HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Puskázás

2009.01.17. 14:20 Morgó Medve

Tegnap este dolgozgattam még egy kicsit a számítógépen de nem voltam kellően elővigyázatos, így aztán a TV  véletlenül az egyik kereskedelmi csatornán felejtődött. Valószínűleg "pásztázás" közben megzavarhattak és itt hagytam abba. Azután meg már nem figyeltem én nagyon oda, lefoglalt a munkám. De azért arra felfigyeltem, hogy hamarosan a puskázásról lesz szó, de addig is hallgassunk meg még valamit. Volt időm hát hogy felkészüljek a szenzációként beharangozott riportra amely tényleg a puskázásról szólt. Megtudhattuk például, hogy ha van egy bloetooth-os mobilunk akkor semmi gond, betesszük a fülünkbe és kész. Nyilván a felügyelő tanár meg tök hülye, vak és süket, fel sem tűnik neki, hogy a fele társaságnak van valami a fülében amiből egy vezeték megy a mobiljába. 

De - ahogy hallom - van már kólás dobozba szerelt webkamera is. Hát az tényleg biztos jó dolog. Bár én el sem tudom képzelni mi a csodát kell vele csinálni, hogy puskázásra alkalmas legyen. Én gondolatilag csak addig jutottam el, hogy maximum közvetítést adhatok arról, hogy nézek ki amikor nagyon gondolkodom, vagy tökhülyén bámulok egy üres lapra. Belátom nekem elég szegényes a fantáziám már az ilyesmihez. 

Egyébként nekem nincsen különösebb érzékem a puskázók lebuktatásához. Valószínűleg nálam is puskáznak, csak nem veszem észre. Életemben 2 esetre emlékszem. Egyik esetben az asztalon lévő kardigán alatt volt a puska. Akkor vettem észre amikor az ifjú hölgy felemelte a kardigánt és belenézett. Elvettem, de egyéb retorzióval nem járt a dolog. Ennek ellenére néhány percen belül beadta a majdnem teljesen üres papírt és elment.

A másik esetben a tenyérben volt egy miniatűr puska. Egy ujj alatt elfért. Onnan tudom, hogy mikor kértem nyissa ki a kezét egy ujja behajlítva maradt, azzal fogta továbbra is. Elvettem, megnéztem az addig leírtakat és hagytam tovább dolgozni. Láttam, hogy ha puskával erre futotta akkor enélkül végképp nem kell félnem attól, hogy elégtelennél jobbat kelljen adnom. Aztán voltak még  elérhető közelségben lévő jegyzetekbe való bepillantások, egymással való néhány szavas mondatok. Ilyenkor elegendő volt jeleznem, hogy látom mi történik és többé nem volt próbálkozás. Gyakori, hogy óra végén elnézést kérnek az érintettek, ezzel a dolog el van intézve. A lebukás kicsit kínos mindenkinek. Nekik is, nekem is.

Gondolom érezhető, hogy nálam azért nyugodt és kiegyensúlyozott légkörben folynak az írásbelik. Ők dolgoznak én meg olvasgatok. Időnként teszek egy rövid sétát a teremben, kicsit körülnézek aztán olvasok tovább. Néha vicces dolgokat is, mint például legutóbb szerdán a megyei lapban. Nem is tudtam megállni nevetés nélkül, természetesen most én kértem elnézést tőlük. De tényleg nagyon vidám dolgot olvastam. Már a cím is megragadott: "A 21. század "viagrája"". Mi a csoda lehet ez? - gondoltam magamban. Aztán olvasom, hogy egy néhány ezer fős programból kétszázezres rendezvénnyé nőtt a Kocsonyafesztivál. Hát persze, így már érthető a dolog. Kétségtelen van némi áthallás a dolgok között.:)  

16 komment

Címkék: Egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr185181711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferko 2009.01.17. 22:30:45

