HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Arányosság az ítélkezésben

2018.10.31. 11:03 Morgó Medve

Újabban rákaptam a Kórház a város szélén című filmsorozatra. Elég régi film, a televízióban vetítették valamikor, ott is szívesen néztem. Az időskor egyik "előnye" a felejtés, úgy hogy még most is elég izgalmasak a különféle fordulatok. Jól megcsinált sorozat ez, ajánlom másoknak is.

De én most nem erről szeretnék írni, hanem arról, hogy amikor véget ért egy rész, a filmmegosztó felkínált egy másik filmet is a zuglói nyilasperről. Végignéztem azt is.

A per 1967-ben volt, 19 vádlottja volt, 3 halálos ítéletet hoztak. A többiek sem voltak sokkal kevésbé bűnösök, néhány gyilkosság minden vádlottra jutott, de a többiek csak hosszabb-rövidebb idejű fegyház büntetéseket kaptak. Az ítélettel az ott lévő hallgatóság jelentős része elégedetlen volt, kevesellték. Kézenfekvő, hogy a film készítői meginterjúvoltak két jogászt is, az egyik egy volt főügyész, a másik pedig egy úgynevezett idős sztárügyvéd, aki már nincs közöttünk, néhány éve elhunyt. 

Érdekes volt amit mondtak. Azt mondták, hogy az ítéleteknek egy perben arányosaknak kell lenniük. Vagyis ha a legfőbb bűnösök halálbüntetést kapnak, akkor a kisebb bűnösöknek ettől kevesebbet kell kapniuk. Az elméleti jogászoknak lehet, hogy igazuk van, de ez azért az én igazságérzetemmel ellenkezik. Én úgy gondolom, hogy ha valaki gyilkosságot követ el és a BTK. ezt halálbüntetéssel is büntetheti akkor, ha indokolt, élni kell ezzel. Igaz, ebben az esetben itt 19 halálos ítéletet kellett volna hozni, ami - én is belátom - furcsa lett volna. 

Egyébként én tudok egy bűnügyről ahol ez az arányosság nem érhető tetten. Soós Lajos és társai több embert - köztük Gyulai Károly rendőr főtörzsőrmestert is - gyilkoltak meg és az ítélet tükrözte is ezt. Soós Lajos elsőrendű vádlott 4 gyilkosságért kötelet kapott, György Józsefet két gyilkosságért szintén felakasztották, a harmadrendű vádlott még nem volt 20 éves az elkövetés idején, ő ha jól emlékszem 20 éves fegyház büntetésben részesült. Ő is két gyilkosságban vett részt, ő már néhány éve szabadlábon van, úgy tudom rendezett körülmények között él. Nem lehet tudni ő mit kapott volna ha idősebb. Ha arányosságra törekedett volna a bíróság akkor szerintem csak Soós Lajosnak járt volna a legsúlyosabb ítélet. Legalábbis én így gondolom. Soós Lajosról és a társairól bővebben itt olvashatunk.

 Egyébként hétfőn kihoztam a könyvtárból a nyilas perről szóló könyvet, most olvasom.

Pénteken este a Duna TV-n 23.05-kor vetítenek egy filmet Párizs, Texas címmel. Annyira nem jó, hogy külön ajánljam, de azért a művészfilmeket kedvelők nem járnak rosszul ha megnézik. A port az alábbiakat írja róla:

https://port.hu/adatlap/film/tv/parizs-texas-paris-texas/event-tv-369634596-6/movie-1984

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek Börtön és Kriminalisztika

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr6414335669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása