tekerni.:) Mikor odakerültem a tanszékre még ezzel számoltam de nem sokkal később egy élvonalbeli fővárosi futballistától 40.000 forintért vett a tanszék egy úgynevezett tudományos számológépet (kalkulátort) amit ma 1.100 forintért lehet megvenni a boltban. Ez 1973-ban volt. És természetesen a Bizományi Áruházon keresztül, ami azt jelentette, hogy bementünk mind a ketten az áruházba, tőle megvette az áruház én meg rögtön megvettem az áruháztól. A Vajgerpeti által említett Commodore egységeket is így vette mindenki az egyetemen, hiszen a kereskedelemben ezek még nem voltak elérhetők. Kivéve a Bizományi Áruházakat. Ha valaki kijutott nyugatra kiküldetésbe ette az itthonról kivitt téliszalámit és konzerveket, aztán a megspórolt napidíjból olyan számítógépes dolgokat vett amit itthon a bizományin keresztül jól el lehetett adni. Hát igen, ha a kártyák összekeveredtek tényleg nagy balhé volt.:) Kedves RolloJuve én nem tudom mi alapján alkalmazták az operátor kislányokat de én csak szemrevalókat ismertem::)

Ismeretlen_138032 2010.08.04. 21:58:55

Azért gondoskodsz róla, hogy ne legyen annyira száraz a bejegyzésed.:) Én ilyen osztályban érettségiztem. Egy hűtőgép nagyságú lyukkártyás gépe volt a sulinak. - talán TPA volt a neve?:) - A gombavató (vagy szalagavató - ki hogy hívja) műsorunk főszereplője mi más lehetett volna: a számítógép, mint a Nagy Varázsló! Aki a fehérek (tanárok) és indiánok (diákok) közötti ádáz harcot lezárandó elszívatja velünk a békepipát. Egyikünk benne kucorgott és úgy adta hangját a gépnek; kívül csillogott, villogott:) Gépi kódban kezdtünk programozást tanulni, s mai napig tudom, hogy a programozási nyelv az assembly, a fordítóprogramja meg assembler:) - mint tesztkérdés az érettségin:)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.08.05. 09:46:40

Valóban TPA lehetett. A Központi Fizikai Kutató Intézetben gyártották ezeket a gépeket. Nálunk TPA-1141 néven egy egész üvegtermet foglalt el egy ilyen gép, igaz a kiegészítókkel együtt, ez volt a gépész kari számítóközpont, az ábrázoló tanszék mellett volt. Ha jól emlékszem 0,5 mbyte memóriával vették, aztán ezt felbővítették 2 mbyte-ra.:) Persze ez már nem lyukkártyás volt.

Ismeretlen_138032 2010.08.05. 10:12:22

Látod...én vagyok a régebbi bútordarab:)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.08.05. 14:30:44

De én sem érettségi körüli korban voltam mikor a 1148-ast megszemléltem. :)) Mert közben eszembe jutott, hogy ez bizony már 1148-as volt. Az alábbi linken meg is nézhetők: http://retropages.uw.hu/KFKI.html Egyébként ezt 1983-ban gyártották. Akkor amikor 830.000 forintért vette meg nekünk egy cég az első IBM kompatilis számítógépünket.

Ismeretlen_138032 2010.08.05. 16:01:32

Az a TPA 1140...mintha évileg stimmelne:) Meg kép alapján még a méret is:) Jó ez a retro lexikon. Nem láttam eddig. Megint tanultam valamit.

ferko 2010.08.07. 12:00:24

Floppyról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hajl%C3%A9konylemez Ugyanaz a techinak volt, különböző mérettel. A jelölése SS, DS (Single/Double side) és SD, HD (Single/High Density) volt, és ezek permutációjával jelölték az FDD-t. SS SD 360k; DS SD 720k; DS HD az 1.2M. A kisfloppy némilet eltérő geometryával és itt már volt magasabb sűrűség is így nagyobb kapacitást is tudott. Az atlantis.bme.hu 94 körül érkezett a műegyetemre, az volt mottó: ne bizz olyan számítógépben, amit fel bírsz emelni! Vízhűtéses, többraknyi IBM3070volt, CMS rendszerrel. Én 80 körül kezdtem el számítógépezni, primo, zx és c gépeken. Nekem az internet nagyobb varázslat volt, mint maga a HW :)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.08.08. 11:22:47

Igen, köszönöm, már én is megnéztem mikor nem tudtam, hogy az 1,44-es floppy milyen méretű::) Az Internet rám is mélyebb benyomást tett mint a HW, bár igazából nem összemérhető kategóriák. Szerintem az Internet egyszerűen forradalmasította a kommunikációt. Szívnak is a távközlő hálózatok. Igaz, hogy az Internet kommunikáció egy részét ők uralják de ez nem pótolja a telefonhálózatok leépülésével kapcsolatos veszteségeket.
süti beállítások módosítása