A bluetooth vezeték nélküli technológia, nem lóg ki drót a füléből. Nekem pl hallókészülékem van, nem hiszem, hogy megmondanád, hogy az nem puska. Már most is lehet kapni egyébként bt fejhallgató, hallókészülék kombót. Valamilyen formában lefényképezem vagy lediktálom a feladatot és elmondják a fülesembe. Sose hallod meg, látni meg főleg nem látod. Ez ma már elérhető dolog, nem egy egetverően drága valami. Az én időmben kézzel írtuk kis papírra a puskát, puskatollba, lapdobás stb. A büntetés a puska elvétele volt, mert azt újra meg kellett írni. én inkább a másokról másolást alkalmaztam, de mindig átírtam értelmeztem, hogy kiszúrjam a hibákat. A puskázás szerintem hozzátartozik a diáksághoz. Ehhez képest olvasom Csermely Péter interjúját (Bölcsek tanácsának tagja, SOTEn intézetigazgató, tehetséggondozással foglalkozik stb). Azt találta mondani, hogy a puskázós diákból lesznek az adócsalók meg az ügyeskedők. Persze... A sörözősből alkoholista, a csajozósból strici, a hazudósból meg politikus. nyilván... A múltkor volt már szó a technika vívmányairól az oktatásban, ahol a "kréta, szivacs" vonalat képviselted. szerintem nagyon hamar a puskázásba is bejönnek ezek az újdonságok, muszáj lesz foglalkoznod velük. Ez nem az Éretlenek című filmben elkövetett módszerek. :)

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.01.18. 07:46:45

Egy kicsit valóban összekevertem a dolgokat. De csak azért mert a riportban is láttam vezetékes fülhallgatót is. Nekem is van ilyen fülbe való eszközöm a mobilomhoz, aztán olyan vezeték nélküli megoldást is szoktam látni néha, történetesen az itt is előforduló vajgerpeti barátom fülében.:) Oké a dolog ezzel a hallókészülékkel de mire oda jut az ember, hogy vizsgára kerül sor már tudja az ember, hogy kinek van halló készülék a fülében azaz ki vagy kik a nagyothallók. Ne mondjad, hogy nem tudok megkülönböztetni egy üres fület attól amiben van valamilyen készülék.:) Kivéve ha hosszú haja van, elismerem akkor nem tehetek semmit. Bár megkérhetem, hogy egy picit simítsa már a haját a füle mögé.:) A Csermely interjút én is olvastam, szerintem is kicsit túlzás amit a csaló diákokról ír. Én viszont úgy gondolom, hogyha én kedvelek egy tanárt például a korrektségéért akkor nem illik vele szemben puskázni. Ha én korrekt vagyok legyenek ők is. Ezt ők is érzik, szerintem ezért nem szoktak puskázni és szoktak elnézést kérni az óra végén ha mégis megpróbálkoznak vele.

Ismeretlen_89040 2009.01.19. 12:51:44

Nem gondolom,hogy a puskázókból lesznek az adócsalóg,ez butaság. Viszont azt tudom,hogy én életemben csak 1-szer puskáztam,anno,a gimiben,a padra felírtam valamit földrajz órán,aztán odajött a tanár,meglátta,s mégsem vette el a papíromat.Akkor puskáztam először és utoljára,annyira elszégyelltem magam.Egyébként nem látom értelmét.Vagy tudok valamit vagy nem.A tanárral szemben is korrekt,meg aztán magunkat úgysem tudjuk átvágni,s előbb -utóbb kibukik,ha nem tudjuk az anyagot.Nagyon megdöbbentem,amikor másoddiplomásként a SOTE-Egyészégügyi főiskolai karára jártam,mert nálunk szinte mindenki puskázott,s szerintem ez az a hely,ahol meg aztán marhára nem kéne,mert nagyon csúnya vége lesz a nemtudásnak:-(

