HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Könyörtelenek (gondolatok egy filmről)

2006.11.26. 15:25 Morgó Medve

Érdekes, vannak népek akiknek a filmjei szinte kivétel nélkül jó filmek. Ilyenek a svédek is meg a dánok is. Gondoljunk csak Ingmar Bergman filmjeire. Aztán vannak akiktől nem tudnék jó filmet mondani. Sajnos a sógorék sem tudják eltalálni az ízlésemet. Az órák és bankok hazája nem is erőlködik. Egy filmet láttam tőlük életemben "A csónak megtelt" címmel. Igaz, az emlékezetes marad.

Arról szólt, hogy semleges állam lévén a második világháború alatt a nácik elől sokan ott kerestek menedéket, aztán egy idő után úgy itélték meg, hogy a "csónak megtelt" és adták vissza a menekülteket Németországnak. Persze annak tudatában, hogy hol fogják végezni a szerencsétlen üldözött visszaadottak: koncentrációs táborokban. Jobb esetben.

Na szóval a svédek jó filmeket tudnak csinálni, szeretem is a filmjeiket. Persze kérdés mi az, hogy jó film? Jó film-e az, amikor 2 órán kerszetül feszültségben van az ember, hogy milyen könyörtelen gonoszságokat találnak ki normális emberek mások gyötrésére és kínzására, többnyire igazságtalanul. Hát ez a film amit tegnap este láttam a Duna TV-n erről szólt. A címe is egyébként Könyörtelenek volt.

Nyomasztó film volt de mindvégig fenntartotta érdeklődésemet és megérintettek azok az értékek amiket közvetített: a barátság, a szeretet és a szerelem. És a könyörtelen durvaság is ami már természetesen nem az értékek közé tartozik.

Egy zárt, jónevű és nyilván drága kollégiumban játdszódott ahol az igazgatóság egy felsőbb évesekből álló un. Diáktanácsra ruházta a vezetést, és úgy tett mintha nem látná azt a határtalan durvaságot és embertelenséget ami a kollégiumban uralkodott.

Persze az igazgató és a tanári kara láthatólag a polgári értékek követői voltak, elegánsak, külön asztalnál étkeztek a szomszédos teremben, evés előtt ima, az igazgató érkezése előtt az Istennek sem ültek volna asztalhoz, laza és könnyed beszélgetéssel ütötték agyon az időt. Ott ültek a szomszéd asztalnál és látszólag semmit nem vettek észre abból a terrorból amelyet a felsőbbévesek gyakoroltak az alsóévesek között a Diáktanácsság mint demokratikus szerevezet mögé bújva. Jó fantáziám van, el tudom képzeleni ezeket az embereket otthon a hálószoba négy fala között is, amint válogatott szexuális durvaságok elviselésére kényszerítik síró, könyörgő feleségeiket és minden éjszaka megalázzák őket mint diákjaik a társaikat.

Nehéz film volt a tegnapi. De realitáson alapul, a világban milliószor megtörténhet, megtörténhetett millió kollégiumban és közösségben ahol a korábban meggyötörtek felsőbb évesen már kíméletlenül visszaadják amikben ők "részesültek" alsóévesként. És ha ehhez erkölcstelen felfogás, rossz nevelés és némi szadista hajlam társul nincs megállás a borzalmakban. Az ember azt hinné a történet csak tragikusan végződhetne. Most nem így van. Igaz happy end sincsen. És így is kerek a történet, így sincs hiányérzetünk. A főhősnek nem egyszer kell megalkudnia, vállalva a gyávaságot de csak azért, hogy később emberi nagysága még kontrasztosabban jöjjön elő.

