HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Vastagbélrák szűrés

2018.09.02. 18:25 Morgó Medve

El kell ismernem, hogy ez egy okos dolog lesz, ha megvalósul. Lesz egy nagy szűrő, amikor is laboratóriumi vizsgálatokkal megnézik van-e vér a székletben, ez a páciensnek sem egy macerás dolog és csak ott lesz vastagbéltükrözés ahol ez a vizsgálat pozitív lesz. Mindehhez persze kell egy laboratóriumi és gasztroenterológiai kapacitás bővítés, gondolom erre is meglesz a pénz. Meg szükség lesz szakorvosokra is, szerintem ez lesz a nehezebb dolog. 

Egyébként az új miniszterünk a téma szakembere, el is mondta, hogy szűréssel 3 féle ráktípust lehet kiszűrni, a méhnyakrákot, a mellrákot és a vastagbélrákot. A tüdőrákot nem említette, pedig én ennek jegyében látogattam olyan szorgalmasan évtizedekig a tüdőszűréseket, hogy azt fedezik fel majd időben. Igaz, olyat is hallottam, hogy azokon a kis felvételeken nem igazán látszik az a kis, kezdődő daganat, a nagy igen, de akkor már többnyire úgyis mindegy.

Persze lehet, hogy a tüdőszűrés arra szolgált, hogy a fertőző gümőkórt fedezzék fel vele, de az meg nem igazán volt jellemző nálunk akkor már, tehát valahogy ez sem meggyőző már számomra. Na mindegy, a múltba nem nézünk, csak előre, örülök, hogy megindul ez a program.

Kis színesként elmondom, hogy egyszer láttam egy dokumentumfilmet amelyben megkérdeztek egy Heidelbergben a rákkutató központban dolgozó orvost a vastagbélszűrésről, ő azt mondta, hogy saját magán évente elvégezteti ezt a vizsgálatot. Akkor arra gondoltam, hogy lehet, hogy ott nem annyira macerás ez a vizsgálat mint nálunk, hogy ha ezt évente végigcsinálja. Azért én itt az ötévenkénti megismétlést is sokallanám.

Egyébként ezt a "mintavételes" eljárást én már végigcsináltam olyan 25 éve, nem egy nagy dolog, javaslom mindenkinek, ha nem lenne kötelező. 3 napig az ember nem véres hurkával tömi magát, aztán 3 napig meg egy-egy borsószemnyi mintát vesz, aztán meg is vagyunk. Már csak be kell vinni a laborba.  És várni az eredményt. Ami azért az esetek nagy többségében negatív lesz.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr6514217991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2018.09.02. 22:13:31

A tüdőszűrésen azelőtt mindig annyi volt, hogy "mellkas rtg. negatív" - újabban az van a leleten, hogy "fertőző tüdőbetegségben nem szenved". Persze nyilván egy világosan látható valamit észrevesz, de valóban mintha csak a tbc-ről szól a lelet.
A másik szűrésről pedig csak annyit, hogy sajnos, akkor is lehet baj, ha a mintában nincs vér. Persze a semminél egy ilyen szűrés is több.

Morgó Medve 2018.09.03. 21:16:35

@exbikfic: Köszönöm az észrevételedet, ez a "mellkas rtg. negatív" tényleg sok mindenre jó, jelentheti azt is, hogy nincs tüdőrákom, de azt is, hogy nincs TBC-m. Újabban viszont úgy látszik, hogy csak az utóbbiról nyilatkoznak. Engem elég régen nem hívtak, ezek szerint nem is érdemes, nem nagyon tartozom a rizikó csoportba azt hiszem.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2018.09.04. 17:55:37

@Morgó Medve: Már évek óta nem hívnak be tüdőszűrésre, hanem évente önként lehet menni, legalábbis itt nálunk így van.

Morgó Medve 2018.09.05. 20:51:29

@exbikfic: Ezek után már tényleg nem értem, miért jártak itt milliók évente tüdőszűrésre. Köztük én is. Nyilván ha most nem szükséges, nem volt az azelőtt sem. De azért behívtak bennünket.
süti beállítások módosítása