Ismeretlen_39292 2009.01.19. 13:16:00

Engem az írásod lelkülete fogott meg, épp ilyennek képzeltelek, mint tanárember. :-)))

bALEKINA 2009.01.19. 15:03:21

Nekem az egyik fizika tanárnőm jutott az eszembe, ő azt mondta, hogy mindenki írjon puskát, aztán felejtse otthon. Arra ösztönzött, hogy úgy tanuljunk, hogy közben vázlatot írunk. Volt olyan tanár is, aki a témazáró elején megkérdezte kinek van puskája, akinek van, hozza ki. Persze rajtam kívül senki nem vitte ki, én meg kaptam rá egy 5-öst. :)

vajgerpeti 2009.01.19. 17:58:54

A puskázásról csak annyit:39 év és 8 hónap oktatási tapasztalat alapján mondhatom, hogy sokféle trükkel találkoztam 1969 július 1 óta. A mostani trükkök nem puskák. Az internetre felvitt oktatási anyagok lemásolása és gyufásdoboz nagyságúra kicsinyítése nem ér semmit. Mire felpörgeti a keresett oldalt már régen lebukott. Bezzeg a régiek. Elmesélek egyet kettőt a klasszikusok közül:lányoknál a harisnyatartóra tűzött keskeny csík volt a menő.Természetesen mindig volt velünk felügyelni tanszéki kolléganő, aki megkérhette az illetőt, hogy kicsivel jobban húzza fel a szoknyáját.Volt hallgatóm aki minden zh-ra elegánsan nyakkendőt kötve jött. Ebben egy gumiszálra kötve volt a puska, amit a szükséges pillanatban kihúzott, majd az információ megszerzése után visszaengedett. Egy alkalommal kissé hosszabbra sikerült a nyújtás, a gumi visszahúzta a nyakkendőt és a slejfni ott lifegett a nyakkendő helyén. Egyébként aki a puskát lelkiismeretesen megírta, az legalább egyszer átolvasta az anyagot. Tuskó Hopkins nevű évfolyamtársam minden alkalomra vett 4-6 nem kör keresztmetszetű ceruzát. Ezeket gondosan a körzőkészletben található szúrótűvel mind a 6 lapján kipreparálta, és az akkor még használatos kék köpeny zsebébe tűzte. A köpeny egyébként az 5+x év alatt szépen fakult, mert újat venni, vagy kapni a tanulmányok vége felé az felségsértésnek minősült. Zh íráskor nevéhez illően (lásd Rejtő Jenő műveit) elmélyülten forgatta a megfelelő ceruzát, addig amíg a szükséges oldal elő nem fordult. Én egy alkalommal megállapodtam hallgatóimmal:mindenki írhat egy A4-es lapra puskát, de ezt a dolgozattal együtt kérem beadni. Hát ennyi fölösleges dolgot felírva nem láttam. Az eredmény nem volt kétséges:80 % elégtelen első nekifutásra. Morgómedve barátom által megemlített fülhallgatóm számos alkalommal adott okot a félreértésre: azt hitték nagyot hallok és kiabáltak velem. Ezért kénytelen voltam közölni az illetőkkel, hogy nem süket vagyok hanem hülye. Ez hatott. Amíg az egyetemek szervezték a felvételi vizsgákat ott is találkoztam néhány olyan trükkel amiről az elkövetők azt hitték soha nem jövünk rá: Na de ekkora tapasztalattal:=)) mindenki lebukott

Ismeretlen_26298 2009.01.20. 06:47:57

Tudtam, hogy hálás téma lesz ez.:) Egyébként néha én is elgondolkozom azon mikor egy kettest beírok, hogy a hallgató ezt már nem fogja újra kézbe venni, ezzel a tudással fog kimenni az iparba, aztán majd valamikor a főnöke gondol csúnyákat az egyetemről. És ez a gyógyításban valóban nem babra menő játék. Köszönöm az elismerést, mint tanárember, de tényleg nagy a nyugalom nálam vizsgákon.:) A fizika tanárnőnek igaza volt, egy puska megírása nagy körültekintést igényel mivel minél kisebb helyen kell összezsúfolni a lényeget. Hát ezzel tényleg el lehet molyolgatni egy darabig.:) Vajgerpeti barátomnak meg gratulálok, ahogy elnézem 40 évi oktatás van mögötte, na és persze 40 éves tapasztalat a puskákkal kapcsolatban.:) Én már nehezen tudnék tanszéki kolléganőt magammal vinni, kénytelen lennék magam kutakodni a harisnyakötők tájékán, ha lennének még harisnyakötők.:) De csak nagy a szám, igazából közelükbe se mernék menni.:) Legutóbb - szerdán - úgy láttam mintha az egyik hölgy kétszer is lenézett a székre amin ült, de nem mertem megnézni miért. De lehet, hogy tévedek. :) Nem azért írtam, hogy lezárjam a hozzászólásokat.:)

