HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Gondolatok a szilveszteri műsorok kapcsán

2011.01.02. 18:47 Morgó Medve

Az idősebbek tudják, hogy valamikor a televízió vezetése nem akármilyen energiákat fektetett abba, hogy a Szilveszter este elhangzó szilveszteri műsor tényleg minden tekintetben megfeleljen a felfokozott várakozásoknak. Természetes volt, hogy izgatottan vártuk, aztán vagy tetszett vagy nem, de leginkább nem. A kritikusok napokig elemezték a műsort, ugyanez volt elmondható a munkahelyeken dolgozókról is. Sőt a másnapi újévi család ebédeknél is többnyire az előző esti szilveszteri műsor volt a téma.

Aztán jött a rendszerváltás, eleinte csodálkozva néztünk, hogy hogy lehet az év utolsó napján filmet adni a televízióban? Azért megnéztük mert máshol sem volt sokkal vonzóbb néznivaló. Ahol többen szilvesztereztek együtt némi vita is kialakult, hogy megnézzék-e a filmet vagy inkább valami más legyen látható a képernyőn. Aztán eljutottunk a mához ahol már teljesen természetes,  hogy  nincs  k i e m e l t szilveszteri műsor, minden csatorna úgy oldja meg az ünnepi műsort ahogy tudja vagy gondolja.

Nem volt ez másképp tegnapelőtt este sem. Én például bejelöltem magamnak az m1-en a "Hogy volt!?..." című műsort. Igazából soha nem szerettem, nem is nagyon néztem, de most úgy harangozták be, hogy 50 év szilveszteri műsoraiból válogattak. Na mondom, van két órájuk, erre érdemes odafigyelni mit is válogattak ki az 50 év terméséből. A videómat is kikészítettem, aztán vártam a műsort.

Azoknak mondom akik nem ismerik, hogy ez beszélgetős műsor. A stúdióban valakik beszélgetnek, aztán időnként bevágnak egy egy részletet valamiből. Mérnökember vagyok, meg még tanár is, azokat a dolgokat amik számszerűsíthetők számokkal szeretem kifejezni.  A 120 perces adásból 28 percet tudtam felvenni. Ebben benne volt Bodrogi Gyulának a híres gyógyszertári jelenete is ami egyébként egy nagyon jól megcsinált jelenet, kiváló színészekkel. Kár, hogy a vágó vagy nem is tudom kicsoda nem várta meg a jelenet végét hanem hamarább lekeverte. Így aztán a tulajdonképpeni csattanó lemaradt. Pedig egy kabarétréfának nélkülözhetetlen eleme a csattanó. Hát ezt már a kedves nézők nem láthatták. Azok számára akik most látták először a jelenetet elmondom, hogy ekkor jelent volna meg az ifjú hölgy aki miatt ez az egész óvszeres herce-hurca lejátszódott, hogy végtelenül sajnálja de most nem lehet mert hát éppen megjött...De nem jelent meg mert valakik siettek vagy trehányak voltak.

Egyébként a poén nem az igazi, mert ha a hölgy a patikába jött a Bodrogi Gyula után nyilván néhány perce válhattak el és ezt azért a hölgyek jóval előtte tudni szokták már. Na mindegy, a gyenge poén is poén, egy jelenet pedig végig kell játszani nem lehet 20 másodperccel a vége előtt megszakítani.

Később úgy döntöttem, hogy Galla Miklóst hallgatom meg. És akkor itt egy általános jelenségről szeretnék szólni. Mégpedig a viccmesélésről. Egyre inkább gyakorlattá vált, hogy a vidám műsorokba be-be csúszik egy-egy vicc is. Vannak olyan fellépések amelyek tulajdonképpen csak viccekből állnak. Igaz a  viccek közötti felvezető szöveg eredeti, de azért a felszólalást mégis csak a viccek viszik sikerre. Mert a jó viccen nevet az ember akkor is ha már hallotta. Így voltam én is tegnap este, ismertem az elhangzott 2 viccet, nevettem is rajta, de mégiscsak azt várom, hogy egy humorista eredeti dolgokkal rukkoljon elő.

Ugyanez mondható el a késői órákban elhangzott stand up versennyel kapcsolatban. Kétségtelen, hogy az egyik szereplő tehetségesen adaptálta az Interneten olvasható dolgokat de mégiscsak ismert dolgokat adott elő.

Végül essék néhány szó az "Egy csók és más semmi" című darabról. Illetve nem is a darabról, hanem egy újításról ami azért félelmetes. Először nem is vettem észre de aztán megjelent az egyik szereplő és nála egyértelműen felismerhető volt a fül mellett elhelyezkedő mikrofon. Egy ilyen mikrofonnak van egy ívelt szára, becslésem szerint olyan 8-10 cm hosszú és ennek a szárnak a végén látható egy parányi mikrofon. Parányinak parányi de annyira azért nem, hogy ne lehessen látni. Ennél a szereplőnél nagyon látszott, Eszenyi Enikőnél már nem annyira. De látszott. Mert természetesen innentől fogva már kerestem másokon is. Ez egy technikai újítás lehet, biztos könnyebb a hangosítást megoldani de - már bocsánat - ronda és illúzióromboló. Elképzelem Othellot amint Desdemonatól érdeklődik az esti imádságot illetően miközben mindkettőjük füle melett jól látható a mikrofon. Vagy Hamletet amint kezében  a koponyával a lét és nem lét problémáján rágódik a füle mellett meg ott a mikrofon. Mindnyájan tudnánk példákat sorolni amikor minimum furán nézne ki a dolog. Sajnos nem tudom megmondani mennyire elterjedt jelenség ez mivel a televízióinknak nem szokásuk a színházi közvetítés, még felvételről sem. Pedig nem hinném, hogy fergetegesen sokba kerülne a dolog. Igaz egy színdarabot nem illik 23 órakor elkezdeni előtte meg nyilván szükség van a drága reklámidőre. Értem én, persze, hogy értem, csak sajnálom, hogy így van.

2 komment

Címkék: TV

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr535182020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2011.01.03. 22:06:58

Az még szörnyűbb látvány, amikor a kis mikrofon a szereplő homloka közepén van. Nekem az borzasztó. Akkor inkább oldalt legyen, az még mindig kevésbé zavaró. De a legjobb, ha a ruhájára csíptetik.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.01.05. 07:50:51

Hát az tényleg borzasztó lehet. Pedig akik oda rakják (még) jó ízlésű művelt emberek...
süti beállítások módosítása