Csodálatos az a 2-3 perc amikor a szerelmesek, miután a lány megmentette a fiú életét a fagyhaláltól, az ágyban simogatják, cirógatják egymást. Nyoma sincs a szexualitásnak, illetve van, csak nagyon eggyé ötvöződve a szeretettel. Igazi átéléssel játszik a két szereplő, írigylem a fiatalemebert akinek ilyen szerelmes jutott. Na persze ez csak egy film, de a jelenet tényleg nagyon hiteles. És hát tanáremberként kívánom sok tanítványomnak, ők még fiatalok, hogy szerelemben ennél alább ne adják, ne kelljen adniuk.:)

Ha valakinek alkalma van feltétlenül nézze meg. Tehát: Könyörtelenek. Svéd film, a főcímet nézzük meg itt:

http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=4527498&i_where=1&i_where_tv=1

 

7 komment

Címkék: Filmek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr945181315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klarissz · www.klarissz.blogol.hu 2006.11.27. 21:49:34

Én jobban szeretem a könnyű olasz filmeket. Szeretek nevetni. Az HBO-n ment évekkel ezelött a Latin vér című film. Egy toszkán falu néhány napjáról szólt, ahogy felkavarta egy spanyol tánccsoport érkezése. Csak ajánlani tudom.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2006.11.28. 19:07:55

Nevetni én is szeretek, és a régi olasz filmeket is szeretem.:) Egyébként kedvenc olasz filmvígjátékom a Fehér telefonok:) Remélem olasz film és nem amerikai.:)

Andi 2006.11.28. 19:25:51

A fehér telefonok kamaszkorom nagy filmje. A Svédek szerintem is jók. Valahogy német nyelvterületnek a filmmüvészet nem túl erös oldala. Ebben is egyetértek. Viszont szétfurja az oldalamat a kiváncsiság, hogy a Dán filmek miért tetszenek. Én egyre sem emlékszem. Na jó az Olsen, és Ditte az ember lánya. Tavaly pár napot Dániában töltöttem.Tüneményes hely.Egyszerüek, természetesek. Ez keveredne a rájuk jellemzö misztikummal? Nagyon szivesen megnéznék egy-két filmet tölük.

kanga 2006.11.29. 06:38:34

Nekem egy svájci film maradt meg: a "Hogyan csináljunk svájcit?" Ez arról szól, hogy 12 év után (ennyit kell egy helyen, ugyanabban a kantonban lehúzni, h. állampolgárságért folyamodjon egy külföldi)hogy tolnak ki a svájciak (a hatóságok is)a kérelmezőkkel, milyen vizsgálatokon kell átesniük (pl. még a lakásukban is vizslattak, megnézték milyen tiszta a fürdőszoba..) A humoros oldaláról fogták meg a készitők a témát, jókat lehetett mulatni a svájciak furcsaságán..

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2006.11.29. 20:14:17

Andi, azért én csak a sógorokat "húztam le" meg a svájciakat. A németekről kicsit jobb a véleményem. Kimondottan szeretem Rainer Werner Fassbinder filmjeit. Tőle 2 kedvencem is van, a Maria Braun házassága és a Vadászjelenetek Alsó Bajorországban. De a többit is szeretem. A dán filmek közül nekem nagyon tetszett a Születésnap, Az örökség, A Lilja 4-ever. Igaz ebben koprodukciós társak a svédekkel mint a Könyörtelenek-ben is. Kanga, én ezt a svájci filmet sajnos nem ismerem, de azt tudom a bevándorlási politikájuk nagyon szigorú. Elképzelhető, hogy ezt figurázza ki a film. Naja, a kereslet-kínálat törvénye itt is.:) Be akarsz vándorolni? Tűrj!

kanga 2006.11.30. 00:09:33

A svájciak ebben a tekintetben egyedülállóak a világon, ugyanis egyszerűen nem tűrik az idegeneket. Láttam nemrég egy dok. filmet erről: egy kisvárosban évek óta egy jugoszláv család akar állampolgárságot. A gyerekeik ott születtek, már kamaszok, az egyik a helyi focicsapat csillaga, mégis évről évre a helyi polgárok azt mondják "nem"... Valahol ez az idegen-félelem egy bizonyos fokú korlátoltság is náluk, nemcsak hagyomány..

Andi 2006.12.05. 19:19:47

A ´Dán filmeket megnézem feltétlenül. A német filmeknek is adok mégegy esélyt. Valami hiányzik nekem belölük, aminek ott kellene lennie. Majd jelentkezem.
süti beállítások módosítása