ferko 2009.01.20. 16:13:38

Ezt nem értem pontosan, ha az ember sok év tanítással a háta mögött van, akkor márcsak a fiuk nadrágjára kiváncsi, a lányok szoknyájához már segítséget hív? :) Olyan ez mint a Moldova könyvben az egyik szereplő (emlékeim szerint bányász), aki azt mondta dadog. A decis kevertet csak két húzásra tudta meginni. Öregszik. A puskázás szerintem kötelező egy diáknak, rá kell jönnie, hogy mennyire használható módszer. Lapdobás, puskatoll, akármi más. Én pl kanyarban is láttam, akár hátrafelé is, sőt a szomszéd másik csoportba tartozó dolgozata is kiváló forrásnak bizonyult időnként :) Sok felesleget kell felírni a puskára, kivéve ha tudja a diák a kérdéseket. Gondolom ezt meg vajgerpeti sem árulta el. Ha a puskán sok felesleges dolog volt, akkor el lehet képzelni a könyvben mennyi volt, amiből kiírta! :)

Zsóka 2009.01.21. 14:19:26

Puskázás!!!! Egyik legkedvesebb élményem vagy élményeim a puskázáshoz kötődnek. Én csak egészségügyi szakközép iskolát végeztem tehát nem egyetemi szinten müveltem a dolgot. Jelzem előre, hogy jelessel zártam a négy évet és szerettem is tanulni. Az iskolában a szokásos tantárgyakon kivül nekünk természetesen szakmai tantárgyak is voltak, mint pl. ápolástan, belgyógyászat, anatómia stb. Utóbbi tárgyból irtunk dolgozatot amit a kórház egyik főorvosa tanitott. Négy kérdést kaptunk. Mindent tudtam és mégis puskáztam. Mikor a főorvos össze szedte a dolgozatokat az enyémet legfelülre tette és szólitott a táblához. - No akkor kezdjük az első kérdéssel kollegina! Ez igy ment egészen a negyedik kérdésig. Mindre tudtam a választ. - Mondja, mi a fenének puskázott egész idő alatt ha tudja az anyagot? - Mert olyan izgalmas. Innentől kezdve dolgozatirás előtt igy szólt - Kollegina ott hátul most nyissa ki a könyvet mert látom már be van készitve a padba. Ez igy ment mindig és ha nem is minden alkalommal de többször ki kellett mennem feleni a dolgozat végén. Imádtam ezt az embert és nem éreztem tiszteletlenségnek. Másik. Gyerekgyógyászatból irtunk dolgozatot. A tantárgyat oktató orvos nem szokott sétálni csak ült a helyén. Ezért vérszemet kaptam. Fogtam a könyvet kinyitottam és dolgoztam. Természetesen ügyelve arra, hogy ne legyen könyvizü a válasz. Egyszer arra eszméltem fel, hogy valaki felemeli a könyökömet mivel egy szamárfület gyürtem vele. A doki szépen elsimitotta a gyürődést majd lassan komótosan vissza helyezte a könyökömet. Természetesen ő is feleltetett csak nem az nap /már nem volt idő/ ha nem legközelebb. Mindkettőjükre szivesen emlékszem vissza. Persze volt akinél nem arattam sikert mert szerintem nem volt humora. Az osztály is imádta a hozzá állásukat. Ha zavar a dolog lépjél tul rajta és találd meg te is, hogy hogyan tudsz meggyőződni a tudásáról ugy, hogy közben mindketten mosolyogjatok. Ne legyél már olyan morgós! Szia Zsóka

Ismeretlen_26298 2009.01.21. 17:47:03

Hát nem is tudom mit írjak ferko a hozzászólásoddal kapcsolatban:) Bár látom a mosoly jelet de azért megpróbálok válaszolni. :) Egy biztos, amit kerülünk itt azok az ilyesmivel kapcsolatos dolgok. Nem azért mintha attól félnénk ami miatt például Amerikában félnek a tanárok. Ahogy olvastam ott nem szívesen marad kettesben egy tanár az ellenkező nemű hallgatójával. Mi itt nem tartunk, én számtalanszor voltam úgy hogy utoljára egy lány maradt velem a teremben. Csak a jó ízlés alapján ez a dolog egyszerűen nem létezik. Plussz egy nagyon nagy bizalom is van irányunkban aminek igyekszik az ember megfelelni, ha már megvan.:) Abban persze nem értünk egyet, hogy puskázni kell.:) Zsóka, ha az ember megtanulta az anyagot már nem tiszteletlenség a puskázás. Mert ha elveszem akkor is jeles lesz és ezt látja az ember. Bár ha én nagyon kemény vizsgáztató vagyok - attól tartok - elég kockázatos az élvezet kedvéért puskázni. :) Köszönjük a kedves történetet, szia.:)

ferko 2009.01.21. 19:27:31

Persze, én is tudom, csak szurkálódtam egy kicsit. :) Én se tennék mást, hasonló okból.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.01.21. 19:57:50

Értettem én, utaltam is rá a mosoly jelekkel. :) Inkább megragadtam az alkalmat, hogy ezt a kényes dolgot is elmondhassam az olvasóimnak. Külön írásban nem mertem volna. Itt is egy csomószor kitöröltem, alakítgattam mig jónak tartottam. :) De ahogy magamat simerem egyszer leírom.:)

Zsóka 2009.01.22. 07:33:27

Ugy látszik a puskázással darázsfészekbe nyultunk.Egy ismerősöm nálunk volt a hétvégi házunkban a nyáron. Beszélgettünk. Te is szóba jöttél ahol is én elmondtam, hogy szinte gyerekkorunk óta ismerjük egymást.Ajánlottam a blogodat. Ugy látom nem hiába mert tegnap este kaptam tőle egy email-t. ezek szerint olvassa.Kár, hogy nem ide válaszolt mert most érthetőbb lenne az én válaszom. Az üzenet lényege az volt, hogy én puskázásra buzditom a diákokat. Azt irja, hogy az érintett diákok valószinü olvassák Morgómedve morgolódásait, tehát a válaszokat is. Nos én itt válaszolok neki. A történet amit leirtam nem egyetemi szinten mint jeleztem középiskolás szinten tizenévesen történt. Ő azt irja a tanár cinkosságot vállalt velem. IGEN! Ez a fajta cinkosság a tanár és köztem ma már, de szerintem akkor is nagyon is érthető és tanulságos. Ő TUDTA, hogy innentől kezdve iszonyuan fogok készülni az óráira, mert tudatába vagyok annak, hogy bármikor a táblához hivhat. Tudta, hogy nem adom alább mint az első rajtaütésnél. Okosan ezzel az engedékenységgel kényszeritett engem arra, hogy őrülten tanuljak. Igaza volt! Az anatómiát a mai napig A-Z-ig. tudom ha nem is egyetemi szinten, de középiskolás fokon IGEN. Mikor szülők leszünk minden tekintetben próbálunk nagyon megfelelni. Sokszor olyan dolgokat követelünk vagy elvárunk a gyerektől vagy gyerekeinktől amiket mi sem tartottun k be annak idején. Egy ilyen ejnye-bejnye dorgálás után leületem a férjemmel beszélgetni. Csak annyit mondtam EMLÉKEZZ ! Te is voltál ennyi idős. Te mindent ugy csináltál ahogy azt elvárták tőled a felnőtt ésszel gondolkodók? Tudod mit?! Ejnye-bejnye és más büntetés helyett óvatosan finoman jelöld ki a helyes utat, hogy ne vegye észre, csak járjon rajta. A te dolgod az, hogy a rögös utat észrevétlenül simábbá tedd. Persze időnként engedd, hogy el is essen mert ha mindig felsegited később egyedül sem fog tudni felállni. Hát igy van ez valahogy a puskázással is. Csak el kell játszani a gondolattal, hogy én is voltam diák. /de szép is volt ugye/ Végig pergetni egy-egy régen volt eseményt és rádöbbeni, hogy az akkori puskázás /Nálad nem fordult elő?/ csak kistestvére a mostaninak. De hát istenem az idő telik a technika fejlődik! Morgómedve! Nem tudom hány diák okosodik a kezed alatt de az irásaidból az derül ki, hogy igen sok időt töltesz velük és mindezt szivesen teszed. Akkor pedig ismered őket és tudsz szelektálni. El tudod helyezni a cselekedetét a megfelelő helyre. Sőt megfelelően tudsz reagálni. Ha ennyire bizalmatlan vagy és ennyire bosszant a dolog akkor a megyei lapot a szobádban vagy otthon olvasd el. De soha ne felejtsd el, hogy TE IS VOLTÁL DIÁK !

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.01.22. 13:02:17

Zsóka mindenekelőtt üdvözlöm a közös ismerősünket és örülök, hogy olvassa a Morgót. :) Figyelj, a puskázást főleg azért nem szabad engedni mert parttalan lenne az egész írásbeli, mindenkinek engedni kellene már és mindenki szépen kimásolná a jegyzetből a válaszokat én meg írhatném be az ötösöket. Nem mondom én, hogy Te a puskázásra biztatsz, csupán enyhébben ítéled meg a dolgot mint én vagy az ismerősöd vagy mások. A Morgómedvét valóban olvassák a diákjaim is, ami jó mert nekik is írom, meg jó azért is mert nem lehet sumákolni, csak az igazat írhatom. Ami azért nem nagy kényszer.:) De hát ez mellékes, a lényeg, hogy puskázni nem szabad. Egyszer hallottam egy előadást, egy pesti BME-es professzor úr tartotta, egyébként finommechanikával foglalkozott, ő akkor jött haza Baltimore-ból és azt mondta, hogy ott felügyelő tanárra nincs is szükség mivel adott kontingens dolgozatát fogadják csak el, mondjuk ötvenből negyvenét. Ott aztán megy a harc a negyvenbe való bekerülésért. Min egy amerikai maratoni táncversenyen, lásd. A lovakat lelövik ugye? című filmben Jane Fondával. Ott igazan ember embernek farkasa. De hát azt is tudjuk, hogy ott meg verik a négereket.:) Bár tegnap óta tán már nem annyira.:))) Kicsit elkanyarodtam na szóval mi itthon vagyunk, nálam mindenki kaphat jelest de csak puskázás nélkül, korrekt körülmények között. Olvasni meg kell mert elég unalmas ülni meg nézni kifelé a fejemből.:) Ma például 5 Metropol-t olvastam ki. :) Kössz, hogy írtál, szia :)

Zsóka 2009.01.23. 13:05:25

Mostmár lerágott csont lesz a puskázás tudom. Utolsó irásom ezzel kapcsolatban. Nem értettél meg! A könyv onnantól kezdve /hogy szabad volt/ ugyan nyitva volt a padon de nem használtam. Hiszen jeleztem, hogy jelesre érettségiztem le. Gondolod ha továbbra is használom igy alakul? A tanár is tudta, hogy már csak játék. Igy voltunk mi cinkosok. És a többi tantárgy!?

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.01.23. 19:47:22

Persze tudom a Te eseted ezzel a tárggyal más, nem szokványos. :) Nem merem megkérdezni a többi tárgyat.:)))))))))) Inkább írd meg iwiw-en.:)
süti beállítások